24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Sardelová omáčka aneb Redukce z lenosti

Co s uzeným jazykem?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 12.3.2018 7:09

jenny,

až uvaříš zase ty vepřový /hovězí jazyky, tak si udělej takovou pastu- sardelová pasta s česnekem a naťovou petrželí, nařeď to trochu do kašovité podoby přidáním trošky vývaru z jazyků, jazyky oloupej, pokrájej na kousky a v tomhle je opatlej, přiklop a dej do vyhřátý trouby,aby nevychladly...ono se to nasákne a je to s brkaší nebo bramborama moc dobrý....jinak Inka poradila hodně dobrej recept....taky mne ho naučila....

miluju jazyk v aspiku, ten nářez co mají v Globusu si kupuju a vítězí nad uherákem a ostatními mlsotami...kupuju tam i jazyky,syrové,uzené, u nás uděj i sami,ale musí se jazyk objednat a pak je to teda váha, žasnu,co má ten skot v tlamě za tíhu...a vůbec neřeším, kd eho má,to bych pak ty bewjčí koule tak ynejedla a drš ́tky taky ne... ostatně, vejce sice mají skořápku, co se oloupe,ale jazyk se loupe taky a navíc je vpředu :-D

Z. Vave 9.3.2018 23:23

Jazyk ani sardelky

se u nás doma nedělal, ani to po mně nikdy nikdo (naštěstí) nechtěl, tak si chuť víceméně můžu jen představovat. Ale to je nepodstatné. Důležité je, že Abytka píše, a to já tuze rád, a navíc přidala delikátní fotku delikátního Aneška. Toho vidím taky tuze ráda.

Přidávám se do fan klubu jednoho hrnce a přiznávám, že jakmile v receptu narazím na inkredence typu "tři poloviny bleděmodréhp pepře z Tramtárie, dvě ploutvičky z trajdalky podmořské a deset kapek třicetiletého cognacu", ztrácím o krmi zájem, byť by měla chutí předčít manu nebeskou.

M. Crossette 9.3.2018 19:03

Nepamatuji se,

že bych kdy jazyk (ať už vepřový či hovězí) kdy jedla. Jestli ho někdy maminka udělala, tak si jeho chuť nepamatuji. A ani nevím, jestli se prodává zde, asi ano, ale já se po něm nikdy nepídila. Možná bych to měla napravit, jen mám silné tušení, že by mi "tuhle cast zvířete" manžel nejedl.

V Německu jsem často chodila kolem jednoho řeznictví. A tam mívali jazyk vyložený ve výloze. Asi byl hovězí, protože jsem žasla, jaký je to obrovský a tlustý(na sílu) kus masa! No když teď Trixie vyvěsí ten svůj blemcák (a to asi jen jeho polovinu), tak je to take pěkná délka, tak což teprve taková kráva, že? Prase má asi menší :)

Také mám ráda recepty s minimem nádobí - proto milujeme třeba topinky:)

Anešek je přenádherný kočkour, a se svým nedořešeným pohlavím je teď doslova "in". Chová se podle toho, na co se ten který den právě cítí :) ALE je to tenhle Anešek, jejíž jeden krtek byl bílý a hluchý? Jestli ano a nepletu to, tak kde kotě našlo domov? Holt jako Jana, v tom mám stále trochu zmatek a zapomnětlivost nepomáhá.

A. Bytová 9.3.2018 19:55

Re: Nepamatuji se,

Nojo, to máš pravdu, Aneš je vlastně politicky korektně velmi in. :D

Krtci byli sněžní oba, to hluché kotě mělo modré oči, počítala jsem s tím, že u mě zůstane, ale díky jeho zvláštní skotačivosti, komunikovalo pohybem, si ho oblíbila a převzala má velmi kočičí kamarádka. To druhé, oči žluté, bylo příšernej raubíř a neslyšelo, jenom když nechtělo. :) Jmenuje se Mikinka a bydlí poblíž.

D. Ruščáková 9.3.2018 17:57

Milá Abyt

uzené ani sardelovou pastu nejím, ale tebe a Aneška jsem si nemohla nechat ujít! A dobře jsem udělala, protože se mi udělalo milo:))

Příběh oboupohlavního Aneška ovšem ani opakováním neztrácí na zajímavosti a ta fotka je parádní! :)

A. Bytová 9.3.2018 19:58

Re: Milá Abyt

Dík za to milo, Dede. :)

Z. Matylda 9.3.2018 13:55

Anešek

má typický výraz kočky, co byla právě přistižena, jak si olizuje zadek a je jí to žinantní :)

Jo, taky mám ráda vaření s menším počtem nádobí. Ale jazyk jsem už dlouho neviděla...

A. Bytová 9.3.2018 14:09

Re: Anešek

Ó ano, Anešek je velmi delikátní koč a většinou se chová, jako by byl vychovám ve švýcarském penzionátu pro mladé šlechtičny.

Copak o to, jazyky vídám často, ale obvykle se prodavačka mile ptá - pro pejska, pro pejska? :D

Z. Lika 9.3.2018 15:36

Re: Anešek

Taky když jsem se u našeho řezníka ptala na pajšl, odpověděl, že to hned vykoupí pejskaři. Ale tak mě napadá - třeba se lidi stydí, že to jedí, a před frontou to svádějí na pséky :D

Z. Lika 9.3.2018 15:36

Re: Anešek

Ach jo pardon, to patří pod Zaniny plíce...

T. Zana 9.3.2018 16:44

Re: Anešek

Jo, moje plíce ;-)))

Že bych to zkusila takhle?

Z. Lika 9.3.2018 16:56

Re: Anešek

Teď sice nevím, jak to myslíš ;-) ale každopádně jdi do toho!

Š. Matyášová 12.3.2018 7:11

Re: Anešek

jsi to uhodla, tak ybych si dala plíčky na smetaně..ty mi nikdo nezprotivil.....

Z. Janaba 9.3.2018 13:36

Jak to je?

Omlouvám se, já tedy jazyk néé. Je na mne příliš intimní. Zato Anešek zaskočený čučíci - tak toho jsem opět ráda viděla!

A při té příležitosti... jsem pozapomněla, jak to vlastně bylo. Byla Aneška, povila krtky a byl z ní Anešek, nebo byl Anešek, povil sakra ty ktky on a byla z něho Aneška a proč je teda z něj zase Anešek?

Som z toho veľa taký zmätený!

A. Bytová 9.3.2018 14:02

Re: Jak to je?

To bylo tak. Anešek byl nejdřív Aneška. Pak vet zkonstatoval, že je to Anešek. Asi. Anešek se tak několik let i choval a pak zničehožnic povil ty dva sněžné krtky. A od doby této, asi šest let to je, je zase pořád Aneškem. Avšak takhle zjara dělávají mu nadšenou společnost různí fešní vůkolní kocouři, takže pak panuje jisté napětí, jestli tu kterou sezónu bude Aneš za kocourka či nikoliv. :D

Vet, starý praktik a milovník koček, pravil, že při případné kastraci neví, co přesně by vykastrovat vlastně měl. A že je to zřejmě jakási anomálie bílých koček.

Z. Lika 9.3.2018 15:31

Re: Jak to je?

Pokud jde o Aneška, připomněl mi jakousi dávnou scifárnu, kde tedy byli v hlavní roli lidi. A těm se tamto ustrojení přizpůsobilo podle toho, na koho právě narazili a kdo se jim zalíbil :-)

Z. Janaba 9.3.2018 16:32

Re: Jak to je?

Oh díky! Zamotanina o Anešce/Aneškovi je stále stejně parádní. Přeji šťastný život oběma!

T. Zana 9.3.2018 15:01

Re: Jak to je?

Jano, připomněla jsi mi mýho strejčka, kterej jazyk nejedl s odůvodněním "Fuj, už to měl někdo v hubě" ;-)

Z. Janaba 9.3.2018 16:34

Re: Jak to je?

No právě! Že pana strýce pozdravuji, ehm, pokud tedy...

K. Holubová 9.3.2018 12:52

Jazyk

Já ráda jazyk hovězí jak uzený tak neuzený (ten se ovšem velmi špatně shání). Uzený s křenovou nebo sardelovou omáčkou, neuzený zahorka naložený do čínské omáčky nemá chybu (med, strouhaný zázvor, chilli, sojová lehká omáčka, trochu sherry nebo švestkového vína, hořčici, vše promíchat) a do směsi naložit horké tenké plátky neuzeného jazyka - lze dělat i z vepřového, ale hovězí mi chutná víc. Mám ráda také smažený - uvaříme jazyk, oloupeme a obalíme v trojobalu. Usmažíme. Je dobré ho trochu zpestřit něčím pálivějším, např. potřít tou sardelkou nebo přidat do vajíček chilli či jiné pálivější koření. Dělala jsem i "kapsu". Nedořízneme plátek jazyka a uřízneme druhý. Vytvořenou kapsu naplníme plátkem pálivého salámu a kouskem sýra a spíchneme. Obalíme v trojobalu tak, aby sýr nevytekl.

Anešek je úžasný a Lady mává bílému kamarádovi.

A. Bytová 9.3.2018 13:25

Re: Jazyk

Dobrý den, paní Holubová, lehce si z minula vzpomínám, že vy jazyky všeliké taky radostně používáte.

A to navzdory různým směšným pomluvám, že už to měl někdo v hubě a podobně. :D

Konec konců, je to skoro to nejlibovější maso.

Anešek Bílý zdraví svou sestru v barvě.

Z. Lika 9.3.2018 13:38

Re: Jazyk

Co pak říct o vajíčkách, že.

K. Holubová 9.3.2018 13:58

Re: Jazyk

Likooooo!!! Aspoň mají tu skořápku!

Já mám ráda jazyk, vnitřnosti, vše se dá skvěle upravit a "podřadné" maso, kterého se spousta lidí nedotkne a oškliví si ho dokáže být lahůdkou. Snad je plíčky na smetaně nějak neoblibuji.

A. Bytová 9.3.2018 14:11

Re: Jazyk

Líčka či pupek také bývalo "podřadné" maso a dnes stojí líčka pomalu jak biftek.

T. Zana 9.3.2018 15:03

Re: Jazyk

Tak zrovna plíčky bych si docela dala, kdybych je někde potkala a po těch dvaceti - třiceti letech si ještě vzpomněla, jak jsem je dělávala...

Š. Matyášová 12.3.2018 7:12

Re: Jazyk

hele,vejce oloupeš a jazyk taky, kde je problém ??

Z. Jitur 9.3.2018 14:07

Re: Jazyk

:-))))

M. Crossette 9.3.2018 19:05

Re: Jazyk

paní H, já kdysi několikrát dělala podle vášeho receptu hovězí na sardelové pastě. Tenkrát jsem si extra kvůli tomu z Prahy přivezla několik tub pasty a konzerviček rybiček, protože jsem tu ani jedno neviděla v běžném obchodě. Bylo to moc dobré.

Š. Matyášová 12.3.2018 7:13

Re: Jazyk

jak špatně? Globus je má furt..... oboje...

A. Lex 9.3.2018 12:38

Abytko,

Nádherně, úsměvně a s laskavostí Tvou vlastní popsaný takový normální úkon, jako uvaření uzeného jazyka. A sardelová omáčka jako třešínka na dortíku k tomu.

... jak lékař operující průdušnici novorozenětě... mne ovšem srazilo v křečích smíchu na kolena!

Jo a krásná fotka vykuleného Aneška!