Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Co taky s jablky
Dělala jsem si domácí ocet z jablek už dávno, dávno tomu, a pamatuji si, jak jednoduchý to byl postup, a jak vynikající byl výsledek.
Asi většina má doma podobný obrázek (s tím, že místo košíčku máte doma koš nebo přepravku):
Pár jablek můžete použít na výrobu vynikajícího dochucovadla jak jídel, tak nápojů.
Poměr je zhruba šest zdravých jablek (tj. nenahnilých, tady se výkroje nevyplatí), pokud možno sladších, a která za sebou nemají nějaké chemické útoky. To je dost podstatné, protože cílem procedury je vylouhovat z jablka pokud možno všechno, co se dá.
Jablka buď nasekáte nadrobno, nebo nastrouháte nahrubo. A to celá, úplně celá, klidně i tu šťopičku přihoďte.
Zalijete cca 2 litry studené vody, promícháte a první fáze je hotová. Nádobu přikryjete utěrkou, ubrouskem nebo něčím podobným, co zabraňuje přístupu hmyzu a umožňuje únik plynových bublin.
Necháte stát někde v normálním teple, asi ne přímo na slunci. Promícháte, kdykoli jdete kolem, ale aspoň 2x denně (jednou denně je minimum z minima). Míchátko vezměte nějaké radši plastové - kovové by mohlo začít pouštět rez a v dřevěném obvykle leckdo bydlí, kdo by se do sladkých jablek s chutí naskvatoval.
Tato první fáze v teple a s mícháním trvá 14 dní. Poté scedíte (přes plátýnko nebo plastový cedník), zákal není vůbec na závadu. A nastává druhá fáze zrání - tekutina by při ní už neměla bouřlivě šumět, natož bublat. Necháte ji stát v nádobě v běžné pokojové teplotě jako předtím, volně překrytou ubrouskem. Ocet pokojně a lahodně vzniká. A po dalším zhruba měsíci ho můžete stočit do lahviček s uzávěrem, které už uložte raději v lednici nebo chladné spíži.
Určitě kvašení neurychlujte kvasnicemi, jak jsem se někde dočetla, je to na úkor dobroty. Ocet je lahodný, lehce nakyslý. Určitě nezůstanu u jedné dávky.
A jelikož stále narážím na okurkové přerostky, vzniklo mi doma přímo kvasicí družstvo:
Přeji vám dobrou chuť, ať budete ne/vařit cokoliv.
Foto: Lika, commons.wikimedia.org
Vše potřebné zjistíte zde...