1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zelený jablkový koláč - opět mlsání bez výčitek

Je čas jablek a ořechů, na záhoně se mi pořád ještě krásně zelená mangold a mě zase jednou, jak se říká, honila mlsná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jenny 23.10.2020 18:35

Maričko,zrovna dnes jsem zakoupila špenát a bude zítra. :-) Ovšemjsem vzala mražený listový z L.,ten je moc dobrý a bude asi s hovězím. Už se těším na tu malou radost.V

Z. Iva 23.10.2020 19:23

No, kdybys viděla, jak se ten protlak vyrábí, tak by tě přešla chuť. Jinak opravdu na tom nic není - špenát spaříš a pak buď nasekáš na kousky nebo pomixuješ. Pokud kupuješ už jen listy bez kořínků, tak není o čem mluvit.

Z. Jenny 23.10.2020 19:28

Aha! Já Ivo ale nesázím,nemám kam a v obchodě čerstvý není. Nevím co na tom je špatného, hluboce zmrazit listí a distribuovat. Tak nás uveď do problémů, to bych teda asi nemohla jíst vůbec nic a žít ze vzduchu.;-€ Protlak nekupuji.8-o

Z. Jajka 23.10.2020 19:45

Iva reaguje na ten protlak, ne na zmrazené listy. Jednou jsem omylem koupila... nic moc. Kupuji sekane listy, my špenát rádi.

Z. Jenny 23.10.2020 19:59

Jo, taky jsem zjistila svůj omyl ! 8-o

Z. Iva 23.10.2020 20:01

Jj, myslela jsem protlak. Možná je to už lepší, ale dřív tam málem pomleli i traktoristu, který to tam dovezl :-/

Z. Jenny 23.10.2020 20:02

;-DR^!!

Z. Yga 23.10.2020 20:39

No - chlapi kdysi dělali v místní Frutě. Co všechno spadlo do kečupových kádí, to snad ani nechceme vědět - a jak jsme si mlaskali ;-D;-D

A. Rgova 23.10.2020 21:56

Ivo, o protlacích červeným i zeleným jsem už zaslechla lecos peprnýho, překvapujeme mě že kokosový olej není nic zázračnýho. A chtěla jsem se zeptat, co si myslíš o avokádu? Mám ho moc ráda a donedávna věřila tomu co se o něm píše, že je skvělý třeba pro játra, ale poslední dobou mi to nějak neštimuje. Mám ho ráda moc, jen už se bojím věřit čemukoli načtenýmu na netu;-).

M. Crossette 23.10.2020 20:01

Ivo zkoušela sis spařené listy někdy sama rozmixovat? Ony se totiž děsně smrsknou a rozmixováním ještě víc. Takže mi nejde tolik o tu práci, jako o cenu, protože z jednoho sáčku bych po rozmixování tak akorát olízla lžíci a zase se spařovat a mixovat z několika sáčky se mi nějak nechce. Zkoušela jsem ho tu pěstovat na záhoně (zasela v únoru), ale pochutnali jsme si pouze na malých čerstvých lístkách jako salát se zálivkou (moc dobré).Delší listy nestačily narůst, zdejší vedra ho rychle vyhnala do květu a vše zhořklo. Ale teď se ze severu začínají dovážet čerstvé trsy, tak ho možná přeci jen zkusím.

Z. Iva 23.10.2020 22:54

Ale samože jo, když ho vypěstuji, tak ho musím i zpracovat. A věř, že je to opruz - okrájet kořínky, přebrat lístky, mockrát proprat, spařit, vychladit... Jen ho nemixuji, ale posekám. Ono to i lépe vypadá než ta zelená kejda.

M. Crossette 23.10.2020 17:38

Evo, díky za další zajímavý recept, jak známo cokolik jablečného je v Am. velmi oblíbené. Někdy k večeři dělám waffle, které si choť vyžádá, a to si je pak maže jablečným pyré. To se tu prodává v kelímcích a sklenicích různých velikosti, často přichucené skořičí. Teď jablka střídá s hruškovým, protože jsem jich nedávno měla spoustu a všechny jsem je svařila a mixovala právě na tohle pyré. Takže koláč zkusím a kdybych měla mangold klidně bych ho přidala. Sladké zelené "lupení" mě nepřekvapuje, vždyť se do sladko-kyselé zálivky na vařené zelí se take dává curk, do okurkového salátu též, tam věřím, že v koláči "slazený mangold" klidně může chutnat.

K dotazu Vave. Pravda slovo "koláč" jistě vzniklo od kulaté formy na těsto, ale já take říkám koláč i když peču v obdélníkovém pekáči. Vlastně tomu tvaru na lite těsto dávám přednost, protože se pak hovotá bucha (piškot), lépe krájí na vyhovující tvar - menší čí větší čterečky, obdelníčky.

Liko, včera, jak mi to sežralo první komentář jsem psala, že jsem dělala zase tvůj čočkový guláš. Byl sice dost nedávno, ale měla jsem ještě půl polské klobásy ,čočka je hotová raz dva tak to byla rychlovka. Jen místo zeleného lupení (to jsem neměla) jsem přidala kousky zelené papriky ještě ze záhonu. Zase to bylo mňam.

Z. Lika 23.10.2020 17:53

Maričko, ani nevíš, jak jsem ráda, že čočkový guláš tak chutná. No a zelené papriky ze záhonu, luxus.

Připomněla jsi mi s tím jablečným pyré, že se často přidává do zálivek nebo dipů místo cukru, může to být vynikající.

A hrušky se tu v komentářích objevují častěji, dostávám na ně ukrutnou chuť :-)

M. Crossette 23.10.2020 18:05

Liko, tady jsou recepty, kde se do těsta tekutina deli mezi mléko a jablečné pyré, nebo jen to pyré. Kdysi jsem takovu buchtu pekla a byla krásně vláčná. Jen si pamatuji, že, možná kvůli tomu pyré (a buchta byla z velkého pekáče), jak zbylé kousky ležely pár dnů jen na stole, poslední snad dva chytly odspodu plíšeň. Asi jsem je měla mít v lednici.

A. Zemanová 23.10.2020 18:17

Čočkový guláš? Kdy? Kde? Teď by se docela hodil. :)

Z. Lika 23.10.2020 19:35

Ta čočka je zde, hodně důležitou ingrediencí je to zelenisko, může být jakékoli:

https://tinyurl.com/y3fn7p9m

Z. Dalmi 23.10.2020 17:37

Lidijové moji milí, děkuji všem za přáníčka. V práci mě to na Zvířetník nepustí a že bych někdy ráda zaskočila. Teď mě "zaskočuje" covid, hajzl jeden zákeřnej.

No a doma? Škoda mluvit. Ale jsem tu s vámi ráda. Tak se omlouvám za absenci, já se polepším.

M. Crossette 23.10.2020 17:41

Milá Dalmi, přidávám opožděné přání a jako ostatní, tleskám za práci, kterou dělášR^

Z. Dalmi 23.10.2020 17:47

Děkuji Maričko. Ale já už jen sháním lidi, aby pečovali. Já sama nejsem na oddělení, jen výjimečně.

Ale všechny pochybovače bych vzala na exkurzi. Doufám, že novým ministrem nebude pan Ludvík, který tvrdí, že v jeho nemocnici je 60% bezpříznakových lidí. My máme tedy jen ty s těžkým průběhem. A když na JIPech vidíte ty na dejcháku a v poloze na břiše, začnete se taky trochu bát.

Z. Lika 23.10.2020 17:55

Dalmi, přeji pevné nervy a spoustu dechu do všech koutů plic. Pro všechny.

Z. Dalmi 23.10.2020 17:58

Dík. I dcera a zeť si covid užívají. Příznakově. Děti bezpříznakově R^

A. Zemanová 23.10.2020 18:02

Markétko, držte se! VVV Všechny "zlehčovače" byl nejraději vzala po hubě. Nošení roušek ještě nikdy nikoho nezabilo, ale jejich nenošení zabít může.

M. Crossette 23.10.2020 18:07

Dalmi zapomněla jsem, žes "povýšila", ale přehled jak to s covidem opravdu je máš stejně z první ruky. Nechci ani myslet na to, že ho mohou chytit i nedonošená novorozeňátka !!!

Z. Dalmi 23.10.2020 18:17

Já to myslela tak, že mezi těmi opravdovými machry nejsem, nejsem to já, kdo je 12 hodin v atombordelu, čepici, brýlích, několika rukavicích a holinách. Všechny ty moje lidi miluju, obdivuju a jsem na ně pyšná.

Z. Jenny 23.10.2020 18:39

Já taky Dalmíčku,pozdrav tam u Vás všechny a že přeji hodně sil!V

A. Bytová 23.10.2020 20:16

Pan Ludvík je mi tak neuvěřitelně proti srsti, nepublikovatelně, že se za to až stydím.

A vše NEJ Dalmi, dodatečně. V

Z. Jenny 23.10.2020 19:38

Dalmi, pro Tebe!

https://svetlicko.rajce.idnes.cz/Pro_Dalmicka/

Z. Dalmi 23.10.2020 19:40

Jéé V

Děkuji

A. Rgova 23.10.2020 21:50

Já v práci o obědě kolikrát čtu, ale reagovat nemůžu. Přidávám se k přání, ať se Ti ta mrcha vyhne a můžeš aspoň podporovat své milované, ať děti svoje, děti v práci nebo kolegy v zápřahu.

Z. Hanča 23.10.2020 15:37

Zajímavý recept - jak koláč ze zdravých surovin (proti jablkům a oříškům nelze nic namítat, jen alergici mají smůlu) povýšit na ještě zdravější. :-) Mangold nemám, nejspíš jsem jej někdy jedla, ale chuť si nevybavím. Mám ořechy i jablíčka, mohla bych spáchat tu jednoduchou variantu. Jo a ty ořechy mám dokonce již vyloupané, od kamaráda MLP obdržené !!! Však taky byli hoši pochváleni. R^