27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bramborové pokusy

Jak jsem se zase do něčeho pustila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 13.5.2017 10:55

Re: "Bramborák"

Tak to je hodně zajímavé a nezvyklé. A začíná sezona nových brambor, to se hodí. A "kyšku" miluju. Občas natrefím na dobré mléko, takže určitě vyzkouším. Děkuju za dobrý recept!

A. Nikoloki 13.5.2017 8:47

"Bramborák"

Včera jsem to propásl - to mi připomnělo babiččin rodinný "bramborák": nové brambory, nastrouhat půl vařených, půl syrových, důkladně kyselé mléko (v dobách kdy mléko bylo hodné toho jména a kysalo tak domácí, nyní se musí koupit), sůl. Musí to být takové polotekuté, do trouby mělký pekáč a do něj na dno něco oleje, nechat rozpálit, těsto nalít a hezky rozprostřít, dát péct. Před dopečením na vrch ještě poklást pár kousíčků másla, aby se z nich udělaly pěkné zlatavé terčíky, a po dopečení dát pekáč doprostřed stolu a každý se svojí lžící v ruce zahájit boj o propečené křupavé okraje a zejména o rohy - a také o to, kdo si horkým bramborákem víc spálí ústa ;-) ... Dá se jíst i studené, kolikrát jsem běhal venku drže v ruce kus tohoto bramboráku. Sákryš, léta jsem ho nedělal (pro diabetika není zrovna nejvhodnější). Necinkal někde Pavlov se zvonečkem? Právě jsem si téměř poslintal klábosnici ;-) ...

T. Zana 12.5.2017 20:30

Re: ještě stále mám

Jo, přesně tyhle :-)

Z. Lika 12.5.2017 20:28

Re: Zajímavé kousky

Mně na něm nepřekáží vůbec nic, ale někteří konzervativní jedinci mají řeči o planosti a kdesi cosi :-)

T. Zana 12.5.2017 20:25

Zajímavé kousky

Zejména ty tuňákové zkusím, toho můžete jakkoliv (co vám překáží na tuňákovi v nálevu? :-)

Z. Jenny 12.5.2017 18:10

Re: Netradiční br. placky

Protože miluji palačinky a zároveň miluji i brambory, určitě zkusím.:-)

Z. Xerxová 12.5.2017 17:31

Re: ještě stále mám

tak tak - podle oka - hodně nastrouhaných vařených brambor - dvě vajíčka, trocha soli a hrubé mouky tak, aby se hezky těsto válelo... málo brambor jedno vajíčko a méně hrubé mouky... To už ví i vnoučata, neb bez práce není knedlíků ani placek... :o) a co se v mládí naučíš...

Kromě plněných (když jsem byla malá, maminka dovnitř dávala kolečko levného salámu - a jak nám ty opečené půlměsíce chutnaly) dělávám někdy i okořeněné po bramborákovsku - s česnekem a majoránkou. a nebo do těsta zamíchám najemno nakrájené zbytky uzeného či trvdého salámu... Placky snesou všechno a vždycky jsou dobré

Z. Lika 12.5.2017 17:27

Re: Netradiční br. placky

To vypadá moc dobře, zaujalo mě to!

Z. Lika 12.5.2017 17:23

Re: ještě stále mám

Tak tyhle božské placky pečené na plotně a omaštěné sádlem si pamatuju. Nafukovaly se jako měchýřky a byly strašně dobré. Sypané mákem s cukrem. Mňam! To se nedivím, že na Tebe nezbude. To se musíš bránit!

Z. Kytka 12.5.2017 17:11

Re: Netradiční br. placky

Maričko, konzistencí jsou to spíš "palačinky".

M. Crossette 12.5.2017 17:05

Re: Liko, další velice lákavé recepty

No já se také divila a kontrolovala, zda jsem četla správě. Ale fakt tam bylo 3tbs (tablespoon) a ne 3tsp (teaspoon). Asi byla chyba v tisku, já naletěla a byl to horor :)

M. Crossette 12.5.2017 16:58

Re: Netradiční br. placky

Kytko, to take vypadá velmi jedlé - bramborové lívance :) Děkuji, uložila jsem si.

Z. Matylda 12.5.2017 16:47

Re: Jéje erteple!

U nás se kél jí zásadně s opečenou klobásou.

Z. Kytka 12.5.2017 16:35

Netradiční br. placky

Liko jsi kuchař dobrodruh (i já - někdy). :o)

Tento recept mě zaujal zvláštní přípravou tak jsem vyzkoušela.

1url.cz/QtTPh

Na toto množství dám příště víc česneku. Cukru jsem dala jen půl lžíce, celá mi přišla moc ale zase jsem byla zvědavá na chuť.

Je to dobré ale jiné než klasické placky. Druhý den jsou lepší a dají se i zmrazit.

Z. Lika 12.5.2017 16:30

Re: Liko, další velice lákavé recepty

To jsi zažila úplné dobrodružství, "nezastavitelné těsto", to je námět na film :-)

Ale i kdyby to byla soda, tak tři polévkové lžíce je strašně moc, to je nějaké divné. To je množství jako na čištění odpadu.

A když jsou v domácnosti psi, tak o přebytky brambor nemám obavu :-)

M. Crossette 12.5.2017 16:04

Liko, další velice lákavé recepty

nejvíce mě zaujaly ty "uvrzance"-už jen pro ten tvůj skvělý překlad :)) Přijde mi to skvělá kombinace. Jinak já často (pro zkrácení času vaření)dělám instantní brkaši (zdejší je fakt dobrá) a často mi trochu zbyde. Když ne tolik, aby ji znovu použila, přidám ji Trixie do její večeře. Tak teď bych k ní mohla jen přistrouhat syrovou bramboru a udělat placky.

Jo a přidám zkušenost ze sodou/práškem do pečiva. Před lety jsem chtěla udělat "domácí" banánový pudink. Z banánů, dělených vajec atd..plus 3 polév. lžíce sody. Sice jsem se divila, proč tolik, ale byl to nový recept, tak jsem se ho držela. Rozmačkané banány se měly povařit, pak přidat sodu. Udělala jsem to. A na plotně jsem najednou měla "hrnečku vař"! No vím, že soda dokáže vypěnit, ale tohle bylo přeci jen moc. Lízla jsem si té pěny, dost odporné. Došlo mi, co se stalo? Já blbec v nepozornosti sáhla po špatné krabičce a místo sody jsem si odměřila (a k banánům nasypala) 3 lžíce prdopeče! Z toho pudink určitě nebude. Ale jen tak vyhodit ty banány se mi nechtělo, tak jsem si řekla, že když je to už takhle "načechrané" že z zkusím upéci něco jako piškot. Vmíchala jsem žloutky, trochu mouky a bílkový sníh. No kypělo mi to furt jak divé, pomalu mi miska přetékala. Tu nadýchanou hmotu jsem nalila na pekáč. V troubě ještě trochu vyběhla, ale pak to celé spadlo do takového tlustšího lívance! Jíst se to prostě nedalo - tedy my to nejedli, ale měli jsme tu už Trixie a ta si pošmákla, jen se olízovala. No raději jsem jí ten lívanec rozdělila na několik dnů, přeci jen jsem nevěděla, jak jí bude v žaludku reagovat tolik prdopeče (i když už propečeného). Zato já ten den ještě několik hodin cítila v žaludku chuť prášku, jak jsem si v začátku lízla.

Z. Lika 12.5.2017 15:30

Re: Jo a co se týče čedaru

To je dobré vědět, v čedaru se vůbec nevyznám.

Z. Lika 12.5.2017 15:30

Re: No, nevím

No jo, jak jsem nakoupila, tak prodávám, takhle to tam napsali. Něco jako když maličko přisolíš těsto na palačinky, jen pro zvýraznění chuti.

K. Holubová 12.5.2017 15:24

No, nevím

1/8 čajové lžičky????????

Z. Inka 12.5.2017 15:07

Re: ještě stále mám

Zbylou kaši vyvrhnu na prkno, přidám hrubou mouku, sůl, vejce a uplácám těsto. Vyválím placky.

Zbylé brambory rozstrouhám, smíchám s hrubou moukou, solí, vejce, uplácám těsto a vyválím placky.

Pečené na sádle jsou pěkně křupavé, pečené na oleji méně. Pečené na plotýnce je dobré potom pomazat sádlem.

Když do těsta nedáte sůl je velmi jedlé i s pomazáním povidly.

Placka plněná se vyválí, na polovinu se položí plátek slaniny, přehne, přejede válečkem a smaží. Má to velkou výhodu v tom, že prakticky upečete dvě placky najednou.

Z. Inka 12.5.2017 15:02

Re: Jo a co se týče čedaru

Lidlovskej čedar je dobrej, ale s tím z Icelandu se nedá srovnat.

Z. Lika 12.5.2017 14:34

Re: ještě stále mám

Připojuji se k plackové petici.

Z. Lika 12.5.2017 14:33

Re: určitě

Děkuji, to jsem zvědavá, co Ti na to řekne domácí smečka, té mé to tak kroutilo nosem, že byla chvílemi na stole velká tlačenice.

Z. Lika 12.5.2017 14:32

Re: Milá Liko,

Jo vervu, tu já někdy mám :-) Hlavně jsem ráda, že jsem konečně mohla vyzkoušet tuřín (ten jsem zatím znala pouze z Rychlých šípů).

Z. Lika 12.5.2017 14:29

Re: mně se líbí

Tuňák ve vlastní šťávě nevadí (nutno ocedit), taky jsem ho použila, jak popisuju. A taky jsem obalovala ve strouhance, i když jsem pak smažila téměř nasucho.

Půlku hlávky kapusty jsem na trhu koupila, a nazmar nepřišla :-)

Z. Vave 12.5.2017 14:29

Milá Liko,

smekám před Tebou! Pustila ses do bramborových receptů s takovou vervou, že nestačím žasnout. Uvědomuji si, jak z nedostatku času opomíjím spoustu dobrých levných jídel. Ale ono na ně určitě časem dojde. :)

Z. Vave 12.5.2017 14:28

Re: ještě stále mám

Prosím o osvědčený recept na bramborové placky - já bych si je tááák dala. :)

Z. Jitur 12.5.2017 14:27

určitě

někdy vyzkouším, vypadá to zajmavě, všechno

O. Joklová 12.5.2017 14:06

Re: mně se líbí

P.S.

samozřejmě opět oceňuji fotografie s kocourem (srdíčko) - je to zlatíčko a pomocníček :-)))))

O. Joklová 12.5.2017 14:05

mně se líbí

ty placky s tuňákem, dokonce mám dvě konzervy doma (ten samý co na fotce, taky byl kdesi v akci), ale kupuju úmyslně ve vlastní šťávě, v oleji je pro kočky (chicht) moc mastný - vadilo by to???? no a daly by se taky o(u)péct nasucho?? to asi obalené ve strouhance ne-eeee, což??

to s tou kapustou se mi taky docela líbí, já kapustu miluju (a málokdy bohužel jím), ale asi bych se musela někam pozvat nebo mi to přijet někdo udělat - anžto, co s celou hlávkou kélu (a čtvrtku mi asi neprodají)...