2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: Cukrovar je když...

Tak já vám to teda povim, pani, to vápno se tam dává proto, aby ten cukr byl potom tak bílej, víte ? No jasně, že to vim určitě, protože proč by ho tam teda tolik dávali, žejo??

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Karolína 22.2.2008 7:41

Re: Moc zajímavé!

Chceš žít zdravě? TAK PLAŤ!!! O tom to totiž všechno je! O penězích a o tom, kdo je ochoten je vydat na základě nějakých klamavých a líbivých reklam! Dnešní doba lehkého ústupu chemie po přechemizovaném hospodářství před 20 a více lety je stejně nanic, protože to, co se sklidí, konzumujeme nadále s těmi sajrajty, které se hned tak z přírody nedostanou, ovzduší taky není nic moc, takže o kvalitě zeleniny a ovoce si moc iluze nedělám. Navíc podle EU musí být  např. každé rajče stejně kulaté a stejně velké, jak toho asi docílí? A je zdravější to rajče ze Španělska nebo to naše? Nevím. Prostě nějaké koupím a nepřemýšlím nad tím, odkud je. Hlavně mi musí vonět a být sympatické! Existují plodiny, které člověku připadají, jako když koušete polystyrén. Jahody, co jsem nedávno koupila, se na mne smály  z té mističky, měly cedulku, že jsou odkudsi z Izraele a zaručeně pěstované ekologicky, ale cena příznivá a když jsem je doma radostně vybalila, připadala jsem si, že jím ty, co mám na mističce za oknem umělé, občas je přejedu lakem na nehty, aby neztratily glanc. Vůni po opravdových jahodách by jim dodala asi jen tresť do dortů. Mně taky nejde o boj proti zdravé výživě, mám to štěstí, že ani nemusím kupovat to nejlevnější a počítat koruny, zda mi zbude na lepší druh masa. Ale "ekologicky" pěstované kuře kg za 500,-? Ne, tak takový trouba snad zase nejsem! Rozdíl mezi mezi masem z domácí zabíjačky, tzn. doma pěstovaného prasátka od toho kupovaného z velkochovů, je značný. Ale rozdíl mezi tímto a jiným kuřetem jsem fakt nepoznala! Se zdravým rozumem, zmíněným ve Tvém předposledním odstavci, naprosto souhlasím!

Přeji všem krásný víkend a díky za tak pěkný článek. Do cukrovaru jsme jezdili na exkurze ze školy, vždycky mně to moc bavilo! Teď nám bude EU pořádat zájezdy do ještě fungujících zahraničních cukrovarů, které nezrušila, za EUR a s placeným průvodcem a překladatelem - obojí povinné!

LFSHA 22.2.2008 7:53

Re: Re: Moc zajímavé!

My chodili na exkurze do pivovaru. ;-) Ovšem jako žáci prvního stupně ZŠ jsme z toho moc neměli.

Bubu 22.2.2008 8:36

Re: Re: Re: Moc zajímavé!

Nádhera, díky za článek, taky mě hláška o vápně vytáčela.

Na studiích jsem absolvovala za jeden semestr exkurze ve všech pražských a několika mimopražských pivovarech v rámci semestrální práce o automatizaci řízení kvašení piva... (rok 1987 asi)

Bohužel mi pivo zrovna moc nechutná, takže jsem z toho taky nic moc neměla, ale kolegáčci si to užili fest..

terra 22.2.2008 11:54

Re: Re: Moc zajímavé!

Ajta, Karolíno, že ty už jsi se taky potkala s nějakým "unijním expertem" na svůj vlastní obor, který byl vyslán, aniž znal místní legislativu, základy jazyka, uspořádání státní správy... ale jinak uměl úplně všechno?;-D Ty já miluju - se sojovkou a čínským zelím...

Jakub S. 22.2.2008 12:03

JO. Unijní nebo švýcarští nebo US experti,

vyslaní laskavě k Mašukulumbům, aby je naučili hned poté, co slezli se stromů, jíst příborem a tak. Miluju taktéž. Podívaná pro bohy. Když takový je prvně v postcom prostoru a naprosto neví která bije, neví, že jsme třeba byli křesťani dřív než jeho země a že jsme o generace či staletí předběhli naprostou většinu západní Evropy v gramotnosti a t d . Dívat se, jak zděšeně odmítá napít se vody načepované z vodovodu a zhrozeně odsune nehtem vajíčko natvrdo z chlebíčku... když vysvětlí, že jako celý výrobní proces musí být transparentní a pod dohledem až po finální fázi, a já mu sdělím, že tak to taky bylo a je už sto let... kouká jak žába z kyšky.

terra 22.2.2008 12:11

Re: JO. Unijní nebo švýcarští nebo US experti,

Hm,hm - zatím nejlíp koukal jeden bankovní expert, který měl snahu starostovi menšího města vysvětlovat podstatu některých zcela běžných bankovních produktů. Nějak si předem nezjistil, že starosta je ekonom, no...;-D

LFSHA 22.2.2008 12:37

Re: Re: JO. Unijní nebo švýcarští nebo US experti,

Jedna podobná expertka přijela kdysi do podniku, kde pracovala moje matka. Uprostřed zimy jen tak v kostýmku, bez kabátu, z Prahy si vzala taxíka, peníze v hotovosti neměla, karty tu byly tehdy ještě v plenkách, známé spíš z cizích filmů než z praxe. Ale hlavně, že byla chytrá jak rádio.

Karolína 22.2.2008 12:54

Re: Re: Re: Moc zajímavé!

Při své profesi se, bohužel, s rádobyexperty z EU setkávám denně! V oblasti zdravotnictví, konkrétně péče o zdravotně postižené, staré klienty apod., v oblasti výživy těchto lidí, výživy pacientů se speciálním onemocněním apod., v návaznosti na další péči přístrojovým vybavením je to téma velmi ožehavé. Nebudu rozebírat zoufalosti typu "klece pro mentálně postižené versus paní Rowlingová", ale nějak tak to prostě je. Oni neznají naši mentalitu, náš život, naši historii, zvyky, kulturu, prostě to, co popisuje velmi výstiženě JakubS v dalším příspěvku. Chápu, že všeobecná znalost českého jazyka asi nebude pro ostatní "to pravé ořechové", ale na druhé straně by si aspoň měli přečíst něco o zemi, do které jedou a které se snaží svými radami "pomáhat"! Já i když jedu na dovolenou do Tureckého letoviska, kde je víc cizinců než Turků, tak si beru slovníček základních slov, přečtu si o historii země, do které jedu, naučím se aspoň pár slovíček, jako je "prosím" a "děkuji" a hned se cítíme na obou stranách lépe. Představa, že vlezu Turkovi do jeho obchůdku typu "rakve-biče-šoufky" a začnu mu předvádět, jak jsem chytrá a jak to dělá blbě, ta mi nikdy moc nekonvenovala. A to je právě případ EU. Byla jsem zavilým odpůrcem vstupu do EU, protože vím, že bývalé RVHP proti tomu byla procházka růžovou zahradou. Máme to, co jsme chtěli, tedy aspoň někteří z nás! Teď se neustále pereme o to, kdy a jak brzy tu bude EURo, proboha lidi vzpamatujte se! Kolik výrobků už u nás málem nebo úplně zmizelo, protože EU nám je nepovolí? Proč se handrkujeme o slivovici, syrečky, rum, oplatky a další? Protože pár vyvolených z evropských zemí si z toho udělalo velmi dobrý byznys.

terra 22.2.2008 14:22

Re: Re: Re: Re: Moc zajímavé!

No jo, no. Já tam taky nechtěl...Rv

LFSHA 22.2.2008 14:36

Re: Re: Re: Re: Re: Moc zajímavé!

Já také ne. Kdyby aspoň člověk neměl ve finále zase pravdu.;-(

LFSHA 22.2.2008 7:07

Díky za objasnění výroby cukru

Na exkurzi v cukrovaru jsem nikdy nebyla, o žádném cukrovarníkovi v rodině také nevím a z cukrovarnického kraje také nejsem. Teď už vím, jak se vyrábí. R^ Jen škoda, že EU zavedla ty kvóty a my na ně přistoupili.

alimo 22.2.2008 7:38

Re: Díky za objasnění výroby cukru

To je trošku složitější problém, zbytečně bych se rozčilovala;-O

Hezký den:-)

Xerxová 22.2.2008 6:48

hezký den

Hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům. Vzbudil mě dneska kosák zamilovanec - od čtyř ráno vyřvával u nás na střeše a my spíme při otevřeném okně... A venku už opravdu je ve vzduchu cítit jaro.

Jinak moc děkuji o sladký článek cukrovarový. Na rozdíl od jiných, tam jsem nikdy na exkurzi nebyla. Takže jsem si ráda rozšířila obzory, neboť tu výrobu cukru z hodin chemie už dávno odvál z mé paměti čas

alimo 22.2.2008 7:50

Re: hezký den

hezký den, mě ráno v půl čtvrté8-o probudilo štěkající psisko- ne naše, to spalo jako dudek, ale venku. To ten kosák byl ještě příjemný probuzení:-)

LFSHA 22.2.2008 9:57

Re: Re: hezký den

Mě vzbudil budík až ve čtvrt na pět. A aby to někomu nebylo líto, okamžitě následovalo malé štěňátko se svými 20 kilíčky a 4 tlapkami, za oknem byl velice netrpělivý kocourek, který chtěl dovnitř. A bylo nutné nejen urychleně vstát, ale i vyjít ven, aby se Anežka mohla vypustit.

Jakub S. 22.2.2008 11:43

A už bohužel nebudeš... u nás ne.

Hanča 22.2.2008 13:33

Re: A už bohužel nebudeš... u nás ne.

Ještě by mohla na exkurzi třeba do Vrbátek u Olomouce, aspoň doufám. Na hanácké rovině se cukrovce dařilo a cukrovarů kolem Olomouce bylo jak naseto - v Holici, jak vzpomínala Hanka W., Drahanovicích, Čelechovicích, Brodku u Přerova. Bohužel, bylo, tyhle všechny jsou už zavřené Rv.

terra 22.2.2008 14:18

Re: Re: A už bohužel nebudeš... u nás ne.

Ano, Hančo - Cukrovar Vrbátky a.s. ještě funguje....

Rpuť 22.2.2008 6:39

Dík za zajímavý článek!

Jen by člověk nesměl vědět, proč jsme přestali být soběstační ..... grrrrr:-/

alimo 22.2.2008 7:53

Re: Dík za zajímavý článek!

No právě..grrrr, vrrrr;-€;-O

Hezký den přeju:-)

LFSHA 22.2.2008 6:29

OT - Velikonoční procházka

Na Hadech se uvažuje o programu na Velikonoce nejen pro Západočechy. ;-)

Myš 22.2.2008 5:40

A další přání

A máme tady pátek a tak přeju hned po ránu BlážoLence jen to nejlepšejší k narozeninám VVVVVVa všem Petrům k svátku jen to dobréVV.

LFSHA 22.2.2008 7:04

Re: A další přání

Dovoluji si se přilípnout a také přejeme jen to nej. V

Bláža 22.2.2008 7:28

Re: A další přání

No jo, to jsem si mohla myslet, že Myška povídalka všechno ví! ;-D Moc děkuju, máme to doma pohromadě, včera svátek já, dnes narozeniny já a mí kluci dnes svátek VV

:-)!!Všem Petrům, Péťům, Peťánkům a Medvídkům přeju krásný svátek!!:-)

Myš 22.2.2008 7:34

Re: Re: A další přání

Tak se na mě nezlob, prosím, jsem děsně ukecaná, vím to! Hezky si ty velké oslavy užijte a klukům přeju taky jen to nejlepší VVVVVV.

Bláža 22.2.2008 7:42

Re: Re: Re: A další přání

:-):-):-)

Medvídek 22.2.2008 8:28

Re: Re: A další přání

Se střídáme viď ? A tak je to správné. Díky všem.V:-)

terra 22.2.2008 10:45

Re: Re: A další přání

Vezmu to z jedné vody na plot: všem oslavencům, ať narozeninovým či svátkovým, přeju krásný slavnostní den, a klidné i ty další - jak jen to půjde...VV 

Beda 22.2.2008 8:34

Re: A další přání

8-o8-o8-o no já se picnu!... Bláža to má dobře kumulovaný - rodičové, copak jste jí to udělali????;-)

připojuji s k přání - Bláže i všem PetrůmVVVVVVVV

Bláža 22.2.2008 9:37

Re: Re: A další přání

Se nepicej Bedo, já už jsem si zvykla ;-D