14.12.2019 | Svátek má Lýdie



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Bramborové pokusy



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 48, poslední: 13.5.2017 10:55, přehled diskusí

"Bramborák":
Autor: A. Nikoloki Datum: 13.5.2017 8:47

Včera jsem to propásl - to mi připomnělo babiččin rodinný "bramborák": nové brambory, nastrouhat půl vařených, půl syrových, důkladně kyselé mléko (v dobách kdy mléko bylo hodné toho jména a kysalo tak domácí, nyní se musí koupit), sůl. Musí to být takové polotekuté, do trouby mělký pekáč a do něj na dno něco oleje, nechat rozpálit, těsto nalít a hezky rozprostřít, dát péct. Před dopečením na vrch ještě poklást pár kousíčků másla, aby se z nich udělaly pěkné zlatavé terčíky, a po dopečení dát pekáč doprostřed stolu a každý se svojí lžící v ruce zahájit boj o propečené křupavé okraje a zejména o rohy - a také o to, kdo si horkým bramborákem víc spálí ústa ;-) ... Dá se jíst i studené, kolikrát jsem běhal venku drže v ruce kus tohoto bramboráku. Sákryš, léta jsem ho nedělal (pro diabetika není zrovna nejvhodnější). Necinkal někde Pavlov se zvonečkem? Právě jsem si téměř poslintal klábosnici ;-) ...

Re: "Bramborák":
Autor: Z. Lika Datum: 13.5.2017 10:55

Tak to je hodně zajímavé a nezvyklé. A začíná sezona nových brambor, to se hodí. A "kyšku" miluju. Občas natrefím na dobré mléko, takže určitě vyzkouším. Děkuju za dobrý recept!

Zajímavé kousky:
Autor: T. Zana Datum: 12.5.2017 20:25

Zejména ty tuňákové zkusím, toho můžete jakkoliv (co vám překáží na tuňákovi v nálevu? :-)

Re: Zajímavé kousky:
Autor: Z. Lika Datum: 12.5.2017 20:28

Mně na něm nepřekáží vůbec nic, ale někteří konzervativní jedinci mají řeči o planosti a kdesi cosi :-)

Netradiční br. placky:
Autor: Z. Kytka Datum: 12.5.2017 16:35

Liko jsi kuchař dobrodruh (i já - někdy). :o)

Tento recept mě zaujal zvláštní přípravou tak jsem vyzkoušela.

1url.cz/QtTPh

Na toto množství dám příště víc česneku. Cukru jsem dala jen půl lžíce, celá mi přišla moc ale zase jsem byla zvědavá na chuť.

Je to dobré ale jiné než klasické placky. Druhý den jsou lepší a dají se i zmrazit.

Re: Netradiční br. placky:
Autor: M. Crossette Datum: 12.5.2017 16:58

Kytko, to take vypadá velmi jedlé - bramborové lívance :) Děkuji, uložila jsem si.

Re: Netradiční br. placky:
Autor: Z. Kytka Datum: 12.5.2017 17:11

Maričko, konzistencí jsou to spíš "palačinky".

Re: Netradiční br. placky:
Autor: Z. Jenny Datum: 12.5.2017 18:10

Protože miluji palačinky a zároveň miluji i brambory, určitě zkusím.:-)

Re: Netradiční br. placky:
Autor: Z. Lika Datum: 12.5.2017 17:27

To vypadá moc dobře, zaujalo mě to!

Liko, další velice lákavé recepty :
Autor: M. Crossette Datum: 12.5.2017 16:04

nejvíce mě zaujaly ty "uvrzance"-už jen pro ten tvůj skvělý překlad :)) Přijde mi to skvělá kombinace. Jinak já často (pro zkrácení času vaření)dělám instantní brkaši (zdejší je fakt dobrá) a často mi trochu zbyde. Když ne tolik, aby ji znovu použila, přidám ji Trixie do její večeře. Tak teď bych k ní mohla jen přistrouhat syrovou bramboru a udělat placky.

Jo a přidám zkušenost ze sodou/práškem do pečiva. Před lety jsem chtěla udělat "domácí" banánový pudink. Z banánů, dělených vajec atd..plus 3 polév. lžíce sody. Sice jsem se divila, proč tolik, ale byl to nový recept, tak jsem se ho držela. Rozmačkané banány se měly povařit, pak přidat sodu. Udělala jsem to. A na plotně jsem najednou měla "hrnečku vař"! No vím, že soda dokáže vypěnit, ale tohle bylo přeci jen moc. Lízla jsem si té pěny, dost odporné. Došlo mi, co se stalo? Já blbec v nepozornosti sáhla po špatné krabičce a místo sody jsem si odměřila (a k banánům nasypala) 3 lžíce prdopeče! Z toho pudink určitě nebude. Ale jen tak vyhodit ty banány se mi nechtělo, tak jsem si řekla, že když je to už takhle "načechrané" že z zkusím upéci něco jako piškot. Vmíchala jsem žloutky, trochu mouky a bílkový sníh. No kypělo mi to furt jak divé, pomalu mi miska přetékala. Tu nadýchanou hmotu jsem nalila na pekáč. V troubě ještě trochu vyběhla, ale pak to celé spadlo do takového tlustšího lívance! Jíst se to prostě nedalo - tedy my to nejedli, ale měli jsme tu už Trixie a ta si pošmákla, jen se olízovala. No raději jsem jí ten lívanec rozdělila na několik dnů, přeci jen jsem nevěděla, jak jí bude v žaludku reagovat tolik prdopeče (i když už propečeného). Zato já ten den ještě několik hodin cítila v žaludku chuť prášku, jak jsem si v začátku lízla.

Re: Liko, další velice lákavé recepty :
Autor: Z. Lika Datum: 12.5.2017 16:30

To jsi zažila úplné dobrodružství, "nezastavitelné těsto", to je námět na film :-)

Ale i kdyby to byla soda, tak tři polévkové lžíce je strašně moc, to je nějaké divné. To je množství jako na čištění odpadu.

A když jsou v domácnosti psi, tak o přebytky brambor nemám obavu :-)

Re: Liko, další velice lákavé recepty :
Autor: M. Crossette Datum: 12.5.2017 17:05

No já se také divila a kontrolovala, zda jsem četla správě. Ale fakt tam bylo 3tbs (tablespoon) a ne 3tsp (teaspoon). Asi byla chyba v tisku, já naletěla a byl to horor :)

No, nevím:
Autor: K. Holubová Datum: 12.5.2017 15:24

1/8 čajové lžičky????????

Re: No, nevím:
Autor: Z. Lika Datum: 12.5.2017 15:30

No jo, jak jsem nakoupila, tak prodávám, takhle to tam napsali. Něco jako když maličko přisolíš těsto na palačinky, jen pro zvýraznění chuti.

Milá Liko,:
Autor: Z. Vave Datum: 12.5.2017 14:29

smekám před Tebou! Pustila ses do bramborových receptů s takovou vervou, že nestačím žasnout. Uvědomuji si, jak z nedostatku času opomíjím spoustu dobrých levných jídel. Ale ono na ně určitě časem dojde. :)

Re: Milá Liko,:
Autor: Z. Lika Datum: 12.5.2017 14:32

Jo vervu, tu já někdy mám :-) Hlavně jsem ráda, že jsem konečně mohla vyzkoušet tuřín (ten jsem zatím znala pouze z Rychlých šípů).

určitě:
Autor: Z. Jitur Datum: 12.5.2017 14:27

někdy vyzkouším, vypadá to zajmavě, všechno

Re: určitě:
Autor: Z. Lika Datum: 12.5.2017 14:33

Děkuji, to jsem zvědavá, co Ti na to řekne domácí smečka, té mé to tak kroutilo nosem, že byla chvílemi na stole velká tlačenice.

mně se líbí:
Autor: M. Beda Datum: 12.5.2017 14:05

ty placky s tuňákem, dokonce mám dvě konzervy doma (ten samý co na fotce, taky byl kdesi v akci), ale kupuju úmyslně ve vlastní šťávě, v oleji je pro kočky (chicht) moc mastný - vadilo by to???? no a daly by se taky o(u)péct nasucho?? to asi obalené ve strouhance ne-eeee, což??

to s tou kapustou se mi taky docela líbí, já kapustu miluju (a málokdy bohužel jím), ale asi bych se musela někam pozvat nebo mi to přijet někdo udělat - anžto, co s celou hlávkou kélu (a čtvrtku mi asi neprodají)...

Re: mně se líbí:
Autor: M. Beda Datum: 12.5.2017 14:06

P.S.

samozřejmě opět oceňuji fotografie s kocourem (srdíčko) - je to zlatíčko a pomocníček :-)))))

Re: mně se líbí:
Autor: Z. Lika Datum: 12.5.2017 14:29

Tuňák ve vlastní šťávě nevadí (nutno ocedit), taky jsem ho použila, jak popisuju. A taky jsem obalovala ve strouhance, i když jsem pak smažila téměř nasucho.

Půlku hlávky kapusty jsem na trhu koupila, a nazmar nepřišla :-)

Jo a co se týče čedaru:
Autor: Z. Inka Datum: 12.5.2017 12:07

Tak za přijatelný peníz a občas i v akci se dá koupit v ICELANDU. Pražáci mají možnost vyzkoušet, jinak nevím, kde ještě je. Všeobecně mají velmi dobrou mraženou zeleninu všeho druhu, maso, jen ryby jsem tam koupila s 20% vody a to už podruhé neudělám

Re: Jo a co se týče čedaru:
Autor: Z. Lika Datum: 12.5.2017 12:31

Čedar jsem koupila v Lidlu, čtvrt kila nějak za 60 korun. Čedar u nás nabízejí i ve vietnamské večerce, ale už s přirážkou :-)

Re: Jo a co se týče čedaru:
Autor: Z. Inka Datum: 12.5.2017 15:02

Lidlovskej čedar je dobrej, ale s tím z Icelandu se nedá srovnat.

Re: Jo a co se týče čedaru:
Autor: Z. Lika Datum: 12.5.2017 15:30

To je dobré vědět, v čedaru se vůbec nevyznám.

Ani se nedivím,:
Autor: Z. Iva Datum: 12.5.2017 10:51

že ti ty první placky nechutnaly. To množství soli (cca půl gramu) na takový objem bylo opravdu málo...

Re: Ani se nedivím,:
Autor: Z. Lika Datum: 12.5.2017 11:08

To asi také, víc soli to určitě chtělo. Navíc jsem se dnes dočetla, že není radno zaměňovat sodu a kypřicí prášek, reagují rozdílně a ta reakce má vliv na konečnou chuť.

Re: Ani se nedivím,:
Autor: Z. Iva Datum: 12.5.2017 11:15

Mně třeba věci se sodou nechutnají, mají takovou mýdlovitou příchuť. Navíc prášek do pečiva je ze sody a nějakých kyselin, nezůstává po něm pachuť, páč se to zneutralizuje.

Re: Ani se nedivím,:
Autor: Z. Lika Datum: 12.5.2017 11:32

Mýdlovitá příchuť po sodě prý zůstává, když je jí hodně, resp. je v těstě málo kyselých složek (např. podmáslí, citron), které se sodou zreagují. Jsem se teda dočetla, ale až dneska. Vzhledem k tomu podmáslí (kefíru) v bochtách by soda zafungovat mohla i bez pachutě. To je zajímavé, to určitě zkusím.

Re: Ani se nedivím,:
Autor: Z. Lika Datum: 12.5.2017 11:35

Jo a prý je soda mnohem účinnější než prdopeč, a proto je jí zapotřebí jen maličko. Teď mě napadlo, že bych ji tam nemusela dávat vůbec, kefír nějaké bubliny má... :-)