6.5.2024 | Svátek má Radoslav


MLSOTNÍK: Květákovo-kapustový nákyp

8.7.2016

Je tu léto a na tržištích je konečně ke koupi místní zelenina typická pro toto období: květák, kapusta, rané zelí. Jenže co s nimi – smažený květák je sice chutný, ale není to zrovna dietní jídlo, květákový mozeček moc oblíbený, alespoň u nás, není, dušená kapusta a kapustové karbanátky se dají sníst jednou, dvakrát... Dobrou volbou je obě zeleniny zkombinovat do jednoho jídla, výsledný pokrm je chutný, zasytí, dá se jíst i studený.

Suroviny:

  • 1 květák – cca 600 g
  • 1 kapusta – cca 800 g
  • 4 vejce
  • 200 g hrubé krupice (používám nahrubo mletou pšenici)
  • 300 g libového uzeného masa (plec, kýta)
  • 200 g tvrdého sýra (eidam, gouda)
  • sůl, pepř

Květák a kapustu opereme, zbavíme košťálů a dáme vařit do osolené vody. Není potřeba přesně dodržet poměr květák/kapusta, nakombinujeme podle dostupných surovin, jen to celkové množství by mělo odpovídat. Nevaříme společně, ale postupně, protože doba varu je u květáku a kapusty různá. Zeleninu uvařenou do poloměkka ještě horkou nasekáme a zasypeme ve větší míse krupicí a zakryjeme poklicí, aby se krupice spařila (asi jako když se dělají škubánky).

Mezitím si nakrájíme uzené maso na kostičky a ušleháme sníh ze čtyř bílků. Po částečném zchladnutí zeleniny vmícháme maso, žloutky a sníh a ochutíme solí a pepřem. Přemístíme do vymazaného pekáčku a pečeme při 170o C do zatuhnutí povrchu, poté poklademe plátky sýra nebo posypeme nastrouhaným sýrem a dopečeme do zlatova. Jako příloha se hodí brambory, může být i další zelenina jako obloha (rajče, okurka). Zbylý nákyp se dá konzumovat i studený se zeleninovou oblohou jako lehká večeře.

Květákovo-kapustový nákyp

A jako přídavek ještě jednoduchý salát z raného zelí. Potřebujeme hlávku raného zelí, cibuli, vinný ocet, sůl a cukr. Umyté zelí nakrájíme na proužky, přidáme nahrubo nasekanou cibuli. Přiměřeně osolíme, přidáme cukr, vinný ocet a trochu oleje. Rukama pořádně promícháme, zelí změkne a pustí šťávu, není potřeba přidávat vodu. Pro zlepšení chuti a vzhledu je možné přidat nahrubo nastrouhanou mrkev nebo proužky červené papriky.

Dobrou chuť!

Foto: archiv autorky

IvaP Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !