26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: Zmrtvýchvstání národního pokladu

Je všeobecně známo, že starokladrubský kůň je plemeno ryze české, v Čechách kontinuálně chované již 430 let; méně známo už je, že je to jediné české autochtonní plemeno, vzniklé na podkladě staroitalské (neapolské) a starošpanělské krve.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
dalmatin 14.11.2009 22:10

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Toho hosta znám, to je Jiřík ze Zlatovlásky!

JoVo 14.11.2009 22:00

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

;-D;-D;-DR^R^

Zdena b.p. 14.11.2009 21:50

Re: Na doplnění

Aido, je to na několika řádcích vypsané úžasné úsilí lidí, kteří se nevzdali. Jen, na posledním řádku ta klisna v USA... Tak mne napadá, jak ji tam asi dostali. Ta si musela užít cestování.

Zdena b.p. 14.11.2009 21:47

Re: Na doplnění

Elo, to je tak optimistické čtení i pro mimoně, jako jsem já. Díky, že jsi mi umožnila kouknout. Jsou to překrásná zvířata. Já mám v okolí spíš možnost kouknout na dostihové (závodiště v Lysé nad Labem je vlastně za třetím dubem), ale tihle jsou úžasní. A byli vydupáni z trosek. Úžasná zpráva. Díky.

aida 14.11.2009 21:42

Re: OT když už jsme u toho jídla

Tak to by se Vám mohli líbit Bratislava Hot Serenaders, znáte je? Občas s nima zpívá Milan Lasica. Třeba tady a tady. Jinak, přehled písniček od nich je tady. Přeju příjemnou zábavu.

Han 14.11.2009 21:38

Jen doplním:

Linie hřebců vraníků Sacramoso a Napoleone je správně, jen dodám, že hřebci Sacramoso byli dva. Jeden se narodil 1795 v salzburském hřebčíně Ries. Druhý 1800 v arcibiskupském hřebčíně v Olomouci a to je linie která trvá do dnes. Ale to není pro podstatu článku jinak výborně napsaného důležité. Děkuji za něj.

Karolína 14.11.2009 21:29

Re: OT když už jsme u toho jídla

No, já sice "mužská" jsem jen když přijede paleta se zbožím a skládá se, ale JB a Inku a další z těch dob - miluju! Miluju staré české filmy, které znám pomalu nazpaměť a přednosta si ťuká na čelo, když se posté dívám na Kristiána, Evu, co tropí ty hlouposti, Adinu Mandlovou, Lídu Baarovou, Hugo Haase, Buriana........... to nemá cenu ty herce vyjmenovávat, prostě tohle je moje doba a mám vše, co jsem mohla sehnat, na deskách, CD, DVD a různých dalších médiích, u toho relaxuju! Jsem schopná si pustit 3 staré filmy za večer a poděkovat ostatním televizním stanicím za to, že mi to svým příšerným programem umožnily!

Jakub S. 14.11.2009 21:09

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Ale snad mu na to ten číšník neskočil. Copak s rybou je rozumná řeč? Co si může pamatovat. Já bych jí nevěřil ani slovo.

Jakub S. 14.11.2009 21:07

Re: OT když už jsme u toho jídla

Ano!! RAD je aji  moje parketa, bez výhrad! Aji v  r e e d i c i  p. Havelky a jeho boys. And girls. A protože su mužský, tak ještě, že miluju Josephinu Baker a Marlen Dietrich... A JB mám ještě na šelakových deskách: osmdesát let... Hergot, to byly baby! A Zdenu Vincíkovou a ovšem Inku Slunečnici...

YGA 14.11.2009 20:58

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Chichichi - to mi připomíná:

Host: "Jak staré je to kuře?" Číšník: "Ke kuřeti podáváme bramborový salát,  bramborovou kaši či dušenou rýži, životopis nikoli!"

Karolína 14.11.2009 20:52

Re: OT když už jsme u toho jídla

Taky zdravím! VV

Jak já už dlouho takhle neseděla a nic nedělala?!!! Myslím do práce, pro kancelář, charitu apod. Nepřekládala návody, nečetla odbornou literaturu, neblbla u nějakých nesmyslných výběrových řízení............ Fakt si to dneska užívám! V létě je dlouho vidět a griluje se atd. atd., zahrada jako "newerendingstory", pořád je co dělat, teď je ideální doba vykašlat se na práci a trochu relaxovat! Tak jsem to dneska udělala! Teď mi, pro změnu, hraje nádherné CD se starými "fláky" R.A.Dvorského, ach jo, toho já můžu! Jako chlap byl úžasný, jako zpěvák ještě úžasnější..............VV

Rpuť 14.11.2009 20:46

Re: Pokračování

No jo, no - nevíte, co je dobré;-P;-D

Rpuť 14.11.2009 20:43

Re: Na doplnění

JOJ - přávidím!!:-)

aida 14.11.2009 20:38

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

Karolíno, jsem ráda, že nejsem sama. Papiňák jsem kdysi i docela používala, ale teď už je delší dobu zastrčený až vzadu v polici.

YGA 14.11.2009 20:37

Milá Elo,

tvůj článek je moc dobrý - kdesi v hlavě jsem měla tyto vědomosti zasuté, ale ty jsi je oživila a výrazně doplnila. Díky. Jsem hrdá na tuto naši živou národní památku - vždyť by to byl věčný hřích, kdyby se zrovna české koně  ztratili v propadlišti dějin! Doufám, že se k nim jednou budou Češi chovat stejně, jako se Vídeňané chovají ke "svým" lipicánům.

aida 14.11.2009 20:36

Re: Na doplnění

To je moc pěkné. :-)

Je vidět, že jste si s článkem dala práci; možná by Vás mohlo zajímat tohle?Ta statistika je překvapivá (v dobrém), aspoň pro mě. Přišla jsem na to náhodou. Už od rána jsem totiž vzpomínala, jak se probůh jmenuje ten hřebčín, kde SK taky chovají a kde se konala jedna námi organizovaná akce v rámci předsednictví. Před chvílí jsem si vzpomněla.

dalmatin 14.11.2009 20:35

Re: OT když už jsme u toho jídla

Tak má vypadat sobotní večer. Zdravím tě VVV

YGA 14.11.2009 20:27

Re: Pokračování

Tak teď už znáš - u nás se segedin teda nedělá a co já živa budu, se ani bohdá dělat nebude! ;-) 

Na druhou stranu - ta svíčková je fakt super (dělám podobně králíka a taky nemá chybu), ale i za ta španěláky, zmíněné dole, se přimlouvám - chystám si je den dopředu a nemají chybu. A možná rýže pro cizince bude lepší - slyšela jsem dost cizáků, kteří se podivovali, proč jíme tu divnou buchtu 8-o;-D (neví, co je dobré!).

Hanča 14.11.2009 20:24

Re: Nádhera

Je to naše jediná živá  národní kulturní památka :-).

Ela 14.11.2009 20:21

Na doplnění

Ahoj všichni,

když už jsem dneska výjimečně tady a nakukuju, tak můžu aspoň pozdravit a dopsat pár slov na vysvětlenou. Černým kladrubákům jsem propadla na jaře 2003, když jsme jely s Míšou do Slatiňan vyřizovat papíry pro všechny naše koně (ve Slatiňanech vedou evidenci koní v ČR). Při té příležitosti jsme si prohlídly hřebčín, muzeum, výběhy, stáje a já jsem naprosto té černé nádheře propadla; od okamžitého nákupu nového kamaráda mě odradila jen cena mnou vyhlédnutého exkluzívního fešáka 30 tisíc euro ( ano, čtete dobře). Propadla jim i Míša s Petrem, takže se předloni objevila na statku první dvě černá děvčata - Solo Cornelie ( linie Romke)  a Sacramoso Elista. Postupně přibyly další fešandy - Solo Estilla, Solo Elva, Solo Ezotara  a Solo Xahira. Jde o zemský chov, protože letos přibyl plemenný hřebec Fanda, teda on to není žádnej Fanda, on je to Sacramoso Favina XLIX, a chtěli jsme ho hlavně proto, aby měl dětičky s zejména Elistou, a zachovala se tak její vzácná krevní linie po Sacramoso. On už má spoustu moc úspěšných dětí. Jak jsem už psala Dede, k činnosti vedoucí k rozmnožování mají všichni kladný vztah, ale dětičky zatím nečekáme žádné, což nás v případě Elisty teda dost mrzí; snad se zadaří příští rok. Na fotkách jsou tedy samí "naši" , resp. Míšini koně, ve výběhu a v kruhovce, na první fotografii je právě Elista, na další se s děvčaty všichni projíždíme u Újezda, ve výběhu je úžasný Fanoušek, myslím, že ta jeho hlava nenechá nikoho na pochybách, že je to pan hřebec. On byl m.j. taky reprezentant v zápřahových soutěžích. To, že je 7 černých kladrubáků na statku spolu se všemi našimi valachy, je prostě splněný sen. Děvčata jsou opravdu aristokratky - jen tak něco jim pod nos nejde, a s každým se nebaví. V lednu na statku dokonce natáčela televize, hlavní hvězda byla Elva. No a já jsem si udělala spoustu rešerší, protože jsem chtěla svým kolegům vysvětlit, co že to chováme, a pak mi přišlo, že jen tak ten materiál vyhodit by bylo škoda.

Karolína 14.11.2009 20:19

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

Asi se mnou hodně kuchařek teď nebude souhlasit, ale já jsem osobně zavilý odpůrce papiňáků, protože sice je to uvařeno rychle, ale na úkor kvality! Já jsem halt ten zastánce klasiky. Pomalu vařit, dokonale vyvařit všechny "nežádoucí smrady", které jinak v jídle v papiňáku zůstanou (takovou tu "nežádoucí pěnu" z hovězí polévky z papiňáku prostě neodstraníš!), péct maso nejlépe pomalu a přes noc............... já vím, kachlová kamna v pražském paneláku nějak zapomněli bolševici namontovat, ale i tak se to dá bez papiňáku. Jednou jsem ho dostala k nějakým narozeninám a použila asi 3x, pak šel, zcela nový, ke kamarádce, která je blažená, že ho má a dodnes jí pěkně slouží! Proč ne. Jo, viděli jstě někdy "vymalovanou kuchyň s vysklenými okny" po, petrželkou, ucpaném ventilku v papiňáku? Já ano! Nic moc!

aida 14.11.2009 20:16

Re: OT když už jsme u toho jídla

:-)

Karolína 14.11.2009 20:11

OT když už jsme u toho jídla

promiň Elo, ještě jsem Ti nepochválila článek, je nádherně napsaný a čiší z něj láska ke koním, těm nádherným zvířatům, ale také obrovská znalost. Jenže jak jde o jídlo, tak to je u mně jiná..................;-D

Právě jsem jukla do trouby na opožděnou "svatomartinskou husičku", která se pěkně zvolníčka, pokmínovaná, posolená, podlitá černým pivečkem, začíná péct v kachlových kamnech, ráno bude masíčko jako máslíčko! Aby mi to šišlání nezůstalo! ;-D Zelí je hotové, polévka z drůbků, perutí a krku už má taky svoji "sílu", v kamnech to krásně praská a hraje mi tu CD "Kantoři", mám Zvířetník, neb počítač se, vyjímečně, nade mnou slitoval a rozhodl se, že teda chvíli jo, co mi chybí?

Louk 14.11.2009 20:09

Re: Nádhera

Tosco, pod Rapírem je tvůj krásný příspěvek o souznění s koněm. Je príma někdy zalovit v archivu. Škoda, že se neukážeš častěji V.

JoVo 14.11.2009 20:07

R O Z V E R N Í Č E K .

:-)Číšník přinesl hostu uzenou rybu, ten si ji prohlédl, očichal, pak se předklonil a začal si s rybou důvěrným šepotem povídat. "Co to děláte, pane?" divil se číšník. "Povídám si s rybou." "S rybou!?" "Samozřejmě. Shodou okolností znám sedm rybích jazyků." "A co jste jí říkal?" "Ptal jsem se, odkud je, a ona že z Peconic Bay. Tak jsem se zajímal, jak tam v zátoce je, a ona nato: „Jak to mám vědět, to jsou už léta, co jsem tam byla naposled.":-)Hezký večer a klidnou neděli.8-oVVR^ 

Rpuť 14.11.2009 20:07

Re: Pokračování

Fakt seš děsná a moje jediný štěstí je, že tu nemám potřebné ingredience, jinak bych začla klohnit;-P;-D

K segedinu bych naopak řekla, že je to typické české jídlo - neznám rodinu, kde by se nevařil a maďarské je na něm snad jen to typické spojení - tuk-cibule-paprika. Jinak je to jídlo kotlinkou plně adoptované.;-) 

Lucka V. 14.11.2009 20:07

To je krása!

I když si mě získala spíš ta lehčí a jemnější plemena koní, kladrubáci jsou nádherní, speciálně vraníci. N bělouše jsem si po jedné zkušenosti neudělala nejlepší názor, ale když na to koukám s odstupem, vlastně i tenkrát ti koníci jen projevili, že jsou osobnosti;-D. Elo, díky za článek napsaný s láskou!

 

Olčava 14.11.2009 20:02

Re: moc krásný povídání

no jasně že budu hlásit, hlásit se musí ;-)

Karolína 14.11.2009 20:01

Re: no jooooooo, ale....

Zasyrova jsem to nejedla, přeci jen na tom ještě nejsme tak, jako kdysi, když se ptala americká delegace sovětského zemědělce, kdy sklízí zasázené brambory!? "No, přece za 3 týdny!" odvětil ten dobrý muž! "A co to máte v tom Sovětském svazu za odrůdu brambor, že tak rychle rostou?" "Jo, chlapče americkej, ty víš houby co je hlad!" Já to fakt peču v troubě!!!! A až pak dochutím a konzumuju!

Olčava 14.11.2009 20:00

Re: Pokračování

no já taky slintám a svíčkovou vyloženě můžu, a s tím citrónkem, brusinkama a šlehačkou, jééžiš já bych jedla, i v Losince měli dobrou svíčkovou, že jo Bedo?