29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chlapský guláš starého Sedláka

Dnešní Mlsotník patří k Jadranským střípkům – drobnostem z letošní plavby ve střední Dalmácii

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 17.10.2016 12:51

Re: nebylo to sladký?

Nebylo to sladké. Svoje asi udělalo, že jsem cibuli dost dlouho dusila, než zhnědla (restovala jsem ji totiž přímo v tom papiňáku, i když rychlejší to bylo na pánvi), a papriky byly spíš tenkostěnné. Nakonec jsem žádnou protivnou nasládlost nezaznamenala, a myslím, že bych si toho všimla, protože já sladké nerada. A nasládlé to nepřipadlo ani domácímu strávníkovi, ten akorát zostražitěl kvůli tomu zvýšenému podílu zeleniny :-)

Š. Matyášová 17.10.2016 9:59

Re: 4 litry je fakt docela dost!

tak ať napíše Matylda další díl utrobového Mlsotníku.....:-D

Š. Matyášová 17.10.2016 9:53

nebylo to sladký?

tolik cibule a paprik? Já bych měla strach,že to bude moc nasladko....

L. Blaza 15.10.2016 20:34

Re: Tak slovo sekerník

A já jsem moc ráda za setkání se Zanou, Vave a Asteris, byl to krásný den v Lysé. Mě uchvátili ti dravci, pohled do jejich očí mě projel naskrz! A přadlena vlny byla taky skvělá a dozvěděla jsem se od ní mnoho nového! Prostě príma den! :)

Z. Svobodová 15.10.2016 0:20

Re: 4 litry je fakt docela dost!

LIKO, MÁM STÁLE VELKOU KUKTU OPRAVDU Z MAĎARSKAPO RODIČÍCH.MĚLA JSEM I TU MENŠÍ, ALE TA PUTOVALA DO KUCHYNĚ STARŠÍ DCERY. S TĚMI KUKTAMI SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET.MNĚ SE NIKDY NESTALO, ŽE BYCH MĚLA POTÍŽE. VAŘÍM V NÍ KLIDNĚ I HRÁCH A FAZOLE, VAŘÍM TAM I RÝŽI. PO UVAŘENÍ VŠAK VENTIL DOBŘE UMYJU. JÁ SI TYHLE KUKTY NEMOHU VYNACHVÁLIT A STÁLE JE POUŽÍVÁM, I KDYŽ JSOU HLINÍKOVÉ. V MODERNÍM TLAKÁČI JSEM PŘED NĚKOLIKA LETY DĚLALA SVÍČKOVOU Z KRÁLÍKA. TA N ZCELA NOVÁ KUKTA VŠAK SKORO VYBUCHLA A JÁ MĚLA CELOU KUCHYŇ VYMALOVANOU KRÁLÍKEM. OD TÉ DOBY TĚM MODERNÍM TLAKÁČŮM NEVĚŘÍM. KDYŽ VZNIKNE PŘETLAK V KUKTĚ, JEDNODUŠE SE ROZTAVÍ POJISTKA VE VÍKU A OÉBSAH SE VĚTŠINOU PŘIPÁLÍ NA DNĚ HRNCE. KUKTA MI NEVYBUCHLA NIKDY A TO V NÍ VAŘÍM OD ROKU 69.SICE NÁHRADNÍ DÍLY PODRAŽILY(GUMOVÉT ĚSNĚNÍ I POJISTKY) , ALE STÁLE SE DAJÍ JEŠTĚ SEHNAT. JÁ NA STAROU KUKTU NEDÁM DOPUSTIT. MÁM JEŠTĚ NEREZOVÝ TLAKÁČ, ALE TEN POUŽÍVÁM JEN V PŘÍPADĚ, ŽE NAJEDNOU VAŘÍM V OBOU TLAKÁČÍCH. A GULÁŠ Z HOVĚZÍHO SRDCE FAKT VYZKOUŠÍM HNED ZÍTRA. MÁM D DVĚ SRDCE V MRAZÁKU, JDU JEDNO HNED VYNDAT, AB ROZMRZLO. DLOUHO JSEM GULÁŠ NEDĚLALA. ALE JEŠTĚ RADA RPUTI. ZKUS TY KOSTKY MASA NEJPRVE NECHAT BEZ OSOLENÍ NA TUKU ZATÁHNOUT, A PAK TEPRVE MASO OSOL. NEMĚLA BY VZNIKNOUT PODRÁŽKA., MASO ZŮSTANE ŠŤAVNATÉ.

O. Joklová 14.10.2016 21:31

Re: tak vítězství

úplně celých Zano, nebo přepůlených???????

O. Joklová 14.10.2016 21:29

Re: Ne o guláši, ale o životě

Ygoooooooooooooo :-DDDDDDDDD

Z. Yga 14.10.2016 20:58

Re: Ne o guláši, ale o životě

Ach Baty - to je táááák romantické. Hmmm - to mne Jenda svezl akorát na kole, tenkrát jsem měla na sobě superúžasnou superúzkou sukni (bílá s tenkým černým proužkem), ze které se stal při posezu na štanglu v podstatě opasek - tak nevím, jestli on uchvátil mne tou jízdou nebo já jeho svýma nohama (:o))) ...

Z. Lika 14.10.2016 20:37

Re: Liko, bezva

Maričko, speciálně na tebe jsem myslela s těmi paprikami, že jich míváš velkou úrodu. Na druhou stranu je ovšem důležité, aby dost zbylo pro Trixie :-)

L. Blaza 14.10.2016 20:28

Tak slovo sekerník

jsem v životě neslyšela (jen slovo sekernice, ale to je trochu hanlivé označení ženy :) ) a tak jsi mi rozšířila Liko obzory.

Ten guláš!!!! vypadá naprosto úžasně a určitě ho někdy vyzkouším! Díky za recept.

S kým se zítra potkáme v Lysé na jarmarku? :)

H. Williamson 14.10.2016 19:53

Re: Ne o guláši, ale o životě

Baty, to je krasna vzpominka. Takova z tech, co si clovek rad nese cely zivot. :)

Z. Rpuťová 14.10.2016 18:05

Re: Ne o guláši, ale o životě

Pjeeekný! I s Argoškem! :)

M. Crossette 14.10.2016 16:34

Liko, bezva

nevím, jestli je to "příběh z receptem", nebo "recept s příběhem" :), ale moc hezky se to četlo. I když plachtařské horory v době, kdy se jeden na plachetnici nachází - no nevím, asi bych se pak lekala každého mírnějšího zahoupání lodi. Starý Sedlám byl proště pašák a Baty doplnila krásným "románem" !

Shodou okolností já dělala včera něco velice podobného. Také jen ze 3 ingrediencí :), ale s vepřovým masem. Cibuli já při vaření miluji, strkám ji pomalu do všeho a kdysi jsem četla, že na guláš (hlavně vepřový) má být poměr masa a cibule 1:1, nebo alespoň minimálne 1:0.5. Já použila 4 velké prorostlé kotlety, spoustu cibule, podlité a jako koření jen papriku, kmín a česnek. Měkké maso jsem vyndala a šťávu rozmixovala. No a pak jsem vmíchala asi hrnek kaše ze zelených paprika. Kaše byla už dříve vyndaná z mrazáku. Mám jich tam neskládaných pěknou hraničku sáčků. Když v sezóně papriky nestačíme konzumovat, tak je pokrájím, krátce podusím, rozmixuji, dám v sáčcích zmrazit a pak takhle přidávám do omáček. Takže jsme sice neměli guláš z hovězího, ale vepřové kotlety a řekla bych, že omáčka asi měla velice podobnou chuť jako tenhle guláš. I když z červených paprik byla možná sladší. Když nechám papriky na záhoně přezrát, také zčervenají. Ale nikdy jich není tolik, abych je mixovala, takže ty používám pokrájené jako přílohu, do salátů, nebo je sním rovnou na záhoně (za pohledu žebrající Trixie, takže někdy neodolám a také jí nějakou červenou hodím). Červené papriky jsou na chuť opravdu mnohem sladší, jemnější.

Já s hovězím moc nevařím, ale tohle vypadá velmi dobře a určitě vyzkouším, jistě to bude stejně dobré jako ta včerejší večeře.

Zvířetníci už asi "praží", tak si to hezky užijte a budu se těšit na foto-dokumentaci !

Z. Jitur 14.10.2016 15:17

pro pražské zvířetnice...

... myslím, že velmi dobré řeznictví je na Vršovické ul., fa Blahuta, u tramvajové zastávky Slávia, a kližku jsem tam naposledy kupovala pro tzv. "rozpuštěné španělské ptáčky" - viz. maso nebalím, jen nahážu vše tam patřící do hrnce, tedy papiňáku a kližka byla jak hadry...

Z. Vave 14.10.2016 13:53

Re: Ne o guláši, ale o životě

Batýsku, teď jsi ten dnešní článek krásně doplnila, ba korunovala.

Trochu dobrodružství a hodně vytrvalosti + skvělý gáblík + něco elegantní romantiky, víc už si snad při pátku ani přát nemůžeme. :o)

Z. Rpuťová 14.10.2016 13:06

Re: 4 litry je fakt docela dost!

Bedo, já s žádným jiným masem ty potíže nemám, jen s tou kližkou.

A s papiňákem mám potíž, neb mám dvoj Fiskar - jeden je moc malej (na dlouhý vaření) a druhej moc velkej na menší kus masa... :(

T. Zana 14.10.2016 13:01

Re: Ne o guláši, ale o životě

Baty, to je krásná vzpomínka!

Jsem ráda, že jsi vykoukla, zrovna dneska v autobuse jsem na tebe vzpomínala a říkala jsem si, jak se ti daří :-)

T. Zana 14.10.2016 12:57

Re: tak vítězství

Já jsem občas dělávala guláš z kuřecích srdíček, taky to šlo :-)

Z. Lika 14.10.2016 12:55

Re: Liko,

Tak to jsi žena činu! A uleželý bude ještě lepší, je-li to vůbec možné :-)

Z. Lika 14.10.2016 12:55

Re: Ne o guláši, ale o životě

Ofocené bohatě stačí. Kdyby k tomu byl popisek - aspoň vročení, bylo by to bezva. Těším se!

M. Baty 14.10.2016 12:44

Re: Ne o guláši, ale o životě

Fotky ofotím a pošlu, skener nemám. Zmiňovaná holka se tu na moment stavila a když jsem jí řekla, že je dnes Zvířetník o panu Sedlákovi, vyhrkla "Jé, Argošek!" Argo se jmenoval. Ona holt je to činžákové dítě, co mu nezvířecí rodiče upřeli psa.

T. Zana 14.10.2016 12:41

Liko,

kližka je koupena, papriky snad stačí, zítra večer se do toho dám :-)

H. Williamson 14.10.2016 12:28

Re: Jéé guláš

Bedo, nahodou ti to moc slusi. :)

Z. Lika 14.10.2016 12:17

Re: Jéé guláš

Bedo, to je ale opravdu půvabná fotka! Bez ohledu na zuby máš šmrnc.

O. Joklová 14.10.2016 11:51

Re: Jéé guláš

tady je :-DDDDDDDDDDDD

http://1url.cz/StN5q

Z. Lika 14.10.2016 11:41

Re: tak vítězství

Závod se podle mě jel v neděli, protože soboty, jak si tipnu, byly tehdy ještě pracovní dny. Ale ono to i takhle stačilo :D Ptala jsem se, jestli rozhodčí a pořadatelé nebyli nakrknutí, že tam musejí čekat pomalu do pondělka, ale prý ne, všichni i se závodníky napjatě pozorovali ten souboj s přírodou a hodnotili ho vysoce kladně a s uznáním jako skvělý sportovní výkon.

Ke guláši - bez cibule by to bylo jiné jídlo. Ale to množství jsem musela v hrnci smahnout skoro tři čtvrtě hodiny, než se konečně přestala jen dusit a začala chytat barvu. Získá pak trochu karamelovou příchuť. Takže možná nemáš ráda karamel :D

Z. Jitur 14.10.2016 11:38

Re: Ne o guláši, ale o životě

krásně, smutně, dojemný :-)

O. Joklová 14.10.2016 11:37

Re: 4 litry je fakt docela dost!

jééééééééééé, kuktu dostali už kdysi naši - a já jsem ji pak leta letoucí taky měla :-))))

Z. Lika 14.10.2016 11:36

Re: Jéé guláš

Je vidět, že rodiče svoje děti opravdu milují a vnímají je jako roztomilé a krásné bytosti :-)

O. Joklová 14.10.2016 11:35

tak vítězství

s dojezdem v neděli o půlnoci (závod se jel v sobotu nebo v neděli??) mě naprosto nadchlo - třikrát hurá!!!!!

guláš bude určitě jedlý, poměr 1 : 1 aspoň maso s cibulí znám, ale přiznám se, že mně už několik let z nějakých záhadných důvodů příliš mnoho cibule v jídle dost vadí - ale tu chuť by to asi hodně ovlivnilo, takže to nejspíš ani nebudu zkoušet :-((((((((((

zejména ta první fotka je ale fakt úžasná!!!!!

a guláš si já zase jiný než hovězí skoro ani neumím představit... ovšem ze srdce(!!!) - to je skoro výzva (taky si to neumím představit a zatím vždycky když jsem srdce měla, bylo to pro kočky :-DDDDDDDDD )