Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Svobodová 23.9.2016 22:06Re: Ony takové pirožky z listového těsta... I TY , BRUTE, VLASTNĚ YGO? TO JSTE SE TU ZASE SEŠLY, ŽENSKÝ.NEMÁM, NEMĚLA JSEM A ANI NEBUDU MÍT PEKÁRNU. BYL BY TO DALŠÍ LAPAČ PRACHU V NAŠÍ DOMÁCNOSTI. JAKÉKOLI TĚSTO( KROM KNEDLÍKOVÉHO - TY HOUSKOVÉ), KTERÉ DĚLÁM JEDINĚ RUČNĚ Z MI NEJDŘÍVE A ZHRUBA PROMÍSÍ STARÝ ROBOT ETA. PAK TĚSTO VYKLOPÍM A UŽ JEN DOPRACUJU V RUCE, ABY BYLO DOST PROVZDUŠNĚNÉ.A DÁL UŽ JEN KYNE SAMO POD UTĚRKOU V MÍSE. KYNUTÉ TĚSTO JSEM ZKAZILA JEN JEDINKRÁT V ŽIVOTĚ, KDYŽ MI MLP PŘEHODIL V KREDENCI ZÁSOBNÍKY SOLI A CUKRU. MÍSTO, ABYCH K DROŽD NA KVÁSEKÍ PŘIDALA CUKR, OSOLILA JSEM HO. CO PAK VZNIKLO, SI NEDOVEDE PŘEDSTAVIT TEN, KOMU SE K JEŠTĚ PODOBNÝ OMYL NEPŘIHODIL. CELÉ TĚSTO LETĚLO DO KOŠE A MLP JSEM MÁLEM PŘIZABILA VÁLEČKEM NA NUDLE. Z TĚSTA MĚLY BÝT VÁNOČKY, TAKŽE BYLO SAMÉ MÁSLO A BYLA V NĚM HROMADA DRAHÝCH A VÝBORNÝCH VĚCÍ. OD TÉTO PŘÍHODY VŽDY NEJDŘÍVE OCHUTNÁM, ZDA OPRAVDU POUŽÍVÁM CUKR A NE SŮL. |
Z. Svobodová 23.9.2016 21:53Re: Lenko, DALMI, PROMIŇ, ŽE K TOMU DODÁM POUZE JEDOVATÉ:VŠEHO S MÍROU, JAK PRAVÍ KLASIK.ALE KDE TOHO MÍRU VZÍT, ŽE? |
Z. Svobodová 23.9.2016 21:50Re: Ony takové pirožky z listového těsta... DĚKUJU MOC ZA UPŘESNĚNÍ. TAKTO UPRAVENÉ BRAMBOROVÉ SLANÉ BUCHTY BUDOU JISTĚ LEHČÍ, NEŽLI TY KYNUTÉ. ZRIOVNA VČERA JSEM SI ZAKOUPILA OD SOUKROMNÍKŮ ZÁSOBU NÁDHERNÝCH ČERVENÝCH BRAMBOR,TAKŽE NEBUDU LENOCH A RADĚJI TO TĚSTO UDĚLÁM Z NICH,PROTOŽE BRAMBORY JSOU TO TYPU AB A MĚLO BY Z NICH JÍT VŠECHNO BRAMBOROVÉ. ALE ZÍTRA U NÁS BUDOU ŠKUBÁNKY. PRO JIŘÍHO S MLETÝM MÁKEM A S CUKREM, PRO MNE JEN POSYPANÉ STROUHANÝM SÝREM. MÁM TAKY HROMADU NÁDHERNĚ ZRALÝCH RAJČAT A FŮRU ŽLUTÝCH MLADÝCH CUKET, TAKŽE TAKY BUDU TVOŘIT NĚCO Z TÉHLE ZELENINKY. JEŠTĚ SE ROZHODUJU, ZDA MÁM TY CUKETKY POUŽÍT MÍSTO LILKU A ZAPÉCI JE ALA LILEK, COŽ NÁM FAKT OBĚMA MOC CHUTNÁ. TENHLE PODZIM JE VÁŽNĚ NA ZELENINU DOSTI BOHATÝ. MÁM SVÉ CUKETY, ŘEDKVIČKY, MANGOLD, RAJČATA , OKURKY JEŠTĚ STÁLE TAKY JEDOU A RODÍ, NA ZAHRADĚ JSOU JEŠTĚ Í PAPRIKY ,A SPOUSTA PODZIMNÍHO SALÁTU. ZKRÁTKA MÁM PŘI VAŘENÍ Z ČEHO VYBÍRAT. A ABY NEBYLA STÁLE JEN ZELENINA, UVAŘILA JSEM Z DAROVANÝCH ŠVESTEK JIŘÍMU ŠVESTKOVÉ KNEDLE. ON SE MLSNĚ OLIZOVAL A BAŠTIL JAK NEZAVŘENÝ, ALE JÁ MĚLA MÍSTO KNEDLÍ RADĚJI BRKAŠI S KOUSKEM OHŘÁTÉ KRŮTÍ ŠUNKY, JÍŽ JIŘÍ POHRDÁ.ŠUNKY |
Z. Svobodová 23.9.2016 21:33Re: Blboně - DALMATIN, JY ZNÁM TAKY. U NÁS JE DĚLÁVALA MOJE BÁBRLÍNKA. BYLY TO FAKT DOSTI VELIKÉ KYNUTÉ KNEDLE, KTERÉ SE U NÁS PLNILY SKVĚLÝM DOMÁCÍM POVIDLÍM. SE SETROU JSME JE MILOVALY POSYPANÉ KAKAEM, CO SE MÍCHALO S CUKREM . NA POVRCHU BYLY VŽDY POLITÉ ROZPUŠTĚNÝM MÁSLÍČKEM. TEN NÁZEV BLBONĚ JSEM POUZE PŘEVZALA Z TOHO VYSÍLÁNÍ S PETREM NOVOTNÝM. ON NÁZEV NEVYSVĚTLIL, JEN TO TAK UVEDL.ALE FAKT JSOU TY BLBONĚ HODNĚ TRVANLIVÉ A DOBRÉ. NYNÍ JE VŮBEC NEPEČU, JELIKOŽ OBĚ HZOLKY JSOU DÁVNO Z DOMU, JIŘÍ UZENINY VŮBEC NEOBLIBUJE A PRO MNE, DIABETIČKU NA INZULÍNU TYHLE BUCHTY MAJÍ TOLIK SACHARIDŮ A TUKŮ, ŽE JE FAKT JÍST NEMOHU, I KDYŽ BYCH SI JE DOCELA NĚKDY DALA. |
Z. Iva 23.9.2016 17:49Re: Ony takové pirožky z listového těsta... Nevěř tomu, v rukách to není. I náš blboň Honza udělal kynuté těsto. Kup si nějakou pekárnu a zadělávej v ní. |
Z. Tečka 23.9.2016 17:47Re: Ony takové pirožky z listového těsta... Lenko, promiň nebyla jsem na netu. Když měly být k jídlu za tepla, třeba se špenátem, tak se dělaly na pánvi, placka velikosti dezertního talířku, naplnit a přehnout, na pánev se vešly dva kousky. Na plech do trouby se vykrajovaly skleničkou kolečka, na jedno náplň, druhým přikrýt. Tenkrát ještě nebyl pečící papír, takže pěkně sádlem vymastit plech, naskládat placky a peroutkou omatlat rozpuštěným sádlem,. 3lo to rychle. |
Z. Hanča 23.9.2016 17:19Blboně - to jsem snad nikdy neslyšela! Blbouni se u nás říkalo kynutým knedlíkům se sladkou náplní, takovým těm pořádně velkým, ale blboně neznám, ani buchty z kynutého těsta naslano ne. Ale proč ne, na výlety určitě dobrý nápad! |
O. Joklová 23.9.2016 17:16Re: sklapávací vykrajovátko jo ahaaaaaaaaaaaa, konečně to Bedřich pochopil - to "se" mi nemohlo říct hned?? :-DDDD |
Z. Dalmi 23.9.2016 16:15Lenko, dnes můžeš za to, že jsem se přejedla :-) Četla jsem o blboních a dostala ukrutný hlad. Pak jsem musela na jednu akci, tam bylo pohoštění a já se nacpala. Blboně tam neměli, ty bych si dala radši :-) Největší hrůza je, že večer musím opět služebně na další oslavu a já se nemohu na jídlo ani podívat. Dobře mi tak!!! |
Z. Rpuťová 23.9.2016 15:48Re: sklapávací vykrajovátko Jednou stranou to vykrajuješ, položíš na druhou stranu, naplníš, sklapneš :) |
Z. Rpuťová 23.9.2016 15:22Kynuté těsto Kdo má domácí pekárnu, je to nejjednodušší. Naleju, nasypu, pustím ... a za hoďku a půl to na mně pípne, že je hotovo. Droždí samozřejmě suché, dle možnosti čerstvé. |
O. Joklová 23.9.2016 15:15Re: sklapávací vykrajovátko aha no jo, akorát to teda NENÍ vykrajovátko!!! dejme tomu "tvořítko", ale já přemýšlela jak vykrajuješ když to přitom máš sklapnout :-DDDDDD |
Z. Rpuťová 23.9.2016 15:09Re: sklapávací vykrajovátko Zde názorně - v balení bývají 3 velikosti http://www.tyflopomucky.cz/olomouc/24-187-large/Tvoritko-na-testo-kulate-sada.jpg |
Z. Jitur 23.9.2016 14:06Re: sklapávací vykrajovátko pro představu - jako je formička na včelí úly, teď ta novější verze, ze dvou půlek přitisknutelných k sobě, stejně tak je takový půlměsíček, jedna půlka, druhá půlka, vložíš těsto s náplní a sklapneš proti sobě, vznikne něco na způsob plněných "tortelini", snad to bude srozumitelné... :-))) |
Z. Jitur 23.9.2016 14:04Re: Ony takové pirožky z listového těsta... ...tak pod příspěvek "můžu mít kvasnice čerstvé..." se plně podepisuji, jsem na tom právě stejně |
Z. Verenka 23.9.2016 13:57Slovo LEPEŇÁK je báječné slovo,ktoré sme v detstve používali denne/dve zlepené chleby medzi nimi sadlo,maslo,salám alebo vrchol pôžitku rezník/bravčový/ Mladí toto slovo nepoužívajú-maju 7 day,bagetky,sušenky,ovocie/a my len jablčka/. A viete čo,v pondelok si do práce urobím lepeňák |
O. Joklová 23.9.2016 13:44Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba... hele a to by mi zrovna došlo, že (v)doleček, toho moc dobře pamatuuju :-)))) |
O. Joklová 23.9.2016 13:39Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba... jéééééééééé, pečínka!!!!! tak se u nás říkalo tomu sádlu spolu i se šťávou co zbylo v pekáči, krásně to ztuhlo a namazaný na chleba to nemělo konkurenci :-))))))))))) kdepak pečínka jako maso - pečínka je takový to sádlo!!!!!!!!!! |
Š. Matyášová 23.9.2016 13:13Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba... jo Jitur,Petr,Petr, Pavel moc nevaří :-D |
Š. Matyášová 23.9.2016 13:12Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba... pro Bedu: Rajko - Rajko Doleček |
Š. Matyášová 23.9.2016 13:11Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba... no vidíš, to mě u tebe nenapadlo,že ti to jen pošůstali perůtků :-D ale ani těch půlcentimetru jsem si nemyslela...to snad ani nemůže bejt dobrý,tolik sádla na chlebu.. |
Š. Matyášová 23.9.2016 13:09Re: Ony takové pirožky z listového těsta... Lenko,to je omyl..můžu mít kvasnice čerstvé tak,že čerstvější bejt už nemohou a stejně se mi to kynutý těsto nepovede.... zkoušely jsme to s mamkou, obě jsme měly stejné suroviny a dělaly kynuté těsto na buchty.. matka ho měla excelentní,já ne - tvrdím, že je to rukama :-D |
Š. Matyášová 23.9.2016 13:06Re: Ony takové pirožky z listového těsta... no,vařené by to byly spíše knedliky, tak asi pečené v troubě a přemýšlím i nad smaženými na pánvi... |
Z. Svobodová 23.9.2016 13:03Re: Ony takové pirožky z listového těsta... Aha, tak to chápu,. U kynutého těsta opravdu velice ZÁLEŽÍ NA ČERSTVOSTI KVASNIC.. Staré , prošlé, okoralé nebo skoro tekoucí kvasnice se hodí tak akorát na vyčištění l ucpaného kuchyňského nebo vanového dpadového potrubík. Já byla asi jiná. Já zkouším, ale vybírám si. Když někdy dostanu zajímavý recept, napíšu ho na bolný papír, vyzkouším pokrm, udělat a pokud nezaujme ani mne, ani jiřího, papírek vyhazuju. Jen ty recepty, co stály zato a rodině a mlp chutnají, si zasloužily a zasluhují zápis do mého červeného sešitu receptů, který juž je opravdu skoro plný. Nyní musím zmizet z internetu, musím na zahradu a taky nakoupit, objevím se zas až k večeru. |
Z. Yga 23.9.2016 12:52Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba... Ech - a taky musíš myslet, že toho sádla tam nebyla půlcentimetrová vrstva! Spíš to byla jenom tak pošůstané perůtků |
Z. Yga 23.9.2016 12:51Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba... Neteklo - asi nebývala ta tepla tak horká! Anebo jsem ten lepeňák snědla dřív, než se něco takového mohlo přihodit. Lepeňáky jsem nosila i na svačinu do školy - akorát v pondělí jsem ho měla s pečínkovým sádlem (zbytek z nedělního obědu) ... jak tak nad tím přemýšlím, Rajka by trefil šlak, kdyby viděl, co všecko jsme stláskali a furt jsme byli jak opuchlé nitě. Včil sádlo nejím a jak vypadám! Asi se k němu vrátím (:o))))))))) |
Z. Yga 23.9.2016 12:45Re: sklapávací vykrajovátko Něco takového http://www.i60.cz/clanek/detail/14505/recepty-nasich-predku-pirozky-se-zelim-a-slaninou |
O. Joklová 23.9.2016 12:40Re: 1961 aha!!! tak to jo :-)))) |
O. Joklová 23.9.2016 12:40Re: sklapávací vykrajovátko co to je????????????? |
Z. Matylda 23.9.2016 12:30Re: jen blboň si v létě na vejlet maže chleba... Ygo, já jsem hliníkovou krabici viděla poprvé taky až jako dospělá :) Jo a sáčky od mouky a cukru mě v kuchyni potkávají dodnes, mamka mi v nich vozí česnek a podobné záležitosti z chalupy (některé zvyky jsou holt nesmrtelné). Já jsme na výlety mívala chleba s taveňákem. Řízky by mi mamka nikdy na výlet neudělala, páč to dalo v týdnu moc práce a maso na ně se špatně shánělo. S těma krabičkama mi to připomnělo... byla jsem na předváděcí akci nějakých chytrých plastových krabiček. A předvádějící paní předvedla velkou krabici, nad kterou radostně pravila: "A před dovolenou tu krabici dáte babičce, aby vám napekla buchty, a vydrží v ní dlouho čerstvé!" Koukla jsme se na svou matku a tázavě zvedla obočí. "Napeč si je sama, " pravila má rodička. Tak tolik pokud jde o chytré krabice. Některý prostě nefungujou! |