8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
qwert 27.8.2007 11:50

Re: Re: Na jaderné energetice toho vadí mnohem více

nesmysl - pekaři vyrábějí jinou komoditu než cukráři. Kdyby Cukráži dělali chleba se stejnými devastujícími vlivy jako má těžba energetickéhu úhlí, dávno by bylo po nich.

Kromě toho vaše odpověď není odpověď na otázku, zdali je reálné při 2-3 "temelínech" v ČR definitvně odstavit uhelky a ukončit těžbu uhlí. Obávám se to není možné a tudíž vše zůstane při starém. Jaká výhoda tedy plane obyvateli Horního Jiřetína z dostavby Temelína? Žádná! Ale protože košile bližší než kabát, může ve svém zájmu výstavu JE podpořit, ale musí mít jasné záruky, že v případě, že dá svou podporu nebude záhy podveden a nepřijedou mu před dům bagry? Chtete JE, chcete dostavět Temelín? Dejte záruky!

Meloun 27.8.2007 11:49

Plné chyb,

zejména gramatických. Na věcné nepřesnosti již zde upozorňoval leckdo, dodám jen jednu: I JE produkuje skleníkové plyny, zejména metan. Sice je těch plynů mnohem méně než u klasiky, ale jsou. Původ je ve vodních nádržích sloužících k manipulaci s chladicí vodou (eutrofizace vody). U JETE jsou ty přehrady tuším 3.

Ale k té gramatice : shoda podmětu s přísudkem, čárky mezi větami v příliš dlouhých souvětích. Nejvíce mě dostala "exploze podobná s výbuchem". Alespoň vidíte, že jsem to četl.

pavel 99 27.8.2007 11:49

Re: Na jaderné energetice toho vadí mnohem více

Ad "...příslib omezení provozu uhelných elektráren..." - možná to souvisí s tím, že jiný přislib (že např. Rakousko nebo Německo) pokryje svoji spotřebu z OZE se rovněž nerealizoval. Řešení je tudíž prosté - zasadit se o snížení spotřeby v těchto (a jiných) zemích, či je donutit, aby si vlastní potřeby kryly vlastními zdroji. Tím dojde k omezení provozu uhelných elektráren ráz dva - elektřina má totiž jednu zásadní vlastnost - pokud není spotřebovávána, NEMŮŽE být ani vyrobena a MUSÍ být výroba omezena.

i.h. 27.8.2007 11:47

Ucinnost qwerta je taky zpropadene mala,

naprostou vetsinu toho, co sezere, vyzari jako odpadni teplo. Okamzite zlikvidovat !

pavel 99 27.8.2007 11:43

Re: Re: Re: Re: Re: EKOLOGIE: Co vadí zeleným na jádru?

no o tom, že "biomasa" se musí set, hnojit a sklízet se nejspíše při kázáních nemluvilo.

Pavel MB 27.8.2007 11:41

Re: Re: Re: Re: Re: EKOLOGIE: Co vadí zeleným na jádru?

Možná, že to nevíte, ale uhlí, ropa ani plyn, se sám nevytěží a nedopraví až na místo spotřeby.

I.L. 27.8.2007 11:41

Re: Na jaderné energetice toho vadí mnohem více

Vase namitky pripominaji takovouhle namitku vuci pekarskemu cechu - ano, prijal bych nutnost vyroby chleba, kdyz uz je to tedy opravdu nezbytne... ale nejdriv mi musi ti zlotrili pekari slibit zastaveni provozu

vsech cukraren. Jenze takovy prislib od nich NIKDY NEPADL :-P

qwert 27.8.2007 11:37

Paříž má La Defance, Praha má Pankrác

není co řešit a zbývá jen spočítat, zda reklama "TO musíte vidět!!! Přijeďtě se podívat na fascinující místo pro které byla Praha Vyškrtnuta se seznamu památek Unesco!!!" nevynese více než fakt, že Praha je vedena na jakémsi seznamu.

pavel 99 27.8.2007 11:36

Re: Byznys jen pro vyvolené

ono by stačilo, aby dotyčný sám "fungoval" na vlastní vyrobenou elektřinu a hodně rychle by ho podobné nápady přešly.

Meloun 27.8.2007 11:35

Člověče, jestli rozumíte energetice jako gramatice,

david 27.8.2007 11:35

Byznys jen pro vyvolené

Co Vám brání si za své, nebo za běžný bankovní úvěr postavit VE a potom vydělávat na tom , že budete prodávat elektřinu za tržní cenu (pokud se nepletu tak 1MWh ve špičce stojí okolo 50 ojro).

JNalepka 27.8.2007 11:20

Super článek

K tomu se nedá už nic dalšího dodat. Jen Ti co by to měli číst, tak to číst nebudou.R^R^R^

qwert 27.8.2007 11:14

Na jaderné energetice toho vadí mnohem více

Já se rozhodně nepočítám mezi standardní Zelené, nicméně na adresu jaderné energetiky, která je a bude pravděpodobně nevyhnutelná, lze směřovat i další výtky. Tady jsou:

- žádný příslib omezení provozu uhelných elektráren a těžby energetického uhlí. Nepochybuji o tom, že doatvba Temelína, případně dalšího jaderného zdroje by byla rozhodně přijatelnější, pokud by byla doprovázena definitivním ukončením těžby uhlí v severočeských panví a výrazným omezením spalování uhlí v elektrárnách. Tento příslib NIKDY NEPADL. Tudíž není důvod JE podporovat.

- nedořešená koncovka nejen vyhořelého paliva, ale i likvidace radioaktivního šrotu. Může snad na místě staré jaderné elektrárny stát v budoucnu něco jiného než nová JE nebo sklad vyhořelého paliva?

- špatné využití energie uvolněné stěpnou reakcí - minimálně 2/3 tepla bez užitku vypouštěno do prostředí. Topná spirála ve varné konvici nemá účinnost téměř 100 procent, jak by se zdálo s ohledem na to, že jde o odporovou zátěž, která předává teplo do vody, ale s každými 2 kWh propálenými v konvici jsme bez užitku vypustili nejméně 4 kWh energie. Týká se obecně všech tepelných elektráren.

- příliš velká centralizace - byznys jen pro vyvolené, nemožnost masové výroby nejen z důvodu výše investice, ale především z důvodu bezpečnosti provozu i nakládání s palivem, neobejde se bez státu a státního dozoru a bez součinosti s bezp. složkami (převozy paliva atd. )

Charlie 27.8.2007 11:08

Re: Re: Posledni vykrik ekobiopaliv je "bioethanol",

Mnohem dražší !  Já tu žiju a vím to líp než ty. 

I.L. 27.8.2007 10:58

Re: Návrh pro zelené:

To je zajimavy postreh, co vic zari, zda "zdi Temelina" ci

zulove obklady metra, budov apod. Asi to druhe :-D

badaxe 27.8.2007 10:57

Re: Re: malý detail

to Vašíks no ony ty fotky "dokazují" celkem nejvíc jedno, do blízkosti elektrárny se dá celkem snadno dojít a řada fotek je zřetelně naaranžovaná (třeba ty vozidla na konci jsou na "špalcích" a tedy ne opuštěná jak by asi měla být aby vzbudila city) Pokud vím elektrárna (tedy dva její bloky) běžela dlouho po havárii (jeden blok byl zničen  a druhý poškozen havárií) a Ukrajina ji odstavila až před pár letya (už běžel poslední blok) a sotva lze lidi co tam dělali podezírat ze sebevražedného počínání, nebo z neznalosti rizik (z toho lze podezírat naopak mnohé zelené)

I.L. 27.8.2007 10:54

Re: Re: Re: Re: S vetrniky je to trochu jinak, problemy jadra nebagatelizovat

I kdyz je dobre byt skeptikem co se presnosti prislusnych "map znecisteni radioaktivnim spadem" tyce (tyhle extrapolace jednotlive

namerenych meteorologickych dat byvaji jen malo presne, viz ruzne

ty srazkove mapy minuleho dne apod.) presto slo tehda o nechteny, ale unikatni experiment co se mereni proudeni vzduchu nad Evropou (a srazkovych procesu v nem) tyce. Ty mapy spadu byly velmi zajimave, skoda ze poslednich 20 let uz vetsinou nikomu nestoji za publikaci.

Klidne verim, ze v nejakem svedskem jezeru namerili takhle velikou koncentraci, ona i ta mapa spadu nad CSSR ukazovala silnou nehomogenitu (zavisici na sile srazek a.j.)

pavel 99 27.8.2007 10:39

Re: Re: pravda

však už se na tom pracuje.

pavel 99 27.8.2007 10:37

Re: Re: Re: EKOLOGIE: Co vadí zeleným na jádru?

obávám se, že polovina by nestačila. Opatrně se mluví o desetině až 5-ti procentech stávajícího stavu.

Tokamak 27.8.2007 10:35

Re: Pro priznivce biomasy opakuji

Praktické srovnání, pokud osejeme 20 % plochy ČR, tak nahradíme 1 blok Temelína. Na druhou stranu bych dodal, že se sice část tepla spotřebuje na sušení, ale pro zbytek by se mělo zajistit využití a pak by to nebylo tak strašné. Každopádně jádro je prostě jádro a nic lepšího nemáme.

pavel 99 27.8.2007 10:35

Opravdu by to chtělo rozlišit, kterým zeleným

Té "nemyslící části" stačí, že jim to říkali "věrozvěsti". Na důvodech naprosto nezáleží. (viz. "....čtyři nohy dobréééé, dvě nohy špatnééééé...").

Ta "myslící část se rovněž dělí a to na prospěcháře - pro ty je podstatné, že z "jádra" pro ně nejspíše nic "nekápne" a fanatiky z přesvědčení - pro ty je jádro nebezpečné hlavně tím, že lidstvu může jako jediný zdroj poskytnout dostatek energie pro stávající "plýtvavý" způsob existence  a tím může zamezit realizaci jejich vizionářských projektů.

hm 27.8.2007 10:32

Re: Vykacejme

Hm, jenže oni zároveň rostou takže ten CO2 zi zase vezmou zpátky.

Jimmy Keen 27.8.2007 10:20

Ekologismus je víra

Ekologismus je víra. A jako každá víra musí mít důkaz o správnosti. Tento důkaz je velmi jednoduchý a používají ho všechny víry. Je to rostoucí počet příznivců, eventuelně rostoucí vliv na chod společnosti. Jakékoliv snažení (ať už racionální nebo emocionální) jdoucí proti této premise musí být zákonitě likvidováno. Základní myšlenka ekologismu je prostá. Lidstvo špatně hospodaří s matkou přírodou, ničí ji a toto hospodaření musí být nahraženo lepším, ekologickým, aby nedošlo ke katastrofě. Jenže katastrofa nepřichází. Jestliže předpovím konec světa, pokud se něco nezmění a konec světa nepřichází, zákonitě poklesne počet mých příznivců a můj vliv. Takže je nutné ten konec světa zařídit. Ekologista bojuje s dopravou. Obecně pro něj je veškerá doprava špatná. Jak tedy naložit s modernizací dopravy. Jednoduše, zablokovat ji. A po kolapsu té nemoderní v klidu říci. Vidíte, my jsme říkali, že doprava je špatná. Ekologista bojuje s náročnosí lidstva na energii. Používání energie je přece vysávání zdrojů přírody. Tvrdí, že lidstvo vysává energii příliš. A jak se tedy zbavit modernizace, která by umožnila vpodstatě neomezený zdroj energie. Zakázat ji a pak říci: Vidíte, my jsme vám říkali, že spotřebováváte příliš. Je to v podstatě myšlení jednoho vegetariána (to není výhrada proti vegetarinům), který byl přesvědčen, že rostlinožravci spasí zeměkouli. Tomu pánovi nestačilo, že může v klidu jíst co chce a nikdo mu v tom nebrání. Velmi ho zlobilo, že ostatní drze baští vepřové, místo toho, aby ho prohlásili za svého guru a postavili se do zástupů pod jeho praporem. A přesně tohle prožívají ekologisté. Nikdo jim přece nebrání odět se do primitivních hábitů (ovšem né z kůže nebo z dovozových rostliných komodit), svítit loučemi, k obživě používat manuálně náročného zemědělství a léčit se jen bylinkami a zaříkáváním. Dovedete si představit, jak by asi za chvíli záviděli ostatním. Ovšem když k tomu přinutí i ostatní, nebude závisti a bude ráj.

Pete Brich 27.8.2007 10:14

Ekologismus je doménou polovzdělanců, kteří z ekologie vytvořili náboženství.

Tak jako každé náboženství ho různí chytří šibalové využívají jako prostředek politického nátlaku. O peníze jde jako vždy až v první řadě.

PB

ptakopysk 27.8.2007 10:07

Re: Posledni vykrik ekobiopaliv je "bioethanol",

ano. V Německu je už máslo téměř tak drahé jako u nás.

Sch.glosátor 27.8.2007 10:07

Co jim vadí na jaderné energetice ?

Že uran se za dotace nedá pěstovat na poli.

mrakomor 27.8.2007 9:59

Ad Petr Pavek

Pri stavbe VE Jindrichovice byl porusen zakona (starosta Pavek nenechal udelat povinnou studii EIA o vlivu na zivotni prostredi). Pavek navic dodnes nevysvetlil, kde skoncila znacna cast dotace na stavbu, ktera byla prokazatelne predrazena radove o deset milionu. A to se podle jeho vlastniho webu na stavbe podilela firma RESEC, kterou vlastni...

honzak 27.8.2007 9:58

Re: EKOLOGIE: Co vadí zeleným na jádru?

Bohe jeho! Ona se ta biomasa sama vypěstuje, sklidí, odveze do sušárny a potom do kotelny, kde se sama nadrtí a šoupne se do kolte?

Jděte pane se svými nesmysly tam, kam patří celá ekologie - do (Y)! Případně si pořiďte kotelnu na biomasu, nejlépe někde v Polabí nabo na Hané. Když budete alespoň 5 let fungovat v černých číslech, tak tu (Y) odvolám.

honzak 27.8.2007 9:44

Re: Re: Zajimalo by me

"dajte mi aj TUNGSRAM, ja si ju oseriem sam!" praví starý vtip o bačovi co sháněl žárovky OSRAM za socialismu.

i.h. 27.8.2007 9:38

Posledni vykrik ekobiopaliv je "bioethanol",

kde se z psenice dela spiritus, ktery se micha do benzinu (najednou to nevadi, ze se psenice "pali pod kotly", jinak zelenorudi jeci jako pominuti). I postavili si vychodni Nemci nekolik fabrik, a prvni uz zkrachovala. Pry je letos psenice moc draha. Taky Nemcikum stoupaji ceny chleba, mleka, masla a vubec vseho jidla. Pry rafinovani zemedelci, misto aby pestovali obili a chovali kravy, pestuji repku na biodiesel. A Nemci jeci, jak ze je to mozne, ze je drazsi maslo ?