2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: Cukrovar je když...

Tak já vám to teda povim, pani, to vápno se tam dává proto, aby ten cukr byl potom tak bílej, víte ? No jasně, že to vim určitě, protože proč by ho tam teda tolik dávali, žejo??

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
baltahsar 22.2.2008 0:51

Re: Copak vápno, to jsem věděl

Vápno samozřejmě pálenim z vápence, ale že by na to měl nějakej cukrovar vlastní šachtovou pec ?8-o

alimo 22.2.2008 7:28

Re: Copak vápno, to jsem věděl

No samozřejmě z vápence a každý cukrovar měl svoji vápenku, kde se vypalovalovalo vápno a hašenku, kde se hasilo, čímž vznikalo vápenné mléko a uhelka (oxid uhličitý). Rachot vápence byl jeden z nezaměnitelných zvuků cukrovaru a práce tam byla těžká, v zimě. Stanovení hustoty vápenného mléka a koncentrace uhelky byl běžný rozbor cca 1x za hodinu, pokud se dobře pamatuju:-). A v létě se zase pro změnu dělal rozbor vápence- kvantitativní stanovení obsahu Ca - vápník a dalších příměsí- třeba řeleza, které nebylo pro pálení vápna nic moc. Stačí?:-)

Jo - a to uhlí bylo pro cukrovarskou kotelnu:-)

P.S. Modřanskej cukrovar lsem znala, chodili jsme tam na praxi:-)

terra 22.2.2008 10:36

Já zas vedle na brigádu

do Orionky - k pásu před různými svátky balit kolekce a bonboniéry. Pak se mi divte, že z čokoládových bonbonů mám nejraději Hermelín...

LFSHA 22.2.2008 10:41

Re: Já zas vedle na brigádu

Babí chodívala do čokoládovny na kontroly (od pojišťovny) a to, co říkala zvláště o výrobě vánočních a velikonočních kolekcí.... 8-o Naštěstí, já je nerada.

terra 22.2.2008 10:42

Re: Re: Já zas vedle na brigádu

No, vždyt já taky ne - i když dneska to možná bude trochu lepší...;-P

alimo 22.2.2008 11:29

Re: Já zas vedle na brigádu

;-D;-D;-D tak teď jsi mě dostal terro, protože já do Orionky chodila na povinnou praxi 3 roky, do modřanskýho cukrovaru jen občas. A z celý čokoládovny - bludiště -  jsem trefila naprosto bezpečně pouze do kantýny, měli tam skvělej rybí salát v majonéze a bezkonkurenční kyselý okurky !!;-D;-D;-D

terra 22.2.2008 11:49

Re: Re: Já zas vedle na brigádu

:-DTakže je všechno jasné. A já proč mám tak rád rybí filety v remuládě...:-D

Jakub S. 22.2.2008 11:30

Teda co se tady člověk nedoví.

Pro mě je to dojímava nostalgická věc - dědečci a strýček bydleli na gruntu v Čelechovicích (loni sem se o tom zmiňoval) n.H. přímo proti hlavnímu vchodu do toho krásného obrovského cukrovaru. A pak sem roky dělal ve Starém Městě, taky naproti cukrovaru. Oba už sou v pánu.

A mě to taky dycky vonělo! A o prázdninách sme lozili po krechtech - taky už nejsou... je to divné. Prozkoumá někdy někdo, jak a proč a na čí zakázku a za kolik k tomu došlo?