15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Motané

Znáte je všichni, kolik slzí a zapíchnutých párátek v dásních už přinesly. Kolik kilometrů nití se na ně spotřebovalo, kolik hospodyněk si probodlo jehlou na ně dlaň, a tak si je zjednodušilo a dělá je „rozstřelené“. Ano, španělské ptáčky mám na mysli.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 28.2.2020 9:26

U nás milujeme ptáčky všichni.A dokud nebylo tolik "malých dětí" a ještě jsme se vešli doma ke stolu, byla to obvyklá objednávka, neb jak praví Lika, nikomu se to doma motat nechce.

Jaké dítě jsem vylučovala z poživatelnosti okurku, slaninu a cibuli a dělaly to velké děti, když byly ještě malé, a malí to dělají taky.

Solím, lehce pepřím a potírám hořčicí. Pak se plátky pokladou gothajem, položí se kousek dobrého párečku, úzký špalíček slaniny, okurka, měsíček cibule a vajíčko. Náplně je tolik, že obvykle musím ptáček zajistit nití. Orestuju ptáčky a pak cibuli a podleju vývarem (nebo vodou a prsknu kousek masoxu). Do tekutiny namrskám všechny zbytky náplně a vždy se pilně snažím, aby nějaké byly, protože ty pak v průběhu procesu vyjídám.

Na závěr přidávám taky trošku hořčice a kapku láku, zahušťuju rozkvedlanou moukou, povařím a nakonec přidávám trochu smetany, nebo alespoň mléka. Většina rodiny jí ptáčky s rýží, ale Vašek ji má rád s knedlíkem.

Kdysi jsem dělala ptáčků hodně, půlku ptáčků a část šťávy odebrala. Šťávu propasírovala a trochu zahustila solamylem. Ptáčky nakrájela jako roládu a servírovala s bramborem a kaší. To je taky moc dobrá varianta.

Z. Iva 28.2.2020 9:14

Jj, párek tam dávala taky, pak špek, okurku, vejce a tu mrkev.

Š. Matyášová 28.2.2020 9:06

tak to zajdi za mojí máti, ta ji tam dává taky a kus petržele ještě, sousedka zas okurku,párek,vejce a celer....

Z. Iva 28.2.2020 9:03

Máti dávala do ptáčků ještě mrkev, nikde jinde jsem to neviděla. A do omáčky na dochucení hořčici a strouhanou cibuli. Asi nám to chutnalo, už nevím, ale tátovi po té omáčce bylo vždycky špatně, máti také, asi ta syrová cibule nebyla nejlepší nápad. A přiznám se, že jsem je nikdy s touhle omáčkou nevařila, asi to taková pecka nebyla.

Š. Matyášová 28.2.2020 8:54

loni jsme jich 40 dělala v srpnu-a bylo velký vedro...snědli je do půlhodiny po zazvonění k obědu...

Š. Matyášová 28.2.2020 8:53

miluju ptáčky a znojemskou, právě kvůli těm okurkám a trochu té kyselkavé okurkové chuti...tvoji variantu používám do motaných vepřových nebo krůtích plátků....případně do jehněčí mletiny...

Š. Matyášová 28.2.2020 8:51

můžeme se Liko domluvit, přijedu , maso přivezu,umotáme......

Z. Lika 28.2.2020 8:30

Nedá mi to spát a asi to zkusím nějak zamotat a natěsno opražit a natěsno udusit. Patřím totiž k těm nekonečným motačkám. Teď ještě přesvědčit řeznici, ať mi ty plátky nakrájí tenké :-) Nebo podniknout výpravu do glóbusu.

Ptáčky u nás platí za slavnostně-návštěvové jídlo - doma se nikomu motat nechce, tak rád přijde :DD

Sharko, díky za dokumentaci!

Z. Matylda 28.2.2020 8:15

Španělské ptáčky mám ráda, jen mi tam vadí ta kyselá okurka, přijde mi, že to naleze do masa a je to nakyslé jaksi celé. Takže já mám na ty věci uvnitř mírnou variaci- vajíčka míchaná na cibulce a místo špeku pikantní klobáska...

Z. Xerxová 28.2.2020 6:34

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o)

Maminka je tvořila a tatínek motal bílou nití... Každé vánoce byly u nás španěláky na Boží hod. Tradice trvá, jen je dělá sestra a propichuje je jednou jehlou...

Já dělám "falešné" - tj. nezamotané. Máme je rádi všichni - budu je muset zase někdy udělat, dokud nebude vedro. Je to zimní krmě :o)