27.2.2020 | Svátek má Alexandr



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Chlapský guláš starého Sedláka



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 57, poslední: 17.10.2016 12:51, přehled diskusí

nebylo to sladký?:
Autor: Š. Matyášová Datum: 17.10.2016 9:53

tolik cibule a paprik? Já bych měla strach,že to bude moc nasladko....

Re: nebylo to sladký?:
Autor: Z. Lika Datum: 17.10.2016 12:51

Nebylo to sladké. Svoje asi udělalo, že jsem cibuli dost dlouho dusila, než zhnědla (restovala jsem ji totiž přímo v tom papiňáku, i když rychlejší to bylo na pánvi), a papriky byly spíš tenkostěnné. Nakonec jsem žádnou protivnou nasládlost nezaznamenala, a myslím, že bych si toho všimla, protože já sladké nerada. A nasládlé to nepřipadlo ani domácímu strávníkovi, ten akorát zostražitěl kvůli tomu zvýšenému podílu zeleniny :-)

Tak slovo sekerník:
Autor: L. Bláža Datum: 14.10.2016 20:28

jsem v životě neslyšela (jen slovo sekernice, ale to je trochu hanlivé označení ženy :) ) a tak jsi mi rozšířila Liko obzory.

Ten guláš!!!! vypadá naprosto úžasně a určitě ho někdy vyzkouším! Díky za recept.

S kým se zítra potkáme v Lysé na jarmarku? :)

Re: Tak slovo sekerník:
Autor: L. Bláža Datum: 15.10.2016 20:34

A já jsem moc ráda za setkání se Zanou, Vave a Asteris, byl to krásný den v Lysé. Mě uchvátili ti dravci, pohled do jejich očí mě projel naskrz! A přadlena vlny byla taky skvělá a dozvěděla jsem se od ní mnoho nového! Prostě príma den! :)

Liko, bezva:
Autor: M. Crossette Datum: 14.10.2016 16:34

nevím, jestli je to "příběh z receptem", nebo "recept s příběhem" :), ale moc hezky se to četlo. I když plachtařské horory v době, kdy se jeden na plachetnici nachází - no nevím, asi bych se pak lekala každého mírnějšího zahoupání lodi. Starý Sedlám byl proště pašák a Baty doplnila krásným "románem" !

Shodou okolností já dělala včera něco velice podobného. Také jen ze 3 ingrediencí :), ale s vepřovým masem. Cibuli já při vaření miluji, strkám ji pomalu do všeho a kdysi jsem četla, že na guláš (hlavně vepřový) má být poměr masa a cibule 1:1, nebo alespoň minimálne 1:0.5. Já použila 4 velké prorostlé kotlety, spoustu cibule, podlité a jako koření jen papriku, kmín a česnek. Měkké maso jsem vyndala a šťávu rozmixovala. No a pak jsem vmíchala asi hrnek kaše ze zelených paprika. Kaše byla už dříve vyndaná z mrazáku. Mám jich tam neskládaných pěknou hraničku sáčků. Když v sezóně papriky nestačíme konzumovat, tak je pokrájím, krátce podusím, rozmixuji, dám v sáčcích zmrazit a pak takhle přidávám do omáček. Takže jsme sice neměli guláš z hovězího, ale vepřové kotlety a řekla bych, že omáčka asi měla velice podobnou chuť jako tenhle guláš. I když z červených paprik byla možná sladší. Když nechám papriky na záhoně přezrát, také zčervenají. Ale nikdy jich není tolik, abych je mixovala, takže ty používám pokrájené jako přílohu, do salátů, nebo je sním rovnou na záhoně (za pohledu žebrající Trixie, takže někdy neodolám a také jí nějakou červenou hodím). Červené papriky jsou na chuť opravdu mnohem sladší, jemnější.

Já s hovězím moc nevařím, ale tohle vypadá velmi dobře a určitě vyzkouším, jistě to bude stejně dobré jako ta včerejší večeře.

Zvířetníci už asi "praží", tak si to hezky užijte a budu se těšit na foto-dokumentaci !

Re: Liko, bezva:
Autor: Z. Lika Datum: 14.10.2016 20:37

Maričko, speciálně na tebe jsem myslela s těmi paprikami, že jich míváš velkou úrodu. Na druhou stranu je ovšem důležité, aby dost zbylo pro Trixie :-)

pro pražské zvířetnice...:
Autor: Z. Jitur Datum: 14.10.2016 15:17

... myslím, že velmi dobré řeznictví je na Vršovické ul., fa Blahuta, u tramvajové zastávky Slávia, a kližku jsem tam naposledy kupovala pro tzv. "rozpuštěné španělské ptáčky" - viz. maso nebalím, jen nahážu vše tam patřící do hrnce, tedy papiňáku a kližka byla jak hadry...

Liko,:
Autor: T. Zana Datum: 14.10.2016 12:41

kližka je koupena, papriky snad stačí, zítra večer se do toho dám :-)

Re: Liko,:
Autor: Z. Lika Datum: 14.10.2016 12:55

Tak to jsi žena činu! A uleželý bude ještě lepší, je-li to vůbec možné :-)

tak vítězství:
Autor: M. Beda Datum: 14.10.2016 11:35

s dojezdem v neděli o půlnoci (závod se jel v sobotu nebo v neděli??) mě naprosto nadchlo - třikrát hurá!!!!!

guláš bude určitě jedlý, poměr 1 : 1 aspoň maso s cibulí znám, ale přiznám se, že mně už několik let z nějakých záhadných důvodů příliš mnoho cibule v jídle dost vadí - ale tu chuť by to asi hodně ovlivnilo, takže to nejspíš ani nebudu zkoušet :-((((((((((

zejména ta první fotka je ale fakt úžasná!!!!!

a guláš si já zase jiný než hovězí skoro ani neumím představit... ovšem ze srdce(!!!) - to je skoro výzva (taky si to neumím představit a zatím vždycky když jsem srdce měla, bylo to pro kočky :-DDDDDDDDD )

Re: tak vítězství:
Autor: Z. Lika Datum: 14.10.2016 11:41

Závod se podle mě jel v neděli, protože soboty, jak si tipnu, byly tehdy ještě pracovní dny. Ale ono to i takhle stačilo :D Ptala jsem se, jestli rozhodčí a pořadatelé nebyli nakrknutí, že tam musejí čekat pomalu do pondělka, ale prý ne, všichni i se závodníky napjatě pozorovali ten souboj s přírodou a hodnotili ho vysoce kladně a s uznáním jako skvělý sportovní výkon.

Ke guláši - bez cibule by to bylo jiné jídlo. Ale to množství jsem musela v hrnci smahnout skoro tři čtvrtě hodiny, než se konečně přestala jen dusit a začala chytat barvu. Získá pak trochu karamelovou příchuť. Takže možná nemáš ráda karamel :D

Re: tak vítězství:
Autor: T. Zana Datum: 14.10.2016 12:57

Já jsem občas dělávala guláš z kuřecích srdíček, taky to šlo :-)

Re: tak vítězství:
Autor: M. Beda Datum: 14.10.2016 21:31

úplně celých Zano, nebo přepůlených???????

Ne o guláši, ale o životě:
Autor: M. Baty Datum: 14.10.2016 10:38

Liko, díky za nádherný článek!!! Já Ti k němu připíšu dívčí román, smím?

To takhle v červenci 1969 přišel za svým letitým jachtecovým přítelem jeden hezký, svobodný, skoro čtyřicetiletý nesmělý blonďák a že jako nějaká slečna na obzoru a jestli by na odpoledne se nemohla půjčit klubová jachta Triton...I pravil pan Sedlák "to víš, že mohla a mohl by s váma jet František, on je ten šíf přece jen dost velkej, tak abyste si mohli i povídat." Tak jo. V říjnu byla svatba, byli spolu dvaačtyřicet let, dokud ten brejlatý blonďák před pěti lety neumřel. Na poslední výlet v životě se dal zavézt kam? No přece do jachtecu, ujistit se u páně Sedlákova nástupce, že ho pořád vedou jako člena, když platí příspěvky a podívat se ještě jednou z mola ma přehradu.

Re: Ne o guláši, ale o životě:
Autor: Z. Lika Datum: 14.10.2016 10:48

Baty, to je krásný příběh a jsem moc ráda, že ses o něj tady podělila. Však jsem na Tebe myslela, když jsem článek dávala dohromady. Starý Sedlák ovlivnil život spoustě lidí.

A že se na rande jezdilo a jezdí na loď, to je známá (a osvědčená) věc :-)

Re: Ne o guláši, ale o životě:
Autor: D. Ruščáková Datum: 14.10.2016 10:56

I když jsou to lodičky na Vltavě a "kotví" se na odvrácené straně ostrovů:)))

Baty, paráda! (srdíčko)

Re: Ne o guláši, ale o životě:
Autor: M. Baty Datum: 14.10.2016 11:09

No jasnačka, jak on ten jemný intelektuál byl najednou za Pána sedmi moří, to funguje! Však jsem si na to pořídila bílé kalhoty s oranžovým páskem, nové bílé tričko a oranžové semišové sandálky, jako skoroneplavec jsem se dopředu příííšerně bála, ale na vodě mě to přešlo. Tak jsem si ten román perně vysloužila. Neměli svoji loď a nezávodili, ale byly to nádherné roky, pro holku ideál, jak ta milovala Sedlákova newfoundlanda, jednoho z prvních v Brně, vytáhla jsemteď fotky, kdy je mu pod bradu, pak už vedle něj vypadá jako vedle jezdeckého koně.

A na ten guláš se pamatuju, jak se o něm mluvívalo, taky si nemyslím, že by v něm bylo něco dalšího, princip byl 1:1:1, kdysi jsem ho vařívala zrovna tak, jenže v přiměřeně menším množství pro tři. Když je toho kotel, je ovšem chuť asi hodně jiná.

Re: Ne o guláši, ale o životě:
Autor: Z. Lika Datum: 14.10.2016 11:15

Baty, o tom novofoundlanďákovi jsem taky slyšela historky! Páni, pokusím se je vydolovat ze zdroje. No a kdyby u toho byla i nějaká fotka, nemělo by to chybu :-)

V bílých kalhotách, tričku a sandálkách jsi byla velmi stylová a ten blonďák musel být velmi rád, že nemusí loď sám řídit, protože by se vůbec nesoustředil :-)

Re: Ne o guláši, ale o životě:
Autor: M. Beda Datum: 14.10.2016 11:30

holky, prostě krásný příběh, fakt že jo (srdíčko)

Re: Ne o guláši, ale o životě:
Autor: M. Baty Datum: 14.10.2016 12:44

Fotky ofotím a pošlu, skener nemám. Zmiňovaná holka se tu na moment stavila a když jsem jí řekla, že je dnes Zvířetník o panu Sedlákovi, vyhrkla "Jé, Argošek!" Argo se jmenoval. Ona holt je to činžákové dítě, co mu nezvířecí rodiče upřeli psa.

Re: Ne o guláši, ale o životě:
Autor: Z. Lika Datum: 14.10.2016 12:55

Ofocené bohatě stačí. Kdyby k tomu byl popisek - aspoň vročení, bylo by to bezva. Těším se!

Re: Ne o guláši, ale o životě:
Autor: Z. Jitur Datum: 14.10.2016 11:38

krásně, smutně, dojemný :-)

Re: Ne o guláši, ale o životě:
Autor: T. Zana Datum: 14.10.2016 13:01

Baty, to je krásná vzpomínka!

Jsem ráda, že jsi vykoukla, zrovna dneska v autobuse jsem na tebe vzpomínala a říkala jsem si, jak se ti daří :-)

Re: Ne o guláši, ale o životě:
Autor: Z. Vave Datum: 14.10.2016 13:53

Batýsku, teď jsi ten dnešní článek krásně doplnila, ba korunovala.

Trochu dobrodružství a hodně vytrvalosti + skvělý gáblík + něco elegantní romantiky, víc už si snad při pátku ani přát nemůžeme. :o)

Re: Ne o guláši, ale o životě:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 14.10.2016 18:05

Pjeeekný! I s Argoškem! :)

Re: Ne o guláši, ale o životě:
Autor: H. Williamson Datum: 14.10.2016 19:53

Baty, to je krasna vzpominka. Takova z tech, co si clovek rad nese cely zivot. :)

Re: Ne o guláši, ale o životě:
Autor: Z. Yga Datum: 14.10.2016 20:58

Ach Baty - to je táááák romantické. Hmmm - to mne Jenda svezl akorát na kole, tenkrát jsem měla na sobě superúžasnou superúzkou sukni (bílá s tenkým černým proužkem), ze které se stal při posezu na štanglu v podstatě opasek - tak nevím, jestli on uchvátil mne tou jízdou nebo já jeho svýma nohama (:o))) ...

Re: Ne o guláši, ale o životě:
Autor: M. Beda Datum: 14.10.2016 21:29

Ygoooooooooooooo :-DDDDDDDDD

mlsotník:
Autor: Z. Jitur Datum: 14.10.2016 10:16

si, Liko, s chutí přečtu a podle lehce projetých fotek, nejspíš i recept vyzkouším!

mimo článek...:
Autor: Z. Jitur Datum: 14.10.2016 10:16

...dotaz AUKCE

pro RenatuE

-jsem v náhradnících se svou koláží koček z Igrane, nebo nebylo náhradníků třeba? (Abych případně obrázku pořídila klipový kabátek). Díky za info, Jitur