27.10.2021 | Svátek má Šarlota, Zoja, Zoe


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: Zmrtvýchvstání národního pokladu

Je všeobecně známo, že starokladrubský kůň je plemeno ryze české, v Čechách kontinuálně chované již 430 let; méně známo už je, že je to jediné české autochtonní plemeno, vzniklé na podkladě staroitalské (neapolské) a starošpanělské krve.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Karolína 14.11.2009 20:11

OT když už jsme u toho jídla

promiň Elo, ještě jsem Ti nepochválila článek, je nádherně napsaný a čiší z něj láska ke koním, těm nádherným zvířatům, ale také obrovská znalost. Jenže jak jde o jídlo, tak to je u mně jiná..................;-D

Právě jsem jukla do trouby na opožděnou "svatomartinskou husičku", která se pěkně zvolníčka, pokmínovaná, posolená, podlitá černým pivečkem, začíná péct v kachlových kamnech, ráno bude masíčko jako máslíčko! Aby mi to šišlání nezůstalo! ;-D Zelí je hotové, polévka z drůbků, perutí a krku už má taky svoji "sílu", v kamnech to krásně praská a hraje mi tu CD "Kantoři", mám Zvířetník, neb počítač se, vyjímečně, nade mnou slitoval a rozhodl se, že teda chvíli jo, co mi chybí?

aida 14.11.2009 20:16

Re: OT když už jsme u toho jídla

:-)

dalmatin 14.11.2009 20:35

Re: OT když už jsme u toho jídla

Tak má vypadat sobotní večer. Zdravím tě VVV

Karolína 14.11.2009 20:52

Re: OT když už jsme u toho jídla

Taky zdravím! VV

Jak já už dlouho takhle neseděla a nic nedělala?!!! Myslím do práce, pro kancelář, charitu apod. Nepřekládala návody, nečetla odbornou literaturu, neblbla u nějakých nesmyslných výběrových řízení............ Fakt si to dneska užívám! V létě je dlouho vidět a griluje se atd. atd., zahrada jako "newerendingstory", pořád je co dělat, teď je ideální doba vykašlat se na práci a trochu relaxovat! Tak jsem to dneska udělala! Teď mi, pro změnu, hraje nádherné CD se starými "fláky" R.A.Dvorského, ach jo, toho já můžu! Jako chlap byl úžasný, jako zpěvák ještě úžasnější..............VV

Jakub S. 14.11.2009 21:07

Re: OT když už jsme u toho jídla

Ano!! RAD je aji  moje parketa, bez výhrad! Aji v  r e e d i c i  p. Havelky a jeho boys. And girls. A protože su mužský, tak ještě, že miluju Josephinu Baker a Marlen Dietrich... A JB mám ještě na šelakových deskách: osmdesát let... Hergot, to byly baby! A Zdenu Vincíkovou a ovšem Inku Slunečnici...

Karolína 14.11.2009 21:29

Re: OT když už jsme u toho jídla

No, já sice "mužská" jsem jen když přijede paleta se zbožím a skládá se, ale JB a Inku a další z těch dob - miluju! Miluju staré české filmy, které znám pomalu nazpaměť a přednosta si ťuká na čelo, když se posté dívám na Kristiána, Evu, co tropí ty hlouposti, Adinu Mandlovou, Lídu Baarovou, Hugo Haase, Buriana........... to nemá cenu ty herce vyjmenovávat, prostě tohle je moje doba a mám vše, co jsem mohla sehnat, na deskách, CD, DVD a různých dalších médiích, u toho relaxuju! Jsem schopná si pustit 3 staré filmy za večer a poděkovat ostatním televizním stanicím za to, že mi to svým příšerným programem umožnily!

aida 14.11.2009 21:42

Re: OT když už jsme u toho jídla

Tak to by se Vám mohli líbit Bratislava Hot Serenaders, znáte je? Občas s nima zpívá Milan Lasica. Třeba tady a tady. Jinak, přehled písniček od nich je tady. Přeju příjemnou zábavu.

Jakub S. 14.11.2009 23:36

Re: OT když už jsme u toho jídla

To neznám - ! Pustím si to zítra k snídani, před Toulkama českou minulostí. To jsou  moje radosti...

aida 14.11.2009 23:39

Re: OT když už jsme u toho jídla

Vřele doporučuju.:-)

JoVo 14.11.2009 20:07

R O Z V E R N Í Č E K .

:-)Číšník přinesl hostu uzenou rybu, ten si ji prohlédl, očichal, pak se předklonil a začal si s rybou důvěrným šepotem povídat. "Co to děláte, pane?" divil se číšník. "Povídám si s rybou." "S rybou!?" "Samozřejmě. Shodou okolností znám sedm rybích jazyků." "A co jste jí říkal?" "Ptal jsem se, odkud je, a ona že z Peconic Bay. Tak jsem se zajímal, jak tam v zátoce je, a ona nato: „Jak to mám vědět, to jsou už léta, co jsem tam byla naposled.":-)Hezký večer a klidnou neděli.8-oVVR^ 

YGA 14.11.2009 20:58

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Chichichi - to mi připomíná:

Host: "Jak staré je to kuře?" Číšník: "Ke kuřeti podáváme bramborový salát,  bramborovou kaši či dušenou rýži, životopis nikoli!"

JoVo 14.11.2009 22:00

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

;-D;-D;-DR^R^

Jakub S. 14.11.2009 21:09

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Ale snad mu na to ten číšník neskočil. Copak s rybou je rozumná řeč? Co si může pamatovat. Já bych jí nevěřil ani slovo.

dalmatin 14.11.2009 22:10

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Toho hosta znám, to je Jiřík ze Zlatovlásky!

Jakub S. 14.11.2009 23:41

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Ne, to je omyl. Ten rozuměl jenom živým. To je toho, to my taky, že. Uzeným mravencům ani ptáčkům nerozuměl, pokud je mi z pramenů známo. Ovšem ty jsou velmi neúplně, zlomkovité, jednostranné. Dokonce druhotné.

Tomík jednou přišel z jeslí a slyšeli jsme, jak si v pokojíčku pořád vysokou fistulkou opakuje: Jivíku, Jivíku, pomoz nám! - Nesedej na doubek, nebeu si koláček!! Jivíku!! - Je to už skoro třicet let. No, teď pomáhá jiným.

Lucka V. 14.11.2009 20:07

To je krása!

I když si mě získala spíš ta lehčí a jemnější plemena koní, kladrubáci jsou nádherní, speciálně vraníci. N bělouše jsem si po jedné zkušenosti neudělala nejlepší názor, ale když na to koukám s odstupem, vlastně i tenkrát ti koníci jen projevili, že jsou osobnosti;-D. Elo, díky za článek napsaný s láskou!

 

tosca 14.11.2009 19:58

Nádhera

Elo, díky za nádherný článek o tomto krásném plemeni koní. Hladí mě po duši, když je toto krásné plemeno (úžasného tvora zvaného kůň) nazýváno národním pokladem a přiznám se, že jsem netušila, že bylo uznáno národní památkou. Je dobře, že se tak stalo, kladrubáci jsou jedineční koně!

Louk 14.11.2009 20:09

Re: Nádhera

Tosco, pod Rapírem je tvůj krásný příspěvek o souznění s koněm. Je príma někdy zalovit v archivu. Škoda, že se neukážeš častěji V.

Hanča 14.11.2009 20:24

Re: Nádhera

Je to naše jediná živá  národní kulturní památka :-).

Vave 14.11.2009 19:29

HEDUŠ

Když řízky, tak udělej tzv. "obrácené řízky", známé také pod názvem "řízky jinak". Najdeš spoustu receptů na internetu, je mnoho variant, třeba tedy nebo tady nebo tady,u posledního receptu ale chybí nálev, ve kterém se to zapéká. Podle mého receptu je to kostka bujónu v 1/2 l vody a 1/8 másla, to se rozpustí a řízky v pekáčku se tím zalejou. Zrovna dneska jsem to dělala z kuřecích, vylepšené cibulí a anglickou slaninou a bylo to moc dobré. Výhoda je, že nemusíš dlouze smažit řízky, jen je opečeš a pak už to děláš "v jednom hrnci", tedy v pekáčku v troubě. Jako příloha se hodí cokoli z brambor, od kaše po hranolky.

Vave 14.11.2009 19:34

Re: HEDUŠ

Jsem ještě chtěla říct, že takto připravené řízky jsou úžasně měkké a šťavnaté, maso se dá udělat i pikantnější, podle chuti.

aida 14.11.2009 19:44

Re: HEDUŠ

A nebo když řízky, taky ty nejúžasnější jogurtové, jsou moc dobré.

Ale skoro bych se přikláněla i k těm ptáčkům, někde dole doporučovaným, na těch snad nejde nic zkazit. Když jsem byla malá, babička k nim dělala smetanovou omáčku (z toho výpeku - pekla je na cibulce - přisypat mouku, trochu podlít vývarem nebo mlékem a nakonec přidat smetanu) a k tomu špagety. To bylo vždycky dobrodrůžo, ty špagety a omáčka - pro malé dítě na hraní jak stvořené. :-)

Jinak - radila bych uvařit jídlo, které má Hedána dobře odzkoušené, ne nějakou novinku - beru to podle sebe, když se nejvíc snažím (třeba právě když má přijít nějaká důležitá nebo hodně milá návštěva), většinou to nějak "nedopadne", něco se pokazí. U vyzkoušených jídel aspoň vím, jak to napravit, s novinkou bych si asi rady nevěděla.

Vave 14.11.2009 19:19

Úžasná historie,

milá Elo!R^VVPřečetla jsem ji bez dechu a s takovým zvláštním pocitem štěstí a pýchy nad tím, že lidé někdy dokáží být tak nádherní jako profesor Bílek a jeho následovníci.

Věděla jsem, že se chovy zdevastované po pádu Rakousko-Uherska obnovovaly, ale že vraníci na tom byli až tak špatně, to jsem netušila. Je úžasné, že jsou mezi námi lidé, kteří vědí tolik nádherných věcí a umějí o nich vyprávět. Děkuju moc! VVVVVV

Přeju všem krásný večer!VV

Louk 14.11.2009 19:36

Re: Úžasná historie,

Výborně, se svezu, protože to vnímám stejně, ale líp bych to neřekla VV.

Karolína 14.11.2009 19:09

Pokračování

Obracím - ráno jdu okolo, obrátím, odpoledne jdu okolo, obrátím, maso by pořád mělo být ponořené v tom láku. No a pak to celé vrazím do trouby a peču. Když to změkne, což v normální troubě nevím, jak dlouho trvá, protože já peču svíčkovou zásadně přes noc v kachlácích, ale dlouho určitě ne, lákem maso zkřehne, tak vyndám maso na mísu, do hodně pečené a změklé zeleninky přidám trochu vývaru, zakysanou smetanu, šlehačku, rozmixuju tyčovým mixérem a dochutím - je-li kyselé, dám cukřík, je-li sladší, dám naopak trochu octa, omáčka musí být hladká, ale zelenina ji krásně zahustí a udělá tu správnou konzistenci. Pak jen masíčko pokrájím na plátky, přidám na talíř plátek citronku, na něj trochu brusinek, na ně nacákám šlehačku, je to efektní, chutná to a je to prostě česká klasika. Vypadá to složitě, ale opravdu není! Nepasíruju zeleninu, jako maminka, nešpikuju maso, jen ho prostě dobře naložím! Promysli to! Kdybys chtěla, tak Ti maso klidně naložím, i koupím, u nás mají zvěřinu velmi kvalitní hned za rohem ve speciální prodejně! Fakt v tom problém nevidím! A vlastně se o nic nestaráš! Dělá se to samo!

Karolína 14.11.2009 19:10

Re: Pokračování

Nějak se to nezařadilo tam, kam mělo!!!!

Louk 14.11.2009 19:38

Re: Pokračování

Karolíno, ty už zase básníš. Seš děsná!! Dyť já svíčkovou normálně moc nemusím. A stejně slintám... V

Karolína 14.11.2009 19:58

Re: Pokračování

No, tahle je fakt mňamózní a opravdu velmi jednoduchá!VV

Olčava 14.11.2009 20:00

Re: Pokračování

no já taky slintám a svíčkovou vyloženě můžu, a s tím citrónkem, brusinkama a šlehačkou, jééžiš já bych jedla, i v Losince měli dobrou svíčkovou, že jo Bedo?

Rpuť 14.11.2009 20:07

Re: Pokračování

Fakt seš děsná a moje jediný štěstí je, že tu nemám potřebné ingredience, jinak bych začla klohnit;-P;-D

K segedinu bych naopak řekla, že je to typické české jídlo - neznám rodinu, kde by se nevařil a maďarské je na něm snad jen to typické spojení - tuk-cibule-paprika. Jinak je to jídlo kotlinkou plně adoptované.;-)