Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Další těstoviny „z jedné pánve“
Další těstoviny z „jedné pánve“ (předchozí Mlsotník o nich byl zde).
S italskou klobásou bez klobásy.
Totiž původní recept počítá s italskou klobásou. Jenže ta není tak běžně k dostání, takže jsem improvizovala. Klobása by to měla být měkká, snadno svléknutelná a rozdrolitelná. Takže mě napadl talián. A nahradit italskou klobásu taliánem mi přišlo docela vtipné.
Suroviny jsou opět jednoduché a jsou zde počítány pro jednoho člověka:
- 1 talián
- 1 cibule
- 1 vrchovatý třídecový hrnek těstovin dle výběru (v originále jsou „ouška“, orecchiette, která kupodivu také asi nejsou běžná), suchých
- Nějaké zelené listí – praktické jsou kuličky mraženého špenátu, ale hodí se i čerstvý; nebo hrst rukoly, nebo použijte listí, které vám vyrašilo na tuřínu nebo vodnici, nebo z ředkviček
- Mletý pepř, trocha soli, vývar (místo něj jsem použila vodu a sušenou drcenou zeleninu).
Tak jedem:
Začneme cibulí. Nakrájet jemně, ne jako na guláš, a na troše omastku ji pomalu necháváme sklovatět, dokud nezačne chytat barvu. Rozprostřela jsem ji po pánvi na téměř nejmenším ohni a odešla na osm minut. Po návratu byla cibule akorát!
Mezitím jsem totiž koukala, kde co lítá, a pak drolila talián. Vybalila jsem ho ze střívka a normálně v prstech rozmasila. Šlo to o něco hůř než s italskou klobásou, která se v podstatě sama rozpadne.
Cibuli v pánvi jsem trochu popepřila, ať se pepř rozvoní, a pak na něj vrhla talián. Chvíli jsem míchala a vařečkou drolila větší kousky. Pak jsem přilila vodu a přihodila sušenou zeleninu (kdo má, nahradí tuto větu vývarem), a opět minutku míchala. Pak jsem přihodila suché těstoviny a přilila tolik vody, aby byly zanořené.
Zatím bych nepřisolovala – pamatujte, že všechna vámi přidaná sůl v jídle zůstane, ne že ji vylejete s vodou, jako když vaříte špagety!
A už jen mícháte. Vaří se nezakryté! Minutovník si nastavte podle toho, co píšou na těstovinách, ale přidejte tak 4 minuty. Pokud se voda vyvaří dřív, než uplyne stanovený čas, trochu přilejte. Nakonec těstovinu ochutnejte, jestli je dost měkká. Když není, opět přilejte trochu vody a míchejte. Kupodivu se nemusíte bát, že se rozvaří, tenhle recept tak funguje.
Nakonec přihoďte zelené listí (pokud je rozměrnější, trochu ho natrhejte) a ještě dvě tři minutky míchejte. Pánev nesmí zůstat suchá. Tady bych jídlo ochutnala a případně dosolila.
Pokud stále zůstává trocha tekutiny a těstoviny už v podstatě jsou uvařené, můžete pánev nakonec přikrýt, plotýnku vypnout a celé to nechat „dojít“, 5 – 8 – 10 minut, z toho se nestřílí. Na úplně posledním obrázku vidíte, že žádná tekutina nezbyla.
Na talíři můžete posypat troškou strouhaného parmezánu – je natolik výrazný, že ho stačí opravdu maličko, kostka velká jako poslední článek prstu. Ten si hlavně neustrouhněte :-)
Bylo to moc dobré. Kdo maso nemusí, nahradí ho klasicky brokolicí (rozebranou a nakrájenou na kousky, které se vejdou na malou lžičku. Ne jako když se smaží květák, že).
Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.
Foto: Lika. Inspiraci jsem čerpala zde.
Vše potřebné zjistíte zde...