15.11.2018 | Svátek má Leopold


MLSOTNÍK: Co taky s jablky

17.8.2018

Dělala jsem si domácí ocet z jablek už dávno, dávno tomu, a pamatuji si, jak jednoduchý to byl postup, a jak vynikající byl výsledek.

Asi většina má doma podobný obrázek (s tím, že místo košíčku máte doma koš nebo přepravku):

Zátiší s jablky, hruškou a džbánem, 1889, Paul Gauguin

Zátiší s jablky, hruškou a džbánem, 1889, Paul Gauguin

Pár jablek můžete použít na výrobu vynikajícího dochucovadla jak jídel, tak nápojů.

Poměr je zhruba šest zdravých jablek (tj. nenahnilých, tady se výkroje nevyplatí), pokud možno sladších, a která za sebou nemají nějaké chemické útoky. To je dost podstatné, protože cílem procedury je vylouhovat z jablka pokud možno všechno, co se dá.

Jablka buď nasekáte nadrobno, nebo nastrouháte nahrubo. A to celá, úplně celá, klidně i tu šťopičku přihoďte.

Zalijete cca 2 litry studené vody, promícháte a první fáze je hotová. Nádobu přikryjete utěrkou, ubrouskem nebo něčím podobným, co zabraňuje přístupu hmyzu a umožňuje únik plynových bublin.

Nastrouhaná jablka ve vodě kvasí

Nastrouhaná jablka ve vodě kvasí

Necháte stát někde v normálním teple, asi ne přímo na slunci. Promícháte, kdykoli jdete kolem, ale aspoň 2x denně (jednou denně je minimum z minima). Míchátko vezměte nějaké radši plastové - kovové by mohlo začít pouštět rez a v dřevěném obvykle leckdo bydlí, kdo by se do sladkých jablek s chutí naskvatoval.

Vrchní dozorce všeho, i přípravy octa

Vrchní dozorce všeho, i přípravy octa

Tato první fáze v teple a s mícháním trvá 14 dní. Poté scedíte (přes plátýnko nebo plastový cedník), zákal není vůbec na závadu. A nastává druhá fáze zrání - tekutina by při ní už neměla bouřlivě šumět, natož bublat. Necháte ji stát v nádobě v běžné pokojové teplotě jako předtím, volně překrytou ubrouskem. Ocet pokojně a lahodně vzniká. A po dalším zhruba měsíci ho můžete stočit do lahviček s uzávěrem, které už uložte raději v lednici nebo chladné spíži.

Určitě kvašení neurychlujte kvasnicemi, jak jsem se někde dočetla, je to na úkor dobroty. Ocet je lahodný, lehce nakyslý. Určitě nezůstanu u jedné dávky.

A jelikož stále narážím na okurkové přerostky, vzniklo mi doma přímo kvasicí družstvo:

Kvasicí družstvo - vlevo budoucí kvašáky, vpravo budoucí jablečný ocet

Kvasicí družstvo - vlevo budoucí kvašáky, vpravo budoucí jablečný ocet

Přeji vám dobrou chuť, ať budete ne/vařit cokoliv.

Foto: Lika, commons.wikimedia.org

Lika Neviditelný pes


Diskuse


Z. Vave
21:24
17.8.2018

Z. Lika
9:42
18.8.2018

Z. Svobodová
20:02
17.8.2018

M. Crossette
20:12
17.8.2018

Z. Lika
9:44
18.8.2018

M. Crossette
18:56
17.8.2018

M. Crossette
19:00
17.8.2018

M. Crossette
20:18
17.8.2018

Z. Svobodová
20:40
17.8.2018

K. Miháliková
14:20
17.8.2018

Z. Lika
19:35
17.8.2018

K. Holubová
14:18
17.8.2018

K. Miháliková
14:24
17.8.2018

Z. Lika
19:37
17.8.2018

Z. Svobodová
20:19
17.8.2018

Z. Jenny
12:45
17.8.2018

Z. Jenny
12:50
17.8.2018

Z. Jajka
19:43
17.8.2018

Z. Lika
13:58
17.8.2018

Z. Jitur
11:07
17.8.2018

Z. Lika
11:42
17.8.2018

Z. Jitur
11:46
17.8.2018

Z. Lika
11:56
17.8.2018

Z. Jitur
10:54
17.8.2018

Z. Lika
11:03
17.8.2018

M. Beda
12:46
17.8.2018

A. Bytová
13:02
17.8.2018

Z. Lika
13:55
17.8.2018

Z. Vave
21:20
17.8.2018

M. Beda
21:33
17.8.2018

Z. Inka
9:20
17.8.2018

Š. Matyášová
9:50
17.8.2018

Z. Lika
10:06
17.8.2018

Š. Matyášová
11:05
17.8.2018

Š. Matyášová
8:46
17.8.2018

Š. Matyášová
9:52
17.8.2018

Z. Lika
10:05
17.8.2018

Z. Jitur
10:55
17.8.2018

Z. Jenny
12:44
17.8.2018

Z. Jitur
9:41
17.8.2018

Z. Xerxová
6:49
17.8.2018

Z. Lika
8:56
17.8.2018

Z. Svobodová
20:35
17.8.2018

Z. Vave
21:22
17.8.2018

počet příspěvků: 48, poslední 18.8.2018 09:44