27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bramborové pokusy

Jak jsem se zase do něčeho pustila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Yga 12.5.2017 8:15

Jéje erteple!

Ty můžu hodně moc. K těm boxtám (boxtům, boxtím) - když se ti zdály sladké, měla jsi je pomazat trnkama (povidlím) a měla by jsi sladkou tečku po jídle. Jinak mne zaujaly placky s tuňákem - ty se asi jedí samostatně, že. A určitě bych se pokusila o ten skotský recept - nemám moc ráda kel, ale Jeník ho na mne vyžaduje. Leč z celé hlávky je ho pro čtyři dřevarubače a po třech dnech se už i Jan zpěčuje si ho dát k snídani (:o))) - takže část hlávky bych mu uzmula ...

Z. Lika 12.5.2017 8:26

Re: Jéje erteple!

Sláva, to jsem ráda, že skotské uvrzance zaujaly :-) A ty poměry přísad jsou v receptech přesné, ale ve reálu jsem je dala od oka. Nezapomeň kapustu s mrkví chvilku předdusit, to dělá na výsledné chuti hodně. Dnes si ohřeju zbytek, chutnají výborně i po pár dnech.

Tuňákové placky jsou jistota, jen už do nich nebudu dávat citr. kůru, rozhodně ne v takovém množství, jak se mi (ne)povedlo, maximálně špetičku. Totiž, původně jsem myslela, že tuňákoplacky vyhodím, ale druhý den jsem je dorazila bez ohledu na nahořklost, nějak mi to přestalo vadit. Takže ten lehounký nádech citronové kůry tam možná patří...

A ze zbytku kapustové hlávky bych udělala běžný kél (dušený s trochou bešamelu, česnekem a majoránkou, a k tomu vařené brambory, to je pro mě pochoutka veliká).

Dobrou chuť u vás všem :-)

Z. Yga 12.5.2017 12:45

Re: Jéje erteple!

Ten kchel zahušťuji bramborami (nastrouhám na hrubém struhadle a vařím spolu s kapustou) a vylepšuji škvařeným špekem - pak ho Jeník jí s chlebem. A jistě, česnek vynechat nelze.

Z. Lika 12.5.2017 13:46

Re: Jéje erteple!

Zahuštění bramborou nemá chybu. U nás se špek nedával, bylo to bezmasé jídlo. Ale znám to s uzeným, nakrájeným na kostky, říkali tomu jídlu "kapost".

Z. Matylda 12.5.2017 16:47

Re: Jéje erteple!

U nás se kél jí zásadně s opečenou klobásou.

Z. Inka 12.5.2017 7:32

ještě stále mám

krásné brambory, takže i ve šlupce bych mohla. Ale počkám, ráda počkám.

Moje specialita jsou bramborové placky, bohužel. A to jak ze zbylé kaše, tak ze zbylých brambor. Bohužel proto, že jakmile se dám do pečení, tak pravidelně někdo dorazí. Holčičky, kamarádka, dcerka a hlavně Mařka. Ta práci čekuje a první placku ochutnáváme spolu. Často je to moje placka poslední. Plněné plátkem anglické libové jsou pro lid prostý velmi jedlé.

Liko, dnešní recepty mne trochu udivují a popravdě by se mi do nich asi ani moc nechtělo. Musím Ti tedy věřit, že to byla velká mňamka

Z. Lika 12.5.2017 7:46

Pečená plněná brambora od Maričky

Mně udivovaly také. Jsem si říkala, že bramboráky a "patenty" máte všichni v malíčku, tak že zkusím něco jinačího, aspoň pro pobavení. A že někdo tím spíš dostane chuť na naše vyzkoušené placky :-)

Teď jsi mi připomněla, že Marička mi poslala odkaz na svůj starší článek o plněné bramboře, hned ho tam dám!

A i sem: 1url.cz/KtTbU

Z. Vave 12.5.2017 14:28

Re: ještě stále mám

Prosím o osvědčený recept na bramborové placky - já bych si je tááák dala. :)

Z. Lika 12.5.2017 14:34

Re: ještě stále mám

Připojuji se k plackové petici.

Z. Inka 12.5.2017 15:07

Re: ještě stále mám

Zbylou kaši vyvrhnu na prkno, přidám hrubou mouku, sůl, vejce a uplácám těsto. Vyválím placky.

Zbylé brambory rozstrouhám, smíchám s hrubou moukou, solí, vejce, uplácám těsto a vyválím placky.

Pečené na sádle jsou pěkně křupavé, pečené na oleji méně. Pečené na plotýnce je dobré potom pomazat sádlem.

Když do těsta nedáte sůl je velmi jedlé i s pomazáním povidly.

Placka plněná se vyválí, na polovinu se položí plátek slaniny, přehne, přejede válečkem a smaží. Má to velkou výhodu v tom, že prakticky upečete dvě placky najednou.

Z. Lika 12.5.2017 17:23

Re: ještě stále mám

Tak tyhle božské placky pečené na plotně a omaštěné sádlem si pamatuju. Nafukovaly se jako měchýřky a byly strašně dobré. Sypané mákem s cukrem. Mňam! To se nedivím, že na Tebe nezbude. To se musíš bránit!

Z. Xerxová 12.5.2017 17:31

Re: ještě stále mám

tak tak - podle oka - hodně nastrouhaných vařených brambor - dvě vajíčka, trocha soli a hrubé mouky tak, aby se hezky těsto válelo... málo brambor jedno vajíčko a méně hrubé mouky... To už ví i vnoučata, neb bez práce není knedlíků ani placek... :o) a co se v mládí naučíš...

Kromě plněných (když jsem byla malá, maminka dovnitř dávala kolečko levného salámu - a jak nám ty opečené půlměsíce chutnaly) dělávám někdy i okořeněné po bramborákovsku - s česnekem a majoránkou. a nebo do těsta zamíchám najemno nakrájené zbytky uzeného či trvdého salámu... Placky snesou všechno a vždycky jsou dobré

T. Zana 12.5.2017 20:30

Re: ještě stále mám

Jo, přesně tyhle :-)

Z. Xerxová 12.5.2017 6:11

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Nevypadá to špatně - i uzený by se do toho dalo zapracovat (pro nás masožrouty :o) ) Letos se mi povedlo staré brambory dolikvidovat včas, takže na experimenty nedošlo. I když já často sahám k osvědčeným bramborovým plackám (někdy i plněným), bramborovým šiškám (se zelím a uzeným nebo na sladko s mákem) a bramborovým knedlíkům různých typů

Z. Lika 12.5.2017 7:53

Re: hezký den

Mě opravdu mile překvapila ta bramborová směs s kapustou, mrkví a tuřínem, tam je teda důležité kapustu s mrkví předdusit, ale ty chutě byly moc dobré.

Bramboráky jsou však stejně jedničky!

Z. Nelina 12.5.2017 1:16

Chválím Tvoji bramborovou alchymii,

jak jsou dobré brambory a správný čedar, dají se vždy vyrobit s různými přísadami vynikající jídla.

Z. Lika 12.5.2017 7:55

Re: Chválím Tvoji bramborovou alchymii,

Děkuji za pochvalu, opravdu jsem se alchymisticky vyřádila. Největším překvapením byly pro mě kočky, jak jim to ukrutně vonělo. U tuňáka jsem to celkem očekávala, ale že je zaujme placka z brambor s bramborama...

Z. Nelina 12.5.2017 11:43

Re: Chválím Tvoji bramborovou alchymii,

Někdy opravdu až udiví co je láká ochutnat.