Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
YGo, rajská je už uvařená, neb odcházím s kamarádkou do lesa. Vrátím se tak akorát v poledne, tak aby MLP nemusel být dlouho hladový. Hladový mužský je potom nepříjemný. No a já vlastně také .
Jé - do lesa! Tak si to tam hezky užijte, určitě je u vás ještě stále sníh.
Ygo! Díky, dobrý nápad i s receptem! Škvarky si děláme doma, škvaříme občas, jinak kupuju u Makovce,má nejlepší vůkol. Vždycky si je ještě trošku přeškvařím a konzumuji teplé. Pravdaže jsou fazolky i bramboty povznášející ale dám předem dva febicholy a je to,žlučník drží hústa a ostatní se vyvětrá. Bezva dokumentace, ten dírkáč mám taky a používám na silonové sáčky,které vytahuju těmi otvory, pár talířů po předcích by se taky našlo. Zigmund asistuje jako náš Damouš alias Kukulín, alias Furt u mně.
Jo jo, febichol! Na ten mamka nedala dopustit. Jinak Zikmund má asistenci zakázanou - v minulých domovech na linku nelezl, ale tady asi usoudil, že to už není součást kuchyně, nebo co .
Sáčky mám v plechové krabici od čaje - bylo mi líto ji vyhodit, čaj do ní nedávám, tak teď funguje coby sáčkovník.
Málem mně vypadly oči! YGA a recept! Ale bezva recept, jen se sliny sbíhají, ale žlučník je ve střehu. YGO, díky za pěkný článek i s tím krásným krajovým názvoslovím. Ti co uďobávají decentně salátové lístky jako hlavní chod, ti mají dnes vstup zakázán.
No počkej Alex! Chceš říct, že nevěříš, že bych uměla vařit?!
Jinak pro žlučníkáře tato dieta nebude to pravé - ti si z receptu vezmou možná ty vařený erteple.
Ó, to sis špatně vyložila! Vím, že jsi dobrá kuchařka. Jen nepublikuješ. Bohužel ten recept nemohu zatím použít, neb se s krátkými přestávkami od předvánoc živím brkaší a spol. Zapíjím žlučníkovými bylinkami.
Recepty publikuju jednou za rok - takže za letošek už mám splněno! A držím palce, ať se ti žlučník uklidní co nejdříve! Pilně pij žlučníkový čaj, ať jsi brzo fit.
já ti to věřím, proto jsem chtěla, abys to sepsala, když už o tom píšeš pod mým kontrabášem
Přiznávám - nafoceno bylo hnedle, jak jsi mne ponoukla, ale dopsat k tomu něco smysluplného, to dalo štrapáci
Aaach.Ygo Cintaj mi tu slinty jak pentle! Bože to vypadá výborně! Rychle a jednoduše, to je přesně recept, jaký já miluju!!! Dneska už ne, ale příští týden mažu do masny, tam mívají výborný škvarky a jdu do toho. V pátek, až přijedem do domečku, to bude výborný jídlo, který mám za chvílu vařený. Díkec, díkec veledíkec. Děsně se na todle těším, protože to je přesně jídlo, jaký máme rádi. Ta cibulka v tom je určitě výborná a souhlasím s tím, že to posunula o špuršli vejš. (Mimochodem některý ty slovíčka prastarý v textu - jsou skvělý, asi si ukradnu :-) )
Já včéra po venčení vlítla do kůchně a vyrobila domácí játrovou paštičku - ňááám, povedla se výborně. S kuličkama pepře, zalitá máslem i vypadá luxusně. A pak ještě upíkla ohařiskám játroví, ať to mám všechno tématicky sjednocený.
Jéé - domácí paštika! Tu jsem nejedla už tůze dlouho, co mamka není. Ta dělávala epesní - bohužel i toto bylo jídlo, které dělala po paměti a ač jsem zdědila její krabici s recepty, tak na paštiku tam není. Takže kdybys byla té kozí dobroty a recepisek dodala - sem do komentářů nebo dokonce udělala Mlsotník paštikový!
Ale to vypadá velice jedle! Krásné velké a dobré škvarky se tu dají koupit, jídlo určitě vyzkouším. Dnes teda dělám květák, už si hoví na balkónu pár dnů a mají přijít mrazivé noci.
Tři poznámky k vybavení. V podobné, světlejším a buclatějším hrnci s dírami mám u sporáku všelijaké ty obracečky a další silikonové potřebnosti, neb nádobí od Tefalu jiné nesnese. Pokaždé mi dělá radost, poctivá ruční práce od kamaráda. Talíř po stařence je víc než krásný, je kouzelný, pohádkový. A teď si sypu popel na hlavu, že jsem dlouhozobé :) vidličky, které jsem tu našla ve sklepě, dala pryč. Nikdy jsem je neměla ráda, vadilo mi strkat si něco takového do pusy. Ale je fakt, že napichovat se jimi dalo dobře a na promíchávání musí být šikovné. To je ale úděl všech kuchařských samouků. Ten fortel, vychytávky a triky se z žádné kuchařky nenaučíš. Autory dříve vůbec nenapadlo o nich psát, nebo si je nechávali pro sebe schválně. Teď jsou pomůckou videa s vařením, ale zas je točí kdekdo a oddělit zrno od plev není tak snadné.
Ještě se vrátím k těm škvarkům. Ve snaze získat co nejvíc sádla je krájím na drobno. Ale možná je to chyba. A tak se táži, jak děláte škvarky vy? Prosím o všechny vychytávky a rodinná tajemství - slibuju, že je nikomu nevykecám. :)
Přeju všem dobrý den.
Vave ten je ten talíř, že jo? Taky se mi líbí moc. A taky nemám ráda ty dlouhozubý vidličky :-)
Ten talířek je jediný, co se zachoval... A pak mám ještě jeden dezertní s červenými ťupkami
Vopatrovat jako voko v hlavě. Je fakt krásnej. Oni už se teda najdou šikovní lidijové, který se vrací k tradicím a dělají podobný poctivý věci. což je moc fajn.
Zrovna minulý týden jsem škvařila - Terka přivezla sádlo z domácího prasátka již nakrájené a byly opravdu docela drobné (z domova si pamatuju, že jsme neškvařili škvarky, ale přímo škvary!). Na přání Terčina přítele jsem je podlíla pivem... Ještě je mám schované a dneska možná dojde právě na šumajstr. Jinak sádlo je neskutečně voňavé.
A ještě k těm dlouhozubým vidličkám - mezi náma, na nic jiného. než na promíchání šumajstru nebo bramborového salátu se nehodí. A už vůbec ne k nabírání rajské omáčky . Ty děrované hrnce mám dva - v jednom mám "železné" nástroje a v druhém "dřevěné" a "silikonové".
Já mám tři, heč! V jednom mám "příruční" česnek, tedy malé množství po ruce v šupleti, do druhého, též v šupleti, strkám tu šalotku, tu cibulové slupky na barvící hexperimenty s odstřižky.
Páni, podlít sádlo pivem, tomu říkám nápad! Vyzkouším, až si budu dělat sádlo. .... Hm, tam mě napadá, zda letos bude obecní zabíjačka. Před třemi lety (ó ano, v podstatě s naším příchodem) se tu založila či spíš oživila tradice. Tam jsem si vždycky nakoupila štangle sádla a škvarečky a vůbec všecko! :)
AD "Já mám tři!" Já věděla, že mne zase trumfneš . Cibuli mám v obrovském "šálku" s malovanými olivami, co byl původně myšlen jako květináč (vlezou se mi tam cca tři kila cibule).
Tak to zas nemám já! Takže je to 1:1. :)
Mám je asi tak půllitrový šálek s anjelíky a sedí v šupleti vedle těch cibuláků. Dávám do něj třeba jiný druh česneku nebo barevnou cibuli, kterou kupuju po trochách. Ale nic tak velkolepého na tři kila cibule prostě nemám. :)