9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Útrobový MLSOTNÍK aneb Co o víkendu do žaludku?

21.10.2016

Kachní žaludky.

Nadhozené téma jsem od Liky radostně přejala. Vždyť není nic lepšího, než vařit velké dobroty za pár korun. A velkou dobrotou jsou právě i kachní žaludky. Že jste je ještě nejedli? Vážně? A proč? Na předsudky se vykašlete, že nebudou vaším oblíbeným jídlem, nezjistíte jinak než ochutnáním. A kde jinde ochutnávat, než u těch, co je umí připravit... nebo si dokáží udělat tři premiéry v jeden den.

Syrové kachní žaludky

  1. Koupit žaludky
  2. Uvařit z nich jídlo
  3. Ochutnat ho

Stačí je jen omýt, očistit, uvařit opravdu do měkka (hodinu pomalého vaření, ale pokud uvnitř maso klade odpor, tak ještě půl hodiny k tomu) a pak jen povolit uzdu své fantazii.

Jsou variabilní, jen odhoďte předsudky a strach.

Ovar:

Žaludky se vaří

Uvařené kachní žaludky s kořením (celý černý pepř, nové koření, bobkový list) scedíme, přidáme jemně usekaný česnek s petrželovou natí a solí a lžící kachního sádla, protřeseme, až se horké žaludky obalí, dáme na nahřátý talíř, přidáme čerstvý chléb a přejeme dobrou chuť. (Té soli ne moc, jen aby podtrhla chuť.)

Pokud místo česneku a petržele dáme na talíř jablíčkový křen (vejmrdu), hořčici, sůl a chléb, máme klasickou verzi ovaru, ale masíčko není vepřové. Přesto si troufám říci, že je velice dobré.

Vývar:

Vývar slijeme, ale ponecháme. Můžeme uvařit kachní kaldon (polévka). Zapátrejte ve starších kuchařských knihách nebo na internetu.

Nebo takové krupeto:

Krémové, nastavované právě tímto vývarem. Krupky na kachním sádle (stačí PL ) zahřejeme a přilijeme několik sběraček vývaru, aby neplavaly, ale začaly se pěkně dusit do měkka (je to pracné – musíte pořád hmotu míchat), pěkně postupně a pomalu dolévat vývar, když se odvařuje a zase míchat. Vývar spotřebujete prakticky všechen, než krupky (lámanka) změknou, stačí potom přidat bílý pepř, posekané žaludky (malé kousky), na závěr zelený vařený hrášek, osolit a trošku másla, aby krupeto zkrémovatělo.

Řízečky:

Uvařené žaludky přepulte, osolte, obalte v trojobalu a usmažte. Nechte okapat a podávejte s bramborovou kaší. Můžete je osmažit i v pivním těstíčku.

Žlutá omáčka

Když ale chcete dělat zadělávané žaludky, tak podle mojí maminky potřebujete jen ten základ: uvařené žaludky s kořeněným vývarem.

Dále jíšku, mletý muškátový květ, sůl a kurkumu. Po ní je omáčka nádherně žlutá... Pak jen medvědí česnek nebo plocholistou petržel. Omáčku máte na hranici řídké kaše a omáčky, aby to obalilo žaludky a nestékalo to rychle dolů. Pokud k tomu podáváte vařené brambory, nevadí hustější konzistence, dáváte-li jako přílohu těstoviny, trošku ji nařeďte, aby se těstoviny „napily“.

Někdo do zadělávaných žaludků dává i orestovanou zeleninu (petržel, mrkev, kedlubnu), ale to záleží na vás.

Bílá omáčka na kyselo

Omáčku z vývaru lze udělat i čistou bílou se smetanou a doladit ji vložkou – pečeným česnekem, nastrouhaným křenem, nastrouhanou kyselou okurkou (jako vidíte na fotce).

Žaludky jsou dobré i zprudka orestované – obalené předtím ve slaninové košilce a s růžičkovou kapustou, kterou předem uvařenou orestujete ve výpeku ze slaniny, můžete přidat opět česnek, ale pozor, aby nezhořkl.

Kořeněný nálev

Dobré jsou i naložené v láku – horké žaludky, překrájené na čtvrtky, vložíte do olejové lázně s česnekem, chilli a petrželkou, solí a pepřem a necháte tři dny. Potom si je dáte s chlebem nebo na sucho pečeným toastem k pivu nebo k vínu.

Pevně doufám, že si vyberete a uvaříte si z nich jídlo, které vám bude chutnat a rozšíří váš jídelníček.

Možná pak při jejich nákupu přihodíte o balíček navíc, protože zjistíte, že se po uvaření někam ztrácejí a moc jich nezbývá. Inu, právě uvařené s trochou soli jsou nejlepšími teplými jednohubkami, které znám ;-)

PS: Kdo si dá?

Foto: autorka. Podrobnější fotodokumentaci najdete ve fotogalerii, když kliknete do kteréhokoli obrázku v textu, a úplně nejpodrobnější přímo zde na Rajčeti nebo v klikacím okénku níže:

Sharka Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !