23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


MLSOTNÍK: Motané

28.2.2020

Znáte je všichni, kolik slzí a zapíchnutých párátek v dásních už přinesly. Kolik kilometrů nití se na ně spotřebovalo, kolik hospodyněk si probodlo jehlou na ně dlaň, a tak si je zjednodušilo a dělá je „rozstřelené“. Ano, španělské ptáčky mám na mysli a jejich skvělou chuť na patře a polykám sliny, jako nejlepší Pavlovův pes. A naučím Vás je zavinovat/motat jen tak, bez všech těch pomůcek.

„Nemohla bys udělat ptáčky?“ překvapil mne svým přáním Carlos, když jsem byla naposledy na Beaveru.

„Mohla, už dlouho nebyly.“ Potěšil mne zájem a hlavně jsem měla radost, že si o ně řekl zrovna on. A bylo vyřešeno. Zvolili jsme termín a začali se opatrně těšit. Já na vaření, on i Alenka na konzumaci.

Plátky zadního hovězího jsem pořešila v Globusu, uzený bok a špek v Bylanech. Ostatní suroviny byly na Beaveru. Místní komtesy (slepice) nám snesly vejce a pak už to šlo prakticky samo. Proces krájení okurek, špeku, boku, vajec, cibulí a česneku vynechám… Kořením mletým pepřem, vavřínem a novým kořením, troškou tymiánu.

Příprava motaných španělských ptáčků

Maso naklepeme – jemně, někdo ho i na okrajích nařezává, ale je to na každém z vás, někdy to potřeba je, někdy ne… tyhle plátky to nepotřebovaly. Osolíme, opepříme a to z obou stran. Po jedné straně potřeme dijonskou nebo plnotučnou hořčicí (můžete si ji i namíchat ze sušené – v ruské prodejně koupené… to jsou pak grády, že dijonskou nepotřebujete).

Následně urovnáme náplň (špek-bok, kyselá okurka, natvrdlé vejce – nebo jejich pokrájené části) a začneme okolo náplně skládat boky plátku jako obálku, nebo přehneme jen kraje, když nemáme plátky dostatečně velké a volné. A potom začneme utahovat-motat do válečku. Po zhotovení válečku-ptáčku, ze kterého nic neleze a netrčí, položíme tento tak, aby se nerozbalil, a postupujeme stejně i u těch dalších, až nám plátky dojdou. Tohle byla rychlovka, měla jsem jich jen 10.

Příprava motaných španělských ptáčků
Příprava skládaných španělských ptáčků
Příprava skládaných španělských ptáčků
Příprava motaných španělských ptáčků
Příprava španělských ptáčků bez nití

Po zarestování ze všech stran jsem přidala osmaženou cibulku s česnekem, kořením a špekem a trochu horkého vývaru a vložila do trouby na 160 °C, cca na hodinku, stačilo to bohatě, následně jsem si zapražila mouku, a když jsme vyjmula motané z kastrolu, vsypala jsme ji do výpeku a míchala… Nebojte, žádné kucle nevznikly, jen jsem po zhoustnutí opět podlila vývarem a přišel ke slovu tyčový mixér, protože jsem chtěla mít omáčku hladkou.

Osmahnutí

Po poctivém provaření jsem přidala ještě plnotučnou hořčici a část láku z okurek, to je moje „tajná“ ingredience, omáčka má jemně navinulou chuť a lák s hořčicí se dobře doplňují. Úplně nejlepší je, když se nechá omáčka přes noc odležet a motané také.

Hotovo

Rýži peču v troubě, jsem tak zvyklá a nikdy se mi nepřipálí a nerozvaří. Jen tu vodu přisolím a přidám tymián.

Ještě omáčka

Škoda, že ty fotky nevoní, ale věřím, že jednou to přijde a bude to podobné jako v těch nabídkových katalozích na kosmetiku: přetřete roh obrázku-fotky a přivoňte… Začínám fantazírovat nad možností olíznout fotku a vychutnat si tu skvělou chuť motaného s omáčkou a rýží.

Přeji všem, krásný den.

Dobrou chuť!

Foto: Sharka.68. Podívejte se do chutné fotogalerie!

Sharka.68 Neviditelný pes