Pátek 20. června 2025, svátek má Květa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Chleba KDYŽ

Petra K.
diskuse (55)

Proč chleba KDYŽ?

Protože – když jste na chalupě a ten koupenej, který jste koupili po sto letech, protože jinak peče vynikající chleba drahá půle, tak když ten koupenej nečekaně zplesniví, pak jste bez chleba. Co pak? Zachrání vás chleba KDYŽ.

Protože – když chystáte grilování, nebo prostě jen tak posezení a chcete být poměrně nenáročným způsobem za vynikající hostitelku a chcete svý hosty potěšit dobrůtkou, pak je tady nenáročný chleba KDYŽ.

No a protože – když prostě máte chuť na něco dobrýho, něco, čím se rozmazlíte, pak je tady zase chleba KDYŽ.

No a KDYŽ ho můžu vyrobit v polních podmínkách na chalupě a upéct ho v remosce, tak doma to půjde jako prt.

Tak co budeme potřebovat – krom zrzavého asistenta... :-) a kávičky... to nám řekne obrázek:

Tak co budeme potřebovat - krom zrzavého asistenta... a kávičky...
  • Polohrubou mouku, sůl, sušený droždí, semínka – to jsou ty sypký části
  • Uvařený brambory, olivy – to jsou ty matlavý části
  • Olej a trocha vodičky – to jsou ty tekutý části
  • Mísa a vidlička, to jsou ty vyloženě tvrdý části, který ovšem použijeme pouze k výrobě, nikoliv spotřebě. Nic dalšího nepotřebujete. A podle obrázků přesně uvidíte, co v daným kroku ubylo, takže vás to povede.

Recept neobsahuje množstevní údaje, ale neděste se, všechno se dá doladit dle potřeby. Mouky bylo prostě míň jak půlka pytlíku, soli tak lžička – malinkatá lžička, droždí taky tak půlka pytlíku, prostě posypáno po povrchu a semínek? Co mě napadlo. Brambory byly dvě a je myslím jedno jaký velikosti, pouze bych se vyhnula těm obřím :D. A oliv celý pytlík. Oleje tak nějak nalito, prostě pošplícháno, aby byl chleba pěkně vláčný a ne suchý. A vody ve sklínce, jak vidíte, tak 3/4, ale rozhodně tam nešla celá.

Tak a co teď? Tohle:

V prvním kroku si rozmatláme brambory na kaši a nakrájíme olivy.

V prvním kroku si rozmatláme brambory na kaši a nakrájíme olivy.

Tím máme přípravy úplně hotový a jde se na to:

V dalším kroku nasypeme do mísy všechno, co je suchý, aaa promícháme

V dalším kroku nasypeme do mísy všechno, co je suchý, aaa promícháme.

Do sypkýho promíchanýho vkydneme nejprve rozhňahňaný brambory

Do sypkýho promíchanýho vkydneme neprve rozhňahňaný brambory a... promícháme.

Totéž uděláme s olivama...

Totéž uděláme s olivama... :-) promícháme.

Promícháme, přilijeme něco oleje... a vznikne toto...

Přilijeme něco oleje... jak jinak... promícháme a vznikne toto...

a teď přišla na řadu vodička ze sklenice, nedáme všechno - kdyby bylo potřeba,...

A teď přišla na řadu vodička ze sklenice, nedáme všechno, aby nám nevzniklo bláto, ale těsto – kdyby bylo potřeba, přidáme.

Tím skončila fáze „promícháme“, postoupili jsme do fáze „hňahňáme“. Nejprve vidličkou, kterážto je nám lepčím pomocníčkem, než je kdo? Vařečka, páč na vidličce nic neulpívá a v těstě se s ní prostě i líp manipuluje.

a hňahňat chvilku, pěkně, nic velkýho, jen aby se to prostě promíchalo....

A hňahňat chvilku, pěkně, nic velkýho, jen aby se to prostě promíchalo.

Po chvilce už zapojíme ručku a těsto dopracujeme. Máme-li málo mouky, dojdeme si ještě pro další a trochek přidáme – jak je patrno z dalšího obrázku, kam se nám mouka zase vrátila, poněvadž jí bylo málo.

Kdyby bylo málo mouky... přisypeme, kdyby naopak málo vodičky, trošku...

Dohňahňáno, vyrobíme pecen a v misce vymazané olejem ho šupneme pod starou utěrku,

Pěkně pod starou utěrku a ať si chlapec dáchne a dělá co chce. Hlavně teda ať...

kde ho necháme na slunku odpočívati tak třeba 3/4 hodinky, ať si chlapec dáchne a dělá, co chce. Hlavně teda ať kyne :-D

Takhle nám pěkně nakynul panáček, takže šup s ním do remosky či trouby.

Poté ho narveme do remosky – do té nejhlubší nádoby a remosku zapneme. Stejně jako minutku, kterou si nastavíme tak na 20 minutek. Abychom na chlebíček nezapomněli. Jakmile nám dá minutka vědět, pomažeme olejem a zase pokračujeme v pečení. Jak dlouho? No to musíte zjistit, já mám starou remosku, bez jakýkoliv možnosti nařízení teploty :D Takže jsem vždycky po nějaký?? době cca 10-15 min. přišla, vypla, koukla, zapla. Pak už jsem to hlídala ke konci častěji. V troubě se to peče nějakých 25-30 min., podle trouby.

No a tohle je pak výsledek:

A zde náš vítězný šampion, který prošel tepelnou úpravou

náš vítězný šampion, který prošel tepelnou úpravou. Bohužel švestek nedožil. Sežrali jsme ho obratem. Byl výýýbornej.

Chleba je to moc dobrej, a věřte, že já nejsem nějaká šéfkuchařka a podmínky byly polní, nicméně i tak byl výbornej. Takže pokud ho budete vyrábět doma a v troubě, tak se ničeho nemusíte báti. Do chleba lze – pochopitelně ve fázi výroby :D – krom uvedeného zabudovat třeba taky česnek nastrouhaný, nebo chili papričky, sušený rajčata, nějaký oříšky, sýr... ach bože já mám hlad, jen to píšu. Takže s chutí do toho a pak s chutí do jídla.

Dobrou chuť.

Foto: Petra K.

Osobní stránky autorky: zrzavec.com.cz

Aston Ondřej Neff
20. 6. 2025

Nastala sezona skandálů (bude hůř).

Jan Ferenc
20. 6. 2025

Za Izraelem jednoznačně stojí i Česká republika.

Jan Bartoň
20. 6. 2025

Rusko napadlo Ukrajinu a je agresorem, Izrael napadl Írán.

Ondřej Neff
20. 6. 2025

Napůl ostříhaná hlava budí pozornost.

Ivo Fencl
20. 6. 2025

Výbor z Foglarova deníku přesto právě vychází

Lidovky.cz
20. 6. 2025

Zatím si na EuroBasketu v Brně vedou parádně. České reprezentantky nedaly šanci ani Portugalkám a...

Lidovky.cz, ČTK
20. 6. 2025

Markéta Vondroušová postoupila na tenisovém turnaji v Berlíně do semifinále. Tunisanku Uns...

Lidovky.cz, ČTK
20. 6. 2025

Dálnici D5 u Bavoryně na Berounsku v pátek v podvečer uzavřela nehoda čtyř aut – nákladního a...

herp Petr Heřmánek, ČTK
20. 6. 2025

Dálnici D10 ve směru na Prahu na 56. kilometru u Mnichova Hradiště uzavřela ve středu na osm hodin...

Lidovky.cz, ČTK
20. 6. 2025

Zatímco část íránské opozice věří, že změna režimu je na dosah, a zdá se být připravena k protestům...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz