26.4.2024 | Svátek má Oto


MLSOTNÍK: Mlsota velikonoční...

25.3.2016

Hody, hody doprovody,

dejte vejce malovaný,

když nedáte malovaný,

dejte aspoň bílý,

slepička vám snese jiný...”

(Pokud ovšem nepřekročí kvóty)

No jo, ale co s tolika vajíčkama na tvrdo potom, že ano. Dají se s nimi obložit chlebíčky, dají se použít do salátů, jenže vždycky ještě nějaká zbudou. Takže co například takovou jednoduchou pomazánku, že aby to líp klouzalo do krku.

To se ta vajíčka oloupou, bílek nakrájí úplně na jemňoučko a společně se žloutkem utře, rozmačká a rozčvaňhá, jak nejvíc to jde. A pak se přidá trochu másla, že aby dobře kouzalo a taky křemžská hořčice, že aby chutnalo. A trochu přisolí, tak podle chuti....a namaže nejlíp na chleba.

Jenže to je tak na zub, ale co dál, když člověku jde pusa rundem. Něco pořádného, aby nekručelo.

Co například se mrknout na Balkán. To se takhle vezme 20 stroužků česneku a povaří se asi tak 20 minut v mléce. Necháme odkapat a zabalené v alobalu ty stroužky pečeme tak dalších dvacet minut v troubě. Stroužky oloupeme, podrtíme, zalijeme 2 deci smetany, osolíme, opepříme a dusíme až omáčka zhoustne. Pak pokrájíme jehněčí kýtu na plátky, opečeme po obou stranách, osolíme a přelijeme tou hustou omáčkou. A dáme si do nosu!

Dobrou velikonoční chuť vám přeje Rpuť.