29.2.2020 | Svátek má Horymír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Estonský kringel – závin naruby

Kouzlo tohoto pečiva spočívá nejen v chuti, ale i v jeho estetické hodnotě – je prostě hezké.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 74, poslední: 8.2. 2016 7:37, přehled diskusí

T. Zana 5.2.2016 18:22

Re: tak toto určo brzo spáchám

já jí ráda moc. Třeba i v čaji, v jogurtu a task :-)

Z. Lika 5.2.2016 19:06

Re: tak toto určo brzo spáchám

Já si ji dávám i do kafe - turka. Jestli to zkusíte, budete překvapení, co se nakonec se skořicí stane...

T. Zana 5.2.2016 19:44

Re: tak toto určo brzo spáchám

Musí to být turek? Mně je po něm blbě (po čemkoliv bez lógru ne).

Z. Lika 5.2.2016 19:46

Re: tak toto určo brzo spáchám

Turek to být nemusí, myslím, že se zachová stejně v jakékoli horké kapalině... Nech se překvapit :D

T. Zana 5.2.2016 20:34

Re: tak toto určo brzo spáchám

Vyzkusím :-)

R. Enatae 5.2.2016 20:35

Re: tak toto určo brzo spáchám

Já znám ještě sofistikovanější recept: mletá káva, skořice, kardamom a kakao. Spaří se vroucí vodou a přefiltruje (stačí papírový filtr). Je to moc dobré a navíc je to dost brutální životabudič. A když se do toho přidá panák whisky...

T. Zana 5.2.2016 20:54

Re: tak toto určo brzo spáchám

Rozumím dobře, že to všechno dáš např. do překapávače?

R. Enatae 5.2.2016 21:11

Re: tak toto určo brzo spáchám

Ne, když jsem se to naučila, tak jsem překapávač neměla. Normálně jsem to ve velikém hrnku zalila vroucí vodou, nechala stát tak dvě minuty a pak přefiltrovala do jiného hrnku - měla jsem takový plastový bazmek, do kterého se dal papírový filtr. Poměr je asi tak vrchovatá lžíce kávy, vrchovatá lžička kakaa, půl lžičky skořice a čtvrt lžičky mletého kardamomu na cca 3,5 dl vody. Ale pozor, je to strašnej srdcerváč, naučil mě to kamarád, kterej jezdil převážně v noci se sanitkou. Ta whisky do toho přišla jen když nejezdil :) Jako nápoj "na chuť" je tahle dávka tak pro čtyři lidi.

Z. Lika 5.2.2016 21:24

Re: tak toto určo brzo spáchám

Sem někde četla, že kardamom je tam právě na to, aby se srdce neurvalo?? Asi to zkusím, bazmek i filtry mám. Kdyby přestal vycházet Zvířetník, víte, čím to je...

R. Enatae 5.2.2016 21:33

Re: tak toto určo brzo spáchám

Každopádně je v tom spousta kofeinu (i z toho kakaa).

T. Zana 5.2.2016 21:31

Re: tak toto určo brzo spáchám

Koupím kardamom, mám už nějakej stoletej. A pak se uvidí :-)

Z toho rozpisu mi plyne, že se servíruje do něčeho jako pravé italské espresso (tak takhle velkej je u nás jen náprstek - jako na šití :-)

H. Williamson 5.2.2016 22:21

Re: tak toto určo brzo spáchám

Oh, yes, ano! A tak mne napadlo, misto whisky trochu toho mexickeho likeru Kahlua - rum a kavovy liker.

Z. Lika 5.2.2016 23:10

Re: tak toto určo brzo spáchám

Hanko, no čím dál lepší!

Z. Lika 5.2.2016 21:06

Re: tak toto určo brzo spáchám

To musí být síla, takhle všechno najednou :D Já když už, tak po jednom :-)

L. Bláža 5.2.2016 23:14

Re: tak toto určo brzo spáchám

To mi připomíná složením CHAI, je to směs koření, které si svařuju s mlékem. Dá se osladit třeba medem. Je to výborné a díky tomu koření jsem se naučila zase pít mléko. Prodává se například v Marks & Spencer :)

Z. Lika 5.2.2016 23:37

Re: tak toto určo brzo spáchám

Já si kdysi připravila chai z pepře cubabe, skořice, hřebíčku, čaje a dalších ingrediencí, a bylo to moc dobré. A připadala jsem si jako plamenomet :D

Z. Jenny 5.2.2016 20:39

Re: tak toto určo brzo spáchám

Jj, znám a můžu. :-)

H. Williamson 5.2.2016 22:05

Re: tak toto určo brzo spáchám

Ha, Lika ma taky rada turka! Mam pocit, ze nas ubyva. V Americe si ho moc nedelam, ale jen co dorazim do zeme rodne, tak na tom jedu. A hlavne s nasi mamou. Ta na turka neda dopustit. Liko, zkus si do turka dat spetku kardamonu. Je to stredovychodni a dobre. Oni to kafe fakt umi.

Z. Lika 5.2.2016 22:13

Re: tak toto určo brzo spáchám

Ano ano, kardamom mám. Zakoupila jsem celá semínka, dokonce si v Turecku (když už turek) opatřila speciální mlýnek, v němž je pouze kardamom, a melu! S hotovými směsmi mletého kafe s mletým kardamomem (koncentrace nula nula nic) se to absolutně nedá srovnat.

T. Zana 5.2.2016 12:57

O.T. - kultura

bohužel jen pro pražské. Tento víkend slaví Národní galerie narozeniny a při té příležitosti je vstup volný + různé akce.

R. Enatae 5.2.2016 20:36

Re: O.T. - kultura

Díky za upozornění, už jsem si vytiskla program a o víkendu půjdeme za kulturou.

J. Jovo 5.2.2016 11:38

Pěknej věnec.

Vypadá tak hezky, že by se dal určitě i sníst. Příležitostně vyzkoušíme.

O. Joklová 5.2.2016 11:28

TAK MYŠKA UŽ JE DOMA

připravila nám (asi oběma) tak trochu překvapení... čekala jsem, že zůstane v přepravce a jen jí ji necháme otevřenou, aby si vylezla až bude chtít (třeba v noci pod rouškou tmy), Maky očekávala že Myška zahučí do nějakého úkrytu

tak ne... Myška už v přepravce cestou z auta byla vzrušená, stála na nohách a koukala na všechny strany... doma jsme jí přepravku postavily trochu do úkrytu pod stůl, dvířkama do místnosti, aby viděla před sebe... no a po otevření Myška v tu vteřinu vykráčela ven!!!!

celá rozrušená to tady několikrát prošla, s ocáskem vysoko zdviženým(!!!), řekla bych že už viděla úplně všechno - byla na stole, na lince, na parapetu, na posteli, na vaně, to vše několikrát, záchůdky už taky našla a očichala, tak snad trefí, nechám jí dveře otevřené, kočičí dvířka se musí teprve naučit

Zuzanka byla před návštěvou schovaná v ložnici za závěsem, tak jsem ji vzala do náruče, Myšku jí představila, když zrovna byla na posteli, a Zuzanku jsem tam taky postavila - okamžitě zalehla a prozatím tam přikrčená zůstala, snad se odváží slézt a jít se podívat... Myška už mezitím znovu jednou vyskočila na postel, když ji uviděla, tak na Zuzanku dvakrát zasyčela, ta neudělala nic, jen pleštila oči

tak uvidíme co bude dál, prozatím je Zuzanka připlácnutá na posteli v ložnici a zírá kde se kdo objeví a Myška se rozložila v obýváku na parapetu a kouká ven z okna, zavládl naprostý klid... Myška vypadá velice suverénně, tak snad bude na Zuzanku hodná, až se konečně setkají!!!!!!!!!!

T. Zana 5.2.2016 18:50

Re: TAK MYŠKA UŽ JE DOMA

No a co dál?? Povídej :-)

M. Crossette 5.2.2016 19:13

Re: TAK MYŠKA UŽ JE DOMA

Bedo, blahopřeji k Myšce !!!!! Moc držím palce, aby to holky spolu zvládly, alespoň ze strany Myšky to vypadá, že domov "přijala" :)) Nemáš nějakou síťovou zátarasu jako já mám kryt u krbu (nebo kus pletiva napnutého mezi dveře)? Tím by Zuzanka mohla v klidu Myšku pozorovat a pomalu si zvyka. Jsem si jistá, že fotíš a nahráváš a budu se těšit na reportáž.

Z. Gwendyvitmar 5.2.2016 10:00

jé, tablet si pamatuje heslo :D

Tenhle věnec jsem kdysi zahlédla na youtubu. Už tehdy se mi líbil, ale tohle mě zrovna poňouká to zkusit. Myslela jsem, že spáchám nějaký jablečný placek, ale měním plány. Když se mi vysledek bude líbit, vyfotím ;)

Z. Matylda 5.2.2016 9:49

Kringel

jsem už pekla, jen v tom receptu nebylo přepuštěné máslo, ale víc jen toho rozpuštěného. Se skořicí skvělé, s ořechy moc dobré, s jablky nic moc (testovala jsem různé druhy). Řekla bych, že nejošemetnější částí je prohazování těch dvou nudlí s několik vrstvami- tam je nejlepší, když je člověk rychlej, aby se to nestihlo rozpadnout na vrstvy :) Ale protože se to neplete, ale jen přehazuje přes sebe, tak to jde. Posledně ho pekla Kačka a taky se jí povedl :)

R. Enatae 5.2.2016 11:24

Re: Kringel

Když jsem to pekla poprvé, plát jsem potřela rozpuštěným máslem, posypala skořicí a cukrem. Pak jsem to zavinula, přičemž část másla vytekla. A pak se to začalo chovat jako v textu zmíněné klubko hadů, proto jsem nátierku upravila na polotuhou a je to o něco lepší.

Z. Yga 5.2.2016 9:09

Hezký recept

A hlavně vzhledný (akorát nevím, jestli i z mých rukou tak hezky vypadal).

Vyrostla jsem na kynutém těstě - nejenom klasické buchty (honzovky) a pěry (kynuté knedlíky), ale i jabkové záviny a hlavně bábovky - počátek byl stejný jak tady, na rozválané těsto se dala nádivka (většinou maková, ořechová nebo kakaová), smotalo do nohavice a vložilo do vymazané bábovkové formy. Upekly se do křupava a po vyklopení a vychladnutí se syply mletým cukrem "aby se neřeklo". Většinou se dělali ty bábovky rovnou dvě, každá s jinou náplní ...

Z. Inka 5.2.2016 8:31

no, kynuté těsto není moje parketa

i když jednu dobu jsem se bez něj neobešla. To bylo v době, kdy naše vlčata objevila Bimbova letadla a ostatní modýlky a jednou týdně se u nás pořádal modelářský kroužek. 10 - 12 kluků... A protože byli zrovna ve věku kdy hodina bez jídla rovná se smrt hladem, pekla jsem jim většinou makovky nebo slané houstičky. A jelikož jedno to vlče bylo z dvojčat a jeho sestra chodila s ním, zanedlouho měl Bimbo kroužek modelářský, kterému obžerstvení připravoval kroužek kuchařský. Bohužel jsem v té době měla fakt malou kuchyň