15.12.2018 | Svátek má Radana, Radan


MLSOTNÍK: Sardelová omáčka aneb Redukce z lenosti

9.3.2018

Nedávno udeřily krúty i rozhodla jsem se tedy výhodně odmrazit mrazák. Vzadu natlačkaný spočívaly dva zapomenuté uzené vepřové jazyky. Usoudila jsem, že jim dopřeji svobodu. A protože mrzlo a nikam se mi nechtělo, a nic jiného se mi taky dělat nechtělo, začala jsem vymýšlet, jak na ně jináč. ( I když nejlepší je stejně jazyk s brkaší a okurkou :-)

Křenová omáčka? Éch, nemám křen a nerada ho strouhám. Polská? Ó nikoliv, na sladko uzený né. Tak sardelová! Protože tuto jsem podnikala naposled někdy v době, když v dáli utichal dusot mamutů, vydala jsem se na poradu k strýčku Googlu.

Šiš to bylo všechno složitý a těch přístrojů co k tomu nutno bylo a toho nádobí všelikého! Připomnělo mně to Betty MacDonaldovou, která kdesi popisuje, kterak Don při přípravě míchaných vajíček používá obrovské množství aparátů a nástrojů a vůbec se chová jak lékař operující průdušnici novorozeněte.

Ale neutuchající chuť nejen neutuchala, ba přímo pěnila. Vynechala jsem tedy všechny ty třecí mističky a mixery a několik rendlíků a dvé pánví atd. a recept je zde:

Použité aparáty a nástroje

Použité aparáty a nástroje

Uvaříme jazyky v hrnci s cibulí a bobkovým listem a novým kořením, nesolíme.

Do pekáčku, či na větší pánev, nakrájíme na drobno cibuli, přidáme máslo a nasekané sardelky nebo sardelovou pastu a trochu dobrého oleje a zpěníme. Přidáme uvařený, na plátky nakrájený jazyk, dusíme a průběžně podléváme vývarem, vývarem nešetříme. Po změknutí zahustíme nadrobeným bílým chlebem.

Dále pak možnosti jsou dvě. Ochutit pepřem, chilli dle nálady, rozhodně kapkou citronové šťávy a dle chuti zasypat petrželkou. A možno i lžičku obyč hořčice.

Nebo tam přilít smetanu a vnořit něco marmelády. V obou případech sardelí chuť není dominantní, leč jemně podprahová.

Aneš zaskočen vůní linoucí se z kuchyně

Aneš zaskočen vůní linoucí se z kuchyně

Ale celé to píšu proto, že jsem místo předepsané půlky kredence použila – jeden kastrol na vaření jazyků, jeden malý pekáček na dušení, jedno prkýnko, jeden nůž a jednu míchací a ochutnávací lžíci a jednu malou na tu marmeládu, či hořčici. A asi dvě papírové utěrky. Jo a jednu větší pokličku.

Nojo, no, prostě nerada meju nádobí. A kdo taky, že jo?

Tak případně dobrou chuť.

Foto: autorka

Abyt Neviditelný pes


Diskuse


Š. Matyášová
7:09
12.3.2018

Z. Vave
23:23
9.3.2018

M. Crossette
19:03
9.3.2018

A. Bytová
19:55
9.3.2018

D. Ruščáková
17:57
9.3.2018

A. Bytová
19:58
9.3.2018

Z. Matylda
13:55
9.3.2018

A. Bytová
14:09
9.3.2018

Z. Lika
15:36
9.3.2018

Z. Lika
15:36
9.3.2018

T. Zana
16:44
9.3.2018

Z. Lika
16:56
9.3.2018

Š. Matyášová
7:11
12.3.2018

Z. Janaba
13:36
9.3.2018

A. Bytová
14:02
9.3.2018

Z. Lika
15:31
9.3.2018

Z. Janaba
16:32
9.3.2018

T. Zana
15:01
9.3.2018

Z. Janaba
16:34
9.3.2018

K. Holubová
12:52
9.3.2018

A. Bytová
13:25
9.3.2018

Z. Lika
13:38
9.3.2018

K. Holubová
13:58
9.3.2018

A. Bytová
14:11
9.3.2018

T. Zana
15:03
9.3.2018

Š. Matyášová
7:12
12.3.2018

Z. Jitur
14:07
9.3.2018

M. Crossette
19:05
9.3.2018

Š. Matyášová
7:13
12.3.2018

A. Lex
12:38
9.3.2018

A. Bytová
12:45
9.3.2018

E. Šusová
12:26
9.3.2018

A. Bytová
12:38
9.3.2018

E. Šusová
12:43
9.3.2018

Z. Lika
13:38
9.3.2018

M. Beda
11:18
9.3.2018

A. Bytová
11:41
9.3.2018

Z. Jenny
10:50
9.3.2018

A. Bytová
11:08
9.3.2018

Z. Lika
10:17
9.3.2018

A. Bytová
11:04
9.3.2018

Z. Jitur
12:07
9.3.2018

Z. Lika
12:27
9.3.2018

Z. Jitur
14:08
9.3.2018

T. Zana
8:36
9.3.2018

A. Bytová
11:10
9.3.2018

Š. Matyášová
8:14
9.3.2018

Z. Jenny
10:39
9.3.2018

A. Bytová
11:52
9.3.2018

Z. Inka
12:13
9.3.2018

Z. Lika
12:26
9.3.2018

A. Bytová
12:32
9.3.2018

Z. Inka
13:30
9.3.2018

Z. Lika
13:41
9.3.2018

Z. Jenny
15:50
9.3.2018

Z. Jenny
15:49
9.3.2018

A. Bytová
11:18
9.3.2018

Z. Yga
8:06
9.3.2018

Š. Matyášová
8:23
9.3.2018

Z. Iva
9:02
9.3.2018

A. Bytová
11:30
9.3.2018

Z. Xerxová
6:37
9.3.2018

A. Bytová
11:33
9.3.2018

Z. Vave
23:13
9.3.2018

počet příspěvků: 64, poslední 12.3.2018 07:13