Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Chlapský guláš starého Sedláka
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D. Ruščáková 14.10.2016 10:15Liko, to jsem si početla! Skvělej článek, seznámení se zatraceně zajímavým chlapem a navrch ještě guláš:)) Já takhle maso dělávám, ale určitě ty poměry nemívám 1:1:1, tak se nechám překvapit. Až budeme mít premiéru, tak přijede celá rodina a já nebudu mít myšlenky na vyvařování - takže kotel guláše to jistí. Díky! PS: Piš dál vzpomínky jachtové, báječně se to čte. PPS: Jachtit! Skvělej termín!:))) (Eh, nepovažuju to za překlep - pokud náhodou je, tak ho tam nech:)) |
Z. Lika 14.10.2016 10:51Re: Liko, to jsem si početla! Jachtit nebo jachtat, podle vzoru cachtat :-) Ještě ke guláši - mám dojem, že své udělala ta přismahnutá šťáva z restovaného masa, ta určitě zafungovala mocně, bez ní by byla chuť guláše jalovější. |
D. Ruščáková 14.10.2016 10:54Re: Liko, to jsem si početla! Využívat přismahliny na chutnou šťávu jsem pilně učila i své kluky, takže bych tuhle část přípravy dle tvého receptu nepodcenila:)) Jachtat je taky dobrý! |
Z. Vave 14.10.2016 8:35Tenhle guláš vypadá silně jedle a je to tutovka, když se má sejít větší množství lidí. Určitě vyzkouším na menším vzorku. :o) Starý Sedlák byl borec, vůbec jsem o něm nevěděla. Děkuju Ti za ten příběh, Liko. |
Z. Lika 14.10.2016 8:55Re: Tenhle guláš vypadá To víš, Vave, recept byl velestručný, tak jsem z toho udělala "guláš s příběhem". O Sedlákovi se na brněnském "jachtecu" fakt pořád mluví. Jestli sem nakoukne Baty, možná to potvrdí. |
Z. Yga 14.10.2016 8:22Jéé guláš Guláš můžu na všechny způsoby - akorát mexický s rýží nemusím (:o)) ... a tento recept vypadá zajímavě. A starému Sedlákovi třikrát hip hip hip hurá - nejen za guláš, ale i za ten nevzdaný závod. A moc se mi líbí, jak si modifikovali rádiovku - skoro vypadá jak čapka amerických námořníků (:o))). |
Z. Lika 14.10.2016 8:53Re: Jéé guláš A mexický s knedlíkem by šel? :-) Jestli padneš někde na laciné papriky - tady se vyrojily akce "papriky do leča" - tak to rozhodně stojí za zkoušku. A opravdu jsem to už ničím neochucovala, takže žádný česnek ani majoránka, ani mletá paprika, nic. A byla jsem mile překvapená. Rádiovky jsou boží, ty mě na fotkách vždycky berou. Jsem moc ráda, že žádná moje fotka s rádiovkou se nedochovala :-) |
O. Joklová 14.10.2016 11:26Re: Jéé guláš moje ano!!!!!!!!!! mám na ní frajersky ruce v bok a křením se bez horních zubů - fakt geniální foto :-DDDDDDDD |
Z. Lika 14.10.2016 11:36Re: Jéé guláš Je vidět, že rodiče svoje děti opravdu milují a vnímají je jako roztomilé a krásné bytosti :-) |
O. Joklová 14.10.2016 11:51Re: Jéé guláš tady je :-DDDDDDDDDDDD http://1url.cz/StN5q |
Z. Lika 14.10.2016 12:17Re: Jéé guláš Bedo, to je ale opravdu půvabná fotka! Bez ohledu na zuby máš šmrnc. |
H. Williamson 14.10.2016 12:28Re: Jéé guláš Bedo, nahodou ti to moc slusi. :) |
Z. Rpuťová 14.10.2016 7:184 litry je fakt docela dost! Než bych to zdolala. tak by mi ten guláš lez i ušima. Ale naštěstí se to dá rychle převést na nižší množství! :) Jen s tím masem budu mít krapet problém - nevím, čím to, ale mně se tu ještě nepodařilo koupit pořádnou kližku. Můžu to vařit půl dne, stejně je to podešev... |
Z. Lika 14.10.2016 8:49Re: 4 litry je fakt docela dost! Určitě to zkus třeba i s pleckem, i když jako vepřové to bude mít zase jinačí chuť. O druhu masa Sedlák prý nemluvil, nějak se to rozumělo samo sebou. Maso určitě kupoval, takže to mohlo být nějaké běžně k dostání. Snad ne bůček, propána! I když... |
O. Bernsteinová 14.10.2016 9:10Re: 4 litry je fakt docela dost! Nebo zkus loupanou hovězí plec, z té je guláš taky dobrý, jen tam oproti kližce chybí ten "klih", který je tak prospěšný našim kloubům. |
Z. Rpuťová 14.10.2016 9:47Re: 4 litry je fakt docela dost! "klíh" je bačkoru platnej, když ho neužvejkám. Nevím, kde ten tuhej dobytek berou! Dokonce už změnili dodavatele, ale kližka stojí pořád za bačkoru! :( To plecko bych mohla zkusit, dokonce ho mám v mrazáku. Tak ještě ty papriky. |
Z. Yga 14.10.2016 10:05Re: 4 litry je fakt docela dost! No - já dělám guláš z krku, myslím, že tam to maso je mnohem jemnější a někdy v akci i levnější ... a jinak dělám i z toho plecka. A když si to tak uvědomuju, tak za mého mládí jsem guláš doma z hovězího nikdy nejedla - jestli to nebude tím, že zatímco prasátka jsme měli doma dvě (děti nepočítám), tak vola ani jednoho (:o)) - a jak jsme si šmakovali. |
Z. Matylda 14.10.2016 10:10Re: 4 litry je fakt docela dost! Hm, taky znám guláš častěji z vepřového :) A guláš z hovězího srdce jste jedli? To není drahý, je to libové maso, akorát se to musí dlouho vařit, takže je to ideál guláš do papiňáku. |
Z. Lika 14.10.2016 11:02Re: 4 litry je fakt docela dost! Páni, guláš ze srdce, to vůbec nezní marně. Zatím jsem vždycky dělala na přání obecenstva srdce pouze uvařené podávané s knedlíkem a omáčkou z toho vývaru plus pár kostiček osmahnutého špeku... |
Š. Matyášová 17.10.2016 9:59Re: 4 litry je fakt docela dost! tak ať napíše Matylda další díl utrobového Mlsotníku.....:-D |
O. Joklová 14.10.2016 11:24Re: 4 litry je fakt docela dost! Rputinko, ani v papiňáku tu kližku neuvaříš?? to se mi snad ani nechce věřit... mně na hovězí bohatě stačí 50 minut (plus než klesne tlak, nevypouštím, abych nevypustila i kus vůně)... takže kdybys to vařila dejme tomu hodinu a půl, musíš to mít jako máslo :-DDDDDDD |
Z. Lika 14.10.2016 11:35Re: 4 litry je fakt docela dost! Bedo, papiňák zkracuje dobu zhruba na třetinu, takže když to přední hovězí dusím hodinu, v hrnci obyčejném to dá hoďky tři, jen to fikne. A ne každý papiňák má nebo s ním kamarádí, ty starší kukty byly pekelné stroje :-D |
O. Joklová 14.10.2016 11:37Re: 4 litry je fakt docela dost! jééééééééééé, kuktu dostali už kdysi naši - a já jsem ji pak leta letoucí taky měla :-)))) |
Z. Rpuťová 14.10.2016 13:06Re: 4 litry je fakt docela dost! Bedo, já s žádným jiným masem ty potíže nemám, jen s tou kližkou. A s papiňákem mám potíž, neb mám dvoj Fiskar - jeden je moc malej (na dlouhý vaření) a druhej moc velkej na menší kus masa... :( |
Z. Svobodová 15.10.2016 0:20Re: 4 litry je fakt docela dost! LIKO, MÁM STÁLE VELKOU KUKTU OPRAVDU Z MAĎARSKAPO RODIČÍCH.MĚLA JSEM I TU MENŠÍ, ALE TA PUTOVALA DO KUCHYNĚ STARŠÍ DCERY. S TĚMI KUKTAMI SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET.MNĚ SE NIKDY NESTALO, ŽE BYCH MĚLA POTÍŽE. VAŘÍM V NÍ KLIDNĚ I HRÁCH A FAZOLE, VAŘÍM TAM I RÝŽI. PO UVAŘENÍ VŠAK VENTIL DOBŘE UMYJU. JÁ SI TYHLE KUKTY NEMOHU VYNACHVÁLIT A STÁLE JE POUŽÍVÁM, I KDYŽ JSOU HLINÍKOVÉ. V MODERNÍM TLAKÁČI JSEM PŘED NĚKOLIKA LETY DĚLALA SVÍČKOVOU Z KRÁLÍKA. TA N ZCELA NOVÁ KUKTA VŠAK SKORO VYBUCHLA A JÁ MĚLA CELOU KUCHYŇ VYMALOVANOU KRÁLÍKEM. OD TÉ DOBY TĚM MODERNÍM TLAKÁČŮM NEVĚŘÍM. KDYŽ VZNIKNE PŘETLAK V KUKTĚ, JEDNODUŠE SE ROZTAVÍ POJISTKA VE VÍKU A OÉBSAH SE VĚTŠINOU PŘIPÁLÍ NA DNĚ HRNCE. KUKTA MI NEVYBUCHLA NIKDY A TO V NÍ VAŘÍM OD ROKU 69.SICE NÁHRADNÍ DÍLY PODRAŽILY(GUMOVÉT ĚSNĚNÍ I POJISTKY) , ALE STÁLE SE DAJÍ JEŠTĚ SEHNAT. JÁ NA STAROU KUKTU NEDÁM DOPUSTIT. MÁM JEŠTĚ NEREZOVÝ TLAKÁČ, ALE TEN POUŽÍVÁM JEN V PŘÍPADĚ, ŽE NAJEDNOU VAŘÍM V OBOU TLAKÁČÍCH. A GULÁŠ Z HOVĚZÍHO SRDCE FAKT VYZKOUŠÍM HNED ZÍTRA. MÁM D DVĚ SRDCE V MRAZÁKU, JDU JEDNO HNED VYNDAT, AB ROZMRZLO. DLOUHO JSEM GULÁŠ NEDĚLALA. ALE JEŠTĚ RADA RPUTI. ZKUS TY KOSTKY MASA NEJPRVE NECHAT BEZ OSOLENÍ NA TUKU ZATÁHNOUT, A PAK TEPRVE MASO OSOL. NEMĚLA BY VZNIKNOUT PODRÁŽKA., MASO ZŮSTANE ŠŤAVNATÉ. |
Z. Xerxová 14.10.2016 6:49hezký den hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp. Vypadá to velmi zajímavě - jen množství bych pro nás dva přeci jen trošku snížila :o) |
Z. Lika 14.10.2016 8:46Re: hezký den Jasan, množství se dá upravit. Chtěla jsem být co nejvíc autentická, tak jsem dodržela i ta kila (co kdyby měla na chuť vliv, že ano :-) My máme zbytek taky v mrazáku :-) |