Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Zapečené pórkové rolky (pokus ne zcela úspěšný)
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H. Williamson 9.4.2016 0:03Porek rada v jakekoliv forme napr. tu bilou a lehce zelenou cast pokrajenou na spalicky, lehce podusene na masle, zakapnute citronem, sul, bily pepr a hned je priloha. K tomu Maricky jidlu bych taky pridala besamel a obveselila ho platky citronu. |
M. Pajakerryková 8.4.2016 21:38Re: budu statečná a hlášení z bedýnky no na psy vrčí furt a furt je žene. Chicco kuchyní vždy jen prosviští ani na piškotek nedojde....tak je příchod k bedýnce zadělaný brankou a je klid. Ona dřív startovala s řevem po všem co se kolem pohlo..... |
E. Žampachová 8.4.2016 20:30Pórek je dobrý, recept vypadá poměrně pracně. Ale koukám, že řada diskutujících volí méně pracnou metodu, nebalit, nakrájet, navrstvit.... Na to abych byla taková skvělá hospodyně mám moc jiných zájmů a nestíhám. Ale pórek musím zakoupit, dostala jsem na něj chuť. Něco z něj spáchám, pórek je jedlý v naprosté většině případů. Jen za syrova nevím... asi jsem konzervativní. Ale smekám před tvými uchařskými výkony, nejen s pórkem. |
E. Žampachová 8.4.2016 20:21Re: budu statečná a hlášení z bedýnky ˇAááá, začíná být veselo. Skoro mi chybí, že jsme doma už dlouho štěňata neměli a před dvěma lety byla jen jedna. Je zvláštní, jak Nany zahání cizí psy. U nás matka sice pečlivě sledovala, ale pustila k nim jiné psy. To spíš si ostatní netroufali, matka mi věřila, že tam lumpa nepustím. Ať už to byla Ája nebo Ginny. Derča se o štěně bála víc, protože měla jen jedno, ale nikoho nevyháněla, jen si štěně schovávala za sebe. A to otcovství? Podle mých zkušeností psi neřeší, čí jsou štěňata geneticky. Jsou ze smečky, tak se o ně starají. Správný pes je až dojemný, jak se nechá tahat. Když u nás byli kluci, tak nejdřív (už větší) štěnda sprdli a pak si k nim lehli nechali se tahat. Stěňata byla z velkého psa naprosto unesená, stále se mu vlichocovala. Máma to jen kontrolovala z povzdálí. Když skyším zkušenosti odjinud, oceňuji, jak nekonfliktní mám smečku. Nejen základní tři holky mezi sebou, ale i kohokoliv, kdo je u nás na návštěvě bez problémů snesou. Možná bych si toho měla vážit. Připadalo mi to samozřejmé, ale asi to tak není. |
Z. Lika 8.4.2016 18:23Re: budu statečná a hlášení z bedýnky Podle mě je bere jako součást své smečky, takže jsou jeho :-) |
T. Zana 8.4.2016 17:54Re: Hm, No, prosím, mám to vymyšlené :-) Díky, to už by fakt šlo! |
M. Pajakerryková 8.4.2016 17:27Re: budu statečná a hlášení z bedýnky no to jo až budou škubaní zaživa :) ještě rádi prchnou do bezpečí kotce |
M. Pajakerryková 8.4.2016 17:26Re: budu statečná a hlášení z bedýnky no to nevím, on se na ně chodil dívat hned od začátku když matka byla uklizená venku se vyvenčit. Ale jestli chápe,že jsou jeho to fakt netuším.... |
Z. Lika 8.4.2016 16:51Re: budu statečná a hlášení z bedýnky Třeba k pórku ještě časem dojdeš :-) Pěkné hlášení z bedýnky, Terry a Chicco mě dojímají, jak se neurážejí a zkoušejí se seznamovat zas a znovu. Myslím, že budou ještě vzpomínat, jaký byl doma poklid :D |
Z. Lika 8.4.2016 15:47Re: Děkji za komrntáře Maričko, u vás se těm kvasnicím říká nutritional yeast. A "pórkové cannelloni" jdou jen z čistého pórku, resp. z čistých částí. A pokud jde o syrový pórek, je vynikající jemně nakrájený do salátu: vařená čočka, kukuřice (mražená nebo zkonzervy), kyselé okurky (pickles) a právě pórek. Jen se to smíchá, zalije trochu láku z okurek, případně dosolí a dopepří. Udělá se toho obrovská mísa, která trůní v lednici a chodí se z ní ubírat. Zaležený je totiž nejlepší. |
M. Crossette 8.4.2016 14:55Re: budu statečná a hlášení z bedýnky Pájo, to je krásné hlásání !!! Myslíš, že si je Terry vědom, že tohle jsou to jeho dětičky (a Nastěnka že právě "on" je jejich tatínek? Tedy, když nebyl u porodu a pak maminka nikoho k mrňatům nepusitila, zda tam dvou-rodičovské pouto stále je ? |
Z. Jitur 8.4.2016 14:53Re: Děkji za komrntáře jj, ženiální - náplně podle chuti a objemu vyšťouchnutých listů, bez vázání, propichování... :-))) |
M. Crossette 8.4.2016 14:50Děkji za komrntáře a přání šťastné cesty. A též za další inspirace, my pórek moc rádi. Třeba nápad od Jitur, udělat nejprve omáčku – tedy sýr rozpustit v té zelené tekutině a pak rolky zalít. Ale i to vrstvení listů nevypadá špatně. Liko – co jsou lahůdkové kvasnice? A vyšťouchnout vnitřky z pórkových špalku, to je přímo ženiální nápad – je to už zabalené, „obaly“ se mohou nechat podle libosti tlusté a pak je plnit. Takové „pórkové cannelloni. Já jinak pórek někdy dělám dušený, kdy ho místo na kolečka pokrájím jako na br.hranolky a krátce podusím se solí, pepřem a kmínem. Někdy přidám šunku, také pokrájenou na hranolky. Jedině syrový pórek jsem zatím nejedla – tedy při přípravě si kousek strčím do pusy ale jako záměrně zamíchat ve větším množství do salátu – to si nevzpomínám, že bych kdy jedla. Třeba ještě později nakouknu, teď jdu prostřít stůl na verandě, u nás je 7.45 ráno a venku se dělá krásně teplo. Před příjezdem přátel jsem udělala nejen hromadu muesli (granoly) z vloček, ale ještě trojitou dávku kefírových bochánků (potřebovala jsem zužitkovat kefírový tvaroh), které vydrží dlouho čerstvé a dají se krásně nahřát v troubě (a hostům moc šmakují), takže o naplnění po noci prázdných žaludků je postaráno a já jen přidám brďól čerstvé kávy. |
M. Pajakerryková 8.4.2016 14:02budu statečná a hlášení z bedýnky statečně nahlásím, že porek jsem v životě nepoužila k vaření. Jen ten co je ve zmrazené směsi, kterou používám na polévku. Já ani nevím jestli ho mám nebo nemám ráda....polévku moc nemusím.... a v bedýnce začíná být opravdu veselo :) dnes zkusíme namočené granulky, musím je jít připravit, máčat se budou klidně dvě hodky. Dnes jsem je vyndala na dece doprostřed kuchyně a Terry se šel kamarádit a matka rázně zatrhla...CHicco se statečně schovával mě pod rukou, aby taky nějakou neslízl....mrnousci byli trošku paf kde sou ale jak našli mamku bylo dobře :) |
Z. Jitur 8.4.2016 13:49Re: u nás ještě čtvrtek večer souhlasím, nějaké zajímavosti, dojmy, sem s nimi, Maričko, už se těším a myslím, že nezůstanu sama |
Z. Jitur 8.4.2016 13:47Re: pórek já teda ráda pórek, syrový v salátu - tahle zmínka mi připomněla recept, který znám od kamarádky a ta od spolužačky z výšky, tuším Němky - na drobno pokrájený pórek, nadrobno pokrájený měkký salám, zalité zakysanou smetanou, podle chuti osolit, opepřit, příloha tmavý chléb |
Z. Dalmi 8.4.2016 13:42Re: u nás ještě čtvrtek večer Užijte si cestu po návštěvách. To bude pěkné, určo |
Z. Jitur 8.4.2016 13:42Re: Hm, dobrý nápad, další varianta |
Z. Dalmi 8.4.2016 13:41Mám doma dva pórky, tak něco takového zkusím. |
Z. Jitur 8.4.2016 13:41prima recept Maričko, uvčitě vyzkouším. K té omáčce - napadlo mne, co zalít/zahustit strouhaným sýrem rozmíchaným ve smetaně (dělávám tak plátky masa, okořeněné, jak kdo rád, zalité rozmíchaným sýrem ve smetaně) |
Š. Matyášová 8.4.2016 13:17Re: pórek já teda ráda je i v lidlu,za svazek 69 kaček |
Š. Matyášová 8.4.2016 13:16Re: Hm, máš pravdu, taky jsem to sem teď chtěla napsat....že nepůjde ukrojit tak lehce... |
Z. Rpuťová 8.4.2016 12:49Re: Hm, Též preferuji styl Žaves. Takže já bych - co bych: Šunku nemusím, takže kuřecí plátky přírodně, na ně hodit podušené houby a posypat sýrem, přiklopit, že aby se rozpustil. Mezi tím nakrájet pórek na úzké nudličky a tím to posypat. Nebo - když někdo chce tu omáčku, tak bešamel a pórek do toho, jak už napsáno přede mnou. |
Z. Lika 8.4.2016 12:22Re: Hm, Hm, tak asi ten pórek nasekat na proužky a dělat pórkové vrstvy, to by mohlo jít. |
K. Miháliková 8.4.2016 12:12Re: pórek já teda ráda km11: Inka, práve som bola cez obed v Bratislavskej tržnici (v tej krytej, nie na Miletičke, tú mám ďaleko) a zistila som, že záhorácka špargľa (chřest) už je! No lenže tí vydridusi chcú za ňu 4 éčka za štvrťkilo ... |
K. Miháliková 8.4.2016 12:09Re: Hm, km11: Či by to nebolo moc vláknité, on sa uvarený pórik zvykne tak "ťahať" po vláknach a nejde ani moc dobre odhryznúť ani odkrojiť... |
Š. Matyášová 8.4.2016 10:14Re: u nás ještě čtvrtek večer za to,co s tím čajem udělali,bych jim ho zakázala... !!! |
Z. Lika 8.4.2016 9:48Re: Hm, Myslím, že variantou by mohly být "lasaně" - vrstva listů, vrstva náplně, listí, zalít bešamelem... to je ruk-cuk, dokonce i v cuku-letu. |
T. Zana 8.4.2016 9:39Hm, takhle popsané mi to přijde dost náročné - v současné době je moje hlavní kriterium při vaření pracnost. Ale třeba někdy :-) Každopádně hezky popsané a ilustrované! A pórek mám taky ráda. |
T. Zana 8.4.2016 9:37Re: u nás ještě čtvrtek večer Maričko, šťastnou cestu, užijte si výlet a třeba i nějaký ten námět na článek :-) |