23.7.2017 | Svátek má Libor



DISKUSE K ČLÁNKU

Nejste přihlášen/a. Vkládat příspěvky mohou pouze registrovaní čtenáři.

Formát tel. čísla "+420 xxx xxx xxx"

EKONOMIKA: Proč je máslo tak drahé?



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 75, poslední: 19.7.2017 20:41, přehled diskusí

Bejvávalo,:
Autor: L. David Datum: 17.7.2017 23:07

že v podhůří se pásla stáda krav. A mléka i másla bylo dost.

Dneska se louky (ne)udržují pro to, aby za ně bylo možno pobírat dotace.

Zvrácená zemědělská politika přináší zvrácené ceny !

Takže už není:
Autor: J. Schwarz Datum: 17.7.2017 19:58

problém s ruským embargem na dovoz produktů z EU? Už se nehromadí tisíce tun másla v mrazírnách a zničeho nic ho máme nedostatek? To loni / a ještě lépe předloni v rekordně horkém létě / si krávy daly závazek dojit mléko stejně tučné jako v zimě? Nebose najednou evropanům zachtělo a másla a začali ho žrát jako o závod?

Ach ich ouvej, to je autor takový trouba a ČRo to zveřejní?:
Autor: L. Novák 475 Datum: 17.7.2017 16:55

Máslo nekupuji, a kdyby jo, tak na zdražení reaguji omezením nákupu. Druhá věc je dlouhodobá snaha vlády a ČNB vyvolat inflaci. Když se jim to podařilo, není důvod si stěžovat, že rostou ceny. Úkol byl splněn. Máslu dejte pokoj a vymeťte tu vládní sebranku parazitů včetně socialisty jmenovaného ožungrem Zemanem za guvernéra ČNB.

Podívejte se, u Milovic se nezadržitelně množí:
Autor: F. Houžňák Datum: 17.7.2017 15:57

šakalové a vy tady s nějakým máslem ...

Re: Podívejte se, u Milovic se nezadržitelně množí:
Autor: L. Novák 475 Datum: 17.7.2017 21:33

Šakalové snad máslo nežerou? :-D

Správný šakal si pošmákne na všem,:
Autor: F. Houžňák Datum: 17.7.2017 21:51

i na másle. A je mu jedno, kolik stojí.

Před dávnými a dávnými lety :
Autor: P. Selinger Datum: 17.7.2017 15:47

byla nadvýroba másla taková, že náklady na jeho skladování přesahovaly jeho cenu. V těch dávných dobách ale bylo na tomto území nejméně pětkrát více krav než dnes a pole se hnojila hnojem....

A kdy to prosím bylo, ty dávné roky?:
Autor: P. Klíma Datum: 17.7.2017 16:20

Za komunistů určitě ne, to pole prakticky hnůj neviděla (praktikoval se tzv. "studený odchov" bez slámy) a máslo bylo v poměru k platům mnohem dražší.

Máte na mysli Protektorát nebo 1. republiku?

Re: A kdy to prosím bylo, ty dávné roky?:
Autor: S. Donát Datum: 17.7.2017 16:33

Možná ještě R-U :-)

Re: A kdy to prosím bylo, ty dávné roky?:
Autor: R. Brzák Datum: 17.7.2017 17:39

Jak kde - jako děcko si pamatuju rozstřelování kupek hnoje po polích (sedmdesátá léta), v každém jezedu byl vozový park vybaven několika rozmetadly na hnůj...neříkám, že to dělali pravidelně a dobře - ale to, co dělají dnešní agrokoncerny, to je proti tomu zoufalé...vozit hnůj na pole je totiž věc dlouhodobého vztahu k půdě, takže to dělají spíše malí farmáři (jednomu takovému to na pole vozím ze stáje já sám a druhý, můj soused, kupuje hnůj granulovaný (je to zelinář a dělá bio).

Je zřejmé,:
Autor: L. Severa Datum: 17.7.2017 15:06

že jestli na zdražení někdo vydělává, tak to určitě nejsou dodavatelé mléka.

Máslo je drahé,:
Autor: A. Alda Datum: 17.7.2017 14:37

protože jsme v EU.

Re: Máslo je drahé,:
Autor: S. Donát Datum: 17.7.2017 15:12

To víte, že jo. A za vyhynutí dinosaurů může taky EU, že? A Titanik potopil Juncker, osobně...

Re: Máslo je drahé,:
Autor: L. Novák 475 Datum: 17.7.2017 16:58

Juncker je socialistický blb a dotace na vývoz přebytků másla mimo EU samozřejmě vedou ke zdražení na domácím trhu.

Re: Máslo je drahé,:
Autor: S. Donát Datum: 17.7.2017 20:09

S první částí souhlasím. Té druhé jaksi nerozumím. Zkuste tu myšlenku rozvinout, prosím.

Re: Máslo je drahé,:
Autor: L. Novák 475 Datum: 17.7.2017 21:38

Přebytky produktů na domácím trhu tlačí na snížení cen. Když se EU/EK rozhodne podpořit zemědělcům výkupní ceny tím, že přebytky za intervenované ceny vyveze do zahraničí, tak tím samozřejmě podpoří vyšší ceny i pro domácí spotřebitele. Je to už hodně stará písnička.

Domácí máslo:
Autor: K. Janovská Datum: 17.7.2017 14:26

Pokud se nezvedá souběžně cena mléka, neměla by stoupat ani cena másla. Jenomže zatímco v mléce je konkurence obrovská, mlékárny i farmáři na každém rohu, máslo dělá jen pár mlékáren. Malí dodavatelé nemůžou jen tak začít konkurovat a dělat máslo, nemají technologie. Takže myslím, že i to hraje roli. Ale: zkusila jsem doma vyrobit máslo ze 33% šlehačky (co byla zrovna "v akci") a docela se to dalo.

Re: Domácí máslo:
Autor: J. Jurax Datum: 18.7.2017 11:09

Pamatuju, že se dělávala šlehačka rozmixováním másla, neboť plánované socialistické hospodářství ji jaksi nedodalo. No a dnes budeme naopak dělat máslo ze šlehačky, protože v hypersuper už neví, co by za něj chtěli ... a pak že vývoj nejde po spírále po čase se vracející na stejné místo, avšak s vyšší kvalitativní úrovní, jak nás učili vědečtí marxisté ... :-)

Re: Domácí máslo:
Autor: L. Novák 475 Datum: 18.7.2017 19:57

Já si zhruba před měsícem nakoupil kysanou smetanu v akci (400 g za 15 Kč), přestože si na mléčné tuky moc nepotrpím. Ale tohle mě po otestování vzorku vzalo. Dala se krásně namazat na chleba (příp. i dochucená jako pomazánka), nebo třeba s domácím džemem jako vynikající jogurt. Máslo nemusím, zvykl jsem si žít bez něj od té doby, co se ceny vyhouply nad 20 Kč/čtvrtku a nijak mi v jídelníčku nechybí. Žijte zdravě! :-D

Re: Domácí máslo:
Autor: J. Jurax Datum: 18.7.2017 22:47

Jojo, žiju zdravě a nežeru margaríny ... :-)

Re: Domácí máslo:
Autor: L. Novák 475 Datum: 19.7.2017 20:41

Já taky ne. Jenom řepkový a slunečnicový olej k tepelné úpravě potravin. ;-)

Nejsou krávy, není máslo...:
Autor: J. Novak Datum: 17.7.2017 13:23

Jsem momentálně v kraji liptovském. Kdysi se to pod Malou Fatrou i na stráních na úpatí Nizkých Tater pásla početná stáda krav. Dnes jsou zde maximálně posečené louky nebo území zarostlá burinou. V krajích českých tomu je obdobně. Na pole chybí chlévská mrva jako hnojivo, místo pícnin se pěstuje řepka, která do půdy zpět nic nedá. Kdo za to může? Hlavně kvótně "ochranářská" politika EU. Napřed mléko vyléváme, kravičky vybíjíme a teď začínají chybět. Mimochodem, 1/4 liptovského másla je momentálně za 2.50 až 3.- €. Takže nezdražilo jenom v ČR.

Re: Nejsou krávy, není máslo...:
Autor: P. Khail Datum: 17.7.2017 13:26

Jak je to na Liptově nevím, ale v českých krajích se pase a to velmi. Vyjeďte si někdy do Krušných hor nebo na Šumavu to vám ukáže skutečnost.

To jsou básně,:
Autor: P. Klíma Datum: 17.7.2017 16:25

nic neříkající.

Máte-li co říct, dejte sem čísla.

Re: To jsou básně,:
Autor: P. Khail Datum: 17.7.2017 17:36

Číslo bot nebo domovní? O číslech jsem nic nepsal, to byste snad mohl pochopit. Mohu vám ale ukázat plno míst kde si můžete sáhnout na elektrický ohradník. Není nad vlastní zkušenost, že?

Máslo:
Autor: V. Olšanský Datum: 17.7.2017 12:11

Je třeba změnit nákupní stereotypy a máslo nekupovat, na nějakou dobu by stačily rostlinné tuky, tedy i ty zdravější. Tím by klesla pooptávka,nabídka by vzrostla a ceny by šly dolů. Dost jednoduché, ale chtějte od národa racionální chování ? Raději budou nadávat.

,

Vojtěch Olšanský

Ostrava

Re: Máslo:
Autor: V. Kain Datum: 17.7.2017 12:48

Je zajímavé,že vychytralého Jurečku zajímají nekvalitní potraviny až nyní před volbama.Tři a půl roku ho to vůbec nezajímalo.Myslím,že takového ministra snad ani nepotřebujeme.

Re: Máslo:
Autor: P. Khail Datum: 17.7.2017 13:27

Takových ministrů je dvanáct do tuctu.

Re: Máslo:
Autor: S. Donát Datum: 17.7.2017 13:38

Cena by šla dolů, lidi by zase začali nakupovat, takže by pak zase rychle stoupla, ne? Kde máte ten užitek? A stýskat si, že národ jako celek není schopen jednotného a racionálního chování, to je opravdu hloupé. Mimochodem, mně se ta cena másla zase tak přemrštěná nezdá. V roce 1989 stálo máslo kolem deseti korun. A i kdyby dnes stálo 50,-, platy máme více jak pětinásobné, není-liž pravda. Takže si ho rád koupím a na chlebík namáznu, nebo pod míchaná vejce vložím :)

Re: Máslo:
Autor: M. Těhanová Datum: 17.7.2017 20:26

Jak kdo, pokud to nevíte, nežijete v tomto státě.