16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Blboně

Aneb slané buchty s uzeninou

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jitur 23.9.2016 12:26

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...

...no jo, přízrak, přiznám se, že z kynutého nedělám často a z dob, kdy jsem ho spíše zkoušela, a někdy právě nevykynulo, jsem ustrnula na tom bodě, že se mu vyhýbám. Jsem ten typ, když něco zvořu, jednou, dvakrát, už se do toho raději nepouštím; nezkouším se "vypracovat"... :-()

Z. Svobodová 23.9.2016 12:24

Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba...

Tak to je fakt jako z hororu.5idiči se nedivím, ale ve třídě a ještě v zimě, kdy se ani moc netopilo, tolik větrat nešlo.a dokážu si předtsavit, že v autobusu místo lidí dorazily skoro rampuchy.

Z. Svobodová 23.9.2016 12:16

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...

jitur, netuším, proč je kynuté těsto pro tebe přízrakem. Já v posledních letech, kdy se daj běžně mkoupit sušené kvasnice, v kynutém těstě žádný problém nevidím. Chce to jen dost dlouhý čas na přípravu a ten se bohužel nijak krátit nedá.Ze suchých kvasnic žádný kvásek nedělám, ty rovnou sypu k mouce a problém není nikdy. Jen je u těch suchých třeba hlídat datum spotřeby balíčku. Z při použití alíčku prošlých sušených kvasnic se žádné nakynutí těsta nekoná. Mám vyzkoušeno, že používaný balíček těch suchých kvasnic musí být nejméně tři měsíce před projitím doby použitelnosti. To se dá ohlídat dobře. Já dneska skoro žádný kvásek nedělám, protože ty čerstvé balené kvasnice jsou buď v malém množství nebo jsem líná kvásek dělat.

Z. Svobodová 23.9.2016 12:05

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...

Tečko, děkuju za výborný nápad. Mně osobně kynuté těsto problém nedělá, ale třeba listové je dost tučné, takže ho hůře trávím.Blboně z kynutého jsem snášela lépe, ale to bramborové(třeba z pytlíku )vypadá mnohem schůdněji.Aspoň odpadne delší sdoba potřebná na vykynutí těsta, jen dotaz:: bramborové tyblboně vaříš nebo pečeš v troubě?

Z. Svobodová 23.9.2016 11:59

ještě k výletnické stravě

Když jsem výlety s rodiči chodila jako malá hooka, řízky nebývaly skoro vůbec, jelikož v žeznictví krom občasného tlustého bůčku visívaly jen prázdné háky na maso, ale bez masa. Pro maso se musilo jít velmi brzy ráno, musela se vystát děsně dlouhá fronta a stejně často člověk odcházel s prázdnou. Ani u těch salámů nebyl tehdy skoro žádný výběr.V naší rodině stravu na výletech jistil jedině tvrdý eidam nebo nějaká konzerva tehdy výtečného lančmítu.

Z. Svobodová 23.9.2016 11:50

Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba...

Ygo,tys fakt mívala na výlety chleba mazaný sádlem?Neteklo to sádlo v teple a nerozmočilo ti ten krajíc?

Z. Svobodová 23.9.2016 11:45

Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba...

Rputi, tak já tu hliníkovou krabici a docela velkou mám schovanou. A taky mám tu menší hliníkovou krabičku, v níž byla nádobka ze skla a kolem se nalívala troška studené vody. Ta byla jen na máslo,ale o té už tu někdo výše psal taky.Chvíli to fungovalo, ale v nebo při chůzi po slunku horku stejně to máslo po krátké době teklo.

Z. Jitur 23.9.2016 11:38

Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba...

...omluva, ale v těch letech to byl spíš Petr Novotný, táta Pavla Novotného :-)))

Z. Jitur 23.9.2016 11:37

Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba...

...a ubrousky pak hezky chytly kolem namazaného chleba a musely se odtrhávat...

Z. Jitur 23.9.2016 11:36

Re: 1961

pro představu, v kterých asi letech probíhaly výlety, rok narození

O. Joklová 23.9.2016 10:33

Re: 1961

že jsem tak smělá - co znamená ten letopočet??? neříkej mi, žes 1961 už jezdila na školní výlety!!!!

O. Joklová 23.9.2016 10:32

no jo, svačiny

řízky jsou samozřejmě klasika, ale maso asi zdaleka ne vždycky bylo, takže chleba nebo (my raději) housky se salámem - ostatním turista, pro mě dieťák, jedno na jak dlouhý výlet (jo už dneska ten junior ZDALEKA není ono :-((((( )

a aluminiovou krabici s víkem jsme taky měli (nevím od kdy) a já ji mám ještě schovanou :-))))

Z. Jitur 23.9.2016 10:24

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...

kynuté těsto je i pro mne takový malý přízrak, takže sem s listovým!!!

Z. Jitur 23.9.2016 10:23

Re: 1961

jj, to je ono

Š. Matyášová 23.9.2016 10:16

Re: 1961

většinou Jitur vadily ty málo rozkousané a nestrávené slupky z rajčat,ne rajče samotné...taky jsem se jednou po cestě vlakem a konzumaci rajčat zeblila.

Š. Matyášová 23.9.2016 10:15

Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba...

to mě povidej...vajíčkovou hitparádu jsem zažila na jedno lyžáku,všichni měli vejce (asi se domluvili), všichni je v autobusu vybalili najednou a začali je konzumovat. Řidič si otevřel okno a půl cesty větral. Málem jsme zmrzli. Dojeli jsme na místo a hádej co bylo ke svačině? Vajíčková pomatlánka...

Z. Jitur 23.9.2016 9:57

Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba...

krabice taky mám! Jsou v nich uskladněna vykrajovátka a formičky na vánoční pečivo...

Z. Jitur 23.9.2016 9:54

1961

Tak za mne to na delší cestu vlakem do Jižních Čech z Prahy, býval chleba a řízek, tatranka, jablka na čtvrtky, nebo chléb s taveňákem a turistou - většinou. Pamatuji si, že jako malá jsem nemusela rajčata, dnes už vím, proč asi - máma mi je dala právě cestou vlakem a když jsme dorazili do místa dovolené, Plané nad Lužnicí, většinou mi bylo zle a rajčata šla ven - nejspíš ve spojení s "velkou" cestou, hrkotáním po kolejích a nervozitou ze začínajícího dobrodružství. Teď občas dělávám na cesty tousty doplněné zeleninou a ovocem...

Z. Rpuťová 23.9.2016 9:51

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...

Dobrota to je, zejména teplé, takže bacha, aby na tu cestu zbylo! :))))

Z. Tečka 23.9.2016 9:38

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...

Tyhle "blboně" jsme doma dělali z těsta na bramborové knedlíky. Teď klidně i z pytlíku, odeberu si jen kolik asi budu potřebovat. Dá se to jíst teplé i studené. Jinak taky raději to listové těsto. A máslo pod salám nikdy! Měla jsem svůj označený balíček. A na rodinné výlety mamka mívala takovou tu hliníkovou krabici s víkem a v tom naskládané všechno, ale zvlášť.

Z. Yga 23.9.2016 9:30

Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba...

No jo, ale kde? Na Vrbici těžko ... navíc mamka nerada utrácela za "zbytnosti" a proto i vánoční balící papír se ještě použil na balení svačinek (ano, tenkrát se na "barvičky" tak nehledělo) - je pravda, že na naší bohem zapomenuté výspě civilizace nebyla sama (:o))) - takže pro nás už byl luxus, když jsme měli sváču v klasickém papírovém sáčku a ne v sáčku od mouky - checheche. Takže krabice za uluminiu byla pro nás něco jako návštěva marťana v místní hospodě.

Z. Yga 23.9.2016 9:27

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...

Mńam - to je určitě dobrota a pro mne lépe vytvořitelné, já se s tím kynutým těstem moc nekamarádím (:o)).

Z. Rpuťová 23.9.2016 9:25

Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba...

Ygo, bejvaly aluminiové krabice - ještě ji mám schovanou! :)))

Z. Rpuťová 23.9.2016 9:23

Ony takové pirožky z listového těsta...

1 balení listového těsta (2 plátky), 0,25kg mletého masa, 0,10kg balkánského sýra, 1 vejce, kmín, koření na ml. masa či podobné.

Smíchat, těsto rozválet. je-li sklapávací vykrajovátko, tím líp, vykrájet, naplnit, uzavřít, posypat kmínem či hrubou solí, zapéct do růžova.

Z. Svobodová 23.9.2016 9:14

Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba...

Sharko, ten krtutý a nevyvětratejný zápach vařených vajec znám velice dobře z doby, kdy školní děti nejen na mostecku, ale i jinde ,denně dostávaly zdarma dopolední svačiny,. Odér,co vyprodukovalo cca 30 vařených vajec v jedné jediné třídě, když žáci začali svačit., to byla fakt síla.

Š. Matyášová 23.9.2016 9:13

Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba...

já to nezpochybňuju, těch zvracejících děcek jsme zažil apo jejich jídle dostatek...zapařenej štrůdl nebo nějaká pomatlánka od maminky,dokázaly divy nikdy nevídané.... a ta reakce dalších byl amnohdy obdobná... hlavně když viděli ty šavle... pro nás snad byl horší u děcek průjem... jo zapařená rybičková pomatlánka - to je něco!

Š. Matyášová 23.9.2016 9:09

Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba...

vždyť ten odkaz je na rádio Lenko, vysílalo to asi víc stanic..a někdo se k tomu třeba i vrátil nebo to Pavel Novotný dával k lepšímu i v jiných letech.... některé jeho recepty jsou nepřekonatelné,jako smažená tlačenka:-D

Š. Matyášová 23.9.2016 9:07

Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba...

tak se balilo do ubrousků nebo alobalu..ale sádlo na vejlet nikdo neměl:-D ani v létě ani v zimě...jinej kraj,jinej mrav...

Z. Svobodová 23.9.2016 9:07

Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba...

ještě podotknutí k tomu salámu. Obě naše holky salámy nikdy nechtěly, takže nebylo moc možností, jak je na celodenní výpravy jídlem vybavit. A za pochodu by asi těžkio mazyly a obkládaly chleby. To musely už mít hotové z domova. Taky to nebyly jen výpravy pouze jednodenní , ale třeba i celovíkendové s přespáním v přírodě, takže jídlo bylo nutno mít třeba i na celý víkend. Vařil se tehdy jen jednoduchý společný oběd p v kotlíku pro všechny, takže ostatní jídlo měl každý účastník vlastních zásob . Blboně se opravdu staly výtečnou ,,trvanlivou a užitečnou náhradou řízků.

Z. Svobodová 23.9.2016 8:59

Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba...

Sharko, tenhle recept znám zcca z roku 95,mne oktoři poslali do důchodu a rádio mi doma dělalo jediného celodopoledního společníka. V jednom pořadu na stanici čro Plzeň se ždy dopoledne vařilo podle receptů, které tam volali posluchači. Objevily se tam i recepty nejrůznějších známých herců a tenhle recept tam byl taky.Krom toho se tehdy taky sporadicky objevovali herci i na dřívější stanici Praha.Tam jsem taky slyšela dost výborných návodů, jak uvařit fakt dobré jídlo.Internet jsem v té době ještě neměla, jelikož jsem nevlastnila ani pc. Vše to bylo nad moje finanční možnosti . Potřebovala jsem tehdy prachy na živobytí čtyřčlenné rodiny se dvěma studentkami ,takže na zbytečnosti jako byl drahý internet jsem peníea dávat nemohla. První pc a internet jsem si nadělila až k padesátinám(před 13 lety.)