17.7.2019 | Svátek má Martina


MLSOTNÍK: Polívka ruk-cuk a s crcáním

4.11.2016

Jelikož v poslední době Zvířetníci nějak nevaří či čo (každopádně se na můj zvídavý dotaz tasí s historkami o mobilech zapadnutých do hrnce (ne-li hůř) a o foťácích rozžvýkaných kozou, což má zřejmě odůvodnit prodlevy v psaní Mlsotníků), zeptala jsem se Zany, na jaký Mlsotník by měla chuť, a dozvěděla jsem se, že na zimní polévkový. Zimní? To snad trochu předbíháme. Ale polévky, co mě napadly a byly používané v létě, určitě zahřejí i dnes.

Ta první je superrychlá, protože jsem ji v různých obměnách vařila na lodi. Tam je rychlost žádoucí z více důvodů: jednak mají všichni hlad, aniž to vědí, a sotva ucítí vůni jídla, hned se ho dožadují. Druhak vařit za plavby je docela dobrodrůžo, zejména když se plachtí a loď se různě naklání a skáče...

Pohled z paluby...

Pohled z paluby...

A pohled do podpalubí, kde se snažím bez úhony dostat ke sporáku

A pohled do podpalubí, kde se snažím bez úhony dostat ke sporáku

Třeťak bych mohla přijít o něco zajímavého v okolí...

Plachtíme kolem majáku Hrid Mulo

Plachtíme kolem majáku Hrid Mulo

Vtip u téhle polévky tkví v několika málo detailech a v přípravě. Nachystám si pár brambor (pro každého jednu), cibuli (stačí jedna větší pro čtyři), mrkev (pro každého půlku velké) a pak třeba hrst fazolkových lusků a zbylé rajčátko. Pokud máte masitý zub, přichystejte si kousek libové anglické slaniny. Všechno si předem nakrájejte (nestrouhat!). Pokud se kolem neprozřetelně ochomýtne člen posádky, odchyťte ho a donuťte, ať vám s krájením pomůže. Pokud to není zrovna kapitán, tak většinou uspějete, protože mají pocit, že jsou u zdroje a budou moci uždibovat. S cibulí nebo fazolkami to však nehrozí, ale na to přijdou pozdě. Pak si ještě přichystejte sůl, mletý kmín, a červenou loupanou čočku.

Základní suroviny - na pevnině přinejhorším poslouží mražené fazolky, ale určitě ne v nálevu!

Základní suroviny - na pevnině přinejhorším poslouží mražené fazolky, ale určitě ne v nálevu!

A teď ty detaily – jde o pořadí a rychlost. Do hrnce na vařiči dejte kousek másla (ani ne lžíci) – na lodi jsem používala přepuštěné neboli ghí, protože se nekazí a nepřipaluje. Anebo obyčejné máslo s trošičkou oleje – právě aby se nepřepalovalo. Jakmile se rozpustí, uvrhnu na to slaninu (pokud ji tam chcete mít) a vzápětí cibuli a mrkev. Vše smahnu za stálého míchání.

Z paluby se v tu chvíli začne ozývat hlasité čenichání a toužebné dotazy: „Co to tak voní?“ Já na to: „Mrkev!!“ Shora: „To určitě! A dáš do toho i salám?“ Jelikož poslední otázku slýchám pokaždé, odpovím: „*!?**!!“ Nic proti dobrému salámu, ale ten se na téhle lodi nevyskytuje a navíc polívku salámovku nesnáším.

Vařič na lodi. Vlevo jachtařské rukavice, vpředu pevné madlo.

Vařič na lodi. Vlevo jachtařské rukavice, vpředu pevné madlo.

Jakmile mrkev získá zlatohnědé lemování, na barvičku cibule nečekám a vše popráším špetkou mletého kmínu, trochu posolím, bryskně přihodím všechnu zbylou zeleninu – tj. brambory, fazolky, rajče, taky bobkový list, který jsme tu kdesi natrhali a klinká se mi na provázku nad hlavou, a pořádně ode dna promíchnu, ale nezdržuju se s tím. Ráz dva, do rytmu lodě.

Hned zaliji studenou vodou (přiměřeně), znovu lehce promíchnu, přivedu k varu a v tu chvíli tam přihodím hrst či dvě červené čočky. Té stačí ve varu pět minut, rozvaří se a krásně polévku zahustí. Pokud natrefíte na konzervovanou cizrnu, tak do téhle polévky se báječně hodí (suchá by se musela uvařit předem, trvá jí to dost dlouho), krásně chrupe neboli chrumká. V Chorvatsku a vůbec na jihu je cizrna běžnější než u nás čočka, se mi zdálo.

Na trhu v Chorvatsku

Na trhu v Chorvatsku

Vycvičila jsem se tak, že jsem měla polévku pro čtyři hotovou za deset minut (s přípravou možná za patnáct, když nebyl pomocník – to víte, jednou rukou loupat brambory a okrajovat šušně fazolových lusků, zatímco druhou se křečovitě držím madla, to se trochu protáhne). A výsledkem byla hustá, voňavá, chutná polévka.

Poprášila jsem ji nakonec spoustou majoránky a zvlášť do misky nasypala i ty osmažené kostky salámu, abych vyhověla chlupatým jazykům v posádce – ať si ho sami nasypou do talíře nebo kam chtějí, do hrnce mi tenhle uzurpátor chuti nesmí :-)

Doma si do téhle polévky ráda přihodím kousky syrového zázvoru a/nebo čili papričku. Takže zahřátí, pokud nemám po ruce dostatek slunce, je pojištěno a zajištěno.

Po obědě v zátoce

Po obědě v zátoce

Koukám, že jsem se nějak rozepsala, takže polévka s crcáním bude někdy příště.

Dobrou chuť, ať už si uvaříte cokoliv!

Foto: Z. a V. Novákovi a Lika

Lika Neviditelný pes


Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Diskuse


Z. Jitča
16:12
6.11.2016

Z. Lika
17:51
6.11.2016

D. Ruščáková
22:51
4.11.2016

Z. Lika
9:42
5.11.2016

Z. Jovo
18:26
4.11.2016

Z. Lika
19:52
4.11.2016

Z. Hanča
17:58
4.11.2016

Z. Lika
19:53
4.11.2016

T. Zana
17:03
4.11.2016

M. Crossette
14:50
4.11.2016

Z. Lika
15:52
4.11.2016

Z. Jenny
17:46
4.11.2016

Z. Vave
13:02
4.11.2016

Z. Lika
13:41
4.11.2016

Z. Vave
13:49
4.11.2016

Z. Lika
14:15
4.11.2016

Z. Lika
14:18
4.11.2016

Z. Vave
23:33
4.11.2016

A. Lex
11:58
4.11.2016

Z. Matylda
12:03
4.11.2016

M. Pajakerryková
14:33
4.11.2016

A. Lex
11:51
4.11.2016

E. Šusová
12:09
4.11.2016

A. Lex
12:34
4.11.2016

E. Šusová
12:43
4.11.2016

Z. Lika
13:20
4.11.2016

E. Šusová
13:33
4.11.2016

Z. Lika
13:45
4.11.2016

A. Lex
17:19
4.11.2016

Z. Lika
17:28
4.11.2016

Z. Vave
13:50
4.11.2016

E. Šusová
11:47
4.11.2016

E. Šusová
13:40
4.11.2016

M. Beda
11:44
4.11.2016

E. Šusová
11:50
4.11.2016

T. Zana
12:31
4.11.2016

E. Šusová
12:38
4.11.2016

E. Šusová
12:42
4.11.2016

Z. Vave
23:30
4.11.2016

Z. Vave
13:45
4.11.2016

E. Šusová
14:31
4.11.2016

Z. Vave
14:40
4.11.2016

E. Šusová
14:45
4.11.2016

Z. Vave
23:26
4.11.2016

Z. Lika
13:29
4.11.2016

T. Zana
9:16
4.11.2016

Z. Lika
9:19
4.11.2016

Z. Yga
8:58
4.11.2016

T. Zana
9:17
4.11.2016

Z. Lika
9:17
4.11.2016

Z. Yga
9:22
4.11.2016

Z. Lika
9:33
4.11.2016

M. Beda
11:48
4.11.2016

M. Beda
11:49
4.11.2016

Z. Lika
14:20
4.11.2016

Z. Rpuťová
7:58
4.11.2016

Z. Lika
8:24
4.11.2016

T. Zana
9:17
4.11.2016

Š. Matyášová
6:49
4.11.2016

Z. Lika
8:38
4.11.2016

T. Zana
9:19
4.11.2016

Z. Xerxová
6:23
4.11.2016

Š. Matyášová
6:50
4.11.2016

Z. Lika
8:44
4.11.2016

počet příspěvků: 74, poslední 6.11.2016 05:51