4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: Zmrtvýchvstání národního pokladu

Je všeobecně známo, že starokladrubský kůň je plemeno ryze české, v Čechách kontinuálně chované již 430 let; méně známo už je, že je to jediné české autochtonní plemeno, vzniklé na podkladě staroitalské (neapolské) a starošpanělské krve.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Louk 14.11.2009 20:00

Re: no jooooooo, ale....

Bedo, koukáš na polotovar ;-D;-D

tosca 14.11.2009 19:58

Nádhera

Elo, díky za nádherný článek o tomto krásném plemeni koní. Hladí mě po duši, když je toto krásné plemeno (úžasného tvora zvaného kůň) nazýváno národním pokladem a přiznám se, že jsem netušila, že bylo uznáno národní památkou. Je dobře, že se tak stalo, kladrubáci jsou jedineční koně!

Karolína 14.11.2009 19:58

Re: Pokračování

No, tahle je fakt mňamózní a opravdu velmi jednoduchá!VV

aida 14.11.2009 19:46

Re: no jooooooo, ale....

Viz nahoře, hodilo se to jinam.

Karolíno, to musí být dobrota!

aida 14.11.2009 19:44

Re: HEDUŠ

A nebo když řízky, taky ty nejúžasnější jogurtové, jsou moc dobré.

Ale skoro bych se přikláněla i k těm ptáčkům, někde dole doporučovaným, na těch snad nejde nic zkazit. Když jsem byla malá, babička k nim dělala smetanovou omáčku (z toho výpeku - pekla je na cibulce - přisypat mouku, trochu podlít vývarem nebo mlékem a nakonec přidat smetanu) a k tomu špagety. To bylo vždycky dobrodrůžo, ty špagety a omáčka - pro malé dítě na hraní jak stvořené. :-)

Jinak - radila bych uvařit jídlo, které má Hedána dobře odzkoušené, ne nějakou novinku - beru to podle sebe, když se nejvíc snažím (třeba právě když má přijít nějaká důležitá nebo hodně milá návštěva), většinou to nějak "nedopadne", něco se pokazí. U vyzkoušených jídel aspoň vím, jak to napravit, s novinkou bych si asi rady nevěděla.

Beda 14.11.2009 19:43

no jooooooo, ale....

nemělo by se to přece jenom i uvařit?8-o?;-P

Louk 14.11.2009 19:38

Re: Pokračování

Karolíno, ty už zase básníš. Seš děsná!! Dyť já svíčkovou normálně moc nemusím. A stejně slintám... V

Louk 14.11.2009 19:36

Re: Úžasná historie,

Výborně, se svezu, protože to vnímám stejně, ale líp bych to neřekla VV.

Vave 14.11.2009 19:34

Re: HEDUŠ

Jsem ještě chtěla říct, že takto připravené řízky jsou úžasně měkké a šťavnaté, maso se dá udělat i pikantnější, podle chuti.

Louk 14.11.2009 19:34

Re: Vyrazila jsi mi dech

Xerxová, díky za odkazy. S chutí jsem si znovu početla o Piškotovi a Rapírovi. Jsi pohotový archivář s úžasným pamatovákem :-).

Louk 14.11.2009 19:31

Re: moc krásný povídání

Ahój Olčavko, hihi, už jsem si říkala, že je efektivnější mluvit do dubu ;-D. Mám velikou radost, že tě tu vidím aspoň prolétat a držím palce, ať je holčičky příchod hladký a bez komplikací - dej vědět! R^V

Vave 14.11.2009 19:29

HEDUŠ

Když řízky, tak udělej tzv. "obrácené řízky", známé také pod názvem "řízky jinak". Najdeš spoustu receptů na internetu, je mnoho variant, třeba tedy nebo tady nebo tady,u posledního receptu ale chybí nálev, ve kterém se to zapéká. Podle mého receptu je to kostka bujónu v 1/2 l vody a 1/8 másla, to se rozpustí a řízky v pekáčku se tím zalejou. Zrovna dneska jsem to dělala z kuřecích, vylepšené cibulí a anglickou slaninou a bylo to moc dobré. Výhoda je, že nemusíš dlouze smažit řízky, jen je opečeš a pak už to děláš "v jednom hrnci", tedy v pekáčku v troubě. Jako příloha se hodí cokoli z brambor, od kaše po hranolky.

Vave 14.11.2009 19:19

Úžasná historie,

milá Elo!R^VVPřečetla jsem ji bez dechu a s takovým zvláštním pocitem štěstí a pýchy nad tím, že lidé někdy dokáží být tak nádherní jako profesor Bílek a jeho následovníci.

Věděla jsem, že se chovy zdevastované po pádu Rakousko-Uherska obnovovaly, ale že vraníci na tom byli až tak špatně, to jsem netušila. Je úžasné, že jsou mezi námi lidé, kteří vědí tolik nádherných věcí a umějí o nich vyprávět. Děkuju moc! VVVVVV

Přeju všem krásný večer!VV

Karolína 14.11.2009 19:10

Re: Pokračování

Nějak se to nezařadilo tam, kam mělo!!!!

Karolína 14.11.2009 19:09

Pokračování

Obracím - ráno jdu okolo, obrátím, odpoledne jdu okolo, obrátím, maso by pořád mělo být ponořené v tom láku. No a pak to celé vrazím do trouby a peču. Když to změkne, což v normální troubě nevím, jak dlouho trvá, protože já peču svíčkovou zásadně přes noc v kachlácích, ale dlouho určitě ne, lákem maso zkřehne, tak vyndám maso na mísu, do hodně pečené a změklé zeleninky přidám trochu vývaru, zakysanou smetanu, šlehačku, rozmixuju tyčovým mixérem a dochutím - je-li kyselé, dám cukřík, je-li sladší, dám naopak trochu octa, omáčka musí být hladká, ale zelenina ji krásně zahustí a udělá tu správnou konzistenci. Pak jen masíčko pokrájím na plátky, přidám na talíř plátek citronku, na něj trochu brusinek, na ně nacákám šlehačku, je to efektní, chutná to a je to prostě česká klasika. Vypadá to složitě, ale opravdu není! Nepasíruju zeleninu, jako maminka, nešpikuju maso, jen ho prostě dobře naložím! Promysli to! Kdybys chtěla, tak Ti maso klidně naložím, i koupím, u nás mají zvěřinu velmi kvalitní hned za rohem ve speciální prodejně! Fakt v tom problém nevidím! A vlastně se o nic nestaráš! Dělá se to samo!

Karolína 14.11.2009 19:05

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

Opět se zpožděním čtu včerejší a dnešní příspěvky, dopoledne jsme dorazili na chaloupku, bylo tu dnes přepychově - celých 13°C a sluníčko svítilo jak o závod! Neuvěřitelné! Před 2 týdny jsem balila rostlinstvo do ochranných obalů za -7°C! Je to počasí nějaké divné! Ale asi tu zase v průběhu těch 2 týdnů, co jsme tu nebyli, dost nasněžilo, protože ty závěje spadlého sněhu ze střechy, jak byl ten první říjnový příděl, co jsme rozvozili po zahradě, jsou tu znovu! Bylo znát i okolo cesty, že jezdil traktor nebo pluh a prohrnoval, protože tam byly stále min. 40 cm vysoké bariéry. Jinak cesta suchá až nahoru, ale všude jsou zbytky sněhu. Snad mi to počasí vydrží i zítra a aspoň něco na zahradě ještě stihnu udělat.

OT k pohoštění. Já bych to s tím segedínem tak horké neviděla. Někdo tohle jídlo vysloveně nemusí a je opravdu hodně specifické, ale hlavně se domnívám, že není ani moc typicky české! Proč neudělat tu svíčkovou, když je tak strašně jednoduchá - pokud jí člověk nedělá jako babička! Knedlíky koupíš! A recept je jednoduchý jak facka, aspoň ten můj a všichni si mlaskají, vařím ji pro svoji švagrovou do zásoby do mrazáku a přednosta si nedokáže vánoce bez této krmě vůbec představit. A možná bych volila kus divočiny - kančí kýtu, srnčí, dančí........... je toho teď všude hafo. Jednoduše 3-4 dny předem nasypu do litiňáku sekanou cibuli, mraženou směs mrkev-celer-petržel pod svíčkovou a doplním 2 skleničkami Halali. Pěkně rozhňahňám dohromady, přidám vývar z koření - bobky, pepř celý, jalovec, nové koření, tymián - povařím v rendlíku a nechám louhovat přes noc. Přecedím a doleju tím tu směs v litiňáku. Pak si nakrájím na minikousíčky (já to prostě a jednoduše umixuju!!!!!) špíček a připravím maso. Zvěřinu odblaním, jinak to dělám z roštěnce nebo zadního hovězího, ale není nad divočinu! Vnořím do směsi zeleniny s vývarem z koření, omrmlám a zaliju trochou octa s vodou. A nechám v lednici nebo kdekoliv v chladnu.

Jakub S. 14.11.2009 19:01

Plním rozkaz a úpěnlivě vás zdravím od Veram,

- neboť ta teď dlí v Luhačůvkách na intenzivním (velice) soustředění tai-či! A dávají jim zabrat. Dobře jim tak, má co chtěla... Nemá ani moc času na lajdání po lázních či městě, jsou taky dost bokem (navíc na kopci). Přesto je nadšená a spokojená, neb jest jak víme moudrá žena a ví, co má v životě hodnotu. Hvězdy člověka poučí!

aida 14.11.2009 18:59

Zapomněla jse poděkovat za článek

Vykecávám se dole o segedínu, a zapomněla jsem poděkovat za moc pěkný a zajímavý článek, takže to napravuju. Elo, díky!

aida 14.11.2009 18:57

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

P.S. Papiňák nedoporučuju, já ho v poslední době nemám nějak ráda - sice je z něj všecko rychle hotové, ale jaksi bez chuti, pomalejší přípravou se ty chuti jaksi zvýrazní. Ale je to čistě jen můj dojem, nikomu ho nevnucuju; když se spěchá, je papiňák naopak velice užitečný.

Jakub S. 14.11.2009 18:56

Re: Kone me teticky

pitomosti po 1918 - to je samostatné téma. Po bitvě každý generálem, že... Takže tady třeba jenom: velice iniciativně bylo ukázáno jakkoliv zmiňovat v tisku (a za pár let v rozhlase) Habsburky. Rozuměj - ani výsměšně či negativně! A vůbec- pořád se úzkostně hledělo na případnou renesanci monarchie... zatímco vyrůstalo nebezpečí úplně odjinud - ze západu a z východu. A monarchisti v Rakousku i u nás byli vlastně souběžní spojenci demokratů. Jakože RU bylo přece už dávno velice demokratické, byť ne republika... To jsou - dodatečně viděno - úděsné nesmysly. Kontraproduktivní.

Jakub S. 14.11.2009 18:50

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

Éljén segedín zsavesz - to není pravda - !

Vida, jak s batolátkem mládnete!

aida 14.11.2009 18:12

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

Já dělám segedín z krůtího stehna (vykoštěného): opéct cibulku (hodně) + cca 2 stroužky česneku, na ní opéct maso nakrájené na velké kostky, osolit, okořenit (pepř, zázvor, nové koření, majoránka), zaprášit paprikou a nechat ji zpěnit. Vše přemístit do velkého kastrólu, podlít a nechat dusit v troubě pod pokličkou. Po cca hodině dušení přidat zelí (v množství tak 3/4 váhy masa), podle potřeby podlít a dusit další hodinu (krůtě to dlouho trvá). Pak rozmíchat v jedné velké kysané smetaně mouku, přidat k masu a nechat dusit ještě tak 1/4 hodiny, aby se ztratila moučná příchuť, pak případně podle potřeby ještě dosolit a dokořenit a podávat. Asi nejlíp s knedlíkem; dneska jsem zkusila s bramborovým (na houskový jsem neměla chuť) a kupodivu se to k sobě hodilo.

HCHO 14.11.2009 18:00

Re: Kone me teticky

Teda tady se dnes sešlo zajímavých příběhů - díky za ně. Vyvolalo mi to dvě asociace:

Jednak jsa mladší generace a nedějepisných zájmů neuvědomila jsem si, že i po pádu Rakouska-Uherska docházelo k takovým ideologickým hloupostem jako skorovyhubení koňského plemene pro vzdálenou asociaci katolicismem, tohle jsem měla jen v souvislosti s komunistama - asi to je obecná záležitost související se změnama politickejch zřízení. Druhá asociace je úsměvná hřbitovní a souvisí i s těma po obecně převratovejma čistkama ideologicky závadných věcí. U nás na hřbitově zůstal náhrobek padlým ruským vojínům v klasicky socialistickém kabátě, což hodnotím kladně, přestože to je nepříliš esteticky vyhlížející věc - dokumentuje to dobu. Před pár lety v létě vyzvídal synoveček (kterej nedlouho před tím pozoroval dědu, jak naklepává kosu na sečení trávy) jestli lítaj jiskřičky, když se klepe srp a ne kosa. Dlouho jsme si nemohli uvědomit , jak na takovouhle věc přišel zrovna na hřbitově - je dobře, že dnešní děti mají na tyhle symboly úplně jiný náhled než my.

baty 14.11.2009 17:16

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

tak Anglány nečekám, ale ten kus plecka v mrazáku si o to zrovna na úterý říká, éljén segedín zsavesz!!

baty 14.11.2009 17:11

Re: moc krásný povídání

Jé, tak to čekáme s Tebou, to už může být taky zejtra, takžeR^V:-)

Rpuť 14.11.2009 17:00

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

Tak jsem mrkla na ten odkaz na spešl segedin - tedy pečenej v troubě, to jsem ještě nejedla. Já mám recept od naší hospodyně, která pocházela z Náchoda, což byl kraj chudej, takže se šetřilo (kdepak smetana do guláše!), ale zároveň lidi samozřejmě chtěli, aby to bylo dobré. A tím, že to bylo jednoduché, značně to i zkracovalo přípravu, takže:

Segedin žaves - přímo pro Heduš;-) (4 porce) - 60dkg plecka na kostky, 1 cibule na drobno, sádlo, 1a půl lžičky soli, 1 a půl lžičky kmínu, 2 lžičky papriky, 30 dkg kys. zelí, 1/2 - 1dcl láku (podle toho, jak rádi kyselé - já dávám něco mezi), 2 lžíce hl. mouky na jíšku.

V papiňáku rozpustím sádlo, hodím na něj cibulku, krátce osmahnu a přihodím maso, občas zamíchám až maso zatáhne. Zaleju cca 1-1,5 ltr vody, hodím sůl, kmín, papriku, 20dkg zelí a lák, promíchám a zavřu, nechám vařit. Po cca 3/4 hodině otevřu, udělám ze sádla jíšku, vleju, nechám 5 minut povařit a dodám zbylé zelí. A nechám 1-2 dny odležet.

Vave 14.11.2009 16:22

Re: Kone me teticky

Jen v poklusu nahlížím - mám návštěvu, na článek bohužel stále není čas. :-/

Děkuju za tuhle vzpomínku, milý www. VV Je to jedna z těch krásných wéwéwéčkovin, co mám tak ráda. Snad se nám se zimou tady objevíš častěji, www. Chybíš tady.

HanaW 14.11.2009 14:45

Re: Kone me teticky

Ano, baty, rekla jsi to i za mne.

Z takovych stripku vzpominek by se mely delat ucebnice. Ono nekdy na tech zosobnenych pribezich se cela ta zrudnost komunismu demonstruje lidem, co to nezazili, podstatne lepe nez sbirka data a statistik a suchyh faktu kj nejakemu rychlemu nabiflovani.

HanaW 14.11.2009 14:35

Re: Obzvláštní shoda.

Dik za peknou vzpominku.

Jenda 14.11.2009 14:29

Re: Vyrazila jsi mi dech

No specialne v tomhle pripade se to lepilo jak to slo ;-)