7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 11.7.2008 14:05

Re: Re: Re: Šetření je krásné ALE přijde miliarda Číňanů

Hm, ale Čína není ryze demokratickou zemí - v diktatuře se nařizuje líp a protesty jaksi moc nejsou. A tak systém jakžtakž funguje - jenže mají problémy se stárnutím populace a hlavně s tím, že se jim nějak málo rodí holčičky - to je takové čínské špecifikum ;-) ... a Čína ovšem není celá Země.

Takže neplácám. Není to řešitelné politicky. Ač u nás porodnost klesá, dovedete si představit, že by někdo vážně vystoupil s tím, že rodiče mají právo jen na jedno dítě? I zapřísáhlí staří mládenci a ženy, co nechtějí děti kvůli kariéře, by spolu se zastánci svobod a liských práv, jakož i s křesťany, co zavrhují antikoncepci a plánované rodičovství, a v neposlední řadě s těmi, kdož žijí z dětských přídavků vyrazili na barikády - jedna věc je svobodně nechtít a druhá věc je muset, byť by v důsledku šlo o totéž.

Charlie 11.7.2008 14:15

Re: Re: Re: Re: Šetření je krásné ALE přijde miliarda Číňanů

Ne, tak ne!

Ale kvalitní rodiče fůru dětí, (s veškerou možnou podporou) a nekvalitní rodiče, (IQ pod 100) žádné děti.

Redukce by se dala využít i k zlepšení inteligence národa.

Kromě toho, Evropani nepotřebují zredukovat. Těch není "příliš" !

Jura Jurax 11.7.2008 14:23

Re: Re: Re: Re: Re: Šetření je krásné ALE přijde miliarda Číňanů

No, víte - bylo by to hezké, ale v dnešní rovnostářské době nemožné. To by muselo dojít k nějakému opravdu velikému průseru, aby tohle prošlo mimo hodně tvrdou diktaturu.

Ale dala by se na tohle téma napsat pěkná sci fi - no spíš political fi - povídka, a nejspíš pochmurná.

No a taky - máte určitě IQ nad 100? Já jsem si jej pro sichr dosud změřit nedal ;-D

A potom - četl jste Limes inferior od Zajdela? Brzy by byly pevné taxy za ouřední zvýšení - nebo i snížení IQ, kdyby ti s vyšším museli mít děti povinně a ještě nejlépe s optimální ouřadem přidělenou partnerkou - a živilo by se tím víc mafiánů než pašováním alkoholu za prohibice ;-D To by byl taky námět na povídku!

Ustecak 11.7.2008 12:05

Re: Šetření je krásné ALE přijde miliarda Číňanů

Je to tak, Evropa se může posr... ze zelenejch, plní každej jejich debilní nápad, ale zbytek světa na Evropu, co se egologie týká, úplně kašle a je jim hej. Chtěl bych vidět rozvoj Číny, kdyby jim tam nahodili evropský ceny energií, nebo líp, posadil bych jim do vlády zelený ;-D

Jura Jurax 11.7.2008 12:21

Re: Re: Šetření je krásné ALE přijde miliarda Číňanů

No, zelení v čínské vládě by položili čínského obra na kolena spolehlivěji než velký Mao svým velikým skokem a kulturní revolucí ;-D;-D;-D

Lájoš B. 11.7.2008 12:26

Re: Re: Šetření je krásné ALE přijde miliarda Číňanů

Trvzení má drobnou chybku - G8 nejsou světoví nýmandi a přesto je ekologie docela zajímá. Si o tom něco přečtěte, chytráku.

Jura Jurax 11.7.2008 14:15

Re: Re: Re: Šetření je krásné ALE přijde miliarda Číňanů

No, ta G8 je reprezentována politiky - a ti hudou, jak velí móda a voličské preference. A jsou-li vůbec na něco odborníci, tak určitě ne na přírodní vědy.

Takže nekecejte, chytráku - mimochodem Vy nemluvíte ani tak o ekologii, což je věda o vztazích organismů a prostředí, v němž žijí, a organismů k sobě navzájem, ale spíš o systémové ekologii, neboť ta se zabývá problematikou životního prostředí - a úplně nejspíš ovšem o ekologismu, což je náboženství zelených trotlů. A přesně o tohle se zajímá G8 - dají se z toho vytlouct politické body a ještě na tom - ovšem na úkor nás všech - dá některým vydělat (viz třeba u nás fofrníky nebo celosvětově biopaliva).

Lájoš B. 11.7.2008 15:17

Re: Re: Re: Re: Šetření je krásné ALE přijde miliarda Číňanů

Máte pěkně propracovanou rétoriku, ale na to vám neskáču. Ekologismus se na G8 neprobíral a vy to moc dobře víte. Anonymita této diskuse vám takové žvanění dovoluje. (Y)

don Pedro 11.7.2008 16:41

Re: Re: Re: Re: Re: Šetření je krásné ALE přijde miliarda Číňanů

Ale probíral, bohužel.

Lájoš B. 11.7.2008 18:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šetření je krásné ALE přijde miliarda Číňanů

Rozlište ekologii a ekologismus, pak se o tom bavme.

pavlik 11.7.2008 10:14

energetická bezpečnost

Výhodou elektromobilů je, že elektřinu můžete vyrobit ve vodních elektárnách, z uhlí, zemního plynu, z uranu, z větru, ze slunce, byla zde zmíněna možnost rychlých množivých reaktorů, prostě nejste odkázáni na milost a nemilost nějakým střeleným arabáčům a jejich docházejícím zdrojům ropy ...

Další výhodou je lepší využití energie, pokud totiž brzdíte elektromobil motorem, tak přitom dobíjíte baterie.

cassul 11.7.2008 10:25

Re: energetická bezpečnost

Jenže dnešní elektromobil je ve své podstatě pro životní prostředí větší zátěž, než klasické moderní auto na benzín. A to jak výrobou, tak  provozem (akorát že nesmrdí z výfuku), systém kdy někde vyrobíme elektriku (nejlépe z uhlí), nějak (se ztrátami) jí dopravíme někam, tam jí transformujeme (se ztrátami), naládujeme do akumulátorů (se ztrátami) a pak na ní chvíli jezdíme, je už z principu příšerný. Takže jediný efekt je ta nezávislost na ropě.

K tomu brždění motorem - kolik to dá? 5%? Abych mohl motorem brzdit a rekuperovat, musím se nejdříve rozjet, překonat tření a aerodynamický odpor... Na jízdu z kopce na něj musí nejdříve vyjet...

Jura Jurax 11.7.2008 11:39

Re: Re: energetická bezpečnost

No, zátěž - ono by se musela předpokládat elektřina z JE- protože z uhlí lze dělat benzín přímo, o ropě nemluvě, a plyn lze taky efektivněji spalovat přímo v motorech dopravních prostředků; ztráty jsou ekonomický pojem - ono to s nedostatkem fosilních paliv může přijít srovnatelně draho, ba možná i levněji. A co je levnější při zachování užitnosti, prosadí se, pokud to nějací ideologové nebudou zakazovat zákony. A to nesmrdění bude jenom takový bonbonek na dortu.

No a brzdění motorem ... ono když někam jedete, tak se pochopitelně musíte nejdříve rozjet, překonat tření a aerodynamický odpor;  nicméně musíte-li stejně přes kopec, tak Vás rekuperace energie při nutnosti brzdit z kopce jistě potěší víc než ohřívání okolního vzduchu touž energií, ne? Zejména v létě, kdy je i tak hic ;-D 

Charlie 11.7.2008 10:09

Na nutnosti spoření energie se shodnem všichni.

Kdyby to ale "zelení" mysleli vážně, tak by se alespoň pokusili prosadit 0% DPH pro plastiková okna a zateplení střech a zdí.   Stačilo by  na dva roky. Pak by energetická bilance vytápění domů po dvou letech vypadala úplně jinak.

Nepokusili se, tudíž to nemyslí vážně. Jenom kecaj.

pavlik 11.7.2008 10:15

Re: Na nutnosti spoření energie se shodnem všichni.

mohou si vyskakovat jen do výše svého mandátu, tohle by jim v pravicové vládě která chce na všechno jednotné daně neprošlo.

Charlie 11.7.2008 10:18

Re: Re: Na nutnosti spoření energie se shodnem všichni.

Jó ? a jak to že si v případě JE vyskočili tak vysoko ?

Ustecak 11.7.2008 12:11

Re: Re: Re: Na nutnosti spoření energie se shodnem všichni.

Protože to v tý době byl celoevropskej trend.:-/

Ustecak 11.7.2008 12:10

Re: Na nutnosti spoření energie se shodnem všichni.

Opakuju, tohle všechno je nám k ničemu, dokud v tomhle snažení bude jenom Evropa ... kua, všichni zelení všech zemí spojte se a táhněte na křížovou výpravu do Číny a jim podobnejm zemím. Tady jste se už naškodili dost ...

Lájoš B. 11.7.2008 12:33

Re: Re: Na nutnosti spoření energie se shodnem všichni.

Z vašeho názoru je vidět, že jste hloupej. Nejvíc Vás štve pidistrana a přitom komunisti maj zase 15% hlasů.

Jura Jurax 11.7.2008 14:33

Re: Re: Re: Na nutnosti spoření energie se shodnem všichni.

No, víte, komančové jsou nebezpečí známé, proti němuž máme protilátky - kdežto zelenost je choroba stejně nebezpečná, proti níž jsou však zatím protilátky vzácné ... zelení khmerové jsou dnes v situaci komunistických stran v zemích Západu (ale nejen tam) řekněme počátkem minulého století nebo až ve dvacátých letech a taky za krize, kdy jejich ideje pro mnoho poctivých a čestných, leč nemajetných lidí představovaly východisko z materiální bídy a pro intelektuály pak ideál spravedlivé společností ... a stálo to mnoho miliónů - v SSSR desítek miliónů - obětí, než lidi z toho obluzení prohlédli (a dodnes tomu mnozí věří).

Proto vadí pidistrana. Má totiž obrovský škodný potenciál.

Jura Jurax 11.7.2008 14:36

Re: Re: Re: Re: Na nutnosti spoření energie se shodnem všichni.

přesněji v situaci socialistických a komunistických stran v zemích Západu - ono komunistické strany vznikly až po první válce zpravidla odštěpením od sociálních demokratů ...

Lájoš B. 11.7.2008 15:20

Re: Re: Re: Re: Na nutnosti spoření energie se shodnem všichni.

Jak vidno, ty protipáky nějak neprotipákujou, takže vše co tady píšete jsou bolševické blafy. (Y)

vita 11.7.2008 10:02

Kdekdo se zaklíná šetřením energií...

Může mi někdo jmenovat stát, kde se takovým šetřením energií podařilo nějakou energii ušetřit? Mám na mysli stát se srovnatelnou životní úrovní, jako má ČR, ne Rwandu nebo Bangladéš. Já takovou zemi neznám - a že některé už "šetří" přes 40 let - a bývaly nám před VLSR dávány ekology za příklad.

Pokud někde ušetřili, pak přesunutím energeticky náročného průmyslu jinam. To je ovšem mimořádně licoměrný přístup, pokud se tyto země nevzdaly nejen výroby, ale hlavně SPOTŘEBY energeticky náročných výrobků.

Příklad - Rakousko patří k těm zemím, které "šetří" už desítky let. Deklaruje se jako země obzvláště zelená, ekologická, životní prostředí chránící. Přitom má spotřebu elektřiny stejnou jako ČR, při 4/5 obyvatelstva. Spotřeba na hlavu navzdory všem "úsporám" roste, roste i množství vypouštěného CO2 - a přitom Rakousko dováží nezanedbatelnou část své spotřeby ze sousedních států. Včetně "hnusné atomové elektřiny" z ČR.

Tak kde je nějaký vhodný příklad? Průkopníkem slepých uliček jsme byli celkem dost dlouho. Déle než mi bylo milé. Tentokrát bych se rád spolehl na něco vyzkoušeného. Sem s příkladem!

Charlie 11.7.2008 10:12

Re: Kdekdo se zaklíná šetřením energií...

V našem rodinném domku jsme dali nová okna a vchodové dveře.  Domek má ústřední topení na plyn. Přesná čísla má tchán, nemám je v hlavě, ale úspora je to značná.  Rozhodně se to vyplatilo!

vita 11.7.2008 10:41

Re: Re: Kdekdo se zaklíná šetřením energií...

To je ovšem úspora energie na vytápění. A počítáte to podle peněz - byly v tom nějaké dotace, třeba na to plynové topení? Bývaly...

Nekritizuji - samozřejmě, že zamezení ztrátám je dobrá cesta. Ale to ve zmíněných zemích udělali většinou už dávno. zrovna tak používání úspornějších aut (nemluvím o USA), elektrospotřebičů atd. - A přitom celková spotřeba roste. Spotřeba na hlavu roste. Proč? Protože auta jsou sice úspornější, ale jezdí jich víc. Spotřebiče jsou úspornější, ale je jich víc.

Roste životní úroveň - ergo roste spotřeba ne-lidské energie. Moje babička měla spotřebu minimální - prala v neckách na valše, vodu si napumpovala ručně, ohřála v kotli na dříví a šišky. Vařila na špórhéltu zase na dříví, topilo se (málo - bylo to drahé) piliňákama v jedné místnosti. Akorát večer si četla při žárovce a nebo zapnula trojlampovku po dědovi. Ale koho k tomu dneska přesvědčíte?

Charlie 11.7.2008 10:47

Máte naprostou pravdu.

Teď si k tomu přidejte, že náš dnešní standart chtějí i ostatní milliardy Indů, černochů, Číňanů,...  a že za pár let nás nebude 6 milliard ale 12 millard,...

cassul 11.7.2008 10:28

Re: Kdekdo se zaklíná šetřením energií...

K tomu Rakousku - nedávno ukazovali, že tam umělé zasněžování sjezdovek spotřebuje tolik el. proudu a vody, jako 190 000 město - konrétně Linec. To jen tak na okraj k tomu šetření...

Lájoš B. 11.7.2008 12:39

Re: Kdekdo se zaklíná šetřením energií...

Obytné domy v ČR mají dnes zhruba 40% celkové spotřeby energií za celou ČR. Jen je zateplit by byla úspora jak prase.

Charlie 11.7.2008 12:45

Re: Re: Kdekdo se zaklíná šetřením energií...

To prase by mohlo být minimálně 20 až 40 %.  My měli okna ještě původní ze 30.let a když foukal vítr tak lítaly záclony. Takových domů je pořád ještě hodně.

Martin 11.7.2008 9:55

budoucnost je jedině v elektropohonu

Nepodceňujme vývoj, pokud se do něj bude investovat stejné množství peněz, jako do vývoje stávajících pohonů, můžou zde být použitelné baterie dříve, než si myslíme. Jen pro příklad: v leteckém modelářství před 20lety byly elektropohony výstřelkem podivínů. Dnes je v této situaci spalovací motor. Totiž za posledních cca 5 let ohromně pokročily Li-pol baterie, původně určené pro mobilní telefony - tj. pro malé proudy. Dnes takové sestavy dávají klidně i přes 60 A. A to prosím do tohoto odvětví investovaly jen firmy vyrábějící modely, tedy věci pro zábavu (a možná taky firmy zabývající se špionážní technikou). A dnes úspěšně létá lehký motorový letoun pro dvě osoby poháněný asynchronním elektromotorem s obdobnými články. Nikoli palivovými. Vytrvalost je cca hodinu. Zatím...