Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: O jáhlách
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T. Zana 23.1.2015 13:38Re: Zano, Proso se pěstovalo určitě hodně hodně, ale jestli pořád... už nemám ten sáček, abych se mrkla. Myslím, že ho mívají na políčkách ve skanzenech, ale to určitě do pytlíčků nepřijde :P |
Z. Matylda 23.1.2015 17:14Re: Zano, Když jsem koukla na fotku prosa, tak si myslím, že se tady na polích pěstuje. Aspoň tady na JJM jo. |
T. Zana 23.1.2015 14:00Re: Zano, Ještě k počasí - tady ráno pršelo a potichu to přešlo na veeelmi mokré sněžení. |
Z. Matylda 23.1.2015 9:47Jáhly jsem neznala, ale na jedné historické akci jsme dělali jáhlový placky. Uvařené jáhly jsme smíchali s osmaženou cibulkou a trochou vajec. K jídlu to bylo, většině to i chutnalo, ale blbě to drží pohromadě a na štíhlou linii to teda není, protože se to následně smaží. Před bojem dobrý, před sezením v kanclu blbý. Ale chci zkusit i jinou variantu, tak se s nějakým rozumným recepisem, kdo máte :) A podotýkám- sladký nejím. |
T. Zana 23.1.2015 15:20Re: Jáhly Pamatuju si, jak jsi o tom psala. No jo, jídla vhodný před bojem, před oráním, před štípáním dříví a tak... |
Š. Matyášová 26.1.2015 7:08Re: Jáhly uvař je naslano a promíchej se zeleninou a masem, jako rizoto :-D |
Z. Lika 23.1.2015 8:57Naslano existuje neuvěřitelné množství receptů, o sladkých verzích ani nemluvím. Jsou různé slané jahelníky ala sekaná, plněné papriky, karbanátky, samozřejmě jáhlota a saláty (což bývá základní recept pro jáhlové začátečníky), curry... dostávám chuť a hlad! |
T. Zana 23.1.2015 9:36Re: Naslano Je toho spousta. Pro mne je jahelník vůně dětství a tím pádem jsem nějaké další pokusničení neprováděla :-) Ale ta slaný škubánky nejsou špatný. |
Z. Lika 23.1.2015 11:32Re: Naslano Mám moc ráda jáhlovou kaši (třeba ke snídani), ale tady ta slaná poptávka mě inspirovala a ty karboše nebo nákyp vyzkouším. A mám je ráda i jako přílohu - pro mě je univerzální. A že je bez lepku, je pro mě požehnání. Sice nejsem přímo alergik, ale poznám to fest. Jáhly se mi před úpravou osvědčilo spařit vroucí vodou, právě kvůli té případné hořkosti. |
M. Pajakerryková 23.1.2015 8:47no teda nevím sladkou rýži moc nemusím, tak toto nevím, možná to někdy uvařím Olimu co na to bude říkat :) já moc nemusím teplé ovoce, v dětství jsem chtěla kynutý knedlík prázdný :) hezký den všem |
T. Zana 23.1.2015 9:32Re: no teda nevím Chicht, netušila jsem, kolik je tu odpůrců rýžového nákupu, potažmo jahelníku :-) Mimochodem ten tablet je bestie. Má někde zabudovanej pravopisu a neustále mi něco opravuje - např. rýžový na růžový, event. týmový a tak. Takže pokud to přehlídnu, zapojte prosím obrazotvornost... |
Z. Yga 23.1.2015 9:43Re: no teda nevím Tedy já vím, že na jídlo se to nedělá, ale rýžový nákyp je fuj-fuj, ona celá rýže je fuj-fuj (:o)). To, že ti tablet přepisuje rýžový na růžový jest přece logické ... vždyť v konečné fázi to jídlo má narůžovělou barvu. A jíst se dá taky jen týmově (aby jeden druhého povzbuzoval) ... po dvoudenní hladovce (a to kdoví jestli). Takže já to vidím následovně - jestli jahelník, tak jedině se špekem či škvarkama, jinak to RŮŽOVĚ (či rýžově) nevidím. |
A. Lex 23.1.2015 12:03Re: no teda nevím Áááá, já všežravec od malinka, MILUJU rýžový nákyp a se sněhovou čepicíííí! |
T. Zana 23.1.2015 13:40Re: no teda nevím No právě, já taky :-)) |
Z. Dalmi 23.1.2015 15:27Re: no teda nevím Bodejť, dyk je to dobrý Ygo, soused mi tvrdil, že rýžový nákyp nepozře. Já přinesla k ohni dětem celý skleněný kastrol a co myslíš, všechno jim sežral a děti musely jíst buřty! :-))) |
Z. Rpuťová 23.1.2015 8:40Taky jsem si ukrutně lámala hlavu! Ono je to skloňování nezvyk! Ale s tím ženským rodem mi to připadá jako blbina! Není žádná "ta jáhla"! Já bych řekla, že je to pomnožné jako např. "hodiny". "O hodinách" - "o jáhlách"! |
Z. Lika 23.1.2015 8:54Re: Taky jsem si ukrutně lámala hlavu! Jedna jáhla je, akorát je to nezvyk a častěji se říká jáhly. Takže klidně lze zapříst konverzaci: Kolik chceš jáhel? Dvě. :-) |
T. Zana 23.1.2015 9:34Re: Taky jsem si ukrutně lámala hlavu! Představuji, jak na kuchynskou linku rovnám jednotlivé jáhly a individuálně k nim hovořím ::-) |
A. Bytová 23.1.2015 11:03Re: Taky jsem si ukrutně lámala hlavu! A co "to jáhlo"? Hezky by to znělo, až bys s nima konverzovala. Milá jáhla... |
Z. Lika 23.1.2015 11:23Re: Taky jsem si ukrutně lámala hlavu! To mi připomíná "ty bláho", takže by se mohlo říkat "ty jáhlo!" |
Z. Jenny 23.1.2015 22:09Re: Taky jsem si ukrutně lámala hlavu! Jáhle : dle vzoru" támhle". :))) |
Z. Vave 23.1.2015 8:19Rozloučení se synem Olčavy Honzíkem se koná dnes ve čtvrt na dvě. Kdo můžete, prosím, zapalte svíčku a podpořte Olčavu vzpomínkou. Děkuju vám. |
T. Zana 23.1.2015 9:26Re: Rozloučení Určitě! |
Z. Jenny 23.1.2015 22:12Re: Rozloučení Zapaluji až teď ale upřímně. Je mi to strašně líto a vůbec si to nedovedu představit. Olčavičko, hodně sil. Objímám Tě a pláči s Tebou. |
H. Williamson 23.1.2015 11:30Re: Rozloučení Ach Boze, prijit o dite. Opravdu uprimnou soustrast. |
Z. Lika 23.1.2015 11:34Re: Rozloučení Tady smutně mží. Vzpomenu si, svíčku zapálím. |
Z. Kytka 23.1.2015 12:53Re: Rozloučení Na cestu Honzíkovi už hoří svíčky dvě. Upřímnou soustrast. |
Z. Vave 23.1.2015 15:56Re: Rozloučení Olčava vám všem děkuje. Na pohřbu byla spousta mladých lidí a hrála krásná muzika. Bylo to velice silné rozloučení. Do kondolenčního listu jsem vyjádřila soustrast jménem Zvířetníků. |
Z. Vave 23.1.2015 8:17No prosím, pytlík jahel mám doma, před časem jsem ho koupila pod dojmem, že bychom měli jíst zdravěji. A teď nevím co s ním. :o) Děkuju Ti za recepty, milá zano, ale ty sladké varianty mě moc nelákají. Pevně věžím, že se tu objeví i nějaký slaný receptík. Bylo by záhodno ten pytlík zožrať dřív, než to udělají blouci. ;o) Přeju všem dobrý den. <3 |
T. Zana 23.1.2015 9:26Re: No prosím, Určitě s nimi něco proveďte, stářím můžou i hořknout - na to pomáhá právě to propláchnutí v horké vodě. Myslím, že do salátu by byly príma, ale vyzkoušené to nemám. |