Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Estonský kringel – závin naruby
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Š. Matyášová 8.2.2016 7:37udělejte za mě těsto a zbytek zvládnu já bych si dal akousek ke kafi, vím, že to je mooooc dobrý..a makovej ještě lepší.... |
Z. Lika 6.2.2016 9:16Ochutnáno Nakrojila jsem si kousek k dopolední kávě a musím říct, že mě kringel mile překvapil. A už si krájím třetí kousek. Určitě tomu pomohla ta špaldová mouka, s tou je to opravdu vynikající! Takže doporučuji a ještě jednou děkuji za recepis. |
H. Williamson 5.2.2016 21:40Skorice pry pozvedne naladu Kousek od meho zamestnani byla moc dobra pekarna a tam meli vyborne velike skoricove sneky - a byly z kynuteho testa. To jsem si obcas kupovala ke snidani, a kdyz jsem byla nadana velkodusnosti, poridila jsem je pro cele oddeleni. Teda velkodusnosti - bylo nas jenom pet. :) A hned zavladla prijemna nalada. Jenze to melo na povrchu hodne huste cukrove lepkave polevy. Tak tu jsem peclive seskrabavala. Kazilo mi to chut testa a skorice. Renato, ten recept se Imi moc libi. Chut si umim predstavit, ale zaujal mne i esteticky. Fakt to budu muset zkusit, to je dobra vychytavka. A treba k tomu jeste podavat dusena jablka... s necim.... |
H. Williamson 5.2.2016 21:30Skorice pry zvedne naladu Kousek od meho zamestnani byla moc dobra pekarna a tam meli vyborne velike skoricove sneky - a byly z kynuteho testa. To jsem si obcas kupovala ke snidani, a kdyz jsem byla nadana velkodusnosti, poridila jsem je pro cele oddeleni. Teda velkodusnosti - bylo nas jenom pet. :) A hned zavladla prijemna nalada. Jenze to melo na povrchu hodne huste cukrove lepkave polevy. Tak tu jsem peclive seskrabavala. Kazilo mi to chut testa a skorice. |
T. Zana 5.2.2016 21:34Re: Skorice pry zvedne naladu V Praze se hodně objevily fornetti, nevím, jestli to u vás taky funguje - takové stánky, kde prodávají drobné (i větší, ale klasika je to drobné) pečivo z listového těsta plněné na sladko i na slano. Mají taky skořicové. Lepkavé nejsou, ale sladké dost... ale občas si je povolím :-) |
Z. Lika 5.2.2016 21:35Re: Skorice pry zvedne naladu Jo jo, znám... neuvěřitelně to voní po celém vestibulu. Nasosám se vždycky vydatně, je to taková usměvavá vůně. |
R. Enatae 5.2.2016 21:45Re: Skorice pry zvedne naladu Ono to není listové těsto, je to spíš plundrové (danish pastry). A jsou moc dobré, zvlášť, když jsou ještě teplé. Nejradši mám malinové a višňové. A už zase slintám :) Jak píše Hanka o skořicových šnecích - u nás některé pekárny pečou "švýcarky". Ty nemají tak bohatou skořicovou náplň jako kringel (je tam méně tuku), ale je to podobné. Svinuté těsto se nakrájí na kousky cca 10 cm a každý kousek se uprostřed zmáčkne třeba hranou ruky nebo kuchyňské stěrky. Tím se řezné plochy pootevřou a taky to vypadá moc hezky. Po upečení se občas potírají ještě cukrovým sirupem nebo zředěnou meruňkovou marmeládou. |
H. Williamson 5.2.2016 21:46Re: Skorice pry zvedne naladu Fornetti neznam. Listove testo mam rada. Budu to muset vygooglit. Dik za tip. |
H. Williamson 5.2.2016 21:41Re: Skorice pry zvedne naladu Sorry za repete, pocitac se nejak zalknul ci co. |
R. Enatae 5.2.2016 21:15A já už vím jaký článek nás čeká zítra, heč :) Už se těším! |
Z. Lika 5.2.2016 21:25Re: A já už vím Loupeš perníček? A jestlipak jsi fanynka? |
R. Enatae 5.2.2016 21:34Re: A já už vím Jenom očičkem jsem nahlédla :) Ani jsem si to neprohlídla, nechám si to po půlnoci. |
Z. Tora 5.2.2016 20:14Kringel jsem už taky jednou pekla. Chutnal nám, ale čekala jsem od toho trochu víc, nevím, no. Připomínal mi chutí trdelník :). Je fakt, že vypadá dobře, když se to upeče. Ale dala jsi popis úžasně, pomalu na něj zas dostávám chuť. Je pravda, že skořici mám ráda a o vánocích na trzích si trdelních ráda vychutnám. Ale jednou do roka myslím stačí :). |
Z. Lika 5.2.2016 20:15Re: Kringel No, a vánoce byly loni, takže letos jsi skořicovou buchtu ještě neměla :-) |
M. Crossette 5.2.2016 20:49Re: Kringel Liko, dík za rychlé dodání "důkazu", žes opravdu pekla :))) Vypadá krásně - no přesně jako "od Renáty" :) Já, až ho budu péci, určitě přidám hrubě sekané ořechy (a snad my při točení nevypadnou) a na skořici nebudu skoupá, aby náplň byla bohatší na chuť (a ořechy miluji ve všem). Jak Tora píše, ona se někdy pouze skořice dost vsákne a když je těsto tlustší, chuť se ještě navíc zabalením zmírni (těsto z obou stran). |
R. Enatae 5.2.2016 21:18Re: Kringel Maričko, je dobré závin vinout opravdu těsně, ony se pak i ty ořechy trochu vtlačí do těsta a nevypadávají. Proto taky to studené máslo, aby to neklouzalo. V textu článku to není, jen na rajčeti - nátierka se nejlépe rozpatlá prsty. Pak to posypeš ořechy, trochu je přitlačíš a vineš. |
Z. Lika 5.2.2016 21:26Re: Kringel Hlasuji pro to patlání prsty. To jediné pomohlo. |
Z. Lika 5.2.2016 19:45Už ho mám! Koukněte se: http://1url.cz/wtLBU Zabral mi celý pekáček, protože mám malou troubičku. Ale voní jako velký! |
R. Enatae 5.2.2016 20:04Re: Už ho mám! Páni! To je úplně v přímém přenosu:) To se snad ještě nikdy nestalo, že by někdo recept zhotovil ten samý den. Naposledy myslím byli hodně rychlí výrobci zmrzliny. |
Z. Lika 5.2.2016 20:07Re: Už ho mám! V tom je síla médií :D Totiž nafotila jsi to dost sugestivně a vypadalo to jednoduše... Poprvé v životě se mi povedlo kynuté těsto. Měla jsem doma špaldovou a pracovalo se mi s ní líp než s běžnou moukou. Krutě to tady voní a já se stále nabádám, že musím počkat do rána... teplou buchtu a ještě na noc, nevím nevím... :-) Ale recept, když už jsem ho vyzkoušela, mi připadá opravdu jednoduchý, výsledek efektní a určitě bude chutný. I když mi vyšel do hranata :-) |
R. Enatae 5.2.2016 20:29Re: Už ho mám! Hm, já bych tedy ochutnala začerstva :) Jsem ráda, že se povedlo. Pro mě je kynuté těsto druhé nejjednodušší, první místo má litá hrnková buchta na milion způsobů. Nikdy se mi nestalo, že by se kynuté nepovedlo. |
T. Zana 5.2.2016 20:33Re: Už ho mám! To jsem teda zvědavá, jestli vydržíš. Já bych nevydržela a to včetně všech eventuálních následků :-)) |
Z. Lika 5.2.2016 22:09Re: Už ho mám! Vydržela jsem. Nabídla jsem Frantovi. Schroustal a mlčí. Jelikož je kritického ducha, tak soudím, že chutnalo. |
Z. Lika 5.2.2016 19:01Už peku! Teda největší výzva bylo rozetření nátierky (udělala jsem ji hustou) a potom smotání hada - neustále se mi prodlužoval! Nakonec jsem ho brutálně zmasila a umístila na pekáč. Tak jsem zvědavá na výsledek :-) |
M. Crossette 5.2.2016 19:16Re: Už peku! Liko, jsi žena činu ! Škoda, že nejde propašovat do počítače vůní !!! Tak ať se povede ! |
T. Zana 5.2.2016 19:43Re: Už peku! vůni ne, ale fotku bys mohla, ne? |
M. Crossette 5.2.2016 18:45tohle je pastva pro oči Ranáto, to vypadá nármaně !!! Skořici mám ráda a pro Američany je to koření snad na prvním místě, manžel ji miluje. S kynutým těstem nemám problém a peču s ním často. Má ale dvě nevýhody. Jednak se musí čekat až vykyne a pak nejlepší je čerstvé, druhý den take dobré, ale už to prostě není ono, zatímco pečivo s práškem vydrží křehké a "čerstvé" dlouho. Ale zase ta vůně a hlavně vynikající chuť kynutého těsta příimo z trouby...:) Je to tak krásně zdokumentované a konečný výsledek pastva pro oči, že uričtě vyzkouším. Tady je známý "Wisconsin Kringle", ale to bývá je velký "preclík či koruna" ze zatočeného kynutého těsta s různou náplní (takový štrůdl do kolečka). Takhle proříznuté a protočené to neznám (estonská tradice ?) |
Z. Vave 5.2.2016 17:22To vypadá nejen úhledně, ale i velice jedle. Bo skořici já můžu, jejda! Ještě tak kdyby mi někdo udělal těsto. :) |
Z. Lída 5.2.2016 18:14Re: To vypadá nejen úhledně, Taky se mi to moc líbí. Nejen hotové (ale nezlobila bych se, kdyby mi to přistálo na stole :-)), ale i recept je bezvadný. Přimlouvala bych se za zařazení do Kuchařského koutku na Hadech. Často tam hledám inspiraci a tenhle recept by neměl zapadnout!! |
M. Pajakerryková 5.2.2016 15:59tak toto určo brzo spáchám nedala jsem se odradit skořicí a ořechové nebo makové varianty mě velmi potěšili - úsměv kynuté těsto sice není moje parketa ale myslím, že to zvládnu já skořici skoro nepoužívám, do štrůdlů vůbec a do rajské polévky či omáčky teda trošku sypnu |