29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chlapský guláš starého Sedláka

Dnešní Mlsotník patří k Jadranským střípkům – drobnostem z letošní plavby ve střední Dalmácii

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Ruščáková 14.10.2016 10:15

Liko, to jsem si početla!

Skvělej článek, seznámení se zatraceně zajímavým chlapem a navrch ještě guláš:)) Já takhle maso dělávám, ale určitě ty poměry nemívám 1:1:1, tak se nechám překvapit.

Až budeme mít premiéru, tak přijede celá rodina a já nebudu mít myšlenky na vyvařování - takže kotel guláše to jistí. Díky!

PS: Piš dál vzpomínky jachtové, báječně se to čte.

PPS: Jachtit! Skvělej termín!:))) (Eh, nepovažuju to za překlep - pokud náhodou je, tak ho tam nech:))

Z. Lika 14.10.2016 10:51

Re: Liko, to jsem si početla!

Jachtit nebo jachtat, podle vzoru cachtat :-)

Ještě ke guláši - mám dojem, že své udělala ta přismahnutá šťáva z restovaného masa, ta určitě zafungovala mocně, bez ní by byla chuť guláše jalovější.

D. Ruščáková 14.10.2016 10:54

Re: Liko, to jsem si početla!

Využívat přismahliny na chutnou šťávu jsem pilně učila i své kluky, takže bych tuhle část přípravy dle tvého receptu nepodcenila:))

Jachtat je taky dobrý!

Z. Vave 14.10.2016 8:35

Tenhle guláš vypadá

silně jedle a je to tutovka, když se má sejít větší množství lidí. Určitě vyzkouším na menším vzorku. :o)

Starý Sedlák byl borec, vůbec jsem o něm nevěděla. Děkuju Ti za ten příběh, Liko.

Z. Lika 14.10.2016 8:55

Re: Tenhle guláš vypadá

To víš, Vave, recept byl velestručný, tak jsem z toho udělala "guláš s příběhem". O Sedlákovi se na brněnském "jachtecu" fakt pořád mluví. Jestli sem nakoukne Baty, možná to potvrdí.

Z. Yga 14.10.2016 8:22

Jéé guláš

Guláš můžu na všechny způsoby - akorát mexický s rýží nemusím (:o)) ... a tento recept vypadá zajímavě.

A starému Sedlákovi třikrát hip hip hip hurá - nejen za guláš, ale i za ten nevzdaný závod. A moc se mi líbí, jak si modifikovali rádiovku - skoro vypadá jak čapka amerických námořníků (:o))).

Z. Lika 14.10.2016 8:53

Re: Jéé guláš

A mexický s knedlíkem by šel? :-)

Jestli padneš někde na laciné papriky - tady se vyrojily akce "papriky do leča" - tak to rozhodně stojí za zkoušku. A opravdu jsem to už ničím neochucovala, takže žádný česnek ani majoránka, ani mletá paprika, nic. A byla jsem mile překvapená.

Rádiovky jsou boží, ty mě na fotkách vždycky berou. Jsem moc ráda, že žádná moje fotka s rádiovkou se nedochovala :-)

O. Joklová 14.10.2016 11:26

Re: Jéé guláš

moje ano!!!!!!!!!!

mám na ní frajersky ruce v bok a křením se bez horních zubů - fakt geniální foto :-DDDDDDDD

Z. Lika 14.10.2016 11:36

Re: Jéé guláš

Je vidět, že rodiče svoje děti opravdu milují a vnímají je jako roztomilé a krásné bytosti :-)

O. Joklová 14.10.2016 11:51

Re: Jéé guláš

tady je :-DDDDDDDDDDDD

http://1url.cz/StN5q

Z. Lika 14.10.2016 12:17

Re: Jéé guláš

Bedo, to je ale opravdu půvabná fotka! Bez ohledu na zuby máš šmrnc.

H. Williamson 14.10.2016 12:28

Re: Jéé guláš

Bedo, nahodou ti to moc slusi. :)

Z. Rpuťová 14.10.2016 7:18

4 litry je fakt docela dost!

Než bych to zdolala. tak by mi ten guláš lez i ušima. Ale naštěstí se to dá rychle převést na nižší množství! :)

Jen s tím masem budu mít krapet problém - nevím, čím to, ale mně se tu ještě nepodařilo koupit pořádnou kližku. Můžu to vařit půl dne, stejně je to podešev...

Z. Lika 14.10.2016 8:49

Re: 4 litry je fakt docela dost!

Určitě to zkus třeba i s pleckem, i když jako vepřové to bude mít zase jinačí chuť. O druhu masa Sedlák prý nemluvil, nějak se to rozumělo samo sebou. Maso určitě kupoval, takže to mohlo být nějaké běžně k dostání. Snad ne bůček, propána! I když...

O. Bernsteinová 14.10.2016 9:10

Re: 4 litry je fakt docela dost!

Nebo zkus loupanou hovězí plec, z té je guláš taky dobrý, jen tam oproti kližce chybí ten "klih", který je tak prospěšný našim kloubům.

Z. Rpuťová 14.10.2016 9:47

Re: 4 litry je fakt docela dost!

"klíh" je bačkoru platnej, když ho neužvejkám. Nevím, kde ten tuhej dobytek berou! Dokonce už změnili dodavatele, ale kližka stojí pořád za bačkoru! :(

To plecko bych mohla zkusit, dokonce ho mám v mrazáku. Tak ještě ty papriky.

Z. Yga 14.10.2016 10:05

Re: 4 litry je fakt docela dost!

No - já dělám guláš z krku, myslím, že tam to maso je mnohem jemnější a někdy v akci i levnější ... a jinak dělám i z toho plecka. A když si to tak uvědomuju, tak za mého mládí jsem guláš doma z hovězího nikdy nejedla - jestli to nebude tím, že zatímco prasátka jsme měli doma dvě (děti nepočítám), tak vola ani jednoho (:o)) - a jak jsme si šmakovali.

Z. Matylda 14.10.2016 10:10

Re: 4 litry je fakt docela dost!

Hm, taky znám guláš častěji z vepřového :) A guláš z hovězího srdce jste jedli? To není drahý, je to libové maso, akorát se to musí dlouho vařit, takže je to ideál guláš do papiňáku.

Z. Lika 14.10.2016 11:02

Re: 4 litry je fakt docela dost!

Páni, guláš ze srdce, to vůbec nezní marně. Zatím jsem vždycky dělala na přání obecenstva srdce pouze uvařené podávané s knedlíkem a omáčkou z toho vývaru plus pár kostiček osmahnutého špeku...

Š. Matyášová 17.10.2016 9:59

Re: 4 litry je fakt docela dost!

tak ať napíše Matylda další díl utrobového Mlsotníku.....:-D

O. Joklová 14.10.2016 11:24

Re: 4 litry je fakt docela dost!

Rputinko, ani v papiňáku tu kližku neuvaříš?? to se mi snad ani nechce věřit...

mně na hovězí bohatě stačí 50 minut (plus než klesne tlak, nevypouštím, abych nevypustila i kus vůně)... takže kdybys to vařila dejme tomu hodinu a půl, musíš to mít jako máslo :-DDDDDDD

Z. Lika 14.10.2016 11:35

Re: 4 litry je fakt docela dost!

Bedo, papiňák zkracuje dobu zhruba na třetinu, takže když to přední hovězí dusím hodinu, v hrnci obyčejném to dá hoďky tři, jen to fikne. A ne každý papiňák má nebo s ním kamarádí, ty starší kukty byly pekelné stroje :-D

O. Joklová 14.10.2016 11:37

Re: 4 litry je fakt docela dost!

jééééééééééé, kuktu dostali už kdysi naši - a já jsem ji pak leta letoucí taky měla :-))))

Z. Rpuťová 14.10.2016 13:06

Re: 4 litry je fakt docela dost!

Bedo, já s žádným jiným masem ty potíže nemám, jen s tou kližkou.

A s papiňákem mám potíž, neb mám dvoj Fiskar - jeden je moc malej (na dlouhý vaření) a druhej moc velkej na menší kus masa... :(

Z. Svobodová 15.10.2016 0:20

Re: 4 litry je fakt docela dost!

LIKO, MÁM STÁLE VELKOU KUKTU OPRAVDU Z MAĎARSKAPO RODIČÍCH.MĚLA JSEM I TU MENŠÍ, ALE TA PUTOVALA DO KUCHYNĚ STARŠÍ DCERY. S TĚMI KUKTAMI SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET.MNĚ SE NIKDY NESTALO, ŽE BYCH MĚLA POTÍŽE. VAŘÍM V NÍ KLIDNĚ I HRÁCH A FAZOLE, VAŘÍM TAM I RÝŽI. PO UVAŘENÍ VŠAK VENTIL DOBŘE UMYJU. JÁ SI TYHLE KUKTY NEMOHU VYNACHVÁLIT A STÁLE JE POUŽÍVÁM, I KDYŽ JSOU HLINÍKOVÉ. V MODERNÍM TLAKÁČI JSEM PŘED NĚKOLIKA LETY DĚLALA SVÍČKOVOU Z KRÁLÍKA. TA N ZCELA NOVÁ KUKTA VŠAK SKORO VYBUCHLA A JÁ MĚLA CELOU KUCHYŇ VYMALOVANOU KRÁLÍKEM. OD TÉ DOBY TĚM MODERNÍM TLAKÁČŮM NEVĚŘÍM. KDYŽ VZNIKNE PŘETLAK V KUKTĚ, JEDNODUŠE SE ROZTAVÍ POJISTKA VE VÍKU A OÉBSAH SE VĚTŠINOU PŘIPÁLÍ NA DNĚ HRNCE. KUKTA MI NEVYBUCHLA NIKDY A TO V NÍ VAŘÍM OD ROKU 69.SICE NÁHRADNÍ DÍLY PODRAŽILY(GUMOVÉT ĚSNĚNÍ I POJISTKY) , ALE STÁLE SE DAJÍ JEŠTĚ SEHNAT. JÁ NA STAROU KUKTU NEDÁM DOPUSTIT. MÁM JEŠTĚ NEREZOVÝ TLAKÁČ, ALE TEN POUŽÍVÁM JEN V PŘÍPADĚ, ŽE NAJEDNOU VAŘÍM V OBOU TLAKÁČÍCH. A GULÁŠ Z HOVĚZÍHO SRDCE FAKT VYZKOUŠÍM HNED ZÍTRA. MÁM D DVĚ SRDCE V MRAZÁKU, JDU JEDNO HNED VYNDAT, AB ROZMRZLO. DLOUHO JSEM GULÁŠ NEDĚLALA. ALE JEŠTĚ RADA RPUTI. ZKUS TY KOSTKY MASA NEJPRVE NECHAT BEZ OSOLENÍ NA TUKU ZATÁHNOUT, A PAK TEPRVE MASO OSOL. NEMĚLA BY VZNIKNOUT PODRÁŽKA., MASO ZŮSTANE ŠŤAVNATÉ.

Z. Xerxová 14.10.2016 6:49

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Vypadá to velmi zajímavě - jen množství bych pro nás dva přeci jen trošku snížila :o)

Z. Lika 14.10.2016 8:46

Re: hezký den

Jasan, množství se dá upravit. Chtěla jsem být co nejvíc autentická, tak jsem dodržela i ta kila (co kdyby měla na chuť vliv, že ano :-) My máme zbytek taky v mrazáku :-)