Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
EKONOMIKA: Proč je máslo tak drahé?
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L. Novák 19.7.2017 20:41Re: Domácí máslo Já taky ne. Jenom řepkový a slunečnicový olej k tepelné úpravě potravin. ;-) |
J. Jurax 18.7.2017 22:47Re: Domácí máslo Jojo, žiju zdravě a nežeru margaríny ... :-) |
L. Novák 18.7.2017 19:57Re: Domácí máslo Já si zhruba před měsícem nakoupil kysanou smetanu v akci (400 g za 15 Kč), přestože si na mléčné tuky moc nepotrpím. Ale tohle mě po otestování vzorku vzalo. Dala se krásně namazat na chleba (příp. i dochucená jako pomazánka), nebo třeba s domácím džemem jako vynikající jogurt. Máslo nemusím, zvykl jsem si žít bez něj od té doby, co se ceny vyhouply nad 20 Kč/čtvrtku a nijak mi v jídelníčku nechybí. Žijte zdravě! :-D |
J. Jurax 18.7.2017 11:09Re: Domácí máslo Pamatuju, že se dělávala šlehačka rozmixováním másla, neboť plánované socialistické hospodářství ji jaksi nedodalo. No a dnes budeme naopak dělat máslo ze šlehačky, protože v hypersuper už neví, co by za něj chtěli ... a pak že vývoj nejde po spírále po čase se vracející na stejné místo, avšak s vyšší kvalitativní úrovní, jak nás učili vědečtí marxisté ... :-) |
L. David 17.7.2017 23:07Bejvávalo, že v podhůří se pásla stáda krav. A mléka i másla bylo dost. Dneska se louky (ne)udržují pro to, aby za ně bylo možno pobírat dotace. Zvrácená zemědělská politika přináší zvrácené ceny ! |
S. Ševeček 17.7.2017 22:51Re: No, já nevím... Máte pravdu - těch 8% je celkový obsah tuku a bílkovin, nejlepší "máslový" typ jersey má 6,2–7,5 % tuku. |
F. Houžňák 17.7.2017 21:51Správný šakal si pošmákne na všem, i na másle. A je mu jedno, kolik stojí. |
L. Novák 17.7.2017 21:38Re: Máslo je drahé, Přebytky produktů na domácím trhu tlačí na snížení cen. Když se EU/EK rozhodne podpořit zemědělcům výkupní ceny tím, že přebytky za intervenované ceny vyveze do zahraničí, tak tím samozřejmě podpoří vyšší ceny i pro domácí spotřebitele. Je to už hodně stará písnička. |
L. Novák 17.7.2017 21:33Re: Podívejte se, u Milovic se nezadržitelně množí Šakalové snad máslo nežerou? :-D |
M. Těhanová 17.7.2017 20:26Re: Máslo Jak kdo, pokud to nevíte, nežijete v tomto státě. |
S. Donát 17.7.2017 20:09Re: Máslo je drahé, S první částí souhlasím. Té druhé jaksi nerozumím. Zkuste tu myšlenku rozvinout, prosím. |
J. Schwarz 17.7.2017 19:58Takže už není problém s ruským embargem na dovoz produktů z EU? Už se nehromadí tisíce tun másla v mrazírnách a zničeho nic ho máme nedostatek? To loni / a ještě lépe předloni v rekordně horkém létě / si krávy daly závazek dojit mléko stejně tučné jako v zimě? Nebose najednou evropanům zachtělo a másla a začali ho žrát jako o závod? |
P. Portwyn 17.7.2017 19:05Re: Zajímavé to jistě je, a příčinu to má určitě taky, Něco z toho je možné, jiné věci jsou fantasmagorie. Jinak ne každý, koho něco zajímá, o tom hned musí dělat výzkum. Chápu, že Vás příčina zvýšení ceny másla nezajímá - v pohodě, já taky nechodím na weby o baletu. |
R. Brzák 17.7.2017 17:39Re: A kdy to prosím bylo, ty dávné roky? Jak kde - jako děcko si pamatuju rozstřelování kupek hnoje po polích (sedmdesátá léta), v každém jezedu byl vozový park vybaven několika rozmetadly na hnůj...neříkám, že to dělali pravidelně a dobře - ale to, co dělají dnešní agrokoncerny, to je proti tomu zoufalé...vozit hnůj na pole je totiž věc dlouhodobého vztahu k půdě, takže to dělají spíše malí farmáři (jednomu takovému to na pole vozím ze stáje já sám a druhý, můj soused, kupuje hnůj granulovaný (je to zelinář a dělá bio). |
P. Khail 17.7.2017 17:36Re: To jsou básně, Číslo bot nebo domovní? O číslech jsem nic nepsal, to byste snad mohl pochopit. Mohu vám ale ukázat plno míst kde si můžete sáhnout na elektrický ohradník. Není nad vlastní zkušenost, že? |
L. Novák 17.7.2017 17:01Re: Já mám vypozorované, Ano, to je velmi přesné. Taky to tak pozoruji. |
L. Novák 17.7.2017 16:58Re: Máslo je drahé, Juncker je socialistický blb a dotace na vývoz přebytků másla mimo EU samozřejmě vedou ke zdražení na domácím trhu. |
L. Novák 17.7.2017 16:55Ach ich ouvej, to je autor takový trouba a ČRo to zveřejní? Máslo nekupuji, a kdyby jo, tak na zdražení reaguji omezením nákupu. Druhá věc je dlouhodobá snaha vlády a ČNB vyvolat inflaci. Když se jim to podařilo, není důvod si stěžovat, že rostou ceny. Úkol byl splněn. Máslu dejte pokoj a vymeťte tu vládní sebranku parazitů včetně socialisty jmenovaného ožungrem Zemanem za guvernéra ČNB. |
S. Donát 17.7.2017 16:33Re: A kdy to prosím bylo, ty dávné roky? Možná ještě R-U :-) |
P. Klíma 17.7.2017 16:25To jsou básně, nic neříkající. Máte-li co říct, dejte sem čísla. |
P. Klíma 17.7.2017 16:20A kdy to prosím bylo, ty dávné roky? Za komunistů určitě ne, to pole prakticky hnůj neviděla (praktikoval se tzv. "studený odchov" bez slámy) a máslo bylo v poměru k platům mnohem dražší. Máte na mysli Protektorát nebo 1. republiku? |
P. Švejnoch 17.7.2017 16:11Re: No, v článku už chybí To by předpokládalo, že nějaká kartelová dohoda existuje. Podle mého názoru ale existuje pouze v autorově (a zřejmě Vaší) fantazii - protože jak se lze dočíst i v této diskuzi, cena másla ja takto vysoká nejen v ČR. Takže: Pokud se Vám zdá máslo (a maso) drahé, ani jednu z těchto komodit nekupujte. Ušetříte, a ještě budete neobyčejně zdráv. A pokud Vás takových bude víc - tedy krom Vás a pana Holuba - cena se jistě záhy přizpůsobí poptávce. ;-) |
F. Houžňák 17.7.2017 15:57Podívejte se, u Milovic se nezadržitelně množí šakalové a vy tady s nějakým máslem ... |
F. Houžňák 17.7.2017 15:51Zajímavé to jistě je, a příčinu to má určitě taky, já vám jednu možnou nadhodím: někdo se s někým dohodl, že cenu zvýší, aby měli zemědělci vyšší příjmy. Nebo jim na Zélandě přestaly dojit krávy. Nebo Číňani zbohatli a kupují víc másla v Evropě. Nebo začala EU plnit strategické zásoby, připravujíc se na válku s Ruskem. Nebo ho začal potajmu skupovat Putin cestou přes Kazachstán a Mongolsko, aby záludně poškodil Evropskou Únii, vyvolav tzv. Velkou Máselnou Krizi. Pokud vám to nestačí, opřete se do toho a vyšetřete to, pak nám to všem sdělte a my vás pochválíme. Třeba bude cena pak zase už jiná a celý postup se může opakovat až do alelujá. Ovšem že bych kvůlivá tomu nespal, to ne. |
P. Selinger 17.7.2017 15:47Před dávnými a dávnými lety byla nadvýroba másla taková, že náklady na jeho skladování přesahovaly jeho cenu. V těch dávných dobách ale bylo na tomto území nejméně pětkrát více krav než dnes a pole se hnojila hnojem.... |
S. Donát 17.7.2017 15:12Re: Máslo je drahé, To víte, že jo. A za vyhynutí dinosaurů může taky EU, že? A Titanik potopil Juncker, osobně... |
L. Severa 17.7.2017 15:06Je zřejmé, že jestli na zdražení někdo vydělává, tak to určitě nejsou dodavatelé mléka. |
A. Alda 17.7.2017 14:37Máslo je drahé, protože jsme v EU. |
I. Novák 17.7.2017 14:27Re: No, já nevím... Ten výčet a kalkulace je opravdu optimistická. Kdo někdy opravdu viděl kolik mléka (8Kč/l)je potřeba na sebrání smetany k naplnění dížky a jaká hrudka másla se z ní nakonec utluče, může si učinit představu kolik skutečného másla v tom prodávaném "másle" (40Kč/250gr.)skutečně asi je. |
K. Janovská 17.7.2017 14:26Domácí máslo Pokud se nezvedá souběžně cena mléka, neměla by stoupat ani cena másla. Jenomže zatímco v mléce je konkurence obrovská, mlékárny i farmáři na každém rohu, máslo dělá jen pár mlékáren. Malí dodavatelé nemůžou jen tak začít konkurovat a dělat máslo, nemají technologie. Takže myslím, že i to hraje roli. Ale: zkusila jsem doma vyrobit máslo ze 33% šlehačky (co byla zrovna "v akci") a docela se to dalo. |