29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: O jáhlách

Za hlasitého cvakání francouzských holí jsem se plížila naším supermarketem, když tu náhle vidím jáhly. V tu ránu...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 23.1.2015 15:25

Re: hezký den

No, vidíte to sami... ;-)

T. Zana 23.1.2015 15:22

Re: Jáhly

Sypat ptáčkům je třeba :-)

Jen jsem jim teď musela vysvětlit, že starý ořechy došly a nový nedám. Slunečnicový semínka budou a ať jsou rádi!

T. Zana 23.1.2015 15:20

Re: Jáhly

Pamatuju si, jak jsi o tom psala. No jo, jídla vhodný před bojem, před oráním, před štípáním dříví a tak...

Z. Dalmi 23.1.2015 15:19

Jáhly

jsem jako dítě sypala vrabcům. Blbá jsem byla :-)

Ještě bych jahelník trochu nakypřila sněhem, já tak dělám i rýžový nákyp. Hmmm, Zano, inspirovala jsi mě.

T. Zana 23.1.2015 14:02

Když jsme u toho jídla

V letošní /teda loňské) aukci jsem získala třešně v rumu, veeelmi chutné :-). A dnes mě napadlo je dát do pudinku. Musím říct, že ho to dost vylepšilo :-))

T. Zana 23.1.2015 14:00

Re: Zano,

Ještě k počasí - tady ráno pršelo a potichu to přešlo na veeelmi mokré sněžení.

T. Zana 23.1.2015 13:40

Re: no teda nevím

No právě, já taky :-))

T. Zana 23.1.2015 13:38

Re: Zano,

Proso se pěstovalo určitě hodně hodně, ale jestli pořád... už nemám ten sáček, abych se mrkla.

Myslím, že ho mívají na políčkách ve skanzenech, ale to určitě do pytlíčků nepřijde :P

T. Zana 23.1.2015 13:34

Re: Mňam, jáhly

Experiment vypadá dobře, to bych mohla zkusit :-)

Z. Kytka 23.1.2015 12:53

Re: Rozloučení

Na cestu Honzíkovi už hoří svíčky dvě. Upřímnou soustrast.

Z. Gwendyvitmar 23.1.2015 12:33

Mňam, jáhly

naučila jsem se se je kdysi provozovat jako přílohu a mám je ráda. Propařit horkou vodou, za 15 minut jsou uvařené, stejnou technologií jako rýže (nebo pohanka).

Vyrobím přílohový kopeček, nebo jáhloto (podle vzoru rizoto).Na sladko moc ne (ale to já nikdy).

Minulý týden jsem prováděla experiment jak pro třetí planetu.Smíchala jsem dohromady jáhly (přelité horkou vodou), rýži a pohanku v plánovaném poměru 1:1:1 (ale rýže se mi usyplo víc), vypláchla, zalila vodou, osolila a uvařila.

Nááááhodou, to byla mnohem zajímavější rýže než obvykle :D

Lepek mi nic nedělá, ale stejně mi vaření jahel přijde napínavější než kuskus :D

A. Lex 23.1.2015 12:03

Re: no teda nevím

Áááá, já všežravec od malinka, MILUJU  rýžový nákyp a se sněhovou čepicíííí!

A. Lex 23.1.2015 12:01

Zano,

kápla jsi mi do noty. Tím, že každý den vařím a už mi z toho jde hlava kolem, CO vařit, tak se ráda mrknu na úpravu jáhel a ty jsi to vylíčila tak krásně po lopatě. Napadalo mne, že ani nevím, zda se proso pěstuje ještě i u nás, anebo jej jenom dovážíme.

Když čtu ty kouzelné detektivky od pana Vondrušky, tak tam jsou prosné kaše, placky atd, běžnou přílohou. Takže se proso muselo u nás dát pěstovat.

Jinak v noci pršelo a i nyní tu a tam krápne, takže bláto se proměnilo v ještě větší bláto. Ufff. Velmi dlouhý čas zablácených psů.

Z. Lika 23.1.2015 11:34

Re: Rozloučení

Tady smutně mží. Vzpomenu si, svíčku zapálím.

Z. Lika 23.1.2015 11:32

Re: Naslano

Mám moc ráda jáhlovou kaši (třeba ke snídani), ale tady ta slaná poptávka mě inspirovala a ty karboše nebo nákyp vyzkouším. A mám je ráda i jako přílohu - pro mě je univerzální. A že je bez lepku, je pro mě požehnání. Sice nejsem přímo alergik, ale poznám to fest.

Jáhly se mi před úpravou osvědčilo spařit vroucí vodou, právě kvůli té případné hořkosti.

H. Williamson 23.1.2015 11:30

Re: Rozloučení

Ach Boze, prijit o dite. Opravdu uprimnou soustrast.

Z. Lika 23.1.2015 11:23

Re: Taky jsem si ukrutně lámala hlavu!

To mi připomíná "ty bláho", takže by se mohlo říkat "ty jáhlo!"

Z. Lika 23.1.2015 11:21

Re: hezký den

Podle mě to na Náhlovského zapůsobí dramaticky :-)

Hahahá, Zano, toho tabletu se nepouštěj, ten je zdrojem netušených možností :-))))

A. Bytová 23.1.2015 11:03

Re: Taky jsem si ukrutně lámala hlavu!

A co "to jáhlo"? Hezky by to znělo, až bys s nima konverzovala.

Milá jáhla...

Z. Matylda 23.1.2015 9:47

Jáhly

jsem neznala, ale na jedné historické akci jsme dělali jáhlový placky. Uvařené jáhly jsme smíchali s osmaženou cibulkou a trochou vajec. K jídlu to bylo, většině to i chutnalo, ale blbě to drží pohromadě a na štíhlou linii to teda není, protože se to následně smaží. Před bojem dobrý, před sezením v kanclu blbý. Ale chci zkusit i jinou variantu, tak se s nějakým rozumným recepisem, kdo máte :) A podotýkám- sladký nejím.

Z. Yga 23.1.2015 9:46

Re: hezký den

Ty zano, a myslíš, že Josef Náhlovský se původně jmenoval Jáhlovský?

Z. Yga 23.1.2015 9:43

Re: no teda nevím

Tedy já vím, že na jídlo se to nedělá, ale rýžový nákyp je fuj-fuj, ona celá rýže je fuj-fuj (:o)).

To, že ti tablet přepisuje rýžový na růžový jest přece logické ... vždyť v konečné fázi to jídlo má narůžovělou barvu. A jíst se dá taky jen týmově (aby jeden druhého povzbuzoval) ... po dvoudenní hladovce (a to kdoví jestli).

Takže já to vidím následovně - jestli jahelník, tak jedině se špekem či škvarkama, jinak to RŮŽOVĚ (či rýžově) nevidím.

T. Zana 23.1.2015 9:36

Re: Naslano

Je toho spousta. Pro mne je jahelník vůně dětství a tím pádem jsem nějaké další pokusničení neprováděla :-)

Ale ta slaný škubánky nejsou špatný.

T. Zana 23.1.2015 9:34

Re: Taky jsem si ukrutně lámala hlavu!

Představuji, jak na kuchynskou linku rovnám jednotlivé jáhly a individuálně k nim hovořím ::-)

T. Zana 23.1.2015 9:32

Re: no teda nevím

Chicht, netušila jsem, kolik je tu odpůrců rýžového nákupu, potažmo jahelníku :-)

Mimochodem ten tablet je bestie. Má někde zabudovanej pravopisu a neustále mi něco opravuje - např. rýžový na růžový, event. týmový a tak. Takže pokud to přehlídnu, zapojte prosím obrazotvornost...

T. Zana 23.1.2015 9:26

Re: Rozloučení

Určitě!

T. Zana 23.1.2015 9:26

Re: No prosím,

Určitě s nimi něco proveďte, stářím můžou i hořknout - na to pomáhá právě to propláchnutí v horké vodě. Myslím, že do salátu by byly príma, ale vyzkoušené to nemám.

T. Zana 23.1.2015 9:23

Re: hezký den

No jo, náhlý nejsou individuality, tak ta dramatika je taková nejistá :-)

Z. Lika 23.1.2015 8:57

Naslano

existuje neuvěřitelné množství receptů, o sladkých verzích ani nemluvím. Jsou různé slané jahelníky ala sekaná, plněné papriky, karbanátky, samozřejmě jáhlota a saláty (což bývá základní recept pro jáhlové začátečníky), curry... dostávám chuť a hlad!

Z. Lika 23.1.2015 8:54

Re: Taky jsem si ukrutně lámala hlavu!

Jedna jáhla je, akorát je to nezvyk a častěji se říká jáhly. Takže klidně lze zapříst konverzaci: Kolik chceš jáhel? Dvě. :-)