12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Po Vánocích půst?

Aneb mamčin šumajstr

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Yga 8.1.2021 11:43

Přiznávám - nafoceno bylo hnedle, jak jsi mne ponoukla, ale dopsat k tomu něco smysluplného, to dalo štrapáci ;-)

Z. Lika 8.1.2021 11:42

K sádelňáku - nemohla bys jmenovat Frantu vrchním sádelňákovým manipulantem?

Z. Lika 8.1.2021 11:41

Tady se připojím k vaření cizrny doma - konzervovaná mi úplně nejede, přece jen bývá nakyslá (konzervuje se myslím kys. citronovou - nic proti tomu), a cizrna se uvaří rychleji než fazole.

T. Zana 8.1.2021 11:35

Hmmm, v troubě... a bez práce ;-). Neprská to? Myslím na čistění trouby :-P.

Taky do škvarků přidávám mléko, jsem tak naučená z domova. Ale to pivo mi přijde, že by stálo za zkoušku - bude s ním lehčí práce a tak vůbec se mi ta myšlenka líbí ;-D.

T. Zana 8.1.2021 11:31

To vypadá úžasně! Určitě vyzkouším. Akorát musím včas namočit cizrnu (asi je to spíš lakota, ale obecně prohlašuju, že není nad to si luštěniny uvařit sama).

Škvarky máme kupovaný a děsně dobrý, synkova slečna je kupuje ve velkým u Dolejších. Taky je ve velkým jí a furt je hubená jak lunt, ach jo :-P.

Občas škvarky udělám sama, jenže Franta před časem koupil hrnec sádelňák na trhu a trvá na tom, že sádlo patří do něj. Jenže ten hrnec uvnitř není hladkej a strašně špatně se s ním pracuje, resp. mám pocit, aby to sádlo nebylo i s kusem keramiky :-/.

Z. Lika 8.1.2021 11:05

Škvarkové houstičky...

E. Šusová 8.1.2021 10:50

;-D;-D;-D;-D;-D;-D pravá fata morgána! ;-D;-D;-D

L. Jakovljevičová 8.1.2021 10:39

Taky škvařím sádlo v troubě, nakrájené na kostky vrazím v kastrolu do trouby asi na 120 stupňů a ono se škvaří samo;-D Trvá to trochu dýl než na sporáku, ale nemusím u toho stát a hlídat.

Š. Matyášová 8.1.2021 10:34

nebo upeče škvarkový pagáčky....

Š. Matyášová 8.1.2021 10:31

malý na chleba nebo na posypku do jídla...a velký jako jednohubky na chuť....

Š. Matyášová 8.1.2021 10:29

taky jsem pro!!!!

Z. Jenny 8.1.2021 10:28

;-D;-DR^

Š. Matyášová 8.1.2021 10:28

já ti to věřím, proto jsem chtěla, abys to sepsala, když už o tom píšeš pod mým kontrabášem ;-)

Š. Matyášová 8.1.2021 10:26

dalo to práce... ;-D;-D;-D

Š. Matyášová 8.1.2021 10:24

no konečně!!

ale trvalo Ti to...já vím, jak je dobrej, ale v Tvým podání to je taky mana... dík Ege..fotky parádní..já teda fazolovej, ale prubnu i ten cícer...;-)

L. Blaza 8.1.2021 10:13

Ježiš Ygo, to musím vyzkoušet!

Já si tady čtu v receptu o smažené cibulce a najednou jí cítím! Povídám si, ta Yga umí vtáhnout popisem receptu tak do chuti... jenže on to soused smaží cibuli! ;-D

Z. Lika 8.1.2021 10:02

Výborně, děkuju a příští pátek si můžeme všichni zamlsat.

J. Fialová 8.1.2021 9:53

Naše bábinka dělávala škvarky na plechu v troubě. Teplotu Ti neřeknu - bylo to ve šporáku na dřevo.

E. Šusová 8.1.2021 9:46

Ale neee, chudero malá! Tak ať byliny brzo zaberou.

E. Šusová 8.1.2021 9:45

Vopatrovat jako voko v hlavě. Je fakt krásnej. Oni už se teda najdou šikovní lidijové, který se vrací k tradicím a dělají podobný poctivý věci. což je moc fajn.

Z. Yga 8.1.2021 9:44

Jé - do lesa! Tak si to tam hezky užijte, určitě je u vás ještě stále sníh.

Z. Yga 8.1.2021 9:44

Jo jo, febichol! Na ten mamka nedala dopustit. Jinak Zikmund má asistenci zakázanou - v minulých domovech na linku nelezl, ale tady asi usoudil, že to už není součást kuchyně, nebo co ;-D.

Sáčky mám v plechové krabici od čaje - bylo mi líto ji vyhodit, čaj do ní nedávám, tak teď funguje coby sáčkovník.

E. Šusová 8.1.2021 9:44

Tak prosím, můžeš publikovat :-) . Máš to tam :-)

Z. Iva 8.1.2021 9:29

Pokud to sádlo krájíš na malé kostičky, tak dostaneš jen takovou sečku a hrozí, že se ti sádlo přepálí. Krájím na větší, cca 2 cm, lehce podleju vodou, lehce osolím, případně okmínuju a zpočátku vlastně dusím. Ke konci slévám sádlo (když už jen šumí), škvarky dodělávám v malém množství sádla, sleju přes kovový cedník a lžící nebo naběračkou ještě stlačím, aby z nich ještě odteklo přebytečné sádlo (opatrně, aby se nerozbily). Babča do těch škvarků ke konci nalila mléko, aby byly červené. Asi to funguje, ale umýt pak ten hrnec...

A. Lex 8.1.2021 9:28

YGo, rajská je už uvařená, neb odcházím s kamarádkou do lesa. Vrátím se tak akorát v poledne, tak aby MLP nemusel být dlouho hladový. Hladový mužský je potom nepříjemný. No a já vlastně také ;-).

Z. Yga 8.1.2021 9:25

Recepty publikuju jednou za rok - takže za letošek už mám splněno! A držím palce, ať se ti žlučník uklidní co nejdříve! Pilně pij žlučníkový čaj, ať jsi brzo fit. VV

Z. Jenny 8.1.2021 9:25

Ygo! Díky, dobrý nápad i s receptem! Škvarky si děláme doma, škvaříme občas, jinak kupuju u Makovce,má nejlepší vůkol. Vždycky si je ještě trošku přeškvařím a konzumuji teplé. Pravdaže jsou fazolky i bramboty povznášející ale dám předem dva febicholy a je to,žlučník drží hústa a ostatní se vyvětrá.;-D;-D Bezva dokumentace, ten dírkáč mám taky a používám na silonové sáčky,které vytahuju těmi otvory, pár talířů po předcích by se taky našlo. Zigmund asistuje jako náš Damouš alias Kukulín, alias Furt u mně. V R^R^R^

Z. Yga 8.1.2021 9:23

AD "Já mám tři!" Já věděla, že mne zase trumfneš ;-D. Cibuli mám v obrovském "šálku" s malovanými olivami, co byl původně myšlen jako květináč (vlezou se mi tam cca tři kila cibule).

A. Lex 8.1.2021 9:21

Ó, to sis špatně vyložila! Vím, že jsi dobrá kuchařka. Jen nepublikuješ. Bohužel ten recept nemohu zatím použít, neb se s krátkými přestávkami od předvánoc živím brkaší a spol. Zapíjím žlučníkovými bylinkami.

Z. Yga 8.1.2021 9:20

Čerstvé škvarky jsou právě ty škvarky, co jsou zrovna vyškvařené ;-). A nemusíš je škvařit sama, v řeznictví se škvarky prodávají většinou čerstvé - teda aspoň u nás. Nekupuju ty v obchodech, co jsou už balené v krabičkách... :-/

Ale abych řekla pravdu, mamka vařila šumajstr celoročně, tudíž i ze škvarků, co byly zality v sádle - a bylo to dobré.