27.10.2021 | Svátek má Šarlota, Zoja, Zoe


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: Zmrtvýchvstání národního pokladu

Je všeobecně známo, že starokladrubský kůň je plemeno ryze české, v Čechách kontinuálně chované již 430 let; méně známo už je, že je to jediné české autochtonní plemeno, vzniklé na podkladě staroitalské (neapolské) a starošpanělské krve.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
YGA 14.11.2009 20:27

Re: Pokračování

Tak teď už znáš - u nás se segedin teda nedělá a co já živa budu, se ani bohdá dělat nebude! ;-) 

Na druhou stranu - ta svíčková je fakt super (dělám podobně králíka a taky nemá chybu), ale i za ta španěláky, zmíněné dole, se přimlouvám - chystám si je den dopředu a nemají chybu. A možná rýže pro cizince bude lepší - slyšela jsem dost cizáků, kteří se podivovali, proč jíme tu divnou buchtu 8-o;-D (neví, co je dobré!).

Rpuť 14.11.2009 20:46

Re: Pokračování

No jo, no - nevíte, co je dobré;-P;-D

Jakub S. 14.11.2009 19:01

Plním rozkaz a úpěnlivě vás zdravím od Veram,

- neboť ta teď dlí v Luhačůvkách na intenzivním (velice) soustředění tai-či! A dávají jim zabrat. Dobře jim tak, má co chtěla... Nemá ani moc času na lajdání po lázních či městě, jsou taky dost bokem (navíc na kopci). Přesto je nadšená a spokojená, neb jest jak víme moudrá žena a ví, co má v životě hodnotu. Hvězdy člověka poučí!

aida 14.11.2009 18:59

Zapomněla jse poděkovat za článek

Vykecávám se dole o segedínu, a zapomněla jsem poděkovat za moc pěkný a zajímavý článek, takže to napravuju. Elo, díky!

Rpuť 14.11.2009 13:23

Dobrá zpráva

...Už v příštím roce odstartuje zbrusu nová soutěž, při jejíž dlouholetých přípravách hrál stěžejní roli Dostihový spolek Pardubice. A předposledním závodem celého seriálu bude i říjnová 120. Velká pardubická! To vše, včetně názvu Crystal Cup 2010 se "dopeklo" před několika dny v Paříži....

http://sport.idnes.cz/velka-pardubicka-bude-nejdulezitejsi-soucasti-mezinarodniho-crystal-cupu-1ue-/sporty.asp?c=A091114_124619_sporty_ald

Olčava 14.11.2009 11:53

moc krásný povídání

mně se koně líběj, ale z velmi uctivé vzdálenosti, jsou totiž takový velký...

pro Louk - hlásím, že žiju (v poklusu)

a pro všechny - jsem babička čekatelka a jestli všechno dopadne, tak příští neděli bude o jednu Matyldu na světě víc :-) se těším převelice

Jakub S. 14.11.2009 12:15

Re: moc krásný povídání

A bude srovnávací materiál, jejda - a na psaní, a promýšlení...! To ti teda přeju.

baty 14.11.2009 17:11

Re: moc krásný povídání

Jé, tak to čekáme s Tebou, to už může být taky zejtra, takžeR^V:-)

Louk 14.11.2009 19:31

Re: moc krásný povídání

Ahój Olčavko, hihi, už jsem si říkala, že je efektivnější mluvit do dubu ;-D. Mám velikou radost, že tě tu vidím aspoň prolétat a držím palce, ať je holčičky příchod hladký a bez komplikací - dej vědět! R^V

Olčava 14.11.2009 20:02

Re: moc krásný povídání

no jasně že budu hlásit, hlásit se musí ;-)

Matylda 14.11.2009 22:14

Re: moc krásný povídání

Dobře to jméno vybraliR^

Jana Bu. 14.11.2009 11:42

OT pro Heduš - diskuze včera

Já měla u cizinců vždy velký úspěch se španělskými ptáčky a dají se udělat den předem.

Jinak koně - paráda, díky.

Rpuť 14.11.2009 17:00

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

Tak jsem mrkla na ten odkaz na spešl segedin - tedy pečenej v troubě, to jsem ještě nejedla. Já mám recept od naší hospodyně, která pocházela z Náchoda, což byl kraj chudej, takže se šetřilo (kdepak smetana do guláše!), ale zároveň lidi samozřejmě chtěli, aby to bylo dobré. A tím, že to bylo jednoduché, značně to i zkracovalo přípravu, takže:

Segedin žaves - přímo pro Heduš;-) (4 porce) - 60dkg plecka na kostky, 1 cibule na drobno, sádlo, 1a půl lžičky soli, 1 a půl lžičky kmínu, 2 lžičky papriky, 30 dkg kys. zelí, 1/2 - 1dcl láku (podle toho, jak rádi kyselé - já dávám něco mezi), 2 lžíce hl. mouky na jíšku.

V papiňáku rozpustím sádlo, hodím na něj cibulku, krátce osmahnu a přihodím maso, občas zamíchám až maso zatáhne. Zaleju cca 1-1,5 ltr vody, hodím sůl, kmín, papriku, 20dkg zelí a lák, promíchám a zavřu, nechám vařit. Po cca 3/4 hodině otevřu, udělám ze sádla jíšku, vleju, nechám 5 minut povařit a dodám zbylé zelí. A nechám 1-2 dny odležet.

baty 14.11.2009 17:16

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

tak Anglány nečekám, ale ten kus plecka v mrazáku si o to zrovna na úterý říká, éljén segedín zsavesz!!

aida 14.11.2009 18:12

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

Já dělám segedín z krůtího stehna (vykoštěného): opéct cibulku (hodně) + cca 2 stroužky česneku, na ní opéct maso nakrájené na velké kostky, osolit, okořenit (pepř, zázvor, nové koření, majoránka), zaprášit paprikou a nechat ji zpěnit. Vše přemístit do velkého kastrólu, podlít a nechat dusit v troubě pod pokličkou. Po cca hodině dušení přidat zelí (v množství tak 3/4 váhy masa), podle potřeby podlít a dusit další hodinu (krůtě to dlouho trvá). Pak rozmíchat v jedné velké kysané smetaně mouku, přidat k masu a nechat dusit ještě tak 1/4 hodiny, aby se ztratila moučná příchuť, pak případně podle potřeby ještě dosolit a dokořenit a podávat. Asi nejlíp s knedlíkem; dneska jsem zkusila s bramborovým (na houskový jsem neměla chuť) a kupodivu se to k sobě hodilo.

aida 14.11.2009 18:57

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

P.S. Papiňák nedoporučuju, já ho v poslední době nemám nějak ráda - sice je z něj všecko rychle hotové, ale jaksi bez chuti, pomalejší přípravou se ty chuti jaksi zvýrazní. Ale je to čistě jen můj dojem, nikomu ho nevnucuju; když se spěchá, je papiňák naopak velice užitečný.

Karolína 14.11.2009 20:19

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

Asi se mnou hodně kuchařek teď nebude souhlasit, ale já jsem osobně zavilý odpůrce papiňáků, protože sice je to uvařeno rychle, ale na úkor kvality! Já jsem halt ten zastánce klasiky. Pomalu vařit, dokonale vyvařit všechny "nežádoucí smrady", které jinak v jídle v papiňáku zůstanou (takovou tu "nežádoucí pěnu" z hovězí polévky z papiňáku prostě neodstraníš!), péct maso nejlépe pomalu a přes noc............... já vím, kachlová kamna v pražském paneláku nějak zapomněli bolševici namontovat, ale i tak se to dá bez papiňáku. Jednou jsem ho dostala k nějakým narozeninám a použila asi 3x, pak šel, zcela nový, ke kamarádce, která je blažená, že ho má a dodnes jí pěkně slouží! Proč ne. Jo, viděli jstě někdy "vymalovanou kuchyň s vysklenými okny" po, petrželkou, ucpaném ventilku v papiňáku? Já ano! Nic moc!

aida 14.11.2009 20:38

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

Karolíno, jsem ráda, že nejsem sama. Papiňák jsem kdysi i docela používala, ale teď už je delší dobu zastrčený až vzadu v polici.

RenataE 15.11.2009 0:22

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

Já ho používám relativně často, ale ne jako papiňák. Má ten hrnec totiž 9 litrů, což je na guláš tak akorát;-D Papinuju v podstatě jen dva pokrmy - uzená žebírka a hovězí jazyk.

aida 15.11.2009 0:28

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

Používám ho k podobným účelům, je i podobně veliký.:-)

Že se taky ukážeš, celý večer Tě vyhlížím. psala jsem ti mail, došel?

RenataE 15.11.2009 2:02

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

Došel, díkVV

Jakub S. 14.11.2009 18:50

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

Éljén segedín zsavesz - to není pravda - !

Vida, jak s batolátkem mládnete!

Karolína 14.11.2009 19:05

Re: OT pro Heduš - diskuze včera

Opět se zpožděním čtu včerejší a dnešní příspěvky, dopoledne jsme dorazili na chaloupku, bylo tu dnes přepychově - celých 13°C a sluníčko svítilo jak o závod! Neuvěřitelné! Před 2 týdny jsem balila rostlinstvo do ochranných obalů za -7°C! Je to počasí nějaké divné! Ale asi tu zase v průběhu těch 2 týdnů, co jsme tu nebyli, dost nasněžilo, protože ty závěje spadlého sněhu ze střechy, jak byl ten první říjnový příděl, co jsme rozvozili po zahradě, jsou tu znovu! Bylo znát i okolo cesty, že jezdil traktor nebo pluh a prohrnoval, protože tam byly stále min. 40 cm vysoké bariéry. Jinak cesta suchá až nahoru, ale všude jsou zbytky sněhu. Snad mi to počasí vydrží i zítra a aspoň něco na zahradě ještě stihnu udělat.

OT k pohoštění. Já bych to s tím segedínem tak horké neviděla. Někdo tohle jídlo vysloveně nemusí a je opravdu hodně specifické, ale hlavně se domnívám, že není ani moc typicky české! Proč neudělat tu svíčkovou, když je tak strašně jednoduchá - pokud jí člověk nedělá jako babička! Knedlíky koupíš! A recept je jednoduchý jak facka, aspoň ten můj a všichni si mlaskají, vařím ji pro svoji švagrovou do zásoby do mrazáku a přednosta si nedokáže vánoce bez této krmě vůbec představit. A možná bych volila kus divočiny - kančí kýtu, srnčí, dančí........... je toho teď všude hafo. Jednoduše 3-4 dny předem nasypu do litiňáku sekanou cibuli, mraženou směs mrkev-celer-petržel pod svíčkovou a doplním 2 skleničkami Halali. Pěkně rozhňahňám dohromady, přidám vývar z koření - bobky, pepř celý, jalovec, nové koření, tymián - povařím v rendlíku a nechám louhovat přes noc. Přecedím a doleju tím tu směs v litiňáku. Pak si nakrájím na minikousíčky (já to prostě a jednoduše umixuju!!!!!) špíček a připravím maso. Zvěřinu odblaním, jinak to dělám z roštěnce nebo zadního hovězího, ale není nad divočinu! Vnořím do směsi zeleniny s vývarem z koření, omrmlám a zaliju trochou octa s vodou. A nechám v lednici nebo kdekoliv v chladnu.

Beda 14.11.2009 19:43

no jooooooo, ale....

nemělo by se to přece jenom i uvařit?8-o?;-P

aida 14.11.2009 19:46

Re: no jooooooo, ale....

Viz nahoře, hodilo se to jinam.

Karolíno, to musí být dobrota!

Louk 14.11.2009 20:00

Re: no jooooooo, ale....

Bedo, koukáš na polotovar ;-D;-D

Karolína 14.11.2009 20:01

Re: no jooooooo, ale....

Zasyrova jsem to nejedla, přeci jen na tom ještě nejsme tak, jako kdysi, když se ptala americká delegace sovětského zemědělce, kdy sklízí zasázené brambory!? "No, přece za 3 týdny!" odvětil ten dobrý muž! "A co to máte v tom Sovětském svazu za odrůdu brambor, že tak rychle rostou?" "Jo, chlapče americkej, ty víš houby co je hlad!" Já to fakt peču v troubě!!!! A až pak dochutím a konzumuju!

Apina 14.11.2009 11:40

Vyrazila jsi mi dech

Milá Elo, netušila jsem, že kromě právničky v tobě máme skrytou koňařku. Skutečně jsi mi vyrazila dech. Jsem moc ráda, že se tu někdo zmínil o tak krásném plemeni, jako je Starokladrubský vraník. Nejsem sice zrovna expert na toto plemeno, ale vím, že byl zachráněn skutečně na poslední chvíli. Na škole jsme dokonce v genetice probírali úzkou příbuzenskou pelenitbu, která byla v tomto případě využita, vím tedy, že to byla velice složitá záležitost, protože vhodných hřebců a klisen bylo opravdu moc málo. Jen, co si tak narychlo pamatuji, s frízským hřebcem ROmkem to také nebylo tak jednoduché, kromě pozitivních znaků vnášel i ty, které se chovatelům příliš nehodily.

Jem ráda, že jsi připomněla také slovutného profesora Bílka, který Starokladrubského vraníka zachránil doslova pět minut po dvanácté. Ještě o mnoho let později byl autoritami zminován s velkou úctou nejen kvůli vraníkovi, ale obecně byl jedinečný odborník na koně, a dokonce se zasloužil i o import koní Przewalského k nám, kdy zakoupil hřebce Aliho a klisnu Minku, kteří se stali zakladateli chovu koníPrzewalského u nás, ai díky němu je možné je dnes vypouštět opět do přírody.

Apina 14.11.2009 11:41

Re: Vyrazila jsi mi dech

plemenitba, ne lepenitba - samozřejmě. Doma na černé klávesnici dělám ještě více překlepů než jindy.

Jenda 14.11.2009 14:29

Re: Vyrazila jsi mi dech

No specialne v tomhle pripade se to lepilo jak to slo ;-)