Neděle 19. ledna 2025, svátek má Doubravka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Estonský kringel – závin naruby

RenataE
diskuse (74)

Kouzlo tohoto pečiva spočívá nejen v chuti, ale i v jeho estetické hodnotě – je prostě hezké.

Kringel je závin z běžného kynutého těsta obrácený naruby.

Co si ale představit pod pojmem „běžné kynuté těsto“? Je to těsto, které není příliš bohaté na máslo a cukr a používá se především na koláčky, buchty a záviny. Těsto slouží především jako obal pro nádivku či náplň. Je to takový stavební materiál, který chuťově nedominuje.

Těžká, bohatá těsta se používají na mazance, štoly a vánočky, zkrátka tam, kde nám záleží na chuti samotného těsta. Do těžkého těsta také obvykle zapracováváme další přísady – rozinky, mandle, citronát atd., bývá také více kořeněné.

Kynuté těsto na kringel:

  • 500 g hladká nebo polohrubá mouka
  • 50 g přepuštěné máslo, zchladlé
  • 50 g cukr krystal nebo krupice
  • Cca 250-275 ml vlažné mléko
  • 1 vejce
  • Půl kostky droždí (cca 20 g)
  • Kůra z půlky citronu, vanilka, půl lžičky soli

Droždí rozmícháme se lžičkou cukru, přilijeme trochu mléka, přidáme lžíci mouky. Po pár minutách máme kvásek. Kvásek smísíme v robotu (případně ručně) s ostatními surovinami na hladké vláčné těsto, necháme asi hodinu kynout, až zdvojnásobí objem. Záleží na výchozí teplotě surovin. Budete-li mít teplé mléko i máslo, kynutí bude možná rychlejší. Při studeném odchovu bude pomalejší.

Zatímco těsto kyne, připravíme si:

Připravená skořicová nátierka

  • 75 g másla rozpustíme, nenecháme přepustit
  • 3-4 rovné lžičky mleté skořice
  • 3 vrchovaté lžíce cukru krystal nebo krupice

Smícháme a dáme chladit, žádoucí je polotuhá konzistence.

Hmotou budeme potírat těsto a pokud by bylo máslo tekuté, bude nám ze závinu při vinutí vytékat a závin se i při dalším zpracování bude chovat jako klubko hadů. Můžeme použít i máslo, které necháme v teplé kuchyni povolit a s ostatními ingrediencemi utřeme.

1 Vykynuté těsto tence rozválíme

Vykynuté těsto znovu propracujeme a vyválíme na co největší obdélník. Čím tenčí, tím lépe.

3 Nátierkou namažeme plát

Vyválené těsto po celé ploše potřeme skořicovou nátierkou a po delší straně těsně zavineme.

Zavineme podél širší strany obdélníku

Vznikne dlouhý had – zavinutec.

Rozřízneme a obrátíme řeznými plochami nahoru

Hada velmi ostrým nožem podélně rozpůlíme. Poloviny obrátíme řeznou plochou nahoru...

6 Volně překládáme přes sebe

... a volně překládáme.

Spojíme do věnce a řezné plochy ještě potřeme zbytkem skořicové hmoty. Pečeme na cca 175 stupňů asi 30 minut.

7 Přemístíme na plech a spojíme do věnce

Nádivky lze obměňovat – můžeme přidat jemně nasekané ořechy nebo použít nádivku makovou. Při použití makové nádivky nejprve vyválený plát lehce potřeme rozpuštěným máslem. Naopak se moc nehodí jablková, povidlová a tvarohová, těm je lépe v klasickém závinu.

Upečeme a sníme

Máselná vysvětlivka:

Přepuštěné máslo je máslo, zbavené vody a bílkovin, tedy čistý tuk. Při pomalém rozpouštění máslo začne pěnit (odpařuje se voda)a na dně nádoby se začínají usazovat „drobečky“ – sražená bílkovina. Vystihneme chvíli, kdy voda se už odpařila a drobečky se ještě moc nezabarvily, odstavíme ze sporáku a okamžitě dáme chladit, třeba na dlažbu nebo na studený venkovní parapet. Po částečném zchladnutí čirý tuk slijeme do čisté nádoby, uchováme v chladu. Přepuštěné máslo můžeme používat i na smažení, pravý vídeňský řízek se bez něj neobejde. Přepuštěné máslo má vyšší teplotu přepalování (cca 200-250°C) než máslo nepřepuštěné (150-180°C ), proto je vhodné i na smažení. Má příjemnou lehce oříškovou chuť a vydrží velmi dlouho. Zbytky po přepouštění můžeme použít do zapražených polévek, kaší, pod zeleninu atd.

Dobrou chuť!

Foto: autorka. Fotografie si můžete prohlédnout i přímo zde na Rajčeti.

Jaroslav Zamazal
18. 1. 2025

K vyztužení propagandistické fronty se musí použít slaměného panáka.

Jan Kovanic
18. 1. 2025

Místopředseda ANO se záměrně setkal s asi dvacítkou voličů Pětikoalice.

Aston Ondřej Neff
18. 1. 2025

SPOLU dělá všechno proto, aby volby prohrálo s každým, včetně STAN.

Hyena Neff
18. 1. 2025

Jak komu a jak kde. Dělám všechno proto, aby mi neklouzaly na ledu.

Lika
18. 1. 2025

Co čtete?

Lika
16. 1. 2025

Jen tak pro pobavení

Aston Ondřej Neff
17. 1. 2025

Za první republiky byli komunisté pod Gottwaldovým vedením sekáči.

Aston Ondřej Neff
16. 1. 2025

Ukování kladiva na kolaboranty je o další krok k realizaci.

Aston Ondřej Neff
18. 1. 2025

SPOLU dělá všechno proto, aby volby prohrálo s každým, včetně STAN.

Alexander Tomský
18. 1. 2025

Elon Musk svými provokativními a mnohdy i lživými tweety rozbouřil Anglii.

Vilém Svoboda, ČTK
19. 1. 2025

Jiří Lehečka, poslední český singlista na Australian Open, zabojuje o postup do čtvrtfinále. V...

Martin Korbáš, ČTK
18. 1. 2025

Bohatý sobotní program hokejové NHL, do kterého zasáhlo celkem 30 týmů, otevřela výhra Philadelphie...

Lidovky.cz, ČTK
19. 1. 2025

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nařídil armádě, aby nezahajovala příměří v Pásmu Gazy, které...

ČTK, Lidovky.cz
19. 1. 2025

TikTok ve Spojených státech v sobotu večer místního času přerušil činnost. Uživatelé čínskou firmou...

Pavel Szobi
19. 1. 2025

Donald Trump ve volební kampani sliboval, že s ním skončí všechny války a začne světový mír. A...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz