1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zelený jablkový koláč - opět mlsání bez výčitek

Je čas jablek a ořechů, na záhoně se mi pořád ještě krásně zelená mangold a mě zase jednou, jak se říká, honila mlsná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 23.10.2020 10:48

Snad ne ty vlašáky 8-o?

Z. Lika 23.10.2020 13:19

To musí být chrupotu jako v králíkárně - leda by je rovnou polykala.

Z. Jajka 23.10.2020 14:47

Sousedovic pejsek, kříženec francouzského buldočka (maminka s papíry se s někým spustila...) ořechy sbíral, zuby louskal a jádra úspěšně vyjídal. Očividně jsou ořechy zdravé, dožil se skoro devatenícti let.

R. Enatae 23.10.2020 1:15

Zaujal mě ten mangold, myslela jsem, že je to něco jako špenát. Ten je tam jen proto, aby to těsto bylo zelené? Taky mě pobavil kontrast drahých bio surovin a padaných jablek (která jsou vlastně asi taky bio). Vím, že článek není o tom, jak upéct levný koláč, ale je to prostě legrační.

Z bezlepkové mouky jsem nikdy nepekla , naštěstí v rodině nemáme intoleranci. Jak se to těsto chová, jak to drží pohromadě? Podle fotek to vypadá, že tomu prášek do pečiva moc nepomůže. Asi to drží vejce a skyr?

Z. Lika 23.10.2020 7:54

Důvod přidávání mangoldu asi osvětlí Eva, ale přidávání téměř jakéhokoli (tedy jedlého) tmavě zeleného listí do čehokoli ohromně zvyšuje výživovou hodnotu jídla (vitamíny, minerály a já nevím co ještě) a v těle všechno mnohem lépe fachá a hojí se. (Neplatí tak docela o špenátu, ten max. 1x týdně, kvůli kys. šťavelové)