21.10.2019 | Svátek má Brigita



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Chleba KDYŽ



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 55, poslední: 26.5.2018 8:36, přehled diskusí

No ta k prosím...:
Autor: M. Crossette Datum: 25.5.2018 18:42

člvěk vaří podle receptu s měrami a když se mu to nepovede, tak pátrá, kde udělal chybu, kde nedal dost toho a naopak příliš tamtoho...no a Petra si tu jen tak od oka vysype do místo co chalupa dala, popráší kořením ze zásoby, chvilku míchá, chvilku hňácá a....a upeče takový krásný, povedený, až sem vonící bochníček. Nespravedlivost :))) Ale díky za inspiraci, určitě vyzkouším, vypadá vskutku lákavě. Jen se mi nezdá, že stačila polovina sáčku droždí. Tedy vzhledem k tomu, že je tam nejen mouka, ale "těžké" brambory, olivy a třeba i ten olej. Já nic jiného, než suché droždí nepoužívám, jsem s ním spokojená. Ale dávám vrchovatou polévkovou lžíci na půl kila mouky jen když jde o obyč. buchtu třeba jen s mlékem, vejci a máslem. Takže v tomto případě asi dám pro jistotu lžíce dvě.

YGO - možná jsi k suchému droždí nepřidala cukr. Ono ho tam musí být třeba jen půl lžičky i kdybys dělala slané těsto - prostě bez cukru nevzejde. Já také droždí míchám rovnou do mouky a pak přidávám vlažnější tekutinu (tomu se zde říká "rychlá metoda). Jedině, když dělám kefírové bochánky, tak si suché droždí "napěním" v extra misce na kvásek. Ale na to stačí sotva 5 minut. Jak p. Plíšek píše nechat hodinu, tak u suchého rozhodně ne, takový "odleželý" kvásek už by v sobě neměl řádnou další kynoucí sílu (leda, že byste během té hodiny přidal další "výživu" - tedy trochu mouky a cukru.

Olivy mám ráda oboje, ale kdybych měla vedle sebe zelené a černé, vezmu raději černé.

Liko, zítra budou zase japonské korokke, oba jsme si je odsouhlasili.

Re: No ta k prosím...:
Autor: Z. Lika Datum: 25.5.2018 19:30

Maričko, do korokke!

A určitě zkus i Petřin chleba, bude to dobrota!

Re: No ta k prosím...:
Autor: Z. Iva Datum: 25.5.2018 20:08

Maričko, na půl kila mouky bohatě stačí čajová lžička sušeného droždí. Když dělám pizzu, rohlíky, bagety... nikdy žádný cukr nepřidávám a vžy to krásně nakyne.

Re: No ta k prosím...:
Autor: M. Crossette Datum: 25.5.2018 22:15

Ivo, zajímavé, možná je vaše suché droždí silnější, možná má v sobě už i trochu cukru, nevím. Já mám tu svoji "odměrku" už léta zaběhlou a držím se jí, jen když je těžké těsto, tak raději trochu přidám.

Re: No ta k prosím...:
Autor: Z. Iva Datum: 25.5.2018 22:51

Cukr v sobě rozhodně nemá. Kupuji toto: https://www.kutilov.cz/drozdi/drozdi-saft-instant/ . Opravdu je to dávkování, jak jsem psala.

Re: No ta k prosím...:
Autor: V. Glover Datum: 26.5.2018 0:19

Maričko, do pekárny se taky dává jedna čajová lžička droždí tak na půl kilo mouky, ale ty recepty mají jenom málo oleje a žádné vajíčka, na něco jako mazanec se myslím dávají dvě lžičky. Kupuju tesco dried active yeast nebo tak nějak se jmenuje

Re: No ta k prosím...:
Autor: M. Crossette Datum: 26.5.2018 2:31

Děvčata - Ivo a Wendulko, já vám to věřím, každá to holt děláme trochu jinak. Ale když droždí používáte přímo do mouky a budete péci třeba sladké buchty, tak cukr do těsta také přidáte, ne? No a to pak úplně stačí, aby droždí vzešlo.

Re: No ta k prosím...:
Autor: Z. Iva Datum: 26.5.2018 7:05

Ale jo, když to má být sladké těsto, tak tam ten cukr patří. Ale do slaného těsta na chleba, pizzu, rohlíky, bagety cukr nedávám, není to třeba, to droždí se živí škrobem z mouky. S tím valkým dávkováním může být problém, že to může smrdět nebo rychle překynout. Jo a na malých sáčcích (10 g) je psáno na 1 kg mouky.

Tož nebýt tu:
Autor: Z. Hanča Datum: 25.5.2018 13:47

ta obrazová dokumentace, asi bych po přečtení zařadila do kategorie "nic pro mě". Poněvadž není mým koníčkem trávit při vaření a pečení mládí, ba ani stáří, tak do pečení chleba, při dnešní široké nabídce pekáren, jsem se ještě nepustila. Ale ta poslední fotka je velice lákavá a když to není ani časově náročné..... Možná i na chlebík dojde, až se někdy budu nudit! :-))

OTéčko:
Autor: Z. Yga Datum: 25.5.2018 13:36

A protože nejen chlebem je živ člověk, tak tady je pár fotek barevného máje.

http://yga.rajce.idnes.cz/2018_Barevny_kveten/

Milá Petro,:
Autor: Z. Yga Datum: 25.5.2018 10:46

Téda, jaká ty jsi šikovná pekařka! Mám dotaz - když bych pekla v troubě (remosky nemaje), musí být kotchánek přikrytý? A ty brambory, mají být spíš studené nebo mohou být i teplé?

Jinak škoda, že tu tento recept nebyl už včera - nějak se nám nechtělo do obchodu a doma byl jen skrojek chleba + kukuřičné krekry (:o)))).

Re: Milá Petro,:
Autor: Z. Yga Datum: 25.5.2018 10:49

No a ještě - myslíš, že tam musí být jen sušené droždí? Totiž nemám s ním valně dobré zkušenosti (naposled jsem pekla chleba ála Bláža a upeklo se mi kvalitní vrhačské náčiní, či-li disk) - já preferuji klasické kvasnice.

Re: Milá Petro,:
Autor: Z. Iva Datum: 25.5.2018 11:15

Vidìš a já odjakživa peču se sušenými, s vlaštovkou.

Re: Milá Petro,:
Autor: E. Šusová Datum: 25.5.2018 11:41

No v původním receptu je právě normoš droždí. On ten původní recept je ze tří hrnků polohrubý mouky aaaaa - teď si nevybavím jakýho množství čerstvýho droždí , myslím, že jsem dávala necelou půlku. A vody bylo hrnek a čtvrt?? to teď fakt nevím přesně. Droždí se rozšmrdlalo ve vodě (jen v části pochopitelně) s trochou cukru a nechal se udělat "kvásek" . Takže jasně že to jde s normoš droždím. Ona je to v podstatě tak trochu slaná a chudá varianta na mazanec, když nad tím tak přemýšlím :-)

Re: Milá Petro,:
Autor: L. Písařík Datum: 25.5.2018 14:09

Možná to chtělo cukrovou vodu a v ní suché kvasnice rozmíchat a nechat tak hodinku kvasit.

Re: Milá Petro,:
Autor: Z. Iva Datum: 25.5.2018 14:31

To je pěkná ptákovina, dávají se přímo do mouky.

Re: Milá Petro,:
Autor: Z. Lika Datum: 25.5.2018 19:32

Ale kvasnice potřebují cukr - v jakékoli podobě? Prostě se v cukru pomnoží?

Re: Milá Petro,:
Autor: Z. Iva Datum: 25.5.2018 19:51

Vykyne i těsto bez cukru, třeba těsto na pizzu nebo na chleba...

Re: Milá Petro,:
Autor: Z. Lika Datum: 26.5.2018 8:36

Tak jsem to myslela, uhlohydráty jsou cukry.

Re: Milá Petro,:
Autor: E. Šusová Datum: 25.5.2018 11:24

Peču nepřikrytý, brambory budou asi lepší studený, nebo aspoň vlažný - si myslím, protožeee aby to nezabilo kvasnice?

Kukuřičný krekry jsou taky dobrý, když je nejhůř - třebas s máslem a pestem z česneku medvědího. Mňam!

Petro:
Autor: A. Lex Datum: 25.5.2018 8:50

bezva rychle uhňácaný bochník. Takové rychlé recety mám moc ráda, protože mám jiné koníčky, než vaření. Rychlý, praktický a bez velkého množství nádobí, co potom musím umývat. To je moje heslo. Jednou za čas mě něco popadne (tedy MLP dostane chuťě) a pustím se třeba do svíčkové a pod. Ale jinak preferuji jednoduché a rychlé recepisy. A na chalupě takový recept je k nezaplacení. Jsi šikovnáááá!

Re: Petro:
Autor: E. Šusová Datum: 25.5.2018 9:52

Taky preferuju jednoduchost v kombinaci s výborným výsledkem, takže vyhledávám takový jídla, kde nestrávím půlku života, ale bude nám to víc než chutnat. A to chleba když splňuje na milijoun procent.

Petro:
Autor: T. Zana Datum: 25.5.2018 8:41

To vypadá skvěle - jen co si dáme přestávku v ježdění, určitě vyzkouším.

Jedla jsem něco takového ve velikosti housky a bylo to výborný.

Pesani dostali?

Re: Petro:
Autor: E. Šusová Datum: 25.5.2018 9:52

No oulitba muší bejt, ne? :-D . takže dostali, zvlášť ti, co mi s pečením pomáhali :-D.

:-) Heh no jo, tak uznávám, že:
Autor: E. Šusová Datum: 25.5.2018 8:16

to vlastně moc polní podmínky teda nebyly, no. Ale pro mě neúplně kuchařku kuchařskou jo. Páč v remosce jsem ten chleba zatím nepekla. Do té doby jsem měla vyzkoušený jen buchty, pizzu a bábovku.

Tak to je luxusní chleba:
Autor: Z. Lika Datum: 25.5.2018 6:58

Voní na mě ukrutně, kroutí mi nosem a začínám se podobat Nightovi. Petro, jsi šikovná, neboli žiškovná, jak se u vás říká. Vařená brambora do chleba se u nás taky dávala, udělá tu pěknou vláčnost.

Díky za vyzkoušení chleba v remosce - měla jsem k tomu trochu nedůvěru (remoska peče pomalu), ale tvůj výsledek mluví za vše, to se fakt povidlo.

Takže děkuji za přesvědčivou a chutnou reportáž. Nestahovali se k vám na návštěvu pocestní? :-D

Re: Tak to je luxusní chleba:
Autor: E. Šusová Datum: 25.5.2018 8:18

Luxusní fakt je, a když má člověk třeba ještě slaninu, nebo já nevím, oříšky, sušený rajčata, chilli papričku apod. může si ho vyladit ještě víc.

Výhodou je, že ta výroba je opravdu úplně jednoduchá, prostě se furt míchá a pak se to smatlá.

Pocestní by bývali museli být hodně rychlí :D .

No,:
Autor: Z. Matylda Datum: 25.5.2018 6:52

vzhledem k tomu, že polní podmínky jsou pro mě kotel zavěšený na řetězu nad ohništěm, do kterého si večer svítíme očima nebo lucernou, tak tady tohle je pro mě brutálně civilizované pečení :) V táboře bych to určitě nedala a taky se chleba pečlivě opatruje. Ale na chalupu nebo i na dom je tohle moc dobrý návod :)

Re: No,:
Autor: Z. Lika Datum: 25.5.2018 6:59

Čoveče viděla jsem nějaké zálesácké video, jak se peče chleba v ešusu (s víkem) zahrabaném v horkém popelu. A byla to bomba! Takže se neodříkat :-)

Re: No,:
Autor: Š. Matyášová Datum: 25.5.2018 8:24

Liko,za třicítky ešusy nebyly :-D