9.5.2024 | Svátek má Ctibor


MLSOTNÍK: Králika, pořád jenom králika... ani Pinďa už to nežere...

27.11.2015

Averzi vůči králičímu masu má hodně lidí, přesto se odvážím přijít s Králičím Mlsotníkem. Od malička patří mezi mnou milovaná jídla Králičí polívka a Králík na česneku s mrkví, kouskem bůčku a vařenými bramborami... dokonce i Králičí hlavová obíračka, ale to už byste asi nedočetli...

Po delší době se u nás opět vyměnily role a obdržela jsem pozvání na oběd. Zavolala mi mamka, že dostala domácího králíka a že by udělala polívku a zbytek na česneku s mrkví. No radost mi udělala přenáramnou, protože Králičí polívka je pro mne vrchol její gastronomie. Umí ji excelentně a už jen představa té dobroty ve mně vzbuzuje pocit blaženosti a co teprve její pojídání. Nerozdělila bych se ani s kočkami ani s houfem hladových dětí a přiznávám, že ani s vámi. Tůdle! Uvařte si!

Takže začneme u Králičí polívky:

Obereme uvařené králičí maso

Do hrnce dáte omytou hlavu, žebírka, krk, játra, plíce, ledvinky... (já přikupuju hlavy), přidáte studenou vodu, přihodíte malou neloupanou cibuli, stroužek česneku, několik kuliček nového koření a pepře, bobkové listy, mrkev, celer, petržel (vcelku) a špetičku soli. A dáte pomalu vařit.

Když je vše měkké, scedíte vývar, maso oberete (ale necháte si ho stranou), hlavičky rozlousknete, vyndáte mozečky, jazýčky, tvářičky... o mozečky se s vlastní matkou skoro poperete, rozdělíte si je a sníte je, jazýčky a tvářičky nakrájíte nadrobno a dáte k obranému masu.

Do zahuštěné zeleniny přidáme vývar a mamka v tuto chvíli přidala i obrané...

Uvařenou zeleninu matka v nestřežené chvíli také sní, nechá vám jen cibuli, protože tu nejí.

Dáte vařit brambory ve slupce. Ty později oloupete a budete je přikusovat nebo si je vložíte do polévky.

Na pánev dáte orestovat čerstvou mrkev, celer, petržel, přidáte hladkou mouku a následně toto zalijete horkým vývarem a přivedete ho k varu.

Polévka má správnou hustotu

Vlijete do něj rozklechtaná vejce a provaříte, zalijete půllitrem smetany, dochutíte solí a případně i citronovou šťávou, v té chvíli přihodíte maso, když se prohřeje, vypnete polívku. Je hotovo!

Bohužel, vůně přenést nejde, tak jen fotečky... Lidičky, to je mana nebeská!

Hotová králičí polévka, máme první chod. Dobrou chuť!

A abyste neřekli, nafotila jsem vám i toho Králíka na česneku s mrkví a vařeným bramborem.

Ten se naporcuje, přední, zadní končetiny, hřbet a přidá se bůček a 10 stroužků rozetřeného česneku s trochou soli. Vloží se do malého pekáčku, podlije se to vodou a dá péct přikryté alobalem. Občas se to podleje, obrátí... Když je to měkké, odkryje se alobal a nechá se zčervenat.

Mrkev se nakrájí, podusí na másle, trochu pocukruje, a jak začne brát barvičku (karamelizovat), podlije se trochou vody a osolí. Když se voda svaří, je mrkev měkká, zahuštěná a krásně se rozvoní.

Brambory vaří mamka ve slupce, jen je napíchne a vodu hodně osolí.

Jako druhý chod si dáme králíka na česneku s vařeným bramborem. Dobrou chuť...

PS: Do těchto dvou jídel jí nijak nezasahuji a ani nemluvím a jsem šťastná, že se rozhodla je uvařit.

Doufám, že vaše pokusy budou také k jídlu :-D

A jak máte rádi králíka vy?

Vaše sharka.68

Foto: autorka. Fotografie si můžete prohlédnout i přímo zde na Rajčeti.

Sharka Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !