20.9.2018 | Svátek má Oleg


MLSOTNÍK: Co taky s jablky

17.8.2018

Dělala jsem si domácí ocet z jablek už dávno, dávno tomu, a pamatuji si, jak jednoduchý to byl postup, a jak vynikající byl výsledek.

Asi většina má doma podobný obrázek (s tím, že místo košíčku máte doma koš nebo přepravku):

Zátiší s jablky, hruškou a džbánem, 1889, Paul Gauguin

Zátiší s jablky, hruškou a džbánem, 1889, Paul Gauguin

Pár jablek můžete použít na výrobu vynikajícího dochucovadla jak jídel, tak nápojů.

Poměr je zhruba šest zdravých jablek (tj. nenahnilých, tady se výkroje nevyplatí), pokud možno sladších, a která za sebou nemají nějaké chemické útoky. To je dost podstatné, protože cílem procedury je vylouhovat z jablka pokud možno všechno, co se dá.

Jablka buď nasekáte nadrobno, nebo nastrouháte nahrubo. A to celá, úplně celá, klidně i tu šťopičku přihoďte.

Zalijete cca 2 litry studené vody, promícháte a první fáze je hotová. Nádobu přikryjete utěrkou, ubrouskem nebo něčím podobným, co zabraňuje přístupu hmyzu a umožňuje únik plynových bublin.

Nastrouhaná jablka ve vodě kvasí

Nastrouhaná jablka ve vodě kvasí

Necháte stát někde v normálním teple, asi ne přímo na slunci. Promícháte, kdykoli jdete kolem, ale aspoň 2x denně (jednou denně je minimum z minima). Míchátko vezměte nějaké radši plastové - kovové by mohlo začít pouštět rez a v dřevěném obvykle leckdo bydlí, kdo by se do sladkých jablek s chutí naskvatoval.

Vrchní dozorce všeho, i přípravy octa

Vrchní dozorce všeho, i přípravy octa

Tato první fáze v teple a s mícháním trvá 14 dní. Poté scedíte (přes plátýnko nebo plastový cedník), zákal není vůbec na závadu. A nastává druhá fáze zrání - tekutina by při ní už neměla bouřlivě šumět, natož bublat. Necháte ji stát v nádobě v běžné pokojové teplotě jako předtím, volně překrytou ubrouskem. Ocet pokojně a lahodně vzniká. A po dalším zhruba měsíci ho můžete stočit do lahviček s uzávěrem, které už uložte raději v lednici nebo chladné spíži.

Určitě kvašení neurychlujte kvasnicemi, jak jsem se někde dočetla, je to na úkor dobroty. Ocet je lahodný, lehce nakyslý. Určitě nezůstanu u jedné dávky.

A jelikož stále narážím na okurkové přerostky, vzniklo mi doma přímo kvasicí družstvo:

Kvasicí družstvo - vlevo budoucí kvašáky, vpravo budoucí jablečný ocet

Kvasicí družstvo - vlevo budoucí kvašáky, vpravo budoucí jablečný ocet

Přeji vám dobrou chuť, ať budete ne/vařit cokoliv.

Foto: Lika, commons.wikimedia.org

Lika Neviditelný pes


Diskuse


Z. Vave
21:24
17.8.2018

Z. Lika
9:42
18.8.2018

Z. Svobodová
20:02
17.8.2018

M. Crossette
20:12
17.8.2018

Z. Lika
9:44
18.8.2018

M. Crossette
18:56
17.8.2018

M. Crossette
19:00
17.8.2018

M. Crossette
20:18
17.8.2018

Z. Svobodová
20:40
17.8.2018

K. Miháliková
14:20
17.8.2018

Z. Lika
19:35
17.8.2018

K. Holubová
14:18
17.8.2018

K. Miháliková
14:24
17.8.2018

Z. Lika
19:37
17.8.2018

Z. Svobodová
20:19
17.8.2018

Z. Jenny
12:45
17.8.2018

Z. Jenny
12:50
17.8.2018

Z. Jajka
19:43
17.8.2018

Z. Lika
13:58
17.8.2018

Z. Jitur
11:07
17.8.2018

Z. Lika
11:42
17.8.2018

Z. Jitur
11:46
17.8.2018

Z. Lika
11:56
17.8.2018

Z. Jitur
10:54
17.8.2018

Z. Lika
11:03
17.8.2018

M. Beda
12:46
17.8.2018

A. Bytová
13:02
17.8.2018

Z. Lika
13:55
17.8.2018

Z. Vave
21:20
17.8.2018

M. Beda
21:33
17.8.2018

Z. Inka
9:20
17.8.2018

Š. Matyášová
9:50
17.8.2018

Z. Lika
10:06
17.8.2018

Š. Matyášová
11:05
17.8.2018

Š. Matyášová
8:46
17.8.2018

Š. Matyášová
9:52
17.8.2018

Z. Lika
10:05
17.8.2018

Z. Jitur
10:55
17.8.2018

Z. Jenny
12:44
17.8.2018

Z. Jitur
9:41
17.8.2018

Z. Xerxová
6:49
17.8.2018

Z. Lika
8:56
17.8.2018

Z. Svobodová
20:35
17.8.2018

Z. Vave
21:22
17.8.2018

počet příspěvků: 48, poslední 18.8.2018 09:44









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !