26.4.2024 | Svátek má Oto


PRAHA: Výstava motýlů České republiky

1.6.2007

Premiérová akce "propojí" botanickou zahradu se zámkem

Na výstavu tropických motýlů v Botanické zahradě hl. města Prahy jsme si už nějak "zvykli", její jarní termín a místo konání - skleník Fata Morgana se během čtyřleté tradice staly téměř samozřejmostí. Trojská botanická zahrada se tentokrát rozhodla "zůstat doma", a proto přichází s výstavou Motýli České republiky: od 1. června do 1. července 2007, denně 9 - 19 hodin.

babočka admirál Vanessa atalantaLetos půjde o první počin, jehož cílem je představit různé stránky života motýlů. Kromě nevšedních zážitků chce pobavit, informovat, a především nenásilnou formou poukázat na negativní vlivy, které člověk na přírodu má. Vždyť to jsou právě motýli, kteří spolu s ptáky platí za nejdůležitější ukazatele kvality životního prostředí...

Premiérová motýlová akce bude probíhat hned na několika místech zahrady, a dokonce "propojí" botanickou zahradu s Trojským zámkem! Čeští motýli se proletí speciální expozicí umístěnou pod Fata Morganou, fotografická výstava Paví oka ve výstavním sále zachytí nezachytitelné detaily nejen motýlích křídel a Oranžérie Trojského zámku (otevřena poprvé po povodních) přiblíží zajímavosti ze Života motýla ve stejnojmenné expozici.

* Stan pod skleníkem Fata Morgana - volně poletující motýli představí:
1. Motýli za letu a na květech
2. Housenky na rostlinách, kterými se živí
3. Kukly různých tvarů
4. Proměnu zmuchlaného motýla, který právě opouští kuklu, v půvabné křehké stvoření, s barevnými, jemnými křídly
Motýli pocházejí z Moravy, přesněji kukly zde nakupujeme od soukromé chovatelky. Pro živé kuklyexponáty bylo třeba zajistit vymezený prostor a dostatek potravy. Housenky vykrmíme kopřivami, zelím a čičorkou, stravu dospělých motýlů budou vedle lantan tvořit šalvěje, nepety (šanta kočičí) a řezané květiny přímo ze záhonů botanické zahrady. Žravé housenky, kukly a následné líhnutí motýlů návštěvníci uvidí ve speciálně upraveném stanu pod skleníkem Fata Morgana, kde budou zajištěny všechny jejich životní potřeby. Na konci výstavy (1. července) se Troja promění v motýlovou čtvrť - motýly vypustíme do volné přírody...

* Výstavní sál na úvodní expozici: Paví oka - výstava fotografií Václava Laňky, promovaného biologa (narozen 25.10.1941), absolventa Přírodovědecké fakulty UK, člena rakovnického fotoklubu Amfora.
... Tajuplný mechanismus mimetických jevů vzrušuje přírodovědce už několik století. Leč vysvětlení bývá dodnes jen ve formě domněnek a individuálních názorů. Výstražná miméze, ještě navíc zaměřená na kresby a zbarvení připomínající oči vyšších živočichů, zaujala autora fotografií natolik, že se rozhodl ji představit veřejnosti prezentovanou expozicí... (Poprvé v Rabasově galerii Rakovník, 10.10. - 10.11. 2002. Podruhé v Národním muzeu - Přírodo-vědeckém muzeu v Praze, 26.2. - 30.4. 2004. Potřetí v Botanické zahradě hl. města Prahy, nyní...)

* Oranžérie Trojského zámku - Život motýla (1.6. - 30.9.) příprava výstavy
1. Kde všude motýly najdete
2. Životní cyklus motýlů
3. Motýlí rekordy a zajímavosti
4. Ochrana motýlů
5. Motýli v Praze
Populárně-vědecky zpracované texty na panelech přinesou zajímavé informace o životě motýlů a nenásilnou formou připomenou nezbytnost ochrany přírody. Doplní je 4 vitríny s preparovanými motýly a popisem vztaženým na místa výskytu...

Upozornění pro návštěvníky: Po dobu trvání výstavy bude Fata Morgana otevřena i každé pondělí. Do stanu na výstavu létajících motýlů a housenek se návštěvníci dostanou na vstupenku do Fata Morgany. Před stanem bude zajištěna kontrola vstupenek.
1. června mají na výstavu (a všude do BZ) děti do 15 let zdarma, je přece Den dětí!

Výstava je malým průřezem vynalézavosti, kterou příroda uplatnila při formování všech stádií vývoje motýla (vajíčko - housenka - kukla - motýl). Mnohým pak nabídne řadu podnětů k zamyšlení: zda svým osobním přístupem můžeme pomoci ozdravit současný stav životního prostředí a odvrátit hrozící katastrofy...


Foto:
V trojské botanické zahradě tentokrát motýli tuzemští, a mezi nimi babočka admirál. Speciální, dočasná expozice vzniká v těchto dnech pod skleníkem Fata Morgana.
Kukly motýlů už visí..
Výstavní sál zaplní Paví oka... (Foto: Václav Laňka)

Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz