Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Zelený jablkový koláč - opět mlsání bez výčitek
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A. Zemanová 23.10.2020 13:18Táč je hezký, ale takový ... trochu cizokrajný název. :) |
Z. Iva 23.10.2020 14:01Jsem původem z Čech severních, máti pocházela ze středních Čech a všemu na plech se říkalo koláč, ať už to byl kynutý, hrnkový, linecký. Pak byl piškot a bublanina. |
A. Zemanová 23.10.2020 15:23Jo, u nás se taky říkalo koláč (nejsevernější Sudety), ale pak se mi nějak do slovníku vloudila buchta. :) |
Z. Iva 23.10.2020 16:56Ty jseš z Vanďáku, co si pamatuju? |
A. Zemanová 23.10.2020 18:51Těsně vedle, ve Vanďáku jsem se jen narodila. Město na kříži je Rumburk. |
A. Rgova 23.10.2020 22:12Tak konečně mám jasno, díky. |
A. Zemanová 23.10.2020 10:02Naše Dalmi má dnes narozeniny. Z celého srdce jí i všem ostatním zdravotníkům přeju hlavně hodně zdraví, hodně sil a dobrou mysl, aby zvládli unést to těžké břímě, které je na ně dnes naloženo. Tleskám Dalmi i všem ostatním sestrám, doktorům i dalšímu personálu zdravotnických zařízení. Držte se! |
Z. Yga 23.10.2020 10:06Připojuji se. Milá Dalmi, moc ti přeju, aby sis dnešní den užila pokud možno v pohodě, optimismu a radosti a dále ti přeji zdraví tělesné i duševní do dalších let. |
Z. Jenny 23.10.2020 10:09Dalmíčku, všechno jen nejnejnej! Hodně sil všechno co si přeješ ať se Ti splní. |
J. Fialová 23.10.2020 10:19
|
E. Šusová 23.10.2020 10:26DÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁLMIIIIIIIIIIII DO POSLEDNÍHO PUNTIKU A DO POSLEDNÍHO FLÍČKU PŘEJU ŠÉCKO NEJ A TAKY PŘEJU HLAVNĚ HLAVNĚ HODNĚ ZDRAVÍ A SIL A OPRATRUJ SE PŘEVELICE |
T. Zana 23.10.2020 10:34Dalmi, drž se A oslav narozeniny co nejlíp, hodně síly, zdraví a nějakou tu radost ti přeju ze všech sil |
L. Blaza 23.10.2020 10:36
|
Z. Lika 23.10.2020 11:22Dalmi, připojuji se, často si vzpomenu |
Z. Tečka 23.10.2020 11:28Dalmi, přeju hlavně zdraví, to je zrovna pro tebe to nejdůležitější. To bych přála i Verence a všem zdravotníkům, kteří jsou v téhle době v přední linii. |
Z. Asteris 23.10.2020 12:57Já se připojuji, hooodně zdraví a síly! |
L. Jakovljevičová 23.10.2020 13:53Dalmi, hodně zdraví, to je v dnešní době moc důležité. Hlavně pro vás zdravotníky. A taky přeju štěstí, to abys zdravá zůstala i v téhle nemocné době. |
Z. Iva 23.10.2020 9:35Mangold do těsta, navíc sladkého? No nevím, skoro to vypadá jako inspirace jednou pohádkou K. Čapka Jinak kokosový cukr a olej nejsou "zdravé" potraviny" - vysoký glykemický index u cukru, u oleje vysoký obsah nasycených mastných kyselin. Ano, je tam toho trochu, ale pokud se používá "do všeho a pořád", tak to není úplně OK. |
Z. Yga 23.10.2020 9:37A je něco, kde je ten glyko-index nižší a přitom sladí? Mimo umělých sladidel? |
Z. Iva 23.10.2020 9:43Fruktóza, ale ta zase zatěžuje játra (steatoza) a primárně jde na sádlo. Pak jsou "alkoholické" cukry, např. xylitol, sorbitol, maltitol. Kromě vysoké ceny je jejich velkou slabinou menší sladivost oproti cukru a také projímavost. |
J. Fialová 23.10.2020 9:49Glykemit, vysoce kyselinomastnit, fruktózit, nebo projímat... Co z toho je tedy nejlepší, a co nejhorší? Nějakou představu bych měla enem o tom posledním |
Z. Iva 23.10.2020 9:54Pokud nemáš cukrovku, tak slaď normálním cukrem. A zbytečně neutrácej za třtinový nebo hnědý cukr, je to výborný marketingový tah, jak prodat draho v podstatě polotovar (chybí poslední krystalizace) s obsahem těžkých kovů. |
Z. Jenny 23.10.2020 10:11Ivo, díky! Ty obchodní tahy nás jednou zabijí. |
E. Zvolánková 23.10.2020 10:22A co stévie? Ta je bez zdravotního rizika? Tu mám taky oblíbenou |
E. Zvolánková 23.10.2020 10:18No ono to moje pečení tak nějak začalo jako když pejsek s kočičkou dělali dort Byl to prostě nápad, který shodou okolností chuťově vyšel. Ten mangold v tom nikdo nepoznal...chuťově se tam neprojeví. A s tím kokosovým cukrem díky za info. Mně ho totiž doporučil kardiolog a dietolog s tím, že pokud už vůbec něco přislazovat, tak že tohle je lepší než klasický řepný či třtinový cukr. Dr. mi právě říkal, že ten kokos.cukr má nízký glykemický index Tak pak kdo se v tom má vyznat. Já to teda naštěstí nepoužívám furt. Když už sladím něco, tak používám na střídačku ten kokos.cukr, med, různé ty sirupy (datlový, agávový). Jsem toho názoru, že nic se nesmí přehánět, všeho s mírou a střídat to. Ale od bílého a třtinového cukru jsem teda upustila úplně, to zase jo. |
T. Zana 23.10.2020 10:37Tak nějak mi přijde, že asi nejlepší je sladit co nejméně. A hlídat cukr ve věcech jako jogurt apod. A pohyb, pohyb, pohyb... třeba na té zahradě . |
Z. Jajka 23.10.2020 10:56Přesně tak. Do závinu jen malounko cukru, aby jablka pustila šťávu a namočila rozinky. |
A. Zemanová 23.10.2020 15:26Taky tak. Ze všech receptů ubírám tak třetinu cukru a nic se neděje. Nemám ráda přeslazené pečivo. Ale moře šlehačky nebo zakysanky mi na některém nevadí. Třeba na štrůdlu a dalších jablečných mňamkách. |
A. Rgova 23.10.2020 22:26Taky netuším jak se ve všech "sladkých" a indexových info vyznat. Od cukru i sladidel jsme na dlouhou dobu upustila, ale začíná se mi stávat,že zbaštím něco tak sladkýho co bych ještě před cukroupouštěním do pusy nevzala. Ztrácím sebeovladatelnost. Takovej zelenej koláč bych ochutnala ráda už pro tu barvu. Krom Marigoldu ( se mi zalíbil krajový názel pro mangold), ten bych ráda zjara zasela. Musím na to pamatovat. Dík za podělení se o recept. |
Z. Jenny 23.10.2020 9:32Nemám mangold ale něco na ten způsob zkusím,ráda dělám takové celkem nenáročné věci k mlsání. A ta rozpůlená jablíčka vypadají krásně,jablíček mám dost od mých chatařů, co jim obhospodařujeme rádi chatku,takže zajdu na zahrádku ,donesu uskladněná jablka a jdu na to. Už teď je mi tak nějak mlsno. Díky za recepis! |