Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Estonský kringel – závin naruby
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Š. Matyášová 8.2.2016 7:37udělejte za mě těsto a zbytek zvládnu já bych si dal akousek ke kafi, vím, že to je mooooc dobrý..a makovej ještě lepší.... |
Z. Lika 6.2.2016 9:16Ochutnáno Nakrojila jsem si kousek k dopolední kávě a musím říct, že mě kringel mile překvapil. A už si krájím třetí kousek. Určitě tomu pomohla ta špaldová mouka, s tou je to opravdu vynikající! Takže doporučuji a ještě jednou děkuji za recepis. |
Z. Lika 5.2.2016 23:37Re: tak toto určo brzo spáchám Já si kdysi připravila chai z pepře cubabe, skořice, hřebíčku, čaje a dalších ingrediencí, a bylo to moc dobré. A připadala jsem si jako plamenomet :D |
L. Blaza 5.2.2016 23:14Re: tak toto určo brzo spáchám To mi připomíná složením CHAI, je to směs koření, které si svařuju s mlékem. Dá se osladit třeba medem. Je to výborné a díky tomu koření jsem se naučila zase pít mléko. Prodává se například v Marks & Spencer :) |
Z. Lika 5.2.2016 23:10Re: tak toto určo brzo spáchám Hanko, no čím dál lepší! |
H. Williamson 5.2.2016 22:21Re: tak toto určo brzo spáchám Oh, yes, ano! A tak mne napadlo, misto whisky trochu toho mexickeho likeru Kahlua - rum a kavovy liker. |
Z. Lika 5.2.2016 22:13Re: tak toto určo brzo spáchám Ano ano, kardamom mám. Zakoupila jsem celá semínka, dokonce si v Turecku (když už turek) opatřila speciální mlýnek, v němž je pouze kardamom, a melu! S hotovými směsmi mletého kafe s mletým kardamomem (koncentrace nula nula nic) se to absolutně nedá srovnat. |
Z. Lika 5.2.2016 22:09Re: Už ho mám! Vydržela jsem. Nabídla jsem Frantovi. Schroustal a mlčí. Jelikož je kritického ducha, tak soudím, že chutnalo. |
H. Williamson 5.2.2016 22:05Re: tak toto určo brzo spáchám Ha, Lika ma taky rada turka! Mam pocit, ze nas ubyva. V Americe si ho moc nedelam, ale jen co dorazim do zeme rodne, tak na tom jedu. A hlavne s nasi mamou. Ta na turka neda dopustit. Liko, zkus si do turka dat spetku kardamonu. Je to stredovychodni a dobre. Oni to kafe fakt umi. |
H. Williamson 5.2.2016 21:46Re: Skorice pry zvedne naladu Fornetti neznam. Listove testo mam rada. Budu to muset vygooglit. Dik za tip. |
R. Enatae 5.2.2016 21:45Re: Skorice pry zvedne naladu Ono to není listové těsto, je to spíš plundrové (danish pastry). A jsou moc dobré, zvlášť, když jsou ještě teplé. Nejradši mám malinové a višňové. A už zase slintám :) Jak píše Hanka o skořicových šnecích - u nás některé pekárny pečou "švýcarky". Ty nemají tak bohatou skořicovou náplň jako kringel (je tam méně tuku), ale je to podobné. Svinuté těsto se nakrájí na kousky cca 10 cm a každý kousek se uprostřed zmáčkne třeba hranou ruky nebo kuchyňské stěrky. Tím se řezné plochy pootevřou a taky to vypadá moc hezky. Po upečení se občas potírají ještě cukrovým sirupem nebo zředěnou meruňkovou marmeládou. |
H. Williamson 5.2.2016 21:41Re: Skorice pry zvedne naladu Sorry za repete, pocitac se nejak zalknul ci co. |
H. Williamson 5.2.2016 21:40Skorice pry pozvedne naladu Kousek od meho zamestnani byla moc dobra pekarna a tam meli vyborne velike skoricove sneky - a byly z kynuteho testa. To jsem si obcas kupovala ke snidani, a kdyz jsem byla nadana velkodusnosti, poridila jsem je pro cele oddeleni. Teda velkodusnosti - bylo nas jenom pet. :) A hned zavladla prijemna nalada. Jenze to melo na povrchu hodne huste cukrove lepkave polevy. Tak tu jsem peclive seskrabavala. Kazilo mi to chut testa a skorice. Renato, ten recept se Imi moc libi. Chut si umim predstavit, ale zaujal mne i esteticky. Fakt to budu muset zkusit, to je dobra vychytavka. A treba k tomu jeste podavat dusena jablka... s necim.... |
Z. Lika 5.2.2016 21:35Re: Skorice pry zvedne naladu Jo jo, znám... neuvěřitelně to voní po celém vestibulu. Nasosám se vždycky vydatně, je to taková usměvavá vůně. |
R. Enatae 5.2.2016 21:34Re: A já už vím Jenom očičkem jsem nahlédla :) Ani jsem si to neprohlídla, nechám si to po půlnoci. |
T. Zana 5.2.2016 21:34Re: Skorice pry zvedne naladu V Praze se hodně objevily fornetti, nevím, jestli to u vás taky funguje - takové stánky, kde prodávají drobné (i větší, ale klasika je to drobné) pečivo z listového těsta plněné na sladko i na slano. Mají taky skořicové. Lepkavé nejsou, ale sladké dost... ale občas si je povolím :-) |
R. Enatae 5.2.2016 21:33Re: tak toto určo brzo spáchám Každopádně je v tom spousta kofeinu (i z toho kakaa). |
T. Zana 5.2.2016 21:31Re: tak toto určo brzo spáchám Koupím kardamom, mám už nějakej stoletej. A pak se uvidí :-) Z toho rozpisu mi plyne, že se servíruje do něčeho jako pravé italské espresso (tak takhle velkej je u nás jen náprstek - jako na šití :-) |
H. Williamson 5.2.2016 21:30Skorice pry zvedne naladu Kousek od meho zamestnani byla moc dobra pekarna a tam meli vyborne velike skoricove sneky - a byly z kynuteho testa. To jsem si obcas kupovala ke snidani, a kdyz jsem byla nadana velkodusnosti, poridila jsem je pro cele oddeleni. Teda velkodusnosti - bylo nas jenom pet. :) A hned zavladla prijemna nalada. Jenze to melo na povrchu hodne huste cukrove lepkave polevy. Tak tu jsem peclive seskrabavala. Kazilo mi to chut testa a skorice. |
Z. Lika 5.2.2016 21:26Re: Kringel Hlasuji pro to patlání prsty. To jediné pomohlo. |
Z. Lika 5.2.2016 21:25Re: A já už vím Loupeš perníček? A jestlipak jsi fanynka? |
Z. Lika 5.2.2016 21:24Re: tak toto určo brzo spáchám Sem někde četla, že kardamom je tam právě na to, aby se srdce neurvalo?? Asi to zkusím, bazmek i filtry mám. Kdyby přestal vycházet Zvířetník, víte, čím to je... |
R. Enatae 5.2.2016 21:18Re: Kringel Maričko, je dobré závin vinout opravdu těsně, ony se pak i ty ořechy trochu vtlačí do těsta a nevypadávají. Proto taky to studené máslo, aby to neklouzalo. V textu článku to není, jen na rajčeti - nátierka se nejlépe rozpatlá prsty. Pak to posypeš ořechy, trochu je přitlačíš a vineš. |
R. Enatae 5.2.2016 21:15A já už vím jaký článek nás čeká zítra, heč :) Už se těším! |
R. Enatae 5.2.2016 21:11Re: tak toto určo brzo spáchám Ne, když jsem se to naučila, tak jsem překapávač neměla. Normálně jsem to ve velikém hrnku zalila vroucí vodou, nechala stát tak dvě minuty a pak přefiltrovala do jiného hrnku - měla jsem takový plastový bazmek, do kterého se dal papírový filtr. Poměr je asi tak vrchovatá lžíce kávy, vrchovatá lžička kakaa, půl lžičky skořice a čtvrt lžičky mletého kardamomu na cca 3,5 dl vody. Ale pozor, je to strašnej srdcerváč, naučil mě to kamarád, kterej jezdil převážně v noci se sanitkou. Ta whisky do toho přišla jen když nejezdil :) Jako nápoj "na chuť" je tahle dávka tak pro čtyři lidi. |
Z. Lika 5.2.2016 21:06Re: tak toto určo brzo spáchám To musí být síla, takhle všechno najednou :D Já když už, tak po jednom :-) |
T. Zana 5.2.2016 20:54Re: tak toto určo brzo spáchám Rozumím dobře, že to všechno dáš např. do překapávače? |
M. Crossette 5.2.2016 20:49Re: Kringel Liko, dík za rychlé dodání "důkazu", žes opravdu pekla :))) Vypadá krásně - no přesně jako "od Renáty" :) Já, až ho budu péci, určitě přidám hrubě sekané ořechy (a snad my při točení nevypadnou) a na skořici nebudu skoupá, aby náplň byla bohatší na chuť (a ořechy miluji ve všem). Jak Tora píše, ona se někdy pouze skořice dost vsákne a když je těsto tlustší, chuť se ještě navíc zabalením zmírni (těsto z obou stran). |
Z. Jenny 5.2.2016 20:39Re: tak toto určo brzo spáchám Jj, znám a můžu. :-) |
R. Enatae 5.2.2016 20:36Re: O.T. - kultura Díky za upozornění, už jsem si vytiskla program a o víkendu půjdeme za kulturou. |