23.6.2018 | Svátek má Zdeňka


MLSOTNÍK: Sardelová omáčka aneb Redukce z lenosti

9.3.2018

Nedávno udeřily krúty i rozhodla jsem se tedy výhodně odmrazit mrazák. Vzadu natlačkaný spočívaly dva zapomenuté uzené vepřové jazyky. Usoudila jsem, že jim dopřeji svobodu. A protože mrzlo a nikam se mi nechtělo, a nic jiného se mi taky dělat nechtělo, začala jsem vymýšlet, jak na ně jináč. ( I když nejlepší je stejně jazyk s brkaší a okurkou :-)

Křenová omáčka? Éch, nemám křen a nerada ho strouhám. Polská? Ó nikoliv, na sladko uzený né. Tak sardelová! Protože tuto jsem podnikala naposled někdy v době, když v dáli utichal dusot mamutů, vydala jsem se na poradu k strýčku Googlu.

Šiš to bylo všechno složitý a těch přístrojů co k tomu nutno bylo a toho nádobí všelikého! Připomnělo mně to Betty MacDonaldovou, která kdesi popisuje, kterak Don při přípravě míchaných vajíček používá obrovské množství aparátů a nástrojů a vůbec se chová jak lékař operující průdušnici novorozeněte.

Ale neutuchající chuť nejen neutuchala, ba přímo pěnila. Vynechala jsem tedy všechny ty třecí mističky a mixery a několik rendlíků a dvé pánví atd. a recept je zde:

Použité aparáty a nástroje

Použité aparáty a nástroje

Uvaříme jazyky v hrnci s cibulí a bobkovým listem a novým kořením, nesolíme.

Do pekáčku, či na větší pánev, nakrájíme na drobno cibuli, přidáme máslo a nasekané sardelky nebo sardelovou pastu a trochu dobrého oleje a zpěníme. Přidáme uvařený, na plátky nakrájený jazyk, dusíme a průběžně podléváme vývarem, vývarem nešetříme. Po změknutí zahustíme nadrobeným bílým chlebem.

Dále pak možnosti jsou dvě. Ochutit pepřem, chilli dle nálady, rozhodně kapkou citronové šťávy a dle chuti zasypat petrželkou. A možno i lžičku obyč hořčice.

Nebo tam přilít smetanu a vnořit něco marmelády. V obou případech sardelí chuť není dominantní, leč jemně podprahová.

Aneš zaskočen vůní linoucí se z kuchyně

Aneš zaskočen vůní linoucí se z kuchyně

Ale celé to píšu proto, že jsem místo předepsané půlky kredence použila – jeden kastrol na vaření jazyků, jeden malý pekáček na dušení, jedno prkýnko, jeden nůž a jednu míchací a ochutnávací lžíci a jednu malou na tu marmeládu, či hořčici. A asi dvě papírové utěrky. Jo a jednu větší pokličku.

Nojo, no, prostě nerada meju nádobí. A kdo taky, že jo?

Tak případně dobrou chuť.

Foto: autorka

Abyt Neviditelný pes


Diskuse


Š. Matyášová
7:09
12.3.2018

Z. Vave
23:23
9.3.2018

M. Crossette
19:03
9.3.2018

A. Bytová
19:55
9.3.2018

D. Ruščáková
17:57
9.3.2018

A. Bytová
19:58
9.3.2018

Z. Matylda
13:55
9.3.2018

A. Bytová
14:09
9.3.2018

Z. Lika
15:36
9.3.2018

Z. Lika
15:36
9.3.2018

T. Zana
16:44
9.3.2018

Z. Lika
16:56
9.3.2018

Š. Matyášová
7:11
12.3.2018

Z. Janaba
13:36
9.3.2018

A. Bytová
14:02
9.3.2018

Z. Lika
15:31
9.3.2018

Z. Janaba
16:32
9.3.2018

T. Zana
15:01
9.3.2018

Z. Janaba
16:34
9.3.2018

K. Holubová
12:52
9.3.2018

A. Bytová
13:25
9.3.2018

Z. Lika
13:38
9.3.2018

K. Holubová
13:58
9.3.2018

A. Bytová
14:11
9.3.2018

T. Zana
15:03
9.3.2018

Š. Matyášová
7:12
12.3.2018

Z. Jitur
14:07
9.3.2018

M. Crossette
19:05
9.3.2018

Š. Matyášová
7:13
12.3.2018

A. Lex
12:38
9.3.2018

A. Bytová
12:45
9.3.2018

E. Šusová
12:26
9.3.2018

A. Bytová
12:38
9.3.2018

E. Šusová
12:43
9.3.2018

Z. Lika
13:38
9.3.2018

M. Beda
11:18
9.3.2018

A. Bytová
11:41
9.3.2018

Z. Jenny
10:50
9.3.2018

A. Bytová
11:08
9.3.2018

Z. Lika
10:17
9.3.2018

A. Bytová
11:04
9.3.2018

Z. Jitur
12:07
9.3.2018

Z. Lika
12:27
9.3.2018

Z. Jitur
14:08
9.3.2018

T. Zana
8:36
9.3.2018

A. Bytová
11:10
9.3.2018

Š. Matyášová
8:14
9.3.2018

Z. Jenny
10:39
9.3.2018

A. Bytová
11:52
9.3.2018

Z. Inka
12:13
9.3.2018

Z. Lika
12:26
9.3.2018

A. Bytová
12:32
9.3.2018

Z. Inka
13:30
9.3.2018

Z. Lika
13:41
9.3.2018

Z. Jenny
15:50
9.3.2018

Z. Jenny
15:49
9.3.2018

A. Bytová
11:18
9.3.2018

Z. Yga
8:06
9.3.2018

Š. Matyášová
8:23
9.3.2018

Z. Iva
9:02
9.3.2018

A. Bytová
11:30
9.3.2018

Z. Xerxová
6:37
9.3.2018

A. Bytová
11:33
9.3.2018

Z. Vave
23:13
9.3.2018

počet příspěvků: 64, poslední 12.3.2018 07:13









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !