Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Chlapský guláš starého Sedláka
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Lika 14.10.2016 11:35Re: 4 litry je fakt docela dost! Bedo, papiňák zkracuje dobu zhruba na třetinu, takže když to přední hovězí dusím hodinu, v hrnci obyčejném to dá hoďky tři, jen to fikne. A ne každý papiňák má nebo s ním kamarádí, ty starší kukty byly pekelné stroje :-D |
O. Joklová 14.10.2016 11:30Re: Ne o guláši, ale o životě holky, prostě krásný příběh, fakt že jo (srdíčko) |
O. Joklová 14.10.2016 11:26Re: Jéé guláš moje ano!!!!!!!!!! mám na ní frajersky ruce v bok a křením se bez horních zubů - fakt geniální foto :-DDDDDDDD |
O. Joklová 14.10.2016 11:24Re: 4 litry je fakt docela dost! Rputinko, ani v papiňáku tu kližku neuvaříš?? to se mi snad ani nechce věřit... mně na hovězí bohatě stačí 50 minut (plus než klesne tlak, nevypouštím, abych nevypustila i kus vůně)... takže kdybys to vařila dejme tomu hodinu a půl, musíš to mít jako máslo :-DDDDDDD |
Z. Lika 14.10.2016 11:15Re: Ne o guláši, ale o životě Baty, o tom novofoundlanďákovi jsem taky slyšela historky! Páni, pokusím se je vydolovat ze zdroje. No a kdyby u toho byla i nějaká fotka, nemělo by to chybu :-) V bílých kalhotách, tričku a sandálkách jsi byla velmi stylová a ten blonďák musel být velmi rád, že nemusí loď sám řídit, protože by se vůbec nesoustředil :-) |
M. Baty 14.10.2016 11:09Re: Ne o guláši, ale o životě No jasnačka, jak on ten jemný intelektuál byl najednou za Pána sedmi moří, to funguje! Však jsem si na to pořídila bílé kalhoty s oranžovým páskem, nové bílé tričko a oranžové semišové sandálky, jako skoroneplavec jsem se dopředu příííšerně bála, ale na vodě mě to přešlo. Tak jsem si ten román perně vysloužila. Neměli svoji loď a nezávodili, ale byly to nádherné roky, pro holku ideál, jak ta milovala Sedlákova newfoundlanda, jednoho z prvních v Brně, vytáhla jsemteď fotky, kdy je mu pod bradu, pak už vedle něj vypadá jako vedle jezdeckého koně. A na ten guláš se pamatuju, jak se o něm mluvívalo, taky si nemyslím, že by v něm bylo něco dalšího, princip byl 1:1:1, kdysi jsem ho vařívala zrovna tak, jenže v přiměřeně menším množství pro tři. Když je toho kotel, je ovšem chuť asi hodně jiná. |
Z. Lika 14.10.2016 11:02Re: 4 litry je fakt docela dost! Páni, guláš ze srdce, to vůbec nezní marně. Zatím jsem vždycky dělala na přání obecenstva srdce pouze uvařené podávané s knedlíkem a omáčkou z toho vývaru plus pár kostiček osmahnutého špeku... |
D. Ruščáková 14.10.2016 10:56Re: Ne o guláši, ale o životě I když jsou to lodičky na Vltavě a "kotví" se na odvrácené straně ostrovů:))) Baty, paráda! (srdíčko) |
D. Ruščáková 14.10.2016 10:54Re: Liko, to jsem si početla! Využívat přismahliny na chutnou šťávu jsem pilně učila i své kluky, takže bych tuhle část přípravy dle tvého receptu nepodcenila:)) Jachtat je taky dobrý! |
Z. Lika 14.10.2016 10:51Re: Liko, to jsem si početla! Jachtit nebo jachtat, podle vzoru cachtat :-) Ještě ke guláši - mám dojem, že své udělala ta přismahnutá šťáva z restovaného masa, ta určitě zafungovala mocně, bez ní by byla chuť guláše jalovější. |
Z. Lika 14.10.2016 10:48Re: Ne o guláši, ale o životě Baty, to je krásný příběh a jsem moc ráda, že ses o něj tady podělila. Však jsem na Tebe myslela, když jsem článek dávala dohromady. Starý Sedlák ovlivnil život spoustě lidí. A že se na rande jezdilo a jezdí na loď, to je známá (a osvědčená) věc :-) |
M. Baty 14.10.2016 10:38Ne o guláši, ale o životě Liko, díky za nádherný článek!!! Já Ti k němu připíšu dívčí román, smím? To takhle v červenci 1969 přišel za svým letitým jachtecovým přítelem jeden hezký, svobodný, skoro čtyřicetiletý nesmělý blonďák a že jako nějaká slečna na obzoru a jestli by na odpoledne se nemohla půjčit klubová jachta Triton...I pravil pan Sedlák "to víš, že mohla a mohl by s váma jet František, on je ten šíf přece jen dost velkej, tak abyste si mohli i povídat." Tak jo. V říjnu byla svatba, byli spolu dvaačtyřicet let, dokud ten brejlatý blonďák před pěti lety neumřel. Na poslední výlet v životě se dal zavézt kam? No přece do jachtecu, ujistit se u páně Sedlákova nástupce, že ho pořád vedou jako člena, když platí příspěvky a podívat se ještě jednou z mola ma přehradu. |
Z. Jitur 14.10.2016 10:16mlsotník si, Liko, s chutí přečtu a podle lehce projetých fotek, nejspíš i recept vyzkouším! |
Z. Jitur 14.10.2016 10:16mimo článek... ...dotaz AUKCE pro RenatuE -jsem v náhradnících se svou koláží koček z Igrane, nebo nebylo náhradníků třeba? (Abych případně obrázku pořídila klipový kabátek). Díky za info, Jitur |
D. Ruščáková 14.10.2016 10:15Liko, to jsem si početla! Skvělej článek, seznámení se zatraceně zajímavým chlapem a navrch ještě guláš:)) Já takhle maso dělávám, ale určitě ty poměry nemívám 1:1:1, tak se nechám překvapit. Až budeme mít premiéru, tak přijede celá rodina a já nebudu mít myšlenky na vyvařování - takže kotel guláše to jistí. Díky! PS: Piš dál vzpomínky jachtové, báječně se to čte. PPS: Jachtit! Skvělej termín!:))) (Eh, nepovažuju to za překlep - pokud náhodou je, tak ho tam nech:)) |
Z. Matylda 14.10.2016 10:10Re: 4 litry je fakt docela dost! Hm, taky znám guláš častěji z vepřového :) A guláš z hovězího srdce jste jedli? To není drahý, je to libové maso, akorát se to musí dlouho vařit, takže je to ideál guláš do papiňáku. |
Z. Yga 14.10.2016 10:05Re: 4 litry je fakt docela dost! No - já dělám guláš z krku, myslím, že tam to maso je mnohem jemnější a někdy v akci i levnější ... a jinak dělám i z toho plecka. A když si to tak uvědomuju, tak za mého mládí jsem guláš doma z hovězího nikdy nejedla - jestli to nebude tím, že zatímco prasátka jsme měli doma dvě (děti nepočítám), tak vola ani jednoho (:o)) - a jak jsme si šmakovali. |
Z. Rpuťová 14.10.2016 9:47Re: 4 litry je fakt docela dost! "klíh" je bačkoru platnej, když ho neužvejkám. Nevím, kde ten tuhej dobytek berou! Dokonce už změnili dodavatele, ale kližka stojí pořád za bačkoru! :( To plecko bych mohla zkusit, dokonce ho mám v mrazáku. Tak ještě ty papriky. |
O. Bernsteinová 14.10.2016 9:10Re: 4 litry je fakt docela dost! Nebo zkus loupanou hovězí plec, z té je guláš taky dobrý, jen tam oproti kližce chybí ten "klih", který je tak prospěšný našim kloubům. |
Z. Lika 14.10.2016 8:55Re: Tenhle guláš vypadá To víš, Vave, recept byl velestručný, tak jsem z toho udělala "guláš s příběhem". O Sedlákovi se na brněnském "jachtecu" fakt pořád mluví. Jestli sem nakoukne Baty, možná to potvrdí. |
Z. Lika 14.10.2016 8:53Re: Jéé guláš A mexický s knedlíkem by šel? :-) Jestli padneš někde na laciné papriky - tady se vyrojily akce "papriky do leča" - tak to rozhodně stojí za zkoušku. A opravdu jsem to už ničím neochucovala, takže žádný česnek ani majoránka, ani mletá paprika, nic. A byla jsem mile překvapená. Rádiovky jsou boží, ty mě na fotkách vždycky berou. Jsem moc ráda, že žádná moje fotka s rádiovkou se nedochovala :-) |
Z. Lika 14.10.2016 8:49Re: 4 litry je fakt docela dost! Určitě to zkus třeba i s pleckem, i když jako vepřové to bude mít zase jinačí chuť. O druhu masa Sedlák prý nemluvil, nějak se to rozumělo samo sebou. Maso určitě kupoval, takže to mohlo být nějaké běžně k dostání. Snad ne bůček, propána! I když... |
Z. Lika 14.10.2016 8:46Re: hezký den Jasan, množství se dá upravit. Chtěla jsem být co nejvíc autentická, tak jsem dodržela i ta kila (co kdyby měla na chuť vliv, že ano :-) My máme zbytek taky v mrazáku :-) |
Z. Vave 14.10.2016 8:35Tenhle guláš vypadá silně jedle a je to tutovka, když se má sejít větší množství lidí. Určitě vyzkouším na menším vzorku. :o) Starý Sedlák byl borec, vůbec jsem o něm nevěděla. Děkuju Ti za ten příběh, Liko. |
Z. Yga 14.10.2016 8:22Jéé guláš Guláš můžu na všechny způsoby - akorát mexický s rýží nemusím (:o)) ... a tento recept vypadá zajímavě. A starému Sedlákovi třikrát hip hip hip hurá - nejen za guláš, ale i za ten nevzdaný závod. A moc se mi líbí, jak si modifikovali rádiovku - skoro vypadá jak čapka amerických námořníků (:o))). |
Z. Rpuťová 14.10.2016 7:184 litry je fakt docela dost! Než bych to zdolala. tak by mi ten guláš lez i ušima. Ale naštěstí se to dá rychle převést na nižší množství! :) Jen s tím masem budu mít krapet problém - nevím, čím to, ale mně se tu ještě nepodařilo koupit pořádnou kližku. Můžu to vařit půl dne, stejně je to podešev... |
Z. Xerxová 14.10.2016 6:49hezký den hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp. Vypadá to velmi zajímavě - jen množství bych pro nás dva přeci jen trošku snížila :o) |