12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Po Vánocích půst?

Aneb mamčin šumajstr

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 8.1.2021 9:17

Já mám tři, heč! V jednom mám "příruční" česnek, tedy malé množství po ruce v šupleti, do druhého, též v šupleti, strkám tu šalotku, tu cibulové slupky na barvící hexperimenty s odstřižky.

Páni, podlít sádlo pivem, tomu říkám nápad! Vyzkouším, až si budu dělat sádlo. .... Hm, tam mě napadá, zda letos bude obecní zabíjačka. Před třemi lety (ó ano, v podstatě s naším příchodem) se tu založila či spíš oživila tradice. Tam jsem si vždycky nakoupila štangle sádla a škvarečky a vůbec všecko! :)

Z. Yga 8.1.2021 9:16

Tak si dáš s rajskou! Vy jste mi dneska všichni nějací povznesení ;-D

Z. Yga 8.1.2021 9:15

Ten talířek je jediný, co se zachoval... A pak mám ještě jeden dezertní s červenými ťupkami 8-o

Z. Lika 8.1.2021 9:15

A z prasátek vyškvaří škvarky - pak že perpetuum mobile neexistuje!

Z. Jenny 8.1.2021 9:14

Jo, frkni sem ten recepis na paštiku, sííím! :-)

A. Lex 8.1.2021 9:14

;-( Hm, mě povznáší i to zelí....

Z. Yga 8.1.2021 9:13

No počkej Alex! Chceš říct, že nevěříš, že bych uměla vařit?! ;-D;-D;-D

Jinak pro žlučníkáře tato dieta nebude to pravé - ti si z receptu vezmou možná ty vařený erteple. V

Z. Lika 8.1.2021 9:12

Mlsotník! Hlasuju pro Mlsotník! ;-D

Z. Yga 8.1.2021 9:10

Taky jsem slyšela, že se vodou z brambor dá leštit stříbro - tak když jí zbude polívky, tak Jarka vyleští ještě příbory tak, že jí budou házet prasátka... ;-D

A. Lex 8.1.2021 9:08

Málem mně vypadly oči! YGA a recept! Ale bezva recept, jen se sliny sbíhají, ale žlučník je ve střehu. YGO, díky za pěkný článek i s tím krásným krajovým názvoslovím. Ti co uďobávají decentně salátové lístky jako hlavní chod, ti mají dnes vstup zakázán.

Z. Yga 8.1.2021 9:08

Jéé - domácí paštika! Tu jsem nejedla už tůze dlouho, co mamka není. Ta dělávala epesní - bohužel i toto bylo jídlo, které dělala po paměti a ač jsem zdědila její krabici s recepty, tak na paštiku tam není. Takže kdybys byla té kozí dobroty a recepisek dodala - sem do komentářů nebo dokonce udělala Mlsotník paštikový! V

Z. Yga 8.1.2021 8:57

Zrovna minulý týden jsem škvařila - Terka přivezla sádlo z domácího prasátka již nakrájené a byly opravdu docela drobné (z domova si pamatuju, že jsme neškvařili škvarky, ale přímo škvary!). Na přání Terčina přítele jsem je podlíla pivem... Ještě je mám schované a dneska možná dojde právě na šumajstr. Jinak sádlo je neskutečně voňavé.

A ještě k těm dlouhozubým vidličkám - mezi náma, na nic jiného. než na promíchání šumajstru nebo bramborového salátu se nehodí. A už vůbec ne k nabírání rajské omáčky ;-D. Ty děrované hrnce mám dva - v jednom mám "železné" nástroje a v druhém "dřevěné" a "silikonové".

E. Šusová 8.1.2021 8:51

Až bude slejvat tu vodu z brambor, udělá si z ní rovnou česnečku a má dvouchodový menu ;-D

E. Šusová 8.1.2021 8:50

souhlas - zelený fazolky tam taky vidím, to je dobrá alternativa, dík!! Já miluju jako přílohu ke stejku zelený fazolky na česneku se slaninou, takže tady to bude taky skvělá kombinace.R^

E. Šusová 8.1.2021 8:49

Vave ten je ten talíř, že jo? Taky se mi líbí moc. A taky nemám ráda ty dlouhozubý vidličky :-)

E. Šusová 8.1.2021 8:46

Aaach.Ygo!! Cintaj mi tu slinty jak pentle! Bože to vypadá výborně! Rychle a jednoduše, to je přesně recept, jaký já miluju!!! Dneska už ne, ale příští týden mažu do masny, tam mívají výborný škvarky a jdu do toho. V pátek, až přijedem do domečku, to bude výborný jídlo, který mám za chvílu vařený. Díkec, díkec veledíkec. Děsně se na todle těším, protože to je přesně jídlo, jaký máme rádi. Ta cibulka v tom je určitě výborná a souhlasím s tím, že to posunula o špuršli vejš. (Mimochodem některý ty slovíčka prastarý v textu - jsou skvělý, asi si ukradnu :-) )

Já včéra po venčení vlítla do kůchně a vyrobila domácí játrovou paštičku - ňááám, povedla se výborně. S kuličkama pepře, zalitá máslem i vypadá luxusně. A pak ještě upíkla ohařiskám játroví, ať to mám všechno tématicky sjednocený.

A. Zemanová 8.1.2021 8:40

Ale to vypadá velice jedle! Krásné velké a dobré škvarky se tu dají koupit, jídlo určitě vyzkouším. Dnes teda dělám květák, už si hoví na balkónu pár dnů a mají přijít mrazivé noci.

Tři poznámky k vybavení. V podobné, světlejším a buclatějším hrnci s dírami mám u sporáku všelijaké ty obracečky a další silikonové potřebnosti, neb nádobí od Tefalu jiné nesnese. Pokaždé mi dělá radost, poctivá ruční práce od kamaráda. Talíř po stařence je víc než krásný, je kouzelný, pohádkový. A teď si sypu popel na hlavu, že jsem dlouhozobé :) vidličky, které jsem tu našla ve sklepě, dala pryč. Nikdy jsem je neměla ráda, vadilo mi strkat si něco takového do pusy. Ale je fakt, že napichovat se jimi dalo dobře a na promíchávání musí být šikovné. To je ale úděl všech kuchařských samouků. Ten fortel, vychytávky a triky se z žádné kuchařky nenaučíš. Autory dříve vůbec nenapadlo o nich psát, nebo si je nechávali pro sebe schválně. Teď jsou pomůckou videa s vařením, ale zas je točí kdekdo a oddělit zrno od plev není tak snadné.

Ještě se vrátím k těm škvarkům. Ve snaze získat co nejvíc sádla je krájím na drobno. Ale možná je to chyba. A tak se táži, jak děláte škvarky vy? Prosím o všechny vychytávky a rodinná tajemství - slibuju, že je nikomu nevykecám. :)

Přeju všem dobrý den. V

Z. Lika 8.1.2021 8:29

Hnedle mě napadlo - z toho by bylo vynikající lodní jídlo! Tak teď ještě tu loď... Cizrnu mám moc ráda, kupuji vždycky celý pytel a v zásobě i pár plechovek pro náhlou potřebu... která se s tímto receptem ukazuje v celé kráse.

Dotaz: co jsou čerstvé škvarky? Naznačuje to, že jsou někde ještě nějak jinak upravené, co se tím myslí? V první chvíli mě napadlo totiž koupit plát vysokého sádla a zaškvařit si :D ("Naše" řeznictví je geniální, má jak to sádlo, tak škvarky, tak cizrnu)

Moc dobrý recept, Ygo, a opravdu krásně napsaný, díky.

Z. Lika 8.1.2021 8:24

Přihodit do toho pytlík mražených zelených fazolek, to by vůbec nebylo marné, naopak vynikající. Jinak dobře stravitelná je červená loupaná čočka, ale ta se rychle rozvaří (vynikající místo jíšky).

Z. Yga 8.1.2021 8:18

No jo, tak máš-li škvarky a brambory, bude lepší, když uvaříš plněné bramborové knedlíky se zelím... je to taky moc dobré jídlo, jenže o poznání pracnější! Za to tam není ani zrnko luštěniny ;-D

Z. Matylda 8.1.2021 7:49

Hm, tak to by asi neprošlo. To ty fazole- drahý můj z nich má natolik povznášející pocit, že se jim vyhýbá. Luštěniny mi projdou jen v zeleném stavu :)

Z. Yga 8.1.2021 7:37

S tím kysaným zelím - to by už byla spíš lepenica ;-), ale klidně si ho můžeš dát jako přílohu místo oharků. A považ - když uděláš tu klasickou verzi, skoro žádné vaření! Brambory sliješ, zamícháš fazole a škvarky a hotovo!

Ech - mrkev a uzené, tak to by byla už jiná písnička. ;-D

Z. Yga 8.1.2021 7:33

Navíc s cizrnou je to i chutnější. Ale na druhou stranu - bude lepší, když si ze škvarků uděláš pomazánku a namažeš na dobrý chleba. Je to stejně dobré a nemáš v tom fazole ;-)

J. Fialová 8.1.2021 6:46

Kurňa, to vypadá velmi jedle! A v Tvém podání kór ;-D Co troška kysaného zelí - nešikla by se do toho taky?

Ach, co počnu, fazolí a škvarků doma nemaje. Zkusit místo nich mrkev a uzené, které doma maje? Ale ne, fazole a škvarky už si hoví v košíku v "Rohlíku" :-P

Z. Xerxová 8.1.2021 6:39

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

To vůbec nevypadá špatně až na ty... Prostě s luštěninama jsem na tom podobně, jako autorka s rýží ;-D Ale lepším se - v polívkách už sním nejen hrách či čočku, ale i malé fazole. Velké mi stále nejdou... S cizrnou by to asi bylo snazší...