3.5.2024 | Svátek má Alexej


MLSOTNÍK: Vánoční bramborový salát - knížecí

12.12.2008

Knížecí bramborový salát
2 natvrdo uvařená vejce
10 dkg másla (nejlépe opravdového)
lžíce plnotučné hořčice
1 středně velká cibule
2 sterilované okurky
1 jablko, lépe kyselejší (moje maminka říkala štrúdláč)
5 středně velkých uvařených brambor
0,5 l kysané smetany (pokud použijeme kupovanou zakysanou smetanu, musíme ji zředit mlékem, protože je moc hustá, osobně koupím sladkou smetanu a nechám ji zkysnout)

Z uvařených vajec vyndáme žloutky, rozetřeme je s máslem, přidáme hořčici, nadrobno nakrájenou cibuli a okurky, najemno nastrouháme oloupané jablko, osolíme, můžeme i opepřit a přidáme nadrobno na nudličky nakrájené brambory. (Používám kráječ na vajíčka, brambor překrojím jedním směrem, pak ho otočím a překrojím ho napříč.) Vše dobře promícháme a nakonec zalijeme kysanou smetanou. Necháme uležet alespoň 3 hodiny.

Nadrobno nasekaný bílek z vajíček použijeme na ozdobení servírovaného salátu, spolu s červenou sterilovanou paprikou, kolečky citronu, apod.

Improvizaci se meze nekladou, místo másla lze dát nějakou margarinovou nahrážku, místo smetany bílý jogurt, případně to zkombinovat a dochutit podle svého.

Pro více lidí se musí jednotlivé ingredience samozřejmě navýšit.

Pro mlsné jazýčky pár vánočních receptíků.

Domácí přítel
30 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
1/2 prášku do pečiva
2 celá vejce
vlašské ořechy

Vše se zpracuje na vále, jde to pomalu a ztěžka, ale jde to. Těsto musí být hladké a nesmí se lepit na vál.

Hotové těsto rozdělíme na 4 díly a z každého dílu rozválíme dotenka úzký pruh, cca 10 cm široký. Doprostřed každého dílu naskládáme vlašské ořechy, půlky či čvtrtky. Okraje těsta se se přeloží ke středu tak, aby vprostřed nebyla mezera, spíš aby se okraje vprostřed překrývaly. Povrch potřeme vajíčkem a dáme péct asi na 180 stupňů. Ihned po vytažení z trouby krájíme ostrým nožem na tenké plátky. Přítel by se měl uležet, ale většinou to nestihne.

Vlčnovská srdéčka

Pečené těsto:
25 dkg hladké mouky
20 dkg másla
9 dkg moučkového cukru
3 žloutky
citronová kůra

Vypracujeme těsto, rozválíme a vykrajujeme srdéčka. Upečeme v mírné troubě (150 stupňů).

Nepečené těsto:
1/4 kg moučkového cukru
2 lžíce kakaa
1 žloutek
4 dkg másla
3 dkg mletých ořechů

Těsto se spojí rumem a po vypracování a vyválení se vykrajují malá srdéčka, která se nechají uschnout. Tato srdéčka se marmeládou lepí na větší pečená.

Střapáči (Po upečení z cukroví trčí kousky kokosu, proto je "střapaté")


20 dkg hladké mouky
20 dkg másla
8 dkg moučkového cukru
20 dkg kokosu
1 vejce
3 lžíce kakaa

Zpracujeme těsto, vyválíme placku asi 3 mm silnou, vykrajujeme kolečka a pečeme v prudké troubě. Slepujeme zavařeninou nebo nádivkou.

Nádivka
12 dkg másla
8 dkg moučkového cukru
2 dkg mletých ořechů
1 lžíce kakaa
1 celé vejce
rum

Nepečené košíčky

5 čokolád kaštanů nebo kávových zrn
12 dkg 100% tuku - rozpustit

Nádivka:
10 dkg mletých ořechů
10 dkg cukru
0,5 dcl mléka
0,5 dcl rumu

Do papírových košíčků nalijeme čokoládu, na ni dáme nádivku a pak opět nalijeme čokoládu. Nahoru položíme kousek oříšku nebo mandli.

Dobrou chuť!

Emteska



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !