8.5.2024 | Den vítězství


MLSOTNÍK: Rychlé pohoštění pro Silvestra

31.12.2009

nový rok A tak využívám další várky Lenčiných receptů, které pomohou i lenivějším jedincům mlsat trošku originálněji než je ve všední den zvykem. A zábava? Jakou si ji uděláme, takovou budeme mít:))

A tak vás všechny zvu do naší virtuální hospůdky. Nevadí, že hospodskou skolila chřipka, flašky jsou vystrčené na pultě, sud piva naražený, v kotli voní dokonalá gulášová polévka, hned vedle bublá ovar a z mísy nastrouhaného křenu s jablky samou dobrotou slzí oči. Vše je volně přístupné a cena? Komentář, povídání, vzpomínka...:))

Kýchání a brblání ze zadní místnosti si nevšímejte, to si virtuální hospodská léčí chřipku virtuálním rumem. Kdo ví, třeba nakonec i vyleze:)) Kdo? No já doufám, že ta hospodská!

Tak hezkého Silvestra přeju

Dede

Nepečené dobrůtky nejen pro Silvestrovský večer

Různé sýrové kuličky

1)225 g žervé, asi 100 jemně strouhaného eidamu nebo ementálu, různá kořeníčka: jemně nasekaná čerstvá zelená petrželka, sekané šalvějové listy, nebo rozmarýn, pažitka či sušený tymián, mletá sladká i pálivá paprika..

Postup: Ze směsi žervé a strouhaného tvrdého sýra tvarujeme malé kuličky, které obalíme po několika kouscích vždy v jiné bylince.

2)100g másla, 1 hermelín, sůl, sekaná pažitka nebo petrželka, 1 lžč. sladké nebo i pálivé mleté papriky Postup: Máslo a hermelín rozmačkáme vidličkou. Pak tuto směs na mírném teple a ve vodní lázni ohříváme, aby se suroviny dobře spojily. Hmota se nesmí vařit.

Poté přidáme papriku, pažitku nebo petrželku, dobře promícháme a necháme v chladu ztuhnout. Namočenýma rukama tvarujeme ze ztuhlé hmoty kuličky, které ještě obalujeme v sekané pažitce nebo petrželce.

3) Kuličky ještě jiných chutí Suroviny: Několik tavených sýrů,strouhaný ementál, eidam a máslo, něco na obalení kuliček (strouhaný sýr, který můžeme obarvit třeba mletou sladkou nebo pálivou paprikou či kari kořením, mleté vlašské ořechy, nasekaná pažitka nebo petrželka... co kdo má rád. Postup: Vybrané suroviny smícháme podle toho, kolik kuliček chceme (Počítáme cca 100g taveného sýra na l lžíci másla a 50 g nivy, která však nemusí být, 1 čaj.lžičku strouhaného sýra na zpevnění).

Suroviny prohněteme v hmotu, která jde dobře tvarovat do kuliček, které ihned obalujeme ve výše uvedených sekaných, namletých nebo strouhaných a třeba různě ochucených surovinách. Hotové kuličky necháme v chladu několik hodin ztuhnout.

Všechny sýrové kuličky podáváme jen tak v papírových košíčcích nebo je dáme na jednohubky a ozdobíme stejně jako níže popisované roládky.

Roládky na jednohubky Suroviny: plátkový sýr (ementál, uzený eidam), máslo nebo jakákoli pomazánka - šunková nebo nivová pěna, bylinkové nebo i česnekové máslo, několik plátků jakékoliv měkké nebo i tvrdé uzeniny. Postup: Na plátek sýra tence a namažeme pomazánku (ale něco, co opravdu dobře ztuhne, ne tavený sýr nebo margarín), poklademe podle chuti uzeninou opět pomázneme pomazánkou a pevně svineme do roládky. Dáme ztuhnout do lednice . Druhý den krájíme na tenké plátky, které můžeme podkládat kolečky rohlíků. Můžeme ale postup zhotovení roládek i otočit, takže roládky budou na povrchu uzeninové a sýr bude uvnitř.

Pokud chceme mít jednohubky dietnější, lze podkládat sýrové roládky kolečky z okurky salátovky a ředkviček nebo roládku podložíme kuličkami hroznového vína, kousky jablka nebo i hrušky. Je to levné úsporné a krásně to vypadá.

Na jednu řadu jednohubek jsem nespotřebovala ani celou jednu roládku.

Velká sýrová roláda

Suroviny: 2-3 balíčky plátkového eidamu, 1-2 balíčky plátkovaného uzeného sýra, asi 100g tence krájené šunky, 50-100 g rozdrobené nivy, 2 lžíce rozměklého másla.

Postup:Nejprve si připravíme sýrový plát a našleháme si do pěny nivu s máslem.

Příprava sýrového plátu na roládu:

Vyložíme plech alobalem, který pomažeme tenkou vrstvou tuku (máslo nebo hera přímo z kostky nebo olej) a na něj rozložíme plátkovaný sýr tak, aby se jednotlivé plátky asi2-3 mm překrývaly. Vše dáme jen rozpustit (!) do vyhřáté trouby na maximum výkonu - nejvýš 2-3minuty), jelikož nesmíme sýrový plát upéct!!!

Vzniklý plát necháme zchladnout, a pak ho naplníme podle níže uvedeného návodu.

Nivu s máslem vyšleháme do pěny, čímž vznikne nivová pěna.

Povrch plátu pokryjeme plátky šunky, které potřeme nivovou pěnou. Můžeme vše ještě posypat petrželkou nebo jemně nasekanou naloženou kápii Naplněný sýrový plát pevně zabalíme, uložíme do alobalu a necháme ztuhnout v chladu do 2. dne. Poté krájíme tenčí kolečka, která můžeme zdobit kousky zeleniny dle vlastní fantazie.

Ohnivá pochoutka - opravdu bleskovka

Jakékoliv množství jakéhokoliv tvrdého sýra (eidam, gouda, blaťácké zlato, ementál aj.) nakrájíme na libovolně velké kostičky.

Do mikroténového sáčku vsypeme tuto směs: Mletá sladká + pálivá paprika + jemně nasekaný česnek. Nasypeme kostičky sýra a pečlivě protřepeme, aby se všechny řádně obalily. Naplněný sáček dobře uzavřeme a necháme několik hodin řádně rozležet v chladu.

Takto připravený sýr můžeme použít jako základ jdnohubek. Napichujeme na sýr kuličky hrozna, dílky mandarinek, kousky neloupaných jablíček, taky nakrájený, ale bílé dužniny zbavený grep.

Takovýchto sáčků s různým kořením si můžeme připravit několik (s karí, s různobarevnými namletými pepři, s grilovacím koření, koprem... atd, atd), takže sýrové jednohubky budou pokaždé chutnat jinak. To už nechám na fantazii každého.

Rada pro lenochy:

Vysypu už odleželé kostičky na větší talíř, přidám k nim ještě kousky nivy nebo hermelínu, vedle položím ještě další talíř s kousky ovoce (hruška, jablko, hroznové víno, mandarinky, grep, kiwi aj.) nebo olivy, kapary, omyté a v alkoholu naložené rozinky nebo celé půlky jader vlašských ořechů apod. Doprostřed stolu postavím několik sklínek s nejrůznějšími dřevěnými nebo plastovými napichovátky a vyzvu hosty, aby si jednohubky zhotovili sami, dle své vlastní chuti.

Šunkový závitek v aspiku

Suroviny: Na nálev: 900 ml vody, 100 ml osmiprocentního octa, po 15 g soli a cukru, po3 kuličkách nového koření a celého pepře, 2 celé bobkové listy, 2 sáčky čiré želatiny (dr.Oetker nebo želatina na vaječ. tlačenku apod.), 10 plátků šunky, jakýkoli salát (bramborový, vlašský aj), 2-3 vejce vařená natvrdo, několik menších kyselých okurek, naložená kapie, olivy bez pecek apod.. Postup: Nejprve si takto uděláme sladko-kyselý nálev - svaříme všechny suroviny, na nálev (kromě želatiny!) a velmi mírně ho necháme zchladnout na teplotu, jaká je požadována na obalu od želatiny. Do nálevu vsypeme želatinu a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Malou část hotové želatiny rozetřeme na dno nádoby, která je vypláchnutá studenou vodou (pekáčku nebo hranaté misky). Okurky a vařená a oloupaná vejce nakrájíme na tenké plátky, kapii na jemné proužky

Připravíme si závitky: Plátky šunky tence potřeme salátem, stočíme do závitků a ty naskládáme na vrstvičku mírně ztuhlé želatiny tak, aby závitky byly těsně u sebe.Každý závitek ozdobíme kolečkem vejce ,okurky , kapií nebo jinou zeleninou dle fantazie.Vše opatrně zalijeme zbylou želatinou , uhladíme povrch a dáme do chladu ztuhnout.

Podáváme s pečivem.

Lenka S



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !