17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

CENY: Premiér Fiala chce asi lepší ceny energie „vysedět“

Předseda vlády P. Fiala poskytl ve středu obsáhlý bilanční rozhovor pro agenturu ČTK. Pomiňme sebechválu kabinetu, že prý loni zvládl bezprecedentní úkoly. Premiér naznačil, že hlavní problém vysokých cen energie chce „vysedět“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 13.1.2023 11:03

To vám řeknu naprosto přesně - země naší velikosti (cca 2 % obyvatel EU) a ekonomické síly (cca 1,8 % HDP EU) má přesně tomu odpovídající prostředky.

Změna energetické politiky EU je běh na velmi dlouhou trať, docílit něčeho takového můžeme jen v rámci utváření spojenectví plných nejrůznějších kompromisů a politických obchodů. Významným spojencem v tomto může být Polsko, ale to nestačí (ani celá V4 by nestačila). Další náš možný spojenec opravdu těžké váhy před několika lety EU pro všeobecné zhnusení z její politiky a byrokracie opustil.

P. Pepax 13.1.2023 11:02

Údajně jsou naše ceny energií v Evropě nejvyšší a je zřejmé že je to výsledek právě Fialovy vlády, pokud si s tím 5-kolka neví rady, neměla se cpát v roce 2021 do vlády.

P. Hák 13.1.2023 10:55

Přece v zájmu občanů České republiky 8-o Kvůli tomu se tam tak dral, nebo ne?

M. Kanda 13.1.2023 10:55

Tepelná elektrárna je takové zařízení, kde se spalováním vyrábí teplo, které je následně využité na výrobu elektřiny. V dřívějších dobách to bylo synonymum pro uhelnou elektrárnu, protože byla jediným zástupcem tohoto typu zařízení. V této souvislosti jsem tento termín použil i nyní a pokud jsem vás tím zmátl, věřte že to nebylo mým úmyslem. Myslel jsem uhelnou elektrárnu.

Dnes samozřejmě tento pojem zahrnuje i další elektrárny s dalčími typy paliv (plyn, jádro).

P. Hák 13.1.2023 10:54

Ale kdepak, viník je dávno znám. Teda dva, možná tři ;-D

P. Hák 13.1.2023 10:52

To bych až tak neprožíval, ocel i litina jsou železné slitiny. Taky jsem původně strojař :-)

O. M. 13.1.2023 10:51

Domněnka, že kdyby u nás volby v r. 2021 dopadly jinak, byly by v současné době ceny energií u nás nějak zásasdně jiné, je mylná.

M. Kanda 13.1.2023 10:47

Za svou vládu on odpovědnost přijal. Ale vy kritizujete rozhodnutí Babišovy vlády a za tu Fiala zodpovědný není. Babiš to prostě kolosálně podělal a napravovat to bude minimálně pět šest dalších vlád. Ale zvolili jste si ho tak si teď pěkně vyžerte to, co nám navařil. Každý, kdo ho volil je zodpovědný za to, co tady teď máme. A že budete do zblbnutí opakovat Fiala, Fiala, Fiala, Fiala ... na tom nic nezmění.

O. M. 13.1.2023 10:47

Kritizujete p. Fialu hezky, ale vtip je v tom, že on má vlastně pravdu. Stropy nějak budou fungovat (už fungují) a někdy v budoucnu už opravdu nebudou potřeba (nebo pro neudržitelnost financování budou postupně rozvolněny - tj. strop zvyšován - a nakonec úplně opuštěny).

Situaci, co se týče energetiky, popisujete výstižně, ale řekněte, co by s tím vláda měla asi tak dělat. Celé je to způsobeno politikou Evropské unie a možnosti naší vlády, jak to ovlivnit, jsou velmi omezené. Těmi prostředky jsou státní rozpočet a jeho deficit, a vyjednávací pozice v EU. Vláda reprezentuje cca 2 % obyvatelstva EU, naše HDP je na tom podobně. Čili moc si vyskakovat nemůže. Navíc, současná situace, do které jsme se dostávali dlouhé roky, nemá rychlé a bezbolestné řešení. Jestli ho máte, sem s ním (a můžete kandidovat na Nobelovu cenu za ekonomii).

P. Kotyza 13.1.2023 10:39

Díky za starostlivost o mne, pane Kindle, ale já si hřeji čaj na elektřině. Ta se musí vyrobit v elektrárně. Pokud budeme následovat příkladu Německa, jak to bude vypadat s naší elektrizační soustavou? Už dnes musíme mít na hranicích s Německem oddělovací trafa, aby nám jejich přetoky z vrtulí na severu nezpůsobily výpadky sítě, když náhodou fouká. Brusel tomu jen přihlíží, protože zeleno. Tak to má vypadat?

V. Petr 13.1.2023 10:39

Bez Němců bychom se obešli, protože plyn ani ropa nejsou německé. Ropovod IKL jsme postavili za rok, takže Fiala to mohl mít už produktovody, obcházející Německo.

V. Petr 13.1.2023 10:34

To je všechno pravda, ale kolik pitomých voličů bude přesto volit kandidáty, podporovaní zrůdným Slepencem!

V. Kuhaj 13.1.2023 10:26

;-DR^!

J. Strakoš 13.1.2023 10:25

Na jednu stranu s Vámi souhlasím - nejsme izolovaným ostrovem, máme vazby v obchodu, energetice apod., na elektřině a povolenkách je zainteresováno spoustu lidí-lobistů, takže prosazení může být velmi těžké. A navíc to rozhodně nebude černobílé a jediné správné řešení - burza nám (pravděpodobně) dlouho přinášela levnější elektřinu.

Na druhou stranu nemyslím, že se jen musíme smiřovat s tím, že stav je takový jaký je a nic s tím neuděláme, protože jsme malí. Například v rámci našeho předsednictví jsem nezaznamenal žádné náznaky toho, že současná situace není vyhovující a měla by se měnit.

V. Kuhaj 13.1.2023 10:19

Jo jo, Fiala říkal, že máme Babišovi poděkovat za drahotu a za inflaci. Takže teď ještě poděkujeme za to, že chudák Fiala nemůže nic dělat s grýndýlem, ačkoli by tolik chtěl! A až tady bude zákon proti desinformátorům (proti šíření "teroristického obsahu" - představ si pod tím každý co chceš - už ho přijali), tak za to budeme děkovat taky Babišovi? Co takhle předsedovi vlády doporučit, aby přijal za svou vládu odpovědnost, K*ndo!

J. Kindl 13.1.2023 10:15

Díky podlézavosti jak vy říkáte k nám jejich plynovodem jde plyn k nám, aby si pan Kotyza mohl doma hřát čaj a dík Německu bude více ropy u nás.

J. Kindl 13.1.2023 10:06

Energetická krize začala v roce 2009 a ta se projevila krachem Bohemie energy, která na zvyšování cen dojela. Co udělala vláda Babiše nic. Za Babiše byl pohřben plynovod z Polska, jeho vláda se nepostarala o pokračování smlouvy s Nizozemskem na dodávkách plynu. Ukončila svoji činnost s prázdnými zásobníky na plyn. Současná vláda dojednala s Polskem výstavbu plynovodu, obnovila smlouvu na dodávkách plynu s Nizozemskem, pronajal terminál na LGN a jen za minulý rok nakoupila 8 lodí s LGN plynem.Naplnila zásobníky na 94 procent. Dojednala rozšíření ropovodu s Terstu a od roku 2O25 už nebudeme závislý s ropou na ropovodu Družba. Zásobníky plynu mám s 94 procent plné, zákazníci jej mají za přjatelnou cenu a stejně tak firmy, rovněž i eelektrická energie je zajištěna. Jedná se výstavbě atomových reaktorů.

P. Kotyza 13.1.2023 10:00

Nic ve zlém, ale co je to, prosím, tepelná elektrárna?

M. Kanda 13.1.2023 9:58

Můžete tu "neschopnost" nějak blíže definovat? Babiš nás smluvně zavázal tak, že od Green Dealu prakticky nelze odstoupit. A ještě k tomu za covidu spáchal inflaci jako hrom, protože rozdával nekryté peníze skoro každému.

Neexistuje žádný vypínač, který by inflaci vypnul. Nyní prostě musíme protrpět to, co Babiš spáchal. A nejhumornější je, že nejvíc nadávají ti, kteří Babiše zvolili a jsou tak spolupachateli. Babiš je bohatý dost, tak ať nyní přispívá těm nejpostiženějším. Ale na to je příliš lakomý.

J. Kindl 13.1.2023 9:55

Podle výpočtu NERV zastropování energií vyjde stát na 130 miliard. Uvedenou částku stát získá ze zvláštní daně, která platí od letošního roku a budou ji platit některé banky, ČEZ a petrochemie. Od těch by měl stát získat 130 miliard, takže to stání rozpočet nezatíží.

M. Kanda 13.1.2023 9:54

A proč by to dělal? Proč on by si teď měl pálit prsty za něco, co nezavinil a co ani nechtěl? On své názory jako opoziční politik sdělil ve chvíli, kdy ještě Green Deal podepsán nebyl. Nyní už podepsán je (Babišem) a to tak, že odstoupení prakticky není možné. Poděkujte za to Babišovi.

P. Kotyza 13.1.2023 9:54

Pan premiér se ze samé podlézavosti vůči EU a Německu jednou po...

Ale pak se z toho tady všichni taky po...

J. Kindl 13.1.2023 9:52

Cena LGN plynu se v současné době pohybuje od 6 až 10 dolarů za milion britských termálních jednotek (MMBTU). V přepočtu na nám známé jednotky se jedná o 20 až 34 eur za MWh. Cena zemního plynu kolísá mezi 60 a 200 eury za MWh v závislosti na tom, jak moc Putinův režim omezuje dodávky. V současné době ceny plynu klesá.

M. Kanda 13.1.2023 9:52

Vy rozumíte energetice jako koza petrželi a ještě k tomu lžete. Můžete přinést nějaký důkaz o tom, že německý poměr výroby vs. spotřeby byl vřdy napjatý? Je to nesmysl.

Navíc zálohou pro období, kdy nedodává OZE jsou samozřejmě tepelné elektrárny. Ty mohou jako jediné tuto funkci plnit v delším období za přijatelnou cenu. Jejich náběh a přifázování však trvá několik hodin a pokrytí tohoto období náběhu zajišťují plynové elektrárny s takřka okamžitým náběhem. Nejsou tedy určené k trvalým masivním dodávkám do sítě a jejich časově omezený provoz lze tedy zajistit i při vyšší ceně plynu.

O. Kožušník 13.1.2023 9:49

Hi, článek je dobrý, souhlas, ale chybička se vloudila - lze pochybovat, že by se instaloval výkon 17,2 GW v solárech když celkový instalovaný výkon elektráren u nás je cca 20 GW. juknul jsem na internet - firmy nabízejí instalaci solárů, výkon 10 kW, cena 307 000, dotace 200 000. Dotaci platíme my, já nechci datovat soláry, ani větrníky, jsou to vyhozené peníze, ale ptá se mne někdo,? no neptá. do toho nás uvrtali Leyenová, Timmermans, Biden, Nerudová ,10 kW přijde tedy na 500 000 korun, jednoduchou trojčlenko přijdeme na to, že instalace 1 GW takového zdroje přijde na 50 miliard, ale čertovo kopyto je v tom, že onen zdroj pracuje cca desetinu času, platí se tedy za srovnatelný výkon stabilního zdroje desetkrát více

F. Navrátil 13.1.2023 9:44

Správně. To je logika fialových nadšenců. Žalobníček Honzík rozbil okno, Honzíka chytili s kamenem v ruce a tudíž uličníkem je Vašík.

P. Pepax 13.1.2023 9:42

Mám podobný neblahý pocit, 5-kolka mlčí, asi přemýšlí kde najít viníka.

F. Kusák 13.1.2023 9:22

Mně pořád nevychází ta jednoduchá bilanční rovnice, totiž výdaje a příjmy státu. Dotace na zastropování energií mají být podle minimalistického odhadů 200 mld. Kč, k tomu ostatní zvýšené výdaje na všechno možné včetně těch válečných. K tomu pokles příjmů, ekonomika v recesi a tzv. nezvyšování celkové daňové kvóty. Ten plánovaný, ale astronomický deficit nemůže pokrýt ani náhodou. Zdá se mi, že se máme na co těšit.

F. Kusák 13.1.2023 9:09

Ale na Green Dealu není principiálně nic špatně. Jen se z toho nesmí dělat ideologie a chápat, že vše je proces, který má svůj zákonitý vývoj. Ta praxe, která je v rukách zelených fanatiků, to je ta katastrofa, jejichž výsledkem je úpadek evropské civilizace, tedy té naší, západní. Problém je vše, na co se podíváte. Od potravin, přes léky, energie až po extrémní zadlužování a umělé pumpování toxických peněz do ekonomiky. Prostě, ekonomika je v rukách blouznivců a fanatiků.

P. Pepax 13.1.2023 9:02

Zajímalo by mě která evropská země zelený úděl napodepsala.