Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A. Zemanová 8.1.2021 9:17Já mám tři, heč! V jednom mám "příruční" česnek, tedy malé množství po ruce v šupleti, do druhého, též v šupleti, strkám tu šalotku, tu cibulové slupky na barvící hexperimenty s odstřižky. Páni, podlít sádlo pivem, tomu říkám nápad! Vyzkouším, až si budu dělat sádlo. .... Hm, tam mě napadá, zda letos bude obecní zabíjačka. Před třemi lety (ó ano, v podstatě s naším příchodem) se tu založila či spíš oživila tradice. Tam jsem si vždycky nakoupila štangle sádla a škvarečky a vůbec všecko! :) |
Z. Yga 8.1.2021 9:16Tak si dáš s rajskou! Vy jste mi dneska všichni nějací povznesení |
Z. Yga 8.1.2021 9:15Ten talířek je jediný, co se zachoval... A pak mám ještě jeden dezertní s červenými ťupkami |
Z. Lika 8.1.2021 9:15A z prasátek vyškvaří škvarky - pak že perpetuum mobile neexistuje! |
Z. Jenny 8.1.2021 9:14Jo, frkni sem ten recepis na paštiku, sííím! |
A. Lex 8.1.2021 9:14Hm, mě povznáší i to zelí.... |
Z. Yga 8.1.2021 9:13No počkej Alex! Chceš říct, že nevěříš, že bych uměla vařit?! Jinak pro žlučníkáře tato dieta nebude to pravé - ti si z receptu vezmou možná ty vařený erteple. |
Z. Lika 8.1.2021 9:12Mlsotník! Hlasuju pro Mlsotník! |
Z. Yga 8.1.2021 9:10Taky jsem slyšela, že se vodou z brambor dá leštit stříbro - tak když jí zbude polívky, tak Jarka vyleští ještě příbory tak, že jí budou házet prasátka... |
A. Lex 8.1.2021 9:08Málem mně vypadly oči! YGA a recept! Ale bezva recept, jen se sliny sbíhají, ale žlučník je ve střehu. YGO, díky za pěkný článek i s tím krásným krajovým názvoslovím. Ti co uďobávají decentně salátové lístky jako hlavní chod, ti mají dnes vstup zakázán. |
Z. Yga 8.1.2021 9:08Jéé - domácí paštika! Tu jsem nejedla už tůze dlouho, co mamka není. Ta dělávala epesní - bohužel i toto bylo jídlo, které dělala po paměti a ač jsem zdědila její krabici s recepty, tak na paštiku tam není. Takže kdybys byla té kozí dobroty a recepisek dodala - sem do komentářů nebo dokonce udělala Mlsotník paštikový! |
Z. Yga 8.1.2021 8:57Zrovna minulý týden jsem škvařila - Terka přivezla sádlo z domácího prasátka již nakrájené a byly opravdu docela drobné (z domova si pamatuju, že jsme neškvařili škvarky, ale přímo škvary!). Na přání Terčina přítele jsem je podlíla pivem... Ještě je mám schované a dneska možná dojde právě na šumajstr. Jinak sádlo je neskutečně voňavé. A ještě k těm dlouhozubým vidličkám - mezi náma, na nic jiného. než na promíchání šumajstru nebo bramborového salátu se nehodí. A už vůbec ne k nabírání rajské omáčky . Ty děrované hrnce mám dva - v jednom mám "železné" nástroje a v druhém "dřevěné" a "silikonové". |
E. Šusová 8.1.2021 8:51Až bude slejvat tu vodu z brambor, udělá si z ní rovnou česnečku a má dvouchodový menu |
E. Šusová 8.1.2021 8:50souhlas - zelený fazolky tam taky vidím, to je dobrá alternativa, dík!! Já miluju jako přílohu ke stejku zelený fazolky na česneku se slaninou, takže tady to bude taky skvělá kombinace. |
E. Šusová 8.1.2021 8:49Vave ten je ten talíř, že jo? Taky se mi líbí moc. A taky nemám ráda ty dlouhozubý vidličky :-) |
E. Šusová 8.1.2021 8:46Aaach.Ygo Cintaj mi tu slinty jak pentle! Bože to vypadá výborně! Rychle a jednoduše, to je přesně recept, jaký já miluju!!! Dneska už ne, ale příští týden mažu do masny, tam mívají výborný škvarky a jdu do toho. V pátek, až přijedem do domečku, to bude výborný jídlo, který mám za chvílu vařený. Díkec, díkec veledíkec. Děsně se na todle těším, protože to je přesně jídlo, jaký máme rádi. Ta cibulka v tom je určitě výborná a souhlasím s tím, že to posunula o špuršli vejš. (Mimochodem některý ty slovíčka prastarý v textu - jsou skvělý, asi si ukradnu :-) ) Já včéra po venčení vlítla do kůchně a vyrobila domácí játrovou paštičku - ňááám, povedla se výborně. S kuličkama pepře, zalitá máslem i vypadá luxusně. A pak ještě upíkla ohařiskám játroví, ať to mám všechno tématicky sjednocený. |
A. Zemanová 8.1.2021 8:40Ale to vypadá velice jedle! Krásné velké a dobré škvarky se tu dají koupit, jídlo určitě vyzkouším. Dnes teda dělám květák, už si hoví na balkónu pár dnů a mají přijít mrazivé noci. Tři poznámky k vybavení. V podobné, světlejším a buclatějším hrnci s dírami mám u sporáku všelijaké ty obracečky a další silikonové potřebnosti, neb nádobí od Tefalu jiné nesnese. Pokaždé mi dělá radost, poctivá ruční práce od kamaráda. Talíř po stařence je víc než krásný, je kouzelný, pohádkový. A teď si sypu popel na hlavu, že jsem dlouhozobé :) vidličky, které jsem tu našla ve sklepě, dala pryč. Nikdy jsem je neměla ráda, vadilo mi strkat si něco takového do pusy. Ale je fakt, že napichovat se jimi dalo dobře a na promíchávání musí být šikovné. To je ale úděl všech kuchařských samouků. Ten fortel, vychytávky a triky se z žádné kuchařky nenaučíš. Autory dříve vůbec nenapadlo o nich psát, nebo si je nechávali pro sebe schválně. Teď jsou pomůckou videa s vařením, ale zas je točí kdekdo a oddělit zrno od plev není tak snadné. Ještě se vrátím k těm škvarkům. Ve snaze získat co nejvíc sádla je krájím na drobno. Ale možná je to chyba. A tak se táži, jak děláte škvarky vy? Prosím o všechny vychytávky a rodinná tajemství - slibuju, že je nikomu nevykecám. :) Přeju všem dobrý den. |
Z. Lika 8.1.2021 8:29Hnedle mě napadlo - z toho by bylo vynikající lodní jídlo! Tak teď ještě tu loď... Cizrnu mám moc ráda, kupuji vždycky celý pytel a v zásobě i pár plechovek pro náhlou potřebu... která se s tímto receptem ukazuje v celé kráse. Dotaz: co jsou čerstvé škvarky? Naznačuje to, že jsou někde ještě nějak jinak upravené, co se tím myslí? V první chvíli mě napadlo totiž koupit plát vysokého sádla a zaškvařit si :D ("Naše" řeznictví je geniální, má jak to sádlo, tak škvarky, tak cizrnu) Moc dobrý recept, Ygo, a opravdu krásně napsaný, díky. |
Z. Lika 8.1.2021 8:24Přihodit do toho pytlík mražených zelených fazolek, to by vůbec nebylo marné, naopak vynikající. Jinak dobře stravitelná je červená loupaná čočka, ale ta se rychle rozvaří (vynikající místo jíšky). |
Z. Yga 8.1.2021 8:18No jo, tak máš-li škvarky a brambory, bude lepší, když uvaříš plněné bramborové knedlíky se zelím... je to taky moc dobré jídlo, jenže o poznání pracnější! Za to tam není ani zrnko luštěniny |
Z. Matylda 8.1.2021 7:49Hm, tak to by asi neprošlo. To ty fazole- drahý můj z nich má natolik povznášející pocit, že se jim vyhýbá. Luštěniny mi projdou jen v zeleném stavu :) |
Z. Yga 8.1.2021 7:37S tím kysaným zelím - to by už byla spíš lepenica , ale klidně si ho můžeš dát jako přílohu místo oharků. A považ - když uděláš tu klasickou verzi, skoro žádné vaření! Brambory sliješ, zamícháš fazole a škvarky a hotovo! Ech - mrkev a uzené, tak to by byla už jiná písnička. |
Z. Yga 8.1.2021 7:33Navíc s cizrnou je to i chutnější. Ale na druhou stranu - bude lepší, když si ze škvarků uděláš pomazánku a namažeš na dobrý chleba. Je to stejně dobré a nemáš v tom fazole |
J. Fialová 8.1.2021 6:46Kurňa, to vypadá velmi jedle! A v Tvém podání kór Co troška kysaného zelí - nešikla by se do toho taky? Ach, co počnu, fazolí a škvarků doma nemaje. Zkusit místo nich mrkev a uzené, které doma maje? Ale ne, fazole a škvarky už si hoví v košíku v "Rohlíku" |
Z. Xerxová 8.1.2021 6:39hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům To vůbec nevypadá špatně až na ty... Prostě s luštěninama jsem na tom podobně, jako autorka s rýží Ale lepším se - v polívkách už sním nejen hrách či čočku, ale i malé fazole. Velké mi stále nejdou... S cizrnou by to asi bylo snazší... |